Nebezpečí u žen v období menopauzy

Jaké jsou hlavní a první příznaky žen středního věku v období klimakteria?

Především se objevují nepravidelnosti v menstruačním cyklu. Dalšími příznaky jsou např. častější bušení srdce, špatná nálada, přerušovaný spánek, noční pocení, „převracení se na lůžku“ a asi nejznámějším projevem jsou tzv. „Návaly horka“.  To ostatně mohou ženy, které již mají s menopauzou zkušenosti, potvrdit.

Jak dál se přechod u žen projevuje a proč by se menopauza neměla podceňovat?

U některých žen se může objevit menopauza předčasně v rozmezí 45 – 47 let, např. vyvolaná pozdějším porodem. Dalšími doprovodnými symptomy jsou suché sliznice, deprese, které mohou přerůst přes rámec období menopauzy, suchá pokožka, a to především po koupeli, více vrásek a v  neposlední řadě odvápnění kostí. Zejména to je velkým nebezpečím a způsobeno je to nedostatkem estrogenu – ženského hormonu, který mají ovšem i muži, takže pozor, pánové, i u vás se tento neduh může objevit! Ostatně v posledních letech jsou toho ordinace našich praktických lékařů a ortopedů jasným důkazem.

Dalším doprovodným problémem může být i infarkt myokardu, jedno z nejčastějších onemocnění současné doby.

A drobná rada na závěr nejen pro nás dámy

V první řadě by měla sledovat každá z nás, jak se cítí, zda se nemění její zdravotní stav, její nálada. Pokud ano, je načase zajít ke svému praktickému lékaři a požádat o některá vyšetření, která hradí všechny zdravotní pojišťovny v ČR, např. odběr krve zjišťující odvápnění kostí či mamografii, kterou hradí zdravotní pojišťovny každé dva roky. V případě potvrzení úbytku vápníku v krvi by měla žena požádat praktického lékaře o doporučení k odbornému lékaři a zahájit léčbu formou užívání vápníkových tablet, vitamínu D3 a dalších vitamínů a minerálních látek.

Všechny obtíže spojené s menopauzou lze alespoň částečně řešit, proto není dobré první příznaky podceňovat.