Anika Vám to najde.

Už nás nebavilo hledat informace rozdrobené na desítkách stránek, které se dlouho načítají, nebo třeba na mobilu nenačítají vůbec. Proto vznikla Anika - trochu děvče, trochu robot, co Vám najde to, co hledáte a podá v přehledné a srozumitelné podobě... :)

Na stránkách neustále pracujeme, zlepšujeme je a rozšiřujeme o zajímavé informace.

Synonyma

Rebeka

Jméno Rebeka má hebrejský původ a znamená "krotká", "milá". V Bibli se jedná o jméno manželky Izáka a matky Jákoba a Ezaua. V kontextu tohoto jména se často vyskytují také jména Rimon a Rifka, která jsou variantami jména Rebeka. V současné době se jméno Rebeka stále používá jako ženské křestní jméno.

Veleduch

Nadpřirozená bytost nebo síla, která má vliv na určité děje nebo jevy. V různých kulturách může být chápána jako božstvo, duch nebo energie. V některých případech se také může jednat o velkou autoritu nebo vůdce.

Tvrdohlavý

neústupný, neoblomný. Popis slova, který se uvede v tomto kontextu: "Někdo, kdo je tvrdohlavý, neustoupí od svého názoru nebo postoje, i když je to nesprávné nebo nevhodné."

Rozličný

Slovo označuje něco, co se liší od ostatních, má odlišné vlastnosti nebo charakteristické znaky. Může se jednat o různé varianty, typy nebo podoby. V kontextu se vztahuje k rozmanitosti, rozdílnosti nebo odlišnosti. Je to slovo, které popisuje něco, co se liší od běžného nebo obvyklého.

Žlutý

barva, která se nachází mezi oranžovou a zelenou na barevném spektru. Je charakterizována jako světlá, zářivá a živá. Často se spojuje s pocitem radosti, optimismu a energie. Může být také spojena s citronovou vůní nebo chutí.

Uchránit

zabránit, ochránit před. Slovo "uchránit" znamená zabránit nebo ochránit někoho nebo něco před něčím nežádoucím nebo nebezpečným. Může se jednat o fyzické nebezpečí, nebezpečí pro zdraví nebo nebezpečí pro majetek. Toto slovo vyjadřuje ochranu a záchranu před něčím škodlivým nebo nebezpečným.

Svátky

Milada
08. 02.
Vladěna
30. 08.
Leoš
19. 06.
Vanda
06. 02.
Gita
10. 06.
Vladislav
18. 01.

Obce

Hradčovice

PSČ: 68733

Sibřina

PSČ: 25084

Želnava

PSČ: 38451

Zduchovice

PSČ: 26263

Znětínek

PSČ: 59444

Dolenice

PSČ: 67178

Cizí slova

Panacea

všelék, zázračný lék; domnělý univerzální prostředek alchymistů k léčení všech nemocí

Adiabatický

děj probíhající za dokonalé tepelné izolace, bez výměny tepla s okolím

Pediment

mírně ukloněná erozní plocha při úpatí svahů

Moloch

symbol nenasytnosti, všeho, co ničí člověka a jeho činnost

Stance

osmiveršový básnický útvar, oktáva

Papyrologie

věda studující staré texty (psané zejm. na papyrech)

Latinský slovník

Ligo

motyka

Se custodire de alqo

mít se na pozoru před kým

Balistorius

Pražák nic, ale viz ballistarius

Burellum

(druh laciné tkaniny ze směsi vlny a lnu)

Villica-

[viz vilica-]

Vitia

neřesti