Anika Vám to najde.

Už nás nebavilo hledat informace rozdrobené na desítkách stránek, které se dlouho načítají, nebo třeba na mobilu nenačítají vůbec. Proto vznikla Anika - trochu děvče, trochu robot, co Vám najde to, co hledáte a podá v přehledné a srozumitelné podobě... :)

Na stránkách neustále pracujeme, zlepšujeme je a rozšiřujeme o zajímavé informace.

Synonyma

Vyvářet

Připravovat nebo tvarovat. Slovo se používá v kontextu přípravy jídla, kdy se potraviny vaří v nádobě s vodou nebo v páře. Může také znamenat tvarování něčeho, například hliněné nádoby nebo keramického předmětu. V obou případech se jedná o proces, při kterém se něco vytváří nebo připravuje pro další použití.

Barbarství

Nezkrocenost a zvířecí chování, které se projevuje v hrubém a násilném jednání, nedodržování společenských norem a způsobu chování. Je spojováno s nedostatkem civilizovanosti a kultury.

Šílenost

je stav duševního rozpoložení, který se projevuje jako narušení normálního chování, myšlení nebo vnímání. Šílenost je také stav, kdy jedinec ztrácí kontrolu nad svými emocemi a chováním a jedná v rozporu s realitou. Šílenec je osoba, která trpí šíleností a může být nebezpečná sobě i okolí.

Postranice

Část papíru nebo knihy, která se nachází na boku nebo v pozadí.

Diktatura

Diktatura je politický režim, ve kterém má absolutní moc jediná osoba nebo skupina lidí. Tato osoba nebo skupina potlačuje politickou opozici a omezuje občanské svobody. Diktatura je charakterizována autoritativním způsobem vlády a nedostatkem demokratických principů. V diktatuře je rozhodování monopolizováno vůdcem nebo vládnoucí elitou, čímž jsou občané zbaveni svobody projevu a politického rozhodování.

Oblažit

Utěšovat nebo potěšovat někoho, přinést mu radost nebo ulevit od bolesti nebo trápení. Toto slovo se používá v situacích, kdy se snažíme zklidnit nebo uklidnit někoho, kdo je smutný nebo vystresovaný. Může se také používat k vyjádření toho, že se někdo snaží zlepšit náladu nebo pocity druhé osoby. Oblažit znamená přinést úlevu a pohodu, a to jak fyzickou, tak i emocionální. Je to slovo, které v sobě nese pozitivní význam a vyjadřuje empatii a péči o druhého.

Svátky

Obce

Neubuz

PSČ: 76315

Stradouň

PSČ: 53863

Mimoň

PSČ: 47124

Fulnek

PSČ: 74245

Oleksovice

PSČ: 67162

Býkovice

PSČ: 67971

Cizí slova

Oktant

1. astronomický přístroj k určení zenitových vzdáleností kosmických těles; 2. jedna z osmi částí prostoru získaných rozdělením třemi navzájem kolmými rovinami

Mizogynie

chorobná nenávist k ženám

Cenzura

kontrola, dozor, dohled, zejm. nad tiskem

Ecstasy [ekstasi]

droga, která může způsobit trvalé poškození mozku, extáze

Arachnoentomologie

nauka o hmyzu a pavoukovcích ze zdravotnického a veterinárního hlediska

Devalorisace

znehodnocení

Latinský slovník

Se

sebe, se (akuzativ zvratného zájmena pro 3. osobu, předmět musí být totožný s podmětem) ; (střv. též) jeho, ji (akuzativ osobního zájmena pro 3. osobu, předmět nemusí být totožný s podmětem) (Quitt - Kucharský, Latinská mluvnice, 43) ; je? (DZ)

Perequito

projíždět

Virtus

hodnost

Antistita

velekněžka, nejvyšší kněžka, arcikněžka, představená chrámu, hlavní obětnice ; dozorkyně ; mistryně (přen. o ženě dovedné v nějaké disciplíně)

Plenus

plný

Appareo

objevit se, ukázat se, zjevit se, vynořit se ; být k službám, přisluhovat, posluhovat, konat službu ; jevit se, ukazovat se, být zjevný, být patrný