Bělení zubů

© Sujit Mahapatra | Photoxpress.com

© Sujit Mahapatra | Photoxpress.com

Krásné bílé zuby a hezký úsměv jsou odpradávna považovány za atraktivní. Například již staří Římané se pokoušeli o bělení zubů pomocí popela. Doba nic nezměnila, spíše naopak. Nedovedeme si představit například celebrity bez zářivého úsměvu. Hezky bílé zuby jsou v dnešní době velmi žádané, a proto je také velká poptávka po bělení zubů. Skoro nikomu se totiž nepodaří udržet zuby stále stejně bílé přirozenou cestou. A právě s tím se dnešní bělení zubů dokáže obstojně vypořádat. Je to způsob, jak zachovat pro svůj chrup stále perfektní vzhled.

Zabarvení zubů

Příčiny změn barvy zubů jsou různé. Jde i o faktory, které nemůžeme ovlivnit. Každý má totiž jiný přirozený odstín zubů. Existují však i příčiny, které zabarvení našeho chrupu významně zhoršují a my je můžeme z vlastní vůle omezit. Jedná se zejména o cigarety a sladkosti. Dále zuby významně mění barvu při nedostatečné či špatné ústní hygieně.

Prevence především!

Pokud si chceme uchovat bílé a zdravé zuby, měli bychom se zaměřit hlavně na ústní hygienu, tedy kvalitní péči o náš chrup. Ta zabrání nechtěnému žloutnutí. Důležitá je zde i správná strava. Je vhodné omezit především přísun cukrovinek. Nebezpečí pro naše zuby představují také slazené nápoje.

Po případném podstoupení bělení chrupu musíme nový bílý odstín udržovat. Pokud nebudeme o vybělené zuby správně pečovat, velmi rychle znovu zežloutnou a výsledek nebude takový, jaký bychom si přáli.

Metody bělení zubů

Na výběr je mnoho způsobů, jak přijít k bělejším zubům. Pokud chceme proceduru bělení zubů absolvovat, tak stojíme především před volbou, zda využít služby profesionála nebo se spokojit se svépomocí. Tomu odpovídá i základní rozdělení metod na bělení ordinační a domácí bělení. Mírně matoucí může být skutečnost, že se těchto termínů poměrně často užívá i pro označení konkrétních technik. Plnohodnotnou alternativou k bělení zubů mohou být keramické fazety.

Víte do čeho jdete?

Jako všude jinde, i u bělení zubů existují určitá rizika, o kterých je dobré vědět. Je třeba si hned na začátku uvědomit, že vybělení není trvalé. Většinou je nutné ho po nějaké době opakovat. Zuby totiž postupně svou bělost ztrácejí. Při bělení se u nás také může vyskytnout alergická reakce, popřípadě zvýšená citlivost zubů po zákroku. Při domácím bělení zubů bychom měli používat pouze prověřené prostředky. Pokud se chceme problémům vyhnout, je vhodné vše diskutovat se stomatologem.


Nevíte si rady? Chybí Vám nějaká informace? Zeptejte se v diskusi!