Informativní web. Ověřte si uvedené informace.

Klimatizace do auta

Před dvaceti lety byla klimatizice do auta považována za velký luxus, ovšem v dnešní době již většina nových (a téměř každé luxusní) je vybaveno klimatizací do auta. A co víc klimatizaci do auta si můžete nechat instalovat i do stávajícího auta, ale je potřeba zvážit všechny pro a proti, zda raději nepořídit rovnou auta, které má již klimatizaci do auta ve výbavě. Pokud se ovšem budete dotazovat ve většině servisů na montáž klimatizace do auta, které nyní klimatizaci nemá, většinou Vám doporučí pořízení druhého auta. Dodatečná montáž klimatizace do auta totiž může způsobit více problémů než výsledného užitku.

Rozdělení klimatizace do auta

Základní rozdělení klimatizace do auta je na automatickou a manuální.
Rozdíl mezi manuální a automatickou klimatizací můžeme říct, že je v tom, že manuální klimatizaci si ovládáte sami - v škodováckých, vw a určitě i dalších vozidlech vypadá ovládání auta s manuální klimatizací stejně jako to bez klimatizace akorát s tím rozdílem, že je zde tlačítko AC čímž se klimatizace zapíná - chceteli chladný vzduch stačí zapnout klimatizaci a kolečkem nastavujícím teplotu vzduchu otočit do modré polohy (chladného vzduchu). Naproti tomu u automatické klimatizace vypadá řešení ovládání klimatizace do auta pohodlněji - navolíte si požadovanou teplotu a klimatizace podle toho automaticky zvolí teplotu vzdchu i intenzitu foukání. Konkrétně v Octavii II, kde automatickou klimu používám, si nastavím teplotu a zařízení automaticky podle nastavení teploty a aktuální teploty zvolí intezintu foukání vzduchu i jeho teplotu. Dále můžu sám zrychlit či zpomalit rychlost foukání vzduchu čímž vypnu funkci AUTO nebo můžu zapnou funkci ECON, která vypne klimatizační jednotku a šetřím tak palivo. Tuto funkci se vyplatí používat například v zimě, kdy klimatizovat obvykle není potřeba.

Pořídit auto s klimatizací nebo ne?

Je častým dilematem spousty lidí, protože auta s klimatizací jsou obvykle drahší a v této ceně můžete sehnat novější vůz a nebo s lepším motorem bez klimatizačního zařízení a proto lidé přemýšlí zda v létě vyšší teplotu neptřetrpí. Zejména v zimě či na jaře při pořizování vozu Vám toto zařízení nepřijde tolik potřebné, ale později, až nastane léto, začínáte svého rozhodnutí litovat. Záleží také kolik času ve svém autě trávíte, pokud jej máte na dlouhé denní trasy nebo jen na občasné pojezdy. Do zvažovaní také přidejte fakt, zda jezdíte s autem v létě na dalekou dovolenou - cesta do Chorvatska v parném létu není zrovna dvakrát příjemnou a určitě bych se podíval na dobu využívání auta - např. pokud si kupuje vůz student VŠ (či SŠ), který tímto vozem jezdí pravidelně do školy, využívá jej nejčastěji v období, kdy nejsou parné letní měsíce a proto může klimatizační zařízení oželet.
Pokud ovšem v autě pravidělně strávíte spoustu času např. 3 a více hodin denně uvědomte si, že když bude venku 30 a více v autě může být i o třetinu a více, řidič se poté nesoustředí na řízení auta, ale spíše na nepříjemnou teplotu a jak ji z auta dostat, proto může být klimatizace do auta velmi dobrým společníkem.

Chcete nebo potřebujete zjistit majitele pozemku? Mám pro vás tento tip katastr nemovitostí nahlížení který Vám poskytne hledané informace. Pokud nevíte číslo stavby může být pro vás užitecný web katastrální mapy a procházení v nich.