Letecké spoločnosti: Air Slovakia | Danube wingsSkyEurope

Ceny Leteniek




Portál ceny leteniek vyhľadáva z mora aktuálnych ponúk tú najlepšiu cenu letenky do obľúbených destinácií. Využívame k tomu pokročilý a vo svete overený systém vyhľadávania. Analyzujeme každú cenu letenky a pri zvolených letoch ponúkame na kontrolné porovnanie ceny všetkých leteckých spoločností na vami zvolených trasách. Cena letenky je vždy aktuálna ku dňu odletu. Systém je pripravený v spolupráci s www.pelikan.sk .

 

 

Najlacnejšie letenky?

Konečná cena letenky môže byť niekedy záľudná a nemusí byť vždy "konečná". Skúsení cestujúci už poväčšinou vedia, že k cene letenky leteckej spoločnosti je treba zaplatiť niekoľko desiatok eur za "príplatky". Jedná sa o dva druhy - príplatky za palivo a príplatky letiskové.
S akými príplatkami teda musím počítať? Čo predražuje  konečné ceny leteniek? Skutočne sa dajú nájsť aj letenky za niekoľko eur?

Áno, je to možné. V snahe naplniť lietadlo, ktoré musí tak-či-tak v dohodnutom čase odletieť do stanovenej destinácie sa často spoločnosti predháňajú s veľmi lákavými ponukami.
Tieto ponuky sú naprosto v poriadku a korektné. Netreba sa báť nijakých podvodov. Dobré je však mať prehľad o tom, s akými ďalšími poplatkami sa človek pri cestovaní leteckou prepravou stretne.

 

Poplatky a cena letenky

Hneď po cene letenky je tu letisková daň. Príplatok platíme za letiskové, odletové, príletové alebo bezpečnostné dane. Tie sa na jednotlivých letiskách v Európe pohybujú zvyčajne od 22€ do 63€. S podobnými cenami sa stretnete aj na letiskách medzi Európu a stredným východom. Medzi Európou a Severnou Amerikou je výška letiskových poplatkov vyššia, rádovo od 42€ do 75€.

Palivové poplatky si letecké spoločnosti účtujú ako rezervu na pokrytie nepredvýdaných navýšení nákladov za palivo. Výška palivového poplatku je priamo naviazaná na destináciu, kam smerujete. Dá sa však povedať, že v Európe sa pohybuje okolo 22€ a za palivové oplatky do Ameriky sa pripláca rádovo okolo 64€.

Človek sa nevyhne ani sevisným poplatkom. No vo všeobecnosti sa dá povadať, že nákup leteniek online, tzn. elektronickou formou vyjde asi polovicu  v porovnaním s nákupm letenky cez call centrá, tzn. telefonicky alebo osobne v obchodnej kancelárií. V prvom prípade sa jedná o sumy okolo 16€ a v tom druhom 34€.

Ani vyhotovenie papierovej formy letenky nie je tak úplne zadarmo. Skontroluljte si preto, či je pri objednávaní možnosť rezervácie elektronicky. V takomto prípade je totižto za vystavenie papierovej formy letenky účtovaný ešte poplatok v priemere okolo 16€.

 

Rada

Je jasné, že žiadna cestovná kancelária nebude predávať letenky a rezervácie bez aspoň minimálneho zisku. V tomto ohľade je predaj leteniek elektronickou formou, tzn. on-line, ďaleko výhodnejší - konečná cena letenky vás tak vyjde lacnejšie.