Božena Němcová

Božena Němcová se narodila 4.2. 1820 ve Vídni. Jiné teorie uvádí, že se Božena Němcová narodila v letech 1816 - 1817 jako nemanželská dcera kněžny Kateřiny Zaháňské. Rozená Barbora Novotná - později Barbora Panklová. Příjmení Panklová získala Němcová, když si matku Terezii Novotnou vzal Johan Pankl. Božena Němcová - česká spisovatelka, je považována za jednoho ze zakladatelů novodobé české literatury a prózy.

Krátce po svatbě se Panklovi přestěhovali do Ratibořic společně s babičkou Magdalenou Novotnou.
Božena Němcová to neměla ve svém životě lehké a osud se s ní vůbec nepáral. Prožila celý život ve značné bídě a chudobě. Velké slávy a uznání její tvorby se jí dostalo bouhužel až po její smrti. Vlastenci jí uspořádali velkolepý pohřeb.

Němcová je také pokládána za první národní buditelku. Národní obrození souviselo s velkými společenskými změnami, průmyslovou revolucí, osvícenstvím, liberalismem.

Mezi první díla Boženy Němcové patří básně Slavné ráno, Moje vlast a také Ženám českým.

Její nejvvýznamější tvorbou je nejznámější Babička, dále Divá Bára, V zámku a podzámčí, Pohorská vesnice, Sedmero krkavců, Sůl nad zlato.

Muzeum Boženy Němcové

100. let po úmrtí Boženy Němcové byla v roce 1962 byla provedena velká rekonstrukce Steidlerovy hospody U Bílého lva v Malé Skalici, dějiště obrozeneckých jiřinkových slavností, a do těchto místností a sálů bylo po té přemístěno muzeum s literárním archivem a knihovnou a vybudována nová, moderní expozice.
Babička - životní dílo Boženy Němcové

Babička vznikala od roku 1853 a světlo světa spatřili její první výtisky v roce 1855. Česká spisovatelka Božena Němcová zasadila děj "Babičky" do kraje ranného dětství a poodhalila tehdejší venkovský život. Babička je koncipována jako obraz venkovského života. Některé příběhy v Babičce jsou skutečné, jiné pozměnila paměť, některé se odehrály v době Barunčina dětství, jiné zažila až při své pozdější návštěvě svého domova z dětsví.

Němcová knihu věnovala hraběnce Eleonoře Kounicové. Hraběnka Kounicová, na popud otce Štulce, poslala Němcové jako vděk - šest stříbrných lžiček. Po smrti Boženy Němcové bylo prokázáno, že člověk, který Babičku opisoval, dostal za opis Babičky víc peněz, něž byl honorář autorky Boženy Němcové.

shape
Copyright 2010 www.cbdb.cz | Spolupracujeme: Stephenie Meyer, Stmívání Kniha mého srdce České knižní novinky . Všechna práva vyhrazena.
Hrob Boženy Němcové

Ratibořice

Šťastné dětství prožila Božena Němcová v údolí v Ratibořicích.
Barbora Novotná



Hrob Boženy Němcové v Praze na Vyšehradě.
V Ratibořicích se často zastavoval pan Beyer a ten babičce a jejím vnoučatům Barunce, Adélce, Vilímkovi a Janovi vypravoval příběh poblázněné Viktorky.

Viktorka byla krásná a milá žena. Uhranul ji svýma očima jeden voják. Ona se mu snažila vyhýbat, ale jednou z ničeho nic omdlela a pak se probudila v jeho náručí. Když vojáci odešli, ona běžela za ním, ale nenašla ho a pomátla se z toho.