Anika Vám to najde.

Už nás nebavilo hledat informace rozdrobené na desítkách stránek, které se dlouho načítají, nebo třeba na mobilu nenačítají vůbec. Proto vznikla Anika - trochu děvče, trochu robot, co Vám najde to, co hledáte a podá v přehledné a srozumitelné podobě... :)

Na stránkách neustále pracujeme, zlepšujeme je a rozšiřujeme o zajímavé informace.

Synonyma

Žalozpěv

popis slova, který vyjadřuje smíšené pocity ztráty a vzpomínání na zemřelého. Slovo může být použito v různých kontextech, jako například v souvislosti se smutečními obřady nebo jako označení pro píseň nebo básnický text věnovaný zemřelému. Žalozpěv může být projevem lítosti, vzpomínky nebo touhy po ztracené osobě.

Svit

Světlo, zář, jas. Slovo "svit" se používá k označení osvětlení, například světla lampy nebo slunečního záření. Může také znamenat krátký záblesk světla, jako například při záblesku fotoaparátu. Jedná se o slovo, které popisuje jas a zář, ať už v přirozeném nebo umělém osvětlení.

Dramatik

Autor divadelních her, který se specializuje na dramatické texty a jejich zpracování pro divadelní představení. Dramatik může být také označení pro herce, který se vyznačuje dramatickým projevem a dokáže přesvědčivě ztvárnit tragické postavy.

Laický

Laický se týká odborníka nebo odborníka; označuje neodborníka, kteří nemají vzdělání nebo znalosti v dané oblasti.

Tupý

Blbý, bez inteligence, neotesaný, otupělý, nedokonalý. Slovo se používá pro popis osoby nebo věci, která je neinteligentní, pomalá, nevzdělaná nebo nezkušená. Může také znamenat nedokonalý nebo nekvalitní, například o nástroji nebo materiálu. V kontextu může být použito jako přídavné jméno nebo příslovce.

Nevůle

Negativní postoj, který vyjadřuje odpor nebo nechuť k něčemu. Je to stav, kdy se jedinec cítí nucen k něčemu, co nechce nebo mu není příjemné. Vztahuje se k neochotě a nedůvěře k něčemu, co se mu nelíbí nebo mu není blízké. Může být spojen s neochotou jednat nebo s pasivitou a nedostatkem motivace. Je to stav, který může být překonán, ale může také vést k neúčinnosti a neuspokojivým výsledkům.

Svátky

Obce

Kvášňovice

PSČ: 34101

Rožnov

PSČ: 55101

Vraný

PSČ: 27372 , 27373

Zbiroh

PSČ: 33808

Pěčín

PSČ: 51757 , 51761

Cizí slova

Exlibris

ex libris z knih; malý grafický list s označením majitele knihy, vlepovaný na vnitřní stranu knižních desek

Traverza

1. nosník; 2. hrázovitá stavba spojující usměrňovací stavbu a původní břeh

Akvaplán

dřevěná deska pro nácvik vodního lyžování

Hemoptýza

vykašlávání krve z plic jako chorobný příznak, chrlení krve, hemoptoe

Glycerin

trojsytný alkohol, glycerol

Moschus

pižmo, voňavka

Latinský slovník

Exuo

svléci, odložit ; odložit co, vzdát se čeho ; zbavit se čeho, setřást co (např. jho) ; odejmout co komu, svléci co komu, obrat, oloupit koho o co, zbavit

Cogo

shromažďovat, nutit

Plicabilis

ohebný

Paulo

krátce, o trochu

Curvus

zakřivený, ohnutý, zahnutý ; klenutý, sklenutý ; křivolaký

Precor

prosit, vyprošovat si, doprošovat se, prosebně vzývat, přimlouvat se (za koho u Boha), modlit se (ke komu za co) ; přát si, žádat ; přát komu co (dobro apod.)