O tomto blogu

Bůh mi dal tu čest, že mohu být maminkou třem báječným dětem, které jsou mi každodenní radostí a také výzvou. Chtěla bych psát o tom, co a jak naše děti učíme, ale hlavně o tom, co ony učí nás a jakou legraci s nimi zažíváme.
A také o střídmém životě, šetrném k přírodě a k nám, lidem. O tom, co s dětmi čteme. A jak v tom všem vidím Boží jednání, prostě Jeho. Více zde.

18. dubna 2020

Splněný sen domácí školy, výlety a kniha

Jednou z dobrých věcí na koronavirové pandemii je to, že si můžu vyzkoušet domácí školu. To jsem vždycky chtěla. Moje práce lektora ve školách je pozastavena, učím jen online kurzy ve středy a občas soboty. Mohu se věnovat dětem a dělat jim domácí školu. Je to výzva a velká škola hlavně pro mě. Sladit 3 třídy a 3 povahy do jednoho dopoledne, stíhat plnit požadavky paních učitelek, komunikovat s nimi a ještě přitom zvládat domácnost a vaření obědů je celkem vysilující zábava. 💪😅

Abychom se ze sebe a stísněných prostor nezcvokli, vyjíždíme často do přírody. Je úžasné, že máme kam a čím. Pomáhá mi web spacireksdetmi.cz

Vyzkoušeli jsme výlety do Terezského údolí a do Kosířských lomů za trilobity.
Taky v okolí Bukovan a Lošova je hezky a Les Království u Grygova je nádherný.

V poslední době jsme četli knížku od Betty Macdonaldové Paní Láry Fáry. Legrační, zábavná a laskavá babička léčí běžné neduhy dětí jako čurbesajda, ještěchvilkína nebo hubatida. Bavilo úplně všechny, navíc dost výchovně poučné pro rodiče: prostě nechte děti, ať si to svoje chování opravdu zažijí a "vychutnají" se všemi následky. Škoda, že nemám tolik odvahy :-)








22. prosince 2018

Vánoční příspěvek trochu jinak

Vánoční dáreček v podobě nového příspěvku!

Nejdříve přání k Vánocům a do nového roku:

















Co posloucháme a čteme:

Vánoční pohádky namluvené pány Herci Brodským a Nárožným. 
Jsou i na youtube nějakým omylem :-)














Vánoce u Spejblů nebo Jak Hurvínek s Máničkou čekali na Ježíška


Čteme (z knihovny):
Lucinka a vánoční přání od Keris Staintonové














Maminka poslouchá:
Opuštěná společnost od Erika Taberyho
Je to sice trochu náročnější, ale fakt poučné k dnešní době. 
Navíc to načetl Ivan Trojan. :-) A toho mám hodně ráda.
Audiotéka














Tipy na (bohužel až příští) Vánoce:
Oznámila jsem dětem, že tento rok budeme mít obrácený adventní kalendář, kdy každý den darují jednu svou věc, aby ještě pomohla/posloužila někomu jinému. Vzali to tak statečně, že jsem neodolala a přes noc jim vyrobila nový adventní kalendář z plechovek, které jsem schovávala. :-) Každý den tam mají jednu malou sladkost a každý z nich v nečekaný den 1 větší věc pro radost a krásu z DM (sůl do koupele-sopka, látková čelenka a Klárčin první lak na nehty). 






Teď trochu tipů na novoroční předsevzetí, jak se chovat ohleduplnějí k naší ubohé planetě i k sobě.

Vyrábím si doma prací gel, jogurt, zubní pastu a prášek do myčky. 
Vše do stále stejných obalů. Ušetříme, nevyrábíme další plastový odpad a je to zdravější. Stručně řečeno. Ráda poskytnu podrobnosti pro zájemce. Taky jsme nakoupili bambusová brčka místo plastových, děti jsou nadšeny. Dřevěné kartáčky jsou taky prima. :-)







4. září 2018

Prázdninové poslouchání a tip navíc

Společné večerní čtení přes prázdniny vždycky trochu upadne, nejsou pro to podmínky. Zato se hodně cestuje a lenoší, na to se výborně hodí audioknihy :-).

Přes prázdniny jsme poslouchali 2 úplně skvělé audioknihy, je to opravdu hodnotná klasika, kterou by každé dítě mělo znát :-) 

Nekonečný příběh


















Anna ze zeleného domu


















Online program tzv. zážitkového domácího učení Stroj na jedničky byl jediný způsob, jak se děckám chtělo si něco zopakovat do školy. Pokračuje to dál přes školní rok, ale už je to placené, přes prázdniny to bylo zdarma. 

26. srpna 2018

Letní dobrodužství

Co jsme zažili a naučili se v létě? V létě sice není škola, ale často mi přijde, že se děti v létě velmi posunou v mnoha oblastech: samostatnost, sociální dovednosti, zeměpis, příroda, …

Kromě skvělých letních táborů a kempů (Dětský tábor BJB Olomouc (Klára), English camp BJB Olomouc (Dan+Klára), Fusion Summer camp (Dan+Klára), Příměstský tábor DDM Lanškroun (Míša)) máme mnoho krásných kratších zážitků. 

Několik tipů na výlety:

Národní technické muzeum v Praze

Hlavně pro kluky, ale i pro holky. Když vylepší interaktivnost a možnost si sáhnout a vyzkoušet, bude to skvělé muzeum. :-)




















Babiččin dvoreček a dědečkova obůrka Licibořice


Skvělý podnik místních obyvatel: spousta krotkých domácích zvířat ke krmení a hlazení, staré hospodářské budovy a vybavení + obora s koňmi, daňky, muflony, divoká prasata a spousta ptáků. 
Pohoda a úžasné občerstvení + obchůdek s domácími produkty a výrobky.



















Bělkovické údolí s jeskyní - tip pro Olomoučáky


Procházka krásným Bělkovickým údolím zakončená koupáním v Bělkovickém koupališti. 
Hluboký zářez Trusovického potoka je zajímavý také těžbou břidlice. Po červené trase, která z Bělkovického údolí míří podél jednoho z přítoků Trusovického potoka, najdeme břidlicový důl. Trampové tomuto místu říkají Šifrovka. Je zde tábořiště a zajímavý vstup do jeskyně (dolu). K Šifrovce se dostaneme po červené buď z Bělkovického údolí od mostu nebo také od silnice vedoucí z Dolan na Jívovou, když u býv. Horní boudy odbočíme po červené do rokle. Tato cesta je sice kratší, ale kvůli polomům náročnější a dobrodružnější :-). Auto jsme nechali na malém parkovišti u Horní boudy (právě ji bourají) a po stejné cestě se k němu zase vrátili. Na zpáteční cestě jsme se vykoupali v Bělkovicích po 17 hod za pár korun. 

Rodinný puťák

Jak ušetřit a zažít nezapomenutelná dobrodružství? Jeďte s dětmi na puťák!
My jsme nezkušení, tak jsme začali pouze jednodenním přespáním pod širákem. To nám pro začátek úplně stačilo, příště třeba více.

Tipy: 

  • Naplánujte si trasu se zajímavým cílem klidně ve vašem okolí (v našem případě zřícenina hradu s občerstvením ve vesnici). Pomáhá s motivací dětí. :-)
  • Délku trasy na den naplánujte raději kratší dle zdatnosti dětí a rodičů :-), aby bylo možno dle potřeby zpomalit, zastavit se i zajímavého rybníka, přidat či ubrat. 
  • Mějte v záloze na telefonu dědečka s autem :-).
  • Vezměte si pouze to nejnutnější, zjistíte, jak málo věcí potřebujete. Co je nezbytné: spacáky, karimatky + celta, hodně vody, repelent, první pomoc na odřeniny, atd,, plavky, jelení lůj a krém na ruce pro maminku :-), mobil s navigací a powerbankou, peníze na nákup občerstvení a vody ve vesnických obchůdcích. Nám se hodila i horká voda v termosce na večerní polévku, čaj. Oheň nebylo možno nikde rozdělat. 
  • Společně sledovat západ slunce a pak usínat pod hvězdami  je hodně sbližující :-)