Kypr

Východní část Středozemního moře

Ostrov Kypr se rozkládá ve východní části Středozemního moře. Po italských ostrovech Sicílie a Sardinie je třetím největším ostrovem Středomoří. Rozloha Kypru činí více než 9.000 kilometrů čtverečních. Kypr má na délku asi 250 kilometrů a jeho šířka se pohybuje kolem 100 kilometrů. Nejbližší pevninou ke Kypru je turecké pobřeží, jež leží necelých 100 kilometrů směrem na sever. Východně od kyperských břehů pak leží, ve vzdálenosti něco málo přes 100 kilometrů, syrský přístav Latakia. Z řeckého území leží Kypru nejblíže ostrov Rhodos. Na ten je to z ostrova Kypr takřka 400 kilometrů.

Všudypřítomné hory

Podobně jako další ostrovy ve Středozemním moři, i Kypr je vcelku hornatý. Jeho východní pobřeží lemuje pohoří Kyrenia, v západní části ostrova se pak zvedá k nebi pohoří Troodos. Právě v horském pásmu s názvem Troodos se také nalézá nejvyšší hora ostrova Kypr, kterou je Olymp. Kyperský Olymp, který má s Olympem na řecké pevnině společné pouze jméno, dosahuje nadmořské výšky 1.952 metrů. Mezi horsty Troodos a Kyrenia se rozprostírá planina s názvem Mesaoria. A právě na ní je situováno kyperské hlavní město Nikósia.

(Pokračování textu…)

Costa Brava / Costa del Maresme

Celosvětově populární Španělsko

Jihoevropské Španělsko právem patří k vůbec nejnavštěvovanějším destinacím na světě. Vždyť do nejrůznějších koutů země přicestuje každým rokem více než 70 milionů návštěvníků ze zahraničí. Turisté i cestovatelé přilétají, přijíždí či připlouvají do Španělska kvůli jeho bohaté historii, nádherné architektuře, poutavé přírodě, vytříbené gastronomii a v neposlední řadě i kvůli zdejším překrásným a často kilometry dlouhým písečným plážím. Vyhřáté moře a zlatavé pláže lákají do Španělska zdaleka největší procento turistů. Španělská turistická sezóna tudíž vrcholí v průběhu léta. Ty nejkrásnější a celosvětově také nejznámější pláže celého Španělska jsou k nalezení na pobřeží Středozemního moře. Právě v této části Španělska se nacházejí regiony jako Costa Brava či Costa del Maresme.

Bezpečná destinace

V dnešní turbulentní době má Španělsko vedle průzračně čistého moře, překrásných pláží a dalších, výše zmiňovaných, lákadel i další nespornou výhodu. A tou je jeho poloha. Španělsko totiž leží v jihozápadní části Evropy a je též členem Evropské unie. Turisté, mířící na dovolenou k moři do Španělska, se tak určitě nemusejí obávat o svou bezpečnost. Přeci jen jsou ve Španělsku jsou všichni Evropané tak trochu doma, což neplatí o dalších, od Evropy vzdálenějších, destinacích. Španělsko je ideálním místem pro dovolenou všech turistů, kteří chtějí přes den lenošit na pláži, užívat si příjemně prohrát moře a s přicházejícím večerem se pak vydat do rušných uliček v přímořských letoviscích a užívat si nočního života a zábavy.

(Pokračování textu…)

Korfu (Kerkyra)

Ve vodách Jónského moře

Ostrov Korfu, jemuž se též někdy říká Kerkyra, patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím v Jónském moři. A i když do jeho letovisek každým rokem cestují desetitisíce turistů z celého světa, stále ještě skrývá spoustu neobjevených míst. Korfu se rozkládá západně od řecké pevniny a je součástí Jónského souostroví. Z Jónských ostrovů leží nejdále na severu a od Albánie ho dělí jen asi dva kilometry široký průliv. Hlavní devizou Korfu z pohledu turistiky jsou pochopitelně zdejší pláže a průzračně čisté moře. Ve srovnání s většinou řeckých ostrovů, a to zejména v Egejském moři, vypadá Kerkyra jako z jiného světa. Namísto vyprahlých hor a plání, které jsou tak typické pro ostrovy, ležící východně od řecké pevniny, to na Korfu překypuje bujnou zelenou vegetací. Je jasně vidět, že Kerkyra netrpí nedostatkem vláhy.

Zelený ostrov

Turisté, kteří cestují na Korfu, a to zejména uprostřed hlavní turistické sezóny a horkého léta, určitě ocení přítomnost zdejší husté a sytě zelené vegetace. Ta je pro ostrov Kerkyra charakteristická. Podobně, jako třeba pro nedaleký Zakynthos či Kefalonii. To jsou další turisticky známém ostrovy z Jónské skupiny. Dovolená na Korfu je tak vhodným způsobem, jak si užít průzračně čistého moře a překrásných pláží pro všechny turisty, kteří nepříliš dobře snáší velká horka. Ve srovnání s rozpálenou Krétou, nejjižněji ležícím řeckým ostrovem, je na Korfu uprostřed léta velice příjemně. Velkou výhodou Jónských ostrovů (Kerkyra je pochopitelně mezi nimi) je skutečnost, že většina srážek zde spadne během zimního období. Tou dobou je na ostrově jen zlomek turistů. Během horkého léta pak příroda čerpá vodu z podzemních rezervoárů. Kerkyra tak může svým návštěvníkům takřka zaručit, že během léta jim o dovolené nebude pršet. A co víc si pro ideální letní dovolenou přát než prožít ji v sytě zelené přírodě a přitom se každé ráno probouzet pod blankytně modrým nebem bez jediného mráčku.

(Pokračování textu…)

Gran Canaria

Uprostřed Kanárského souostroví

Gran Canaria se nachází zhruba uprostřed Kanárského souostroví ve vodách Atlantiku západně od pobřeží Maroka. Na africkou pevninu je to z ostrova Gran Canaria něco málo přes 200 kilometrů. Ostrov Gran Canaria je co do rozlohy třetím největším ostrovem Kanárského souostroví a na poměrně malém kusu země je tady je možné najít zcela rozdílné typy krajiny a přírody. Světoznámé písečné duny na jižním výběžku ostrova kontrastují s horskými borovicemi a zelenými svahy hor ve vnitrozemí.

Příznivé klima

Ostrov Gran Canaria si pro dovolenou oblíbili nejen Evropané zejména pro stálé a velice příjemné počasí. Klima na ostrově je ovlivňováno několika faktory, přičemž k těm nejdůležitějším patří studený mořský proud a pasáty. Kombinace těchto vhodných přírodních podmínek je příčinou vítané skutečnosti, že teplotní rozdíly během zimního a letního obdobím jsou nejen na ostrově Gran Canaria, ale na celých Kanárských ostrovech, jen minimální. Příznivé počasí během celého roku dalo Kanárským ostrovům mimo jiné přízvisko ostrovy věčného jara. Turisté z Evropy tak na ostrov Gran Canaria létají nejen v létě užít si moře a koupání, ale také se ohřát během evropské zimy.

Dovolená pro všechny

Turisté, kteří cestují na ostrov Gran Canaria, se mohou těšit nejen na spoustu možností ke koupání v průzračně čistém Atlantiku, ale i skvělé podmínky jak pro pasivně strávenou, tak i aktivně prožitou dovolenou. Letoviska ostrova Gran Canaria jsou pak samozřejmě vhodné i pro dovolenou celých rodin s malými dětmi.

(Pokračování textu…)

Primorsko

Tradiční letovisko

Oblíbené a vcelku rušné letovisko Primorsko se nachází v jižní části bulharského pobřeží Černého moře, mezi prázdninovými středisky Djuni a Kiten. Na letiště ve městě Burgas je to z městečka Primorsko něco přes 50 kilometrů směrem na severozápad. Pobřežní silnice do Burgasu projíždí skrze již zmiňované Djuni a dále pak Sozopol, Černomorec a další bulharská prázdninová střediska na pobřeží Černého moře.

Turisté z České republiky Primorsko velmi dobře znají ze druhé poloviny minulého století. V té době bylo jednou z mála možností, kam mohli českoslovenští občané vycestovat k moři. Od té doby sice Primorsko urazilo kus cesty, ovšem vzhledem ke skutečnosti, že turisté ze západní Evropy sem zatím příliš nejezdí, tady stále ještě platí pro turisty z východní Evropy příznivé ceny. Ve srovnání s takovými prázdninovými středisky, jako je Slunečné pobřeží, Zlaté Písky nebo Albena, je Primorsko stále levnější. Běžné útraty za oběd nebo večerní zábavu jsou tu nižší než ve zmiňovaných známých letoviscích.

Češi vítáni

Většinu klientely tvořím během letní sezony zejména bulharští občané z vnitrozemí a pak také značná část turistů z Čech. Říká se, že Primorsko je malou českou enklávou na pobřeží Černého moře. Českých turistů si tady váží a místní infrastruktura je Čechům velmi nakloněná. V restauracích je tak možné najít jídelní lístky v češtině, stejně tak jako různé stánky s rychlým občerstvením a další obchůdky mají ceníky v českém jazyce. A i když je bulharština češtině podobná, do Primorska s oblibou cestují turisté, kteří se necítí na překonávání jazykové bariéry a chtějí prožít dovolenou u moře v místě, kde se česky domluví.

Nabídka ubytování

Podobně, jako další bulharská letoviska na černomořském pobřeží, i Primorsko zažívá během posledních desetiletí turistický boom. A i když nejde o nijak velké městečko, i tady neustále rostou nové hotely a další ubytovací zařízení. Nabídka ubytování je tu široká a každým rokem se navíc otevírají nové a nové možnosti. Turisté mohou být v Primorsku ubytováni jak v luxusních hotelových komplexech, které ovšem něco stojí, tak i v cenově příznivých rodinných penzionech či v některém z ubytování v soukromí.

(Pokračování textu…)

Menorca

Ve stínu Mallorky

Baleárský ostrov Menorca se z pohledu turistiky v zatím krčí za svou známější a také větší sestrou Mallorkou. Pro dovolenou zatím Menorku tolik turistů neobjevilo a ze všech Baleárských ostrovů, ke kterým patří spolu s ostrovem Menorca ještě Mallorca, Ibiza a Formentera, je jednoznačně nejznámější právě Mallorca. Spousta turistů pak bude určitě znát Ibizu, která je dokonce menší než samotná Menorca. Ovšem tím, že oba známější ostrovy jsou cílem většiny turistů, přilétajících nebo připlouvajících na Baleárské ostrovy, může Menorca svým způsobem těžit ze své pozice maximum.

Klidná a pohodová destinace

V současnosti je tak Menorca ideální destinací pro všechny turisty, kteří si chtějí užít dovolenou v méně rušných letoviscích a současně se během zasloužených dnů volna věnovat nejrůznějším aktivitám. Kromě spousty písečných a oblázkových pláží, na kterých si návštěvníci ostrova Menorca mohou dokonale užít a vychutnat průzračně čisté vody Středozemního moře, se zde mohou věnovat nejrůznější vodním a plážovým sportům. K oblíbené činnosti patří i kratší či delší výlety za poznáním do vnitrozemí ostrova Menorca.

Mahon

Hlavním a současně největším městem ostrova Menorca je Mahon. Nachází se na východním pobřeží ostrova a je také jeho největším přístavem. Z doby, kdy zde vládla Aragonská koruna, se zejména v historickém jádru města dochovala spousta budov s patrným vlivem britské architektury. Turisté, kteří se vypraví do Mahonu alespoň na krátký výlet, by pak určitě neměli vynechat návštěvu zdejšího malebného přístavu. V historické budově ze 17. století, které dnes slouží jako muzeum, je na ploše tří pater vystavena expozice, mapující různá období dějin Menorky.

(Pokračování textu…)

Italské Bibione

Oblíbené turistické středisko

Bibione patří k vůbec nejoblíbenějším italským prázdninovým střediskům, ležícím na pobřeží Jaderského moře oblast. Prázdninová oblast je situována mezi Benátkami a městem Terst. Je ideálním místem k relaxaci a odpočinku. Výhodou pro české turisty je skutečnost, že Bibione leží na severu Itálie. Z České republiky je tak snadno dostupné, od Benátek leží jen asi 70 kilometrů směrem na východ.

Proč Bibione?

K hlavním lákadlům Bibione patří bezesporu zdejší pláž. Její povrch je tvořen výhradně jemným pískem a svou popularitu si získala díky zcela bezpečnému a jen pozvolnému vstupu do moře. Skutečnost, že se zde mořské dno sklání do hloubky jen mírně, je vítanou zprávou pro rodiny s malými dětmi a též méně zdatné plavce. Právě tato skupina turistů míří v létě do Bibione k moři nejčastěji.

Čtyři části

Letovisko se skládá ze čtyř částí. Jde o Bibione Spiaggia, Lido dei Pini, Lido del Sole a Pineda. Přes den je centrum Bibione vcelku vylidněné, neboť většina turistů je na plážích u vody. S přicházejícím večerem však městečko ožívá a otevírá většina zdejších obchodů, restaurací, barů, nočních klubů, diskoték a dalších zábavních podniků.

(Pokračování textu…)

Rimini, Itálie

O Rimini stručně

Na východním pobřeží Itálie, v regionu Emilia – Romagna kousek od San Marina, se nachází jeden z největších a nejznámějších turistických resortů nejen v Itálii, ale dokonce v rámci celé Evropy. Nese název Rimini a pravidelně sem každou letní sezonu přijíždějí užít si svou dovolenou u moře desetitisíce návštěvníkům jak ze samotné Itálie, tak z celého starého kontinentu.

Rimini je součástí Adriatické riviéry. Tou jen oblast, táhnoucí se v délce v několika stovek kilometrů podél východního pobřeží Itálie. Její břehy jsou omývány Jaderským mořem a odtud také její název. Turisty sem lákají zejména několik kilometrů dlouhé písečné pláže, které se pozvolna svažují do čistého Jaderského moře. A tak tady bude dovolená maximálně vyhovovat rodičům s malými dětmi a také horším plavcům.

Poloha

Do nejbližšího velkého města Ravenna je to z Rimini něco málo přes 50 kilometrů. Benátky se pak nalézají téměř 200 kilometrů směrem na sever. Město Bologna leží asi 100 kilometrů po dálnici směrem na severozápad a již zmiňovaném San Marino se nachází jen asi 10 kilometrů od centra Rimini.

(Pokračování textu…)

Zlaté Písky, Bulharsko

O Zlatých Píscích

Jedním z vůbec nejoblíbenějších prázdninových středisek na pobřeží Černého moře v Bulharsku jsou Zlaté Písky. Ty leží asi 20 kilometrů severovýchodním směrem od přístavního města Varna. Ve Varně se také nalézá mezinárodní letiště, na němž přistávají letadla s turisty z celé Evropy, kteří přilétají do této části bulharského černomořského pobřeží strávit svou letní dovolenou u moře.

Historie turistiky na Zlatých Píscích

zlate-pisky-plaz

Zlaté Písky se na poli cestovního ruchu proslavily zejména svou, více než čtyři kilometry dlouhou, písečnou pláží. Ta patří k nejhezčím plážím v celé Evropě a městečko je podle ní i pojmenováno. O tom, že je letovisko Zlaté Písky v rámci Bulharska jedním z nejnavštěvovanějších, a též nejznámějších prázdninových středisek, svědčí i skutečnost, že první hotel zde byl uveden do provozu již koncem šedesátých let minulého století. Tou dobou začal v regionu černomořského pobřeží severně od Varny turistický boom. Během asi dvou desetiletí zde bylo postaveno a vybudováno několik desítek hotelů. Ty sloužily k rekreaci a odpočinku nejen samotným Bulharům, ale turistům z celého bývalého východního bloku.

Současnost Zlatých Písků

Ani v současnosti tady stavební a developerský rozvoj nezaostává. Turisté, přijíždějící na Zlaté Písky strávit svůj volný čas během letní turistické sezóny, mohou vybírat z nabídky více než padesáti tisíc lůžek. Dovolená zde může být jak cenově výhodná, tak i luxusní a pochopitelně finančně náročnější. Zlaté Písky se totiž mohou pyšnit několika desítkami ubytovacích zařízení. Ta sahají od jednoduše vybavených apartmánů a ubytování v soukromí až po ty nejluxusnější hotely, nabízející stravování formou all inclusive a poskytující svým hostům veškerý komfort.

(Pokračování textu…)

Slunečné pobřeží, Bulharsko

Slunečné pobřeží v kostce

Černomořské pobřeží s názvem Slunečné patří dlouhá léta k nejoblíbenějším a také nejnavštěvovanější prázdninovým destinacím v Bulharsku. Leží asi 40 kilometrů severně od Burgasu, ve kterém je i mezinárodní letiště. Sousedí s malebným letoviskem Nesebar na svém jihu a vesničkou Svatý Vlas na severu.

slunecne-pobrezi-plaz

Protože jde o dlouhodobě turistický využívanou oblast, kam se během minulého století jezdili rekreovat turisté z celého východního bloku, je zdejší nabídka možností ubytování velmi široká. Údajně je tady v provozu více než 700 hotelů a celková kapacita přesahuje čtvrt milionu lůžek. Turisté, kteří cestují na dovolenou na Slunečné pobřeží, mohou své ubytování vybírat jak mezi cenově výhodnými a jednoduše zařízenými penziony, tak také kvalitními a luxusně vybavenými hotely s maximálním servisem, které jsou schopné uspokojit i ta nejnáročnější přání svých hostů.

Dovolená a turistický ruch

Turistický ruch se začal v oblasti Slunečné pobřeží rozvíjet koncem šedesátých let 20. století. V té době se mělo právě Slunečné pobřeží stát alternativou letovisek podél Středozemního moře, které nebyly pro obyvatelé bývalého východního bloku jednoduše dostupné. Z této doby se tady zachovala celá řada budov. Ty však prošly nákladnou modernizací a dnes splňují i ty nejpřísnější požadavky na přímořské ubytovací kapacity. Vedle letitých hotelů pak vyrůstají podél pláže na Slunečném pobřeží i moderní komplexy. Každý si tak může vybrat, kde chce během zájezdu do Bulharska bydlet.

(Pokračování textu…)