Anika Vám to najde.

Už nás nebavilo hledat informace rozdrobené na desítkách stránek, které se dlouho načítají, nebo třeba na mobilu nenačítají vůbec. Proto vznikla Anika - trochu děvče, trochu robot, co Vám najde to, co hledáte a podá v přehledné a srozumitelné podobě... :)

Na stránkách neustále pracujeme, zlepšujeme je a rozšiřujeme o zajímavé informace.

Synonyma

Šponovat

Zakřivovat nebo ohýbat se, obvykle ve smyslu přizpůsobování se nějakému tvaru nebo tlaku.

Uzlovat

Slovo "uzlovat" znamená svázat nebo uzoučkovat, tedy vytvořit uzel nebo smyčku. Jedná se o činnost, při které se jednotlivé části něčeho spojují dohromady, čímž vzniká pevný uzel nebo smyčka. Tento výraz se často používá v oblasti řemeslné práce, například při výrobě šperků nebo při vázání různých uzlů na lodi.

Vřelý

Vřelý je slovo, které vyjadřuje přátelskost a srdečnost. Vřelý člověk je ten, kdo se dokáže s ostatními skutečně spojit a vybudovat přátelský vztah. Je to člověk, který je ochoten naslouchat a pomoci druhým, ať už v radosti či smutku. Vřelost je důležitou součástí každého vztahu a člověk, který je vřelý, je obvykle oblíbený a respektovaný. Přátelský, srdečný.

Tříštivost

Známka křehkosti nebo choulostivosti, která se projevuje snadným rozpadem nebo rozbitím.

Zatěžovat

Zatěžovat je synonymem pro obtěžovat nebo zatížit. Označuje činnost, při které se někdo nebo něco stává překážkou nebo břemenem pro druhou osobu nebo situaci. Může se jednat o fyzickou, psychickou nebo ekonomickou zátěž. V kontextu může znamenat například přetěžovat někoho prací, zatěžovat vztahy nebo zatížit rozpočet.

Rituální

Slovo označuje něco, co souvisí s rituálem, tedy s určitým ceremoniálem nebo obřadem. Je to slovo, které popisuje něco, co se děje v souladu s určitými pravidly a zvyklostmi.

Svátky

Albert
21. 11.
Dana
11. 12.
Anděla
11. 03.
Bernard
20. 08.
Ferdinand
30. 05.

Obce

Zlonín

PSČ: 25064

Zubčice

PSČ: 38232

Chornice

PSČ: 56942 , 56943

Železná

PSČ: 26601

Všeň

PSČ: 51101 , 51265

Měrotín

PSČ: 78324

Cizí slova

Puls

tep; pravidelně se opakující impulz

Superstrát

zanikající jazyk podmanitelské národnosti rozplývající se v jazyce národnosti podmaněné

Limerik

Co je to limerik? Říkanka o pěti verších, která netouží čtenáře dojmout, poučit ani ohromit, nýbrž pobavit či dokonce rozesmát. Limerik je výbuch smíchu, kterým se jazyk aspoň na chvíli osvobozuje ze svěrací kazajky přísné logiky. Podle jedné teorie prý l

Valorizace

zhodnocování; tvorba hodnot

Parnasista

stoupenec parnasizmu

Redukce

snížení, zmenšení, převod, přepočítání, oprava, sleva; chemická reakce, při níž klesá oxidační číslo prvku, např. odebírá se kyslík

Latinský slovník

Albiensis

albský (související s městem Albi ; někdy užíváno místo Albigensis)

Obstringo

zavázat

Aquatio

opatřování vody, doprava vody

Bracae

nohavice, široké nohavice

Iam iam

již již, už už ; již (v běžném významu) již zajisté, již opravdu ; brzy - brzy, hned - hned, tu - tu

Retego

odkrýt, obnažit ; odhalit, zjevit, prozradit