Dokumentární.TV » filmy, které Vám otevřou oči!

DMT: Molekula duše

DMT: Molekula duše

DMT je psychedelická látka výjimečných vlastností nacházející se v každém živém organismu. Pro vnitřní potřeby člověka ji vyrábí šišinka, drobný orgán ve středu mozku, o kterém se řada prastarých světových kultur domnívá, že zde sídlí duše. Některé civilizace se v průběhu dějin naučily využívat DMT obsažené v rostlinách pro šamanské rituály, komunikaci se světem předků či pro léčebné účely. Počáteční bouřlivý výzkum DMT, jakož i dalších slibných psychedelik, byl na konci šedesátých let náhle přerušen prohibicí a tabuizováním látek pozměňujících vědomí. Dnes vědecká práce na tomto poli opět pozvolna ožívá. Film představuje průkopnický výzkum Dr. Ricka Strassmana, nabízí pohled na DMT mnoha odborníků z různých perspektiv i vyprávění zážitků ústy Strassmanových dobrovolníků.

Selský rozum

Selský rozum

Andrej Babiš by rád řídil naši zemi jako firmu. Autoři filmu Selský rozum se proto rozhodli podívat, jak Andrej Babiš řídí své firmy. Jak se mají jeho zaměstnanci, jak kvalitní je jeho produkce, jaký vliv má jeho činnost na prostředí, ve kterém podniká nebo jaké má vztahy se svými obchodními partnery. Zkoumají, jak a proč se pod rukama největšího evropského poběratele zemědělských dotací proměňuje český venkov a krajina, co se stalo s ornou půdou, s chovy hospodářských zvířat a drůbeže. Ptají se, proč se na našich stolech objevují podřadné potraviny z polských odřezků původně určených pro psy a pro kočky. Andrej Babiš již ovládl české zemědělství, potravinářství, sdělovací prostředky, dovolíme mu ovládnout i naši zemi a naše životy?

11. září: Nový Pearl Harbor

11. září: Nový Pearl Harbor

Mimořádně vydařené dokumentární zpracování událostí 11. září 2001 shrnuje 12 let veřejné diskuze do jednoho komplexního díla. Pětihodinový snímek oceňovaného filmaře Massima Mazzucciho je přehledně strukturovaný do sedmi hlavních kapitol (a řady podkapitol), které se věnují vzdušné obraně, jednotlivým únoscům, uneseným letounům, útoku na Pentagon, zřícenému letu 93, newyorským dvojčatům a budově WTC7. S vědeckou precizností prezentuje a s pomocí celé řady odborníků vyhodnocuje argumenty příznivců i odpůrců oficiální verze předložené veřejnosti. Krok za krokem, bod po bodu a nadevší pochybnost dokazuje, že zpráva vyšetřovací komise o 11. září je pouze nevědecká fikce, pod tíhou faktických argumentů neudržitelná a neobhajitelná.

Rakovina: zakázané léky

Rakovina: zakázané léky

Za poslední století přišly stovky lékařů, vědců a výzkumníků s řadou úspěchů a potenciálních řešení v boji proti rakovině, nic z toho však nebylo oficiální medicínou ani zváženo, natož prozkoumáno. Ve skutečnosti byla většina těchto prací již dopředu odmítnuta, i přes tisíce uzdravených „nevyléčitelných“ pacientů jsou jejich autoři označováni jako šarlatáni, jsou vyobcováni z lékařských komunit, šikanováni, vyšetřováni, souzeni a nakonec donuceni opustit svoji zemi. Zároveň více než 20.000 lidí zemře na rakovinu každý den, aniž by oficiální lékařství dokázalo nabídnout pocit skutečné naděje těm, kteří jsou touto chorobou postiženi. Zavrhovaná řešení mají jednoho společného jmenovatele – jsou jednoduchá, přírodní a nemohou být proto patentována – nemají potenciál pro finanční profit.

Svět podle společnosti Monsanto

Svět podle společnosti Monsanto

Znepokojivý dokument o praktikách nadnárodní společnosti Monsanto a jejích aktuálních krocích na poli biotechnologie a kontroly potravin. Už od jejího založení v roce 1901 se rozvoj a bohatství společnosti Monsanto spojují s výrobou a prodejem mnoha chemických produktů, které byly zanedlouho zakázány. V každém z těchto případů se brzy ukázalo, že společnost lhala, zatajovala důležité skutečnosti, anebo si jednoduše zaplatila studie, které měli dokázat neškodnost a zdravotní nezávadnost jejích produktů. Na základě vícero soudních rozhodnutí musela společnost platit nemalé sumy, nijak to však nezastavilo její vítězné tažení celým světem. Dnes je společnost Monsanto světovým lídrem v produkci geneticky modifikovaných potravin a s nimi spojeného herbicidu Roundup.

Den před odhalením

Den před odhalením

Co když nejsme sami? Co když stovky tisíc lidí tvrdících, že viděli neidentifikovatelné létající objekty, byly skutečně svědky mimozemských lodí? Co když tisíce lidí z celého světa, kteří mluví o svých setkáních s mimozemskými bytostmi, přátelským kontaktem, nebo dokonce o násilných únosech, opravdu říkají pravdu? Co když naše vlády vědí o přítomnosti ET už více než půl století? Co když vlastní mimozemskou technologii která by mohla změnit to, jak je náš svět řízen a rozhodli se nechat veřejnost v temnotě pomocí tajné kampaně potlačovaných informací? Co když ta kampaň pracuje jako řetěz kolem kotníků lidstva zabraňující povstání k nové úrovni vědomí a chápání nás samých, naší planety a vesmíru kolem? A co kdyby ta kampaň skončila zítra?

Světový řád

Světový řád

Dokument ruského novináře Vladimira Solovjova zkoumá, co se s námi děje, jaký svět jsme zdědili od svých otců a jaký ho zanecháme svým dětem. Nabádá dívat se, přemýšlet, poslouchat a analyzovat. Přináší mnoho rozhovorů s vlivnými světovými politiky, filozofy či finančníky, nabízí tak úhel pohledu ruského prezidenta Vladimíra Putina, australského novináře Juliana Assange, amerického filmaře Olivera Stonea a mnoha dalších osobností. Od poválečného rozložení sil ve světě, přes rozsáhlé geopolitické změny po rozpadu Sovětského svazu, následné zásahy v Jugoslávii a dalších zemích nás dokument provede arabským jarem až k novodobým událostem v Iráku, Afghánistánu, Libyi, Sýrii nebo na Ukrajině. A Putinovými slovy se ptá: „Uvědomujete si alespoň teď, co jste způsobili?“.

Nikola Tesla: pán blesků

Nikola Tesla: pán blesků

Když se řekne „elektřina“, napadne nás Edison, a při zmínce o rádiu zase Marconi, ale jméno dalšího geniálního fyzika už tak známé není. Byl to muž, který snil o nalezení neomezeného zdroje energie. Jmenoval se Nikola Tesla a byl pánem blesků. Toto je příběh moderního Prométhea, který pomocí elektřiny změnil svět. Byl to on, kdo svými vícefázovými generátory zkrotil sílu Niagarských vodopádů a umožnil přenos elektrické energie na velké vzdálenosti. Byl to Nikola Tesla, kdo si patentoval technologie pro bezdrátovou komunikaci, na kterých stojí rozhlasové i televizní vysílání. Jeho odkaz nalezneme v mnohém, od dálkového ovládáni, přes neonové osvětlení, rentgenové snímky, řízené střely, až po program hvězdných válek, přesto dějiny tohoto výjimečného muže poněkud přehlížejí …

CoMyJenVíme!?

CoMyJenVíme!?

Film CoMyJenVíme!? představuje odklon od konvenčního světonázoru. Požaduje od diváka fantazii a otevřenou mysl – nechce totiž nic víc než přinést důkazy pro přehodnocení dosud známého vnímání světa. Diváci jsou v podobné situaci jako Koperníkovi současníci, když je učenec na přelomu 15. a 16. století přesvědčoval, že Země není středem vesmíru. Film uvede diváka pomocí počítačových efektů a výpovědí několika předních světových fyziků, neurologů, molekulárních biologů, mystiků a duchovních činitelů do kvantové neurčitosti, kde se realita mění s každou další myšlenkou. Jedinečný filmový zážitek podobný snímkům Matrix, Vanilkové nebe či Minority Report, se díky svému žánrovému přesahu dostává blíže k podstatě pojmů Vědomí, Prostor a Realita.

Okupace mysli: Izraelská válka o americké veřejné mínění

Okupace mysli: Izraelská válka o americké veřejné mínění

Nekončící izraelská vojenská okupace palestinských území a jejich opakované invaze do pásma Gazy vyvolávají prudký odpor proti izraelské politice snad všude na světě – s vyjímkou Spojených států. Dokument Okupace mysli nabízí poučný pohled na propagandistickou mediální mašinerii, která má za úkol udržet pro-izraelské veřejné mínění. Zkoumá, jak izraelská vláda, vláda Spojených států a pro-izraelská lobby spojily síly, často s velmi odlišnými motivy, aby manipulovaly mediální obraz konfliktu ve prospěch Izraele. Film poskytuje rozsáhlou analýzu desítky let trvající bitvy Izraele o srdce, mysli a daňové dolary amerického lidu, bitvy, jejíž intenzita v posledních letech stále narůstá čelíc neúprosně se stupňujícímu mezinárodnímu odsuzování izraelské politiky.

Sirius

Sirius

Dr. Steven Greer ve svém dokumentu představuje práci v rámci projektu Odhalení a své hypotézy ohledně mimozemského života. Věnuje se vládnímu zatajování a blízkým setkáním pátého druhu. Přináší řadu rozhovorů s bývalými členy vlády a s vojenskými činiteli, audiovizuální důkazy mimozemské přítomnosti a archivní dokumenty. Film Sirius také představuje nález 15 cm vysoké humanoidní kostry z jihoamerické pouště Atacama, nejsuššího místa na zemi. Genetické rozbory tří nezávislých laboratoří ukazují na člověka, který se však i přes svůj patnácticentimetrový vzrůst dožil věku 6 až 8 let. Jak velký musel být v době narození? Nadále úspěšně vzdoruje vědeckému vysvětlení. Velkou pozornost autor věnuje množství patentů utajených na příkaz US vlády, zejména z oblasti energetiky a pohonných systémů.

Zpověď: Scientologická církev a vězňové víry

Zpověď: Scientologická církev a vězňové víry

Celovečerní film Alexe Gibneye, který nabízí sondu do světa scientologické církve, se stal jedním z nejsledovanějších dokumentů v historii HBO. Představuje osm bývalých členů scientologické církve, mezi jejíž nejvýznamnější stoupence patří řada slavných hollywoodských celebrit. Film přináší detailní pohled na to, jaké praktiky církev používá k upevňování víry svých členů, jaké jsou jejich zkušenosti a co všechno jsou ochotni podstoupit ve jménu svého náboženství. Zaměřuje se nejen na původ církve a jejího zakladatele L. Rona Hubbarda, ale také na propojení scientologů s Hollywoodem. Bývalí zasvěcenci církve, včetně vysoce postavených a známých členů jako je uznávaný scénárista Paul Haggis (“Crash”), přinášejí řadu šokujících odhalení. Provokativní příběh o egu, vykořisťování a touze po moci.

Žárovková konspirace: plánované zastarávání

Žárovková konspirace: plánované zastarávání

Asociace výrobců žárovek ‚Phoebus cartel‘ byla prvním kartelem, který se dohodl na snižování životnosti výrobků, tak, aby jich mohli prodat více. Protože žárovka, která svítí 100 let, zkrátka není dobrá pro byznys. Kdo vyrobí žárovku s životností delší než stanovených 1500 hodin, zaplatí tučnou pokutu, usnesli se. Tento princip – princip plánovaného zastarávání produktů – postupně převzali mnozí světoví výrobci a řídí se jím dodnes. Dokument zkoumá používání této taktiky ze 20. let minulého století v dnešním průmyslu. Věděli jste, že silonky mohou být i téměř nezničitelné? Že tiskárna se softwarově zablokuje po pevně naprogramovaném počtu stran? Že firma Apple v iPodech používá nekvalitní baterie, které nejdou vyměnit? Dočkáme se někdy výrobků bez ‚kurvítek‘?

Brexit

Brexit

Celovečerní dokumentární film financovaný crowdfundingovou kampaní vznikl v době, kdy se Velká Británie rozhodovala o vystoupení z Evropské unie. Představuje celou řadu důrazných a přesvědčivých argumentů, proč je členství v EU pro jakoukoliv zemi pouze nesmyslnou přítěží a brzdou rozvoje. Předvede bruselský byrokratický aparát, armádu úředníků, kteří chtějí rozhodovat o každém aspektu vašeho života. Tyto lidi s pohádkovými příjmy do jejich funkcí nikdo nevolí, do jejich rozhodování není možné demokratickou cestou zasahovat a nelze je demokraticky odvolat, nenesou za výsledky své práce žádnou odpovědnost. Vědomě, úmyslně a systematicky působí proti vůli a proti zájmům lidu, kterému by měli sloužit. Korporace je však milují.

Občan Snowden

Občan Snowden

Slavný dokument ověnčený mnoha cenami včetně té nejprestižnější – Oscara. Hlavním dějištěm se stává hotelový pokoj v Hongkongu, je červen 2013. Na kameru soustředěně vypovídá ten, jehož jméno v několika dalších dnech zaplní titulky světových médií – Edward Snowden. Bývalý analytik Americké bezpečnostní agentury (NSA) popisuje filmařce Lauře Poitras a novinářům z anglického deníku The Guardian v exkluzivním rozhovoru, jak NSA masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek milionů lidí. Následné zveřejnění přísně tajných materiálů spustí mediální bouři a vyvolá lavinu dalších otázek. Jak spolu souvisí svoboda a soukromí? Co se stane s demokracií, pokud národní vlády převezmou dohled nad veškerými našimi daty?

Proč to na svět sprejují?

Proč to na svět sprejují?

Geoinženýrství je definováno jako umělá modifikace klimatu planety. Geoinženýři navrhují rozprášit 10 až 20 milionů tun toxického hliníku a dalších substancí do atmosféry s deklarovaným cílem ochladit naši planetu. Od té doby, co bylo vydáno video „Co to na svět sprejují“, stovky lidí z celého světa začaly provádět testy dešťové vody. To, co našli, mnozí nazývají chemtrails stopy po geoinženýrství: aluminum, barium a stroncium. Našli tyto stopy v mezinárodním měřítku po celém světě, kdekoli vzali vzorky a provedli chemické analýzy deště a vody ze sněhu. Tento film se snaží poodhalit, jaká je motivace vlád a korporací, které tyto atmosférické programy provádějí, vyhledává a dokumentuje lokální důsledky takového počínání a zamýšlí se nad těmi globálními, ať již zamýšlenými či nezamýšlenými.

USA versus John Lennon

USA versus John Lennon

Tento film není pouhou sondou do života známého „brouka“, neukazuje Lennona jenom jako skladatele, kytaristu a zpěváka. John Lennon spolu se svou ženou Yoko Ono v autentických záběrech je doprovázen vzpomínkami těch, co byli při tom. Dokument se věnuje boji Lennona za mír, odporu válce ve Vietnamu. Mírotvůrce Lennon se postupně stává jednou z klíčových postav boje proti vládě USA. Jeho levicové názory, jednoznačný antimilitantní postoj i kontroverzní podpora drog z Lennona záhy udělaly jednoho z úhlavních nepřátel režimu. FBI vedená J.E. Hooverem si v ničem nezadá s nekritizovanějšími světovými tajnými policiemi. Špehování, obsáhlé složky i vraždy na objednávku patřily k běžným praktikám FBI. Tvůrci dokumentu nechali promluvit i bývalého agenta FBI.

Nový světový řád: plán šílence

Nový světový řád: plán šílence

Svět zachvátil terorizmus, nikdo víc není v bezpečí. Rozpoznat jedince, který pracuje pro Al Kaidu či jinou zločineckou organizaci, však nikdy nebylo tak jednoduché jako nyní! FBI totiž zpracovala instruktážní brožurku, na základě které obyčejný člověk rozpozná teroristu. Znaky jsou jednoduché: používá mobil, platí v hotovosti a v kavárnách využívá wifi. Navzdory tomu, že pravděpodobněji umřete na píchnutí od včely než na následky teroristického útoku, buďte ostražití! Jsou teroristé skutečně největší hrozbou, když historická fakta nasvědčují tomu, že za poslední dekádu nejvíce lidí zavraždili různé vlády velmocí, které mají na svědomí více než 260 miliónů obětí? Koho se má člověk teda skutečně bát? Alex Jones ve svém filmu rozkrývá megalomanské plány nadnárodních elit pro uchvácení totalitní moci nad světem.

Koho napadnout příště?

Koho napadnout příště?

Dokument politického aktivisty a oskarového filmaře Michaela Moora, ve kterém si klade za cíl ‚napadnout‘ celou řadu dalších zemí, aby shromáždil odpovědi na nejnaléhavější sociální a ekonomické otázky ve Spojených státech. V každé z navštívených zemí hledá ty nejlepší nápady, které si hodlá vzít s sebou domů. V Itálii jej zaujme systém placených dovolených a prozaměstnanecký přístup managementu, Francie překvapí úrovní gastronomie ve školních jídelnách a neobvyklými hodinami sexuální výchovy, Finsko předvede, jak větší volností pro děti dosáhlo velmi vysoké úrovně vzdělanosti, Slovinci nabídnou bezplatné vysoké školství. Německo, Portugalsko, Norsko, Tunisko, Island, všude se dají nalézt příklady hodné následování, které dělají ze světa lepší místo k životu.

Slzy Gazy

Slzy Gazy

Norský film Tears of Gaza představuje strohým způsobem, prostřednictvím unikátních záběrů obyvatele pásma Gazy, kteří jsou vystaveni brutálním důsledkům vojenské okupace palestinského území. Záběry dopadajících bomb střídá se zobrazeními jejich následků v ulicích, v nemocnicích i v ruinách zasažených domů. Film také zachycuje schopnost žen a dětí řešit jejich každodenní život po dramatických zkušenostech z války. Mnozí z nich žijí ve stanech nebo v troskách bez stěn a střech. Všichni jsou v nouzi bez peněz, jídla, vody a elektřiny. Vše, co se podaří propašovat tunely je velmi drahé. Mnozí přišli o rodinné příslušníky, nebo jsou ponecháni s těžce zraněnými dětmi. Může taková válka řešit konflikty, či dokonce vytvořit mír? Film sleduje tři děti v době války a v období po příměří.

Yesmeni opravují svět

Yesmeni opravují svět

Yes Men jsou aktivisté takzvaného culture-jammingu, kteří se snaží různými akcemi upozornit na problémy klimatu, globalizace a volného trhu. S pomocí falešných reklam či webů, falešných tiskových prohlášení či vystupováním na mezinárodních konferencích jménem velkých korporací, médií či vládních organizací se snaží tyto instituce co možná nejvíce rozvrátit, zviditelnit neřešené kostlivce zahnívající v jejich skříních. Z jejich HOAXů uvidíte především prohlášení společnosti Dow Chemical v živém vysílání BBC o odškodnění obětí tragédie v indickém Bhopálu, kde zemřelo 16 000 lidí, když z chemičky unikl díky odpojenému zabezpečení otravný plyn. Akcie firmy klesly za 28 minut o 2 miliardy dolarů. Podíváte se i na lidi profitující z katastrof jako hurikán Katrina a na jiná šokující fakta.

Vodovoda

Vodovoda

Balená voda je největší reklamní a marketingový podvod na světě. Načerpat zdarma pitnou vodu, stočit ji do plastových lahví, rozvézt po světě a prodat zpátky lidem prostě přináší snadné výdělky. Film přitom ukazuje, že voda v plastové lahvi bývá tatáž a mnohdy ještě daleko horší, nežli jaká teče doma z vodovodu. Autorka rozkrývá, jak se firmy Nestlé, Pepsi či Coca-Cola díky mezerám v zákonech vyhýbají daním z čerpání vody a recyklace, zveřejňování výsledků studií o zdravotní (ne)závadnosti i morální odpovědnosti za nepřímé důsledky jejich podnikání. Plastové lahve obsahují látky, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví, přispívají k výskytu rakoviny, neplodnosti a dalších onemocnění. Nadměrné lokální čerpání vody a nedostatečná recyklace plastu ohrožují naše životní prostředí.

Převzetí

Převzetí

30 nezaměstnaných obráběčů autosoučástek z předměstí Buenos Aires jednoho dne nakráčí do své uzavřené továrny, rozbalí karimatky a odmítá odejít. Jediné, co požadují, je znovurozjetí výroby. Avšak tento jednoduchý čin – převzetí – má sílu postavit debatu o globalizaci na hlavu. Dělníci, vyzbrojeni pouze praky a udržujíce víru v dílenskou demokracii, čelí šéfům, bankéřům a celému systému, který vidí jejich milované fabriky jenom jako kupu železa určenou do sběru. Tvůrci filmu, Avi Lewis a Naomi Klein zavedou diváky do životů dělníků a jejich rodin, kteří musí bojovat za svoji práci a důstojnost proti továrníkům, politikům a soudcům. Výsledkem je politický thriller z reálného života, který vrhá dělníky proti místní vládnoucí elitě a mocným sílám globálního kapitalismu.

Auto*Mat

Auto*Mat

Mottem dokumentu je jednoduchá věta: Ráno vstanu a změním svoje město. Odehrává se v Praze, kterou však lze zaměnit za jakékoli větší město, kde radní a politici tvrdohlavě pouštějí kolony aut do center, nalévají miliardy do nových staveb, jež autům usnadňují život, a vybízejí tak k dalšímu nárůstu tohoto způsobu dopravy. Zároveň je to film o každém z nás, kdo si myslí, že v tom nejede, avšak při první dopravní zácpě začne nadávat. Marečkův dokument totiž klade různé otázky. Stali jsme se už automaty, které si pohyb nedovedou představit jinak než šlapat na pedál a točit volantem? Které proměnu svého životního prostoru v zaasfaltované, hlučné, páchnoucí a nebezpečné závodiště časem přijímají jako nutné zlo? Jsou auta přínosem či matem pro nás a naše města? Nejde s tím nic dělat?

Vše pro dobro světa a Nošovic

Vše pro dobro světa a Nošovic

Svérázný portrét malé české vesnice, ve které, jak místní říkají, přistálo UFO v podobě kilometrové továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice, která se proslavila především kysaným zelím a pivem Radegast, se tak stala průmyslová zóna – největší investice na zelené louce v historii ČR. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka uprostřed vsi stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů a anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům a jejich blízkým pohrozil smrtí. Režisér Vít Klusák se do Nošovic vrací dva roky po dramatických výkupech pozemků, v době, kdy továrna začíná chrlit levná auta a spřádá hravý i mrazivý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. Ožívá tak sociální groteska o poli, na kterém rostou auta.

UFO: Největší příběh všech dob popřen

UFO: Největší příběh všech dob popřen

Dokument chronologicky představuje nejmedializovanější a nejdoložitelnější případy z historie neidentifikovatelných létajících objektů v USA. Zabývá se případy pozorování a filmovými záběry ze Země i z vesmíru od 40. let 20. století až po současnost. Vedle natočených materiálů předkládá nespočet výpovědí a rozhovorů se svědky a postavami s neotřesitelnou důvěryhodností, jako jsou vojenští funkcionáři, piloti, astronauti či zaměstnanci organizací CIA a NASA. Ti se svými výpověďmi pokusí poodkrýt roušku tajemství nejen o existenci mimozemských civilizací, ale i o utajovaných vládních programech, pohonných systémech a zdrojích energie, které by navždy změnily situaci na naší planetě. Co do přesvědčivosti by tak dokument mohl být pro mnoho diváků zásadním dílem.

Český mír

Český mír

Celovečerní dokumentární komedie Český mír autorů podobně laděného snímku Český sen mapuje tři roky společenské i mediální „války“ o americký radar. Události, které po tři roky plnily stránky novin, dokumentaristé ukazují zblízka a s nadsázkou. Filmová groteska nezaujatě a přitom nesmlouvavě portrétuje obě barikády sporu: vládní kampaň v čele s lobbistou Tomášem Klvaňou a lidový odpor, jehož přirozeným vůdcem se stal starosta malé obce Trokavec, Jan Neoral. Film zachycuje nebývale silnou odezvu občanské společnosti. Dle výzkumů veřejného mínění se až 70 % českých občanů nesmířilo s plánem, že by v brdských lesích, v téže místech, odkud Rusové mířili na Západ, měla stát americká základna. Filmaři odhalují, že celý příběh radaru byla nejspíš jedna velká blamáž.

Vzpomínky na budoucnost

Vzpomínky na budoucnost

Filmový dokument Vzpomínky na budoucnost vznikl podle stejnojmenného bestselleru Ericha von Dänikena. Hledá důkazy o mimozemských bytostech napříč všemi kontinenty, snaží se hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích světů. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlených jevech a záhadách lidstva. Podíváme se tak do nitra egyptských pyramid, na Velikonoční ostrovy, do hlubin mexické džungle, na Saharu či do biblických krajin. Navštívíme planinu Nazca, Machu Picchu a mnoho dalších záhad.

Válkou se to vyřeší

Válkou se to vyřeší

Po 2. sv. válce prudce vzrostl počet amerických vojenských operací ve světě. Od raketových úderů a výsadků až po války a okupace. Důvody těchto zásahů se lišily, na vnějším obrazu válek se to však neprojevilo. V uplynulých dekádách se diskuze o pravých příčinách vojenských akcí vedou v uzavřeném kruhu vysokých washingtonských činitelů, jejichž pohnutky pronikají na veřejnost jen v podobě vynesených nebo odtajněných dokumentů, zpravidla až řadu let poté, co byly bomby svrženy. V daný okamžik představitelé ospravedlňují tyto vojenské akce zatajováním informací o jejich skutečných pohnutkách a dopadech. Místo nich veřejnosti předkládají schůdnější verzi válečné reality. Většinou v podobě konstrukcí, jejichž cílem není informovat, ale získat a udržet podporu občanů.

Konzumní děti aneb komercializace dětství

Konzumní děti aneb komercializace dětství

Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich rodičům vše od hraček, přes nezdravé potraviny, násilné videohry či podvodné vzdělávací produkty až po rodinná auta. Prostřednictvím odborníků přes zdraví, obhájců dětí i zástupců průmyslu se Consuming Kids zaměřuje na prudký nárůst dětského trhu v důsledku deregulace. Ukazuje, jak obchodníci využívají v boji proti dětskému podvědomí nejmodernější poznatky psychologie, antropologie, neurologie i sociologie prostřednictvím zástupů diplomovaných profesionálů a velmi pokročilých zařízení pro monitorování mozkové činnosti, sledování pohybu očí a pod. Vytváří tak nejmocnější a nejziskovější trh nutící děti předčasně dospívat.

Fahrenheit 9/11

Fahrenheit 9/11

Michael Moore shromáždil množství dokumentů, informací a zpravodajských záběrů, z nichž s filmařskou dovedností sobě vlastní vytvořil ironický a uštěpačný portrét prezidenta George W. Bushe a jeho administrativy. Snímek se vrací k velmi problematickému volebnímu vítězství Bushe v prezidentských volbách, v souvislosti s událostmi 11. září 2001 upozorňuje na čilé obchodní kontakty rodin Bushových a bin Ládinových a dále zaměřuje svoji pozornost na nasazení amerických vojenských sil v Afghánistánu a Iráku. Upozorňuje, že naprosto všechny prezentované důvody pro zahájení války se ukázaly jako prokazatelně vylhané, přesto byla suverénní země napadena, téměř vyhubena a celá, i se svými bohatými nerostnými zdroji, bez náhrad zbývajícím obyvatelům zabavena.

Taxi na temnou stranu

Taxi na temnou stranu

Afgánský taxikář Dilawar se ve své rodné vesnici těšil pověsti dobrého a čestného muže. O to větší bylo překvapení jeho spoluobčanů, když byl jednoho dne zatčen a bez soudu uvězněn. Dilawar po pěti dnech v cele zemřel. Jen týden předtím ve stejném vězení zemřel jiný zadržovaný. Pitva prokázala, že smrt obou mužů nastala následkem zranění, které zajatcům způsobili američtí vojáci. Během „války s terorem“ v americkém zajetí zemřelo více než sto vězňů. Taxi na temnou stranu ukazuje, že Dilawarova brutální smrt úzce souvisí s rozhodnutími nejvyšších představitelů Bushovy vlády. Uznávaný režisér Alex Gibney dokládá, jak bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld spolu s právníky Bílého domu přesvědčil americký Kongres, aby schválil používání mučení na válečných zajatcích.

SiCKO

SiCKO

Tragikomický dokument oskarového režiséra Michaela Moorea ukazuje zvrácenost amerického zdravotního systému v celé nahotě. Odkrývá mechanizmy a praktiky soukromých zdravotních pojišťoven, které s politickým souhlasem dělají co je v jejich silách pro maximalizaci svých zisků. Přes mrtvoly. Moore představuje několik příběhů řadových Američanů, kteří i přes řádné pojištění nejsou schopni získat ani nejzákladnější zdravotní péči. Američtí politici systematicky varují před nebezpečným „socialistickým zdravotnictvím“, vydává se tedy hledat omílané strašáky do Kanady, Velké Británie a Francie, kde je zdravotní péče poskytována zdarma. Marně. Nakonec odjíždí se skupinou záchranářů z 11.září na Kubu, kde je jim na rozdíl od jejich vlasti poskytnuta výborná péče.

Finanční krize

Finanční krize

Oskarový dokument poskytuje komplexní analýzu globální finanční krize v roce 2008, nejhorší recese od dob Velké hospodářské krize. Ta připravila miliony lidí o jejich úspory, práci i bydlení a při své ceně přes 20 biliónů amerických dolarů téměř vyústila v globální finanční kolaps. Prostřednictvím vyčerpávajícího vyšetřování a rozsáhlých rozhovorů s klíčovými finančními zasvěcenci, politiky, novináři či akademiky film sleduje vzestup gaunerského průmyslu, který dokázal zkorumpovat politiky, regulátory i akademickou obec. Dělo se tak nejenom ve Spojených státech, ale i na Islandu, v Anglii, Francii, Singapuru, Číně a všude, kam globalizované bankovní korporace dosáhnou. Jak tvůrci slibují, pokud jste již při pomyšlení na krizi naštvaní, pak po zhlédnutí tohoto filmu budete mít vážně vztek.

Proboha!

Proboha!

Larry Charles (režisér filmu Borat) a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov religion-náboženství a ridiculous-směšný), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. Na paškál si berou ty nejzvláštnější přívržence mnoha podob muslimské, židovské či křesťanské víry. Navštíví kapli na parkovišti pro řidiče kamionů, muzeum kreacionismu ukazující společný život dinosaurů a lidí před 5000 lety či rodinný zábavní park „Svatá země“ na Floridě.

Us Now

Us Now

Nové technologie a úzce související kultura vzájemné spolupráce ukazují na radikálně nové možnosti organizace. Fotbalový tým před zánikem odkoupený a nyní společně řízený třiceti tisíci fanoušky, kteří prostřednictvím internetového hlasování rozhodují o každém jeho aspektu, náhle vykazuje naprosto nečekaných výsledků. Hudební alba vydávaná z rozhodnutí a prostředků komunit slaví na přesyceném hudebním trhu skvělé úspěchy. Sociální sítě nabízející vzájemné úvěry bez prostředníků, bezplatné ubytování mezi cestovateli a všemožnou výpomoc v rámci zájmových skupin rostou jako houby po dešti. Ve všech případech se ukazuje, že více hlav více ví a že společné rozhodnutí eliminuje nepoctivost či chybu jednotlivce. Dočkáme se podobně otevřeného řízení celé naší společnosti?

Barmský videožurnál: Zpravodajství z uzavřené země

Barmský videožurnál: Zpravodajství z uzavřené země

V roce 1988 byl Joshua jako malý chlapec svědkem brutálního zásahu proti demonstrantům, během něhož byly zabity více než tři tisíce lidí. Od té doby se rozhodl bojovat za demokracii. „Vyzbrojen“ malou kamerou a mobilním telefonem se společně s třemi desítkami dalších odvážných mladých Barmánců rozhodl podrobně zachytit protivládní demonstrace v září roku 2007 a jejich následné surové potlačení. Dokument nabízí podrobný a navýsost autentický záznam tehdejších událostí, kdy Barmánci po devatenácti letech překonali svůj hluboce zakořeněný strach z vládních represí a vyšli za mohutné podpory buddhistických mnichů do ulic Rangúnu. Skrze detailní záznam práce Joshuy a jeho kolegů film ukazuje nepopiratelný význam nezávislých médií v boji proti totalitní moci.

Válka, kterou nevidíte

Válka, kterou nevidíte

Další z řady mistrovských dokumentů novináře a režiséra Johna Pilgera volně navazuje na jeho předchozí snímek „The War on Democracy“. Film se snaží velmi podrobně prozkoumat roli sdělovacích prostředků v utváření veřejného mínění a davového souhlasu ohledně válek a konfliktů vedených zejména vládami USA a Velké Británie za podpory spojenců – členů NATO. Podstatná část je věnována oficiální propagandě ohledně aktuálních válek v Iráku, Afghánistánu či Palestýně, ale ani na světových konfliktech či válce ve Vietnamu nezůstane nit suchá. Pilger zde zpovídá představitele nejmocnějších médií, armády či nezávislé novináře včetně například Juliana Assange (WikiLeaks). Závěr? Sdělovací prostředky kryjí a mnohdy i podporují ty nejhrůznější zločiny v historii lidstva.

Depeše: tajné dokumenty o válce v Iráku

Depeše: tajné dokumenty o válce v Iráku

Tento film vám řekne příběh o okupaci, který US Army nechce, abyste znali. Tvůrci snímku prošli téměř 400.000 tajných armádních dokumentů (tzv. závažných událostí – Sig Acts) odtajněných službou WikiLeaks, aby odkryli celou, nesdělenou hrůzu konfliktu. Je to největší únik oficiálních dokumentů v historii. Dnes uvidíte, že vojáci USA zabili nesrovnatelně více civilistů, než povstalců. Že zabíjeli lidi, kteří se chtěli vzdát. A dokonce, i po skandálu v Abu Ghraib, jak vojáci USA stále a bez přestání svým zvráceným způsobem zneužívají občany Iráku. Dozvíte se i jak Američané tiše přihlíželi mučením a vraždám zadržených pod rukama Iráckých bezpečnostních složek. US Army tvrdila, že neshromažďuje žádné záznamy o obětech. Pouze v těchto materiálech je zdokumentováno přes 109.000 úmrtí.

Co to na svět sprejují?

Co to na svět sprejují?

Dnes snad již nenaleznete nikoho, kdo by nikdy neviděl oblohu zbrázděnou stopami tryskových letadel táhnoucími se od obzoru k obzoru, které se nakonec slijí v jednotný, kalný opar. Vrozená inteligence nám říká, že to nejsou jen obyčejné kondenzační stopy, ale nikdo si příliš neklade otázky: Kdo to vlastně dělá? A proč? Tento film se to snaží změnit. Nabízí příběh o rychle se rozvíjejícím odvětví tzv. geoinženýringu řízeném vědci, korporacemi a vládami s cílem modifikace globálního klimatu a ovládání počasí. Ačkoliv představitelé trvají na tom, že jsou tyto programy teprve v diskusní fázi, existují hory důkazů, že již dávno probíhají. Do atmosféry jsou vypouštěny tuny toxických látek měnících složení půdy, vody a se zničujícími důsledky pro plodiny, zvířata i lidské zdraví. Údajně pro naše dobro.

Duch doby 3: Stále kupředu

Duch doby 3: Stále kupředu

Zeitgeist: Moving Forward je celovečerní dokumentární film prezentující důvody pro nutnost přechodu ze současného socio-ekonomického měnového paradigmatu. V první části pojednává o tom, co je pravdy na naší oblíbené omluvě různých povahových a zdravotních deformací tzv. „genetickým předpokladem“. Ukazuje nám, že problémy mají kořeny daleko hlouběji. Dále se film dívá na zoubek tomu, jaký mozek vlastně ovládá onu „neviditelnou ruku trhu“, jak trh funguje, kdo na něm profituje a kdo na to naopak doplácí. Představuje koncept „ekonomie založené na zdrojích“, kde hlavní hybnou silou nejsou peníze virtuální hodnoty, nýbrž nerostné, energetické, lidské a jiné zdroje – tedy skutečné hodnoty. Horní 1% vlastní přes 40% bohatství planety a 18.000 lidí umírá denně hladem. Je to nutné?

Kruhy v obilí: Brány z jiné dimenze?

Kruhy v obilí: Brány z jiné dimenze?

Poodhalte skrytá tajemství obestírající záhadu největších a nejúžasnějších kruhů v obilí, které se kdy objevily. Tvůrci těchto fascinujících, paranormálních útvarů zůstávají nadále záhadou. Po mnoha letech intenzivního vědeckého výzkumu důkazy stále nasvědčují, že by v pozadí tohoto fenoménu mohly být nepozemské vlivy. Dokument přináší řadu leteckých záběrů kruhů v obilí odhalujících jejich velkolepou geometrii a dokonalou krásu. Dále také fascinující sérii strhujících rozhovorů s vědci, svědky i nejznámějšími a nejdůvěryhodnějšími autoritami na kruhy v obilí současnosti. Zjistíte, že kruhy v obilí se s oblibou objevují v blízkosti megalitických památek na starých, posvátných místech a že o nich existují písemné záznamy již od středověku. Kde se berou?

Magnetická bouře

Magnetická bouře

Tekuté vnější zemské jádro vytváří jakožto obří generátor magnetické pole kolem celé naší planety, čímž nás ochraňuje před nebezpečími z vnějšího vesmíru. Radioaktivní sluneční větry a jiná kosmická záření tak nemají možnost proniknout do nižších vrstev naší atmosféry. Nyní však tento štít velmi rychle slábne. Již před mnoha lety počítačové modely předpověděli, že by se mohlo s největší pravděpodobností jednat o předzvěst globálního otočení jeho polarity, nebylo by to v historii planety zdaleka poprvé a vše nasvědčuje tomu, že má tento jev již značné zpoždění. Až v poslední době jsme svědky značného nárůstu rychlosti přesouvání zemských magnetických pólů, souvisejícího vytváření trhlin a turbulencí v magnetosféře a celá záležitost tím získává na aktuálnosti.

Korporace

Korporace

Dokument komplexně odkrývá hrozbu, kterou korporátní prostředí ve formě fiktivních „právnických osob“ s lidskými právy představuje pro naší budoucnost. Velmi odborně, informovaně a systematicky vysvětluje příčiny jejich jednání a důsledky v dopadu na naše společenské zřízení i nás samotné. K tématu promlouvá řada zvučných jmen, za všechny Milton Friedman, a přispívá k ilustraci závažnosti ekonomických, ekologických i sociálních dopadů. Také špatného právního zachycení korporací, v důsledku něhož se již téměř vymykají kontrole vlád a moci úřední. Je-li korporace právně osobou, naskýtá se otázka, jakou má vlastně osobnost? Po důkladném zvážení vlastností a psychologickém rozboru film přichází s jednoznačným závěrem: korporace vykazují všechny známky psychopata.

Loose Change 9/11: Americký převrat

Loose Change 9/11: Americký převrat

Nejnovější verze dokumentu Loose Change popírajícího oficiální scénář útoků z 11.9.2001 na věže Světového obchodního centra na Manhattanu v New Yorku a sídlo Ministerstva obrany Spojených států amerických ve Washington, DC – budovu známou jako Pentagon. Jsou zde kladeny i závažné otázky ohledně záhadného kolapsu budovy WTC 7 či čtvrtého z unesených letadel, které se údajně zřítilo v Pensylvánii, aniž by po sobě zanechalo jakákoliv těla či identifikovatelné trosky. Režisér Dylan Avery shrnuje nejzásadnější informace z předchozích snímků a doplňuje je o nové poznatky. Dává zde kupříkladu prostor jednomu z řady vědců, kterým se v prachu ze zřícených budov podařilo objevit zbytky nezreagovaného nanotermitu, nové generace výbušnin používaných při řízených demolicích.

Základní příjem – Kulturní impuls

Základní příjem – Kulturní impuls

Usilovali jsme o to, abychom práci zmechanizovali, abychom člověka osvobodili, a teď si stěžujeme, že nemáme pracovní místa. A nikdo neřekne: Ano, hrome, právě proto jsme posledních 100 let tak těžce pracovali, abychom už takhle pracovat nemuseli! Nepodmíněný základní příjem je sociálně-politický model přerozdělování prostředků, ve kterém naprosto každý občan, nezávisle na své ekonomické situaci či jiných podmínkách, získává rovnocenný základní příjem zajišťující důstojné a kulturní postavení ve společnosti. Spravedlivý podíl bohatství země, na kterou se narodil a kterou sdílí s ostatními spoluobčany. Model též řeší sjednocení daní, jež se nabalují na produkt či službu během dlouhé cesty ke spotřebiteli v jednu komplexní daň uplatňovanou až na konci řetězce.

UFO: Vím, co jsem viděl

UFO: Vím, co jsem viděl

Na mimořádném setkání v Národním tiskovém klubu ve Washingtonu D.C. se podělili o své výpovědi nejvěrohodnější svědci ze sedmi zemí. Mezi nimi i generálové letectva USA, astronauti, piloti či vládní představitelé. Jejich svědectví přinášejí šokující důkazy o zákulisní vládní operaci, jejímž cílem je konfiskovat a hromadit hmotné důkazy blízkých setkání s mimozemskými bytostmi a plavidly. Ti, kdo jsou do operace zapojeni na nejvyšší úrovni, prozrazují důvody, proč vláda dosud vše zatajovala a zametala stopy. Tento dokument, který vás naprosto pohltí, obsahuje unikátní obrazové záznamy a fotografie doplněné o překvapující výpovědi očitých svědků. Jeho záměrem je poodhalit mýty, teorie i zastírací pokusy nejvyšších míst, aby se pokusil zjistit, co skutečně je „tam venku“…

Architekt odpadu

Architekt odpadu

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů. Staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením.

Léčba rakoviny zevnitř

Léčba rakoviny zevnitř

První část dokumentu se zaměřuje na nedostatky konvenční léčby rakoviny a ukazuje, jak medicínsko-farmaceutický komplex vehementně a lživě zveličuje jak přínos léčby samotné, tak i minimalizaci rizik s ní spojených. Předkládá historii léčby rakoviny i fakta, jak „rakovinový průmysl“ důsledně potíral a potírá jakékoliv způsoby léčby, které by mohli být alternativou k chemoterapiím, ozařování a operacím. Ve druhé části dokument ukazuje, jak může být rakovina vyléčena s pomocí správné výživy a přírodních doplňků. Vyvrací zažité mýty o rakovině a předkládá jasné důkazy, že dietní programy zaměřené na boj s rakovinou jsou o řády úspěšnější, než konvenční léčba. Tento přístup razantního nabuzení vlastní obranyschopnosti však vykazuje fantastické výsledky pro každou nemoc.

Revoluční operační systém

Revoluční operační systém

Film má podtitul »Hackeři, programátoři a rebelové, SPOJTE SE!« a ozřejmuje, co je to Linux, GNU, GPL, Free software či Open source. Obsahuje mnoho zajímavých rozhovorů s významnými osobnostmi historie i současnosti svobodného software a otevřených zdrojových kódů, kde velký prostor je věnován i dvěma nejvýznamnějším – Richardu Stallmanovi a Linusi Torvardlsovi. Záběry nechávají přičichnout k době, kdy byl Linux jakýmsi fenoménem a provázela ho euforie a nadšení z něčeho nového, co dovede konkurovat všudypřítomnému Microsoftu. Dokumentuje obrovský nárůst hodnoty akcií Red Hatu, nebo jak konference LinuxWorld doslova praskala ve švech. Podíváte se i na demonstraci uživatelů Linuxu, kterým se nelíbí, že si s novým počítačem musí koupit licenci Windows.

Na jídle záleží: Jsi to, co jíš

Na jídle záleží: Jsi to, co jíš

Dokument se zabývá hlavně problematikou správné výživy, která vede nejen ke kvalitnějšímu životu, ale především k účinnému předcházení chronických onemocnění jako jsou onemocnění kardiovaskulárního systému, cukrovky druhého typu, nebo třeba rakoviny. Choroby prakticky neléčitelné moderní medicínou, lze úspěšně léčit odstraněním jejich pravých příčin. Západní medicína se však specializuje hlavně na zmírňování následků. S nutričně ochuzenými potravinami, chemickými přísadami a naší tendencí spoléhat na farmaceutické léky se není co divit, že moderní společnost je nemocnější a nemocnější. Dokument tak pomalu odkrývá bilionový zdravotní průmysl a předkládá společnosti některá vědecky ověřitelná řešení k překonání nemoci přirozeným způsobem.

Tajné spisy KGB o UFO

Tajné spisy KGB o UFO

Vlády západního světa shromažďovaly informace o UFO v režimu nejvyššího utajení déle než půl století. Totéž dělali i jejich kolegové za železnou oponou. Studená válka však skončila a pravda se pomalu začíná dostávat na povrch. Mnoho materiálů hodných pozornosti uniklo na veřejnost během mocenského vakua při přechodu Sovětského svazu na SNS. Za peníze bylo tou dobou k mání cokoliv a moskevské podsvětí mělo přístup kamkoliv. V té době se podařilo získat zde představované, kvalitní záběry zásahu sovětské armády u havárie létajícího talíře. Zdají se velmi věrohodné. Záběry pitvy mimozemšťana si jistě též zaslouží pozornost. Vše je díky podstatně lepší sdílnosti současných ruských orgánů doprovázeno výpověďmi vědců, žurnalistů i bývalých pracovníků KGB.

Konec svobody

Konec svobody

Film End of liberty odkrývá, z perspektivy reálného života, směřování Spojených států amerických k úplnému společenskému kolapsu. Všichni Američané právě v této době zažívají denně nespočet varování signalizujích závažné problémy ve společnosti. Bohužel, většina nerozumí významu těchto varovných signálů. Možná i proto, že žádný z nich sám o sobě nevypadá příliš významně, nicméně, jsou-li nahlíženy pohromadě, dávají velmi jasný obraz americké ekonomiky i toho, kam tato země nezadržitelně směřuje. Hlavním tématem filmu je hyperinflace a také velmi razantní ztráta svobod občanů, která v důsledku ekonomické situace USA v poslední době proběhla a stále probíhá. Dokument vyzývá k ochraně vlastního majetku investicí do skutečných hodnot (např. drahých kovů).

Okupace 101: Hlasy umlčované většiny

Okupace 101: Hlasy umlčované většiny

Okupace 101 je tématicky a koncepcí poměrně ojedinělým dokumentem. Snaží se proniknout do hlavních historických a aktuálních příčin Izraelsko-Palestinského konfliktu, který trvá již několik desetiletí. Představuje komplexní rozbor faktů a mnoho přehlížených souvislostí. Dále poukazuje na mnoho mýtů, které ve světě vznikly a převládají. Film také popisuje život pod izraelskou vojenskou nadvládou, dále se podrobně zaobírá rolí vlády Spojených států, na průběh konfliktu. Z mnoha předložených faktů či historických spojitostí nám dokument předkládá zostřený obraz, který se může poměrně lišit od zažité představy o realitě získané z médií. Kde leží skutečná pravda? Na to se vám pokusí odpovědět výherce Zlaté palmy na filmovém festivalu v Beverly Hills.

Kolaps

Kolaps

Film Collapse pojednává nejen o kolapsu naší civilizace jak ji známe, ale také o životě bývalého policisty Michaela C. Rupperta. Michael představuje svou vizi kolapsu na konci věku ropy, kvůli které lidé válčí, podplácejí a vraždí a kterou v budoucnu nebude možno ničím nahradit. Přes její výjimečné a nenahraditelné vlastnosti ji pálíme a využíváme téměř bez rozmyslu. V dokumentu jsou použity jak oficiální dokumenty a prohlášení, tak i selský rozum a kritické myšlení zmiňovaného protagonisty. Námět vychází z knížky A Presidential Energy Policy. Dokument je vyústěním Ruppertovy práce investigativního žurnalisty, kterým byl po zhruba třicet let, kdy se zabýval problematikou pašování drog CIA, vládní korupce, 11. září, války na Středním východě, ekonomiky, fosilních paliv atd.

Konzum

Konzum

Film začíná reakcí na protesty proti summitu G8 v italském Janově v roce 2001, brzy se ale přesouvá k popisu dnešního světa v širší perspektivě. Navštíví i Kubu, jakožto extrémní protipól konzumu. Metodou často neuvěřitelně rychlého střídání jednotlivých záběrů a témat je demonstrována absurdita a iracionálnost stávajícího systému mnohem lépe a názorněji, než ve většině textů, kterých bylo na toto téma už napsáno bezpočet. Autoři pátrají po kořenech černého bloku – a dávají značný prostor Johnu Zerzanovi, anarcho-primitivistovi, který velmi inteligentně kritizuje průmyslovou civilizaci a konzum, obhajuje násilné protesty jako jediné, které upoutají pozornost… a také tvrdí, že ideální by bylo vrátit se do doby před zemědělstvím a vznikem dělby práce.

Zátoka

Zátoka

Malé, klidné město ležící na japonském pobřeží, poblíž něhož se skrývá hezká, nenápadná zátoka. Ta je však domovem dech beroucích delfíních jatek. Ti „šťastnější“ se dostanou do jednoho z mnoha zábavných mořských aquaparků. Ostatní skončí v mrazících boxech supermarketů. Skupina aktivistů se rozhodla, že krvavá jatka, kterými se městečko Taiji „proslavilo“, zdokumentuje a předvede tak celému světu, co se opravdu děje. Zátoka, kam jsou vyděšení delfíni naháněni, je obehnaná ostnatým drátem, který má odradit nevítané diváky. Zabíjení zde začíná každý rok v září. Podle O’Barryho tak během jedné sezóny zahyne okolo 23 tisíců delfínů a sviňuch. Týmu filmařů se ale nakonec podařilo proniknout do hlídané zóny a pořídit tak naprosto neuvěřitelné záběry.

Potraviny, a.s.

Potraviny, a.s.

Ve filmu odhaluje režisér Robert Kenner praktiky potravinářského průmyslu a ukazuje některá fakta o průmyslové výrobě potravin, která byla dosud konzumentům s tichým souhlasem vládních ministerstev utajována. Dokument ukazuje, jak hrstka korporací kontroluje dodávky potravin a často staví vlastní zisk před zdraví spotřebitelů, živobytí farmářů, bezpečnost zemědělských pracovníků a ochranu přírody. Přesvědčivý depresivní pohled na velkopodnikání ve výrobě potravin nejen popisuje jejich nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, ale zároveň zkoumá ekonomický řetězec, v němž následky zdánlivě levného jídla, kdy hamburger stojí méně než brokolice, nese celý zdravotní a sociální systém. Obsahuje řadu rozhovorů s odborníky na slovo vzatými.

Z čista jasna: Konečné vyšetřování fenoménu UFO

Z čista jasna: Konečné vyšetřování fenoménu UFO

Dokument Out of the Blue odhaluje prostřednictvím množství rozhovorů s členy vědecké komunity, očitými svědky, astronauty a skutečně vysoce postavenými vojenskými a vládními zaměstnanci fakt, že řada neidentifikovaných létajících objektů je s největší pravděpodobností mimozemského původu a že k zakrytí fenoménu UFO široké veřejnosti jsou velmi často používány praktiky utajování a zesměšňování. Tento dokument, který vás naprosto pohltí, obsahuje unikátní obrazové záznamy a fotografie doplněné o překvapující výpovědi očitých svědků. Jeho záměrem není jen dále přiživovat celosvětovou fascinaci fenoménem UFO, nýbrž i poodhalit mýty, teorie i zastírací pokusy nejvyšších míst, aby se pokusil zjistit, co skutečně je „tam venku“.

Domov

Domov

Když Yann Arthus-Bertrand, mezinárodně uznávaný fotograf, potkal producenta Luca Bessona, dohodli se ti dva na vytvoření dokumentárního projektu o planetě Zemi. Cesta po 50 zemích světa je ódou na krásy a jemnou harmonii naší planety. S optimistickým přístupem a aktuálními tématy se snímek zaměřuje na vzrůstající povědomí veřejnosti o současných sociálních problémech a problémech životního prostředí. Exkluzivně „ze shora“ se vydáme na cestu kolem světa do těch nejúžasnějších, ale také nejponičenějších krajin – nádherná, dech-beroucí a silné emoce vyvolávající cesta z hlubin australského korálového pobřeží na vrchol hor Kilimandžáro, z amazonských pralesů do pouště Gobi, z bavlníkových plantáží v Texasu do průmyslové Šanghaje a ještě dál.

Ošklivé káčátko: Romská recyklační sága

Ošklivé káčátko: Romská recyklační sága

Intimní pohled na romské uprchlíky z předměstí Bělehradu, kteří se živí tím, že svépomocí přetvářejí odstavená, klasická auta Citroen 2CV (tzv. kachny) na užitkové, nákladní vozy sloužící k převozu sběrných surovin jako jsou kovy, papír, sklo či plasty. Tyto sbírají v ulicích a prodávají ve sběrnách. Jelikož Srbsko nemá zaveden systém třídění odpadů, jsou to právě tito romové ve svých recyklovaných vozech, kdo se zasluhuje o podstatnou část vytříděného a zrecyklovaného odpadu v zemi. Očista ulic od tohoto odpadu je také znát. Po práci pak používají autobaterie jako zdroje elektrické energie, aby získali nějaké světlo, mohli se dívat na televizi nebo si dobít mobilní telefony. Policie však často jejich podivná, mnohdy dětmi řízená vozidla neshledává jako příliš zábavná.

O kapitalismu s láskou

O kapitalismu s láskou

Prostřednictvím dokumentu se Michale Moore vrací k ničivému dopadu dominance velkých korporací na každodenní život člověka. Klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Provádí diváka od bahna pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“… A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše peníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních…

Wal-Mart: Vysoká daň za nízké ceny

Wal-Mart: Vysoká daň za nízké ceny

Wal-Mart: The High Cost of Low Price je dokumentární senzace proměňující největší obchodní společnosti napříč planetou. Film představuje hluboce osobní příběhy a každodenní životy rodin, komunit a drobných obchodníků snažících se přežít ve světě obřích obchodních řetězců. Řetězců, jejichž zájmem není spokojený zákazník, v důstojných podmínkách žijící zaměstnanec, nevykořisťovaný asijský dělník, zdravé životní prostředí či dlouhodobá udržitelnost regionu. Na srdcích jim leží pouze a jenom vlastní zisk, okamžitý a maximální, za každou cenu, přes mrtvoly. Film již shlédlo miliony lidí a byl promítán více než 10.000 krát. Zeptejte se sami sebe, zda nespatřujete jistou podobnost i v naší, české kotlině. A zda by nestálo za to mírně pozměnit své nákupní zvyklosti.

Irák na prodej: Váleční zbohatlíci

Irák na prodej: Váleční zbohatlíci

Příběh o tom, co se stane obyčejným lidem, když se mamutí, ziskuchtivé korporace rozhodnou jít do války a vláda jim k tomu dá své požehnání. Oceňovaný režisér Robert Greenwald (Wal-Mart: The High Cost of Low Price, Outfoxed, Uncovered), vás vezme přímo do samého centra každodenních životů vojáků i civilních zaměstnanců jako řidičů nákladních vozů, jejich vdov a dětí, jejichž životy byly navždy změněny jako výsledek ziskuchtivosti a profitování ze zakázek na „rekonstrukci“ Iráku. Iraq for Sale odhaluje alarmující spojení mezi soukromými společnostmi (Blackwater, Halliburton / KBR, CACI a Titan), které v Iráku ve velkém zabíjejí, kradou americkému daňovému poplatníkovi z kapes miliardy a lidmi kteří rozhodují, a dovolí jim to (či to dokonce sami přímo iniciují).

Držte huby a zpívejte

Držte huby a zpívejte

V roce 2003 byly Dixie Chicks nejúspěšnější americkou countryovou skupinou. Velmi je však roztrpčilo vypuknutí války v Iráku a když se na koncertě jedna z protagonistek vyjádřila k londýnskému publiku „my tuhle válku nechceme… stydíme se za to, že současný prezident Spojených Států pochází z Texasu,“ strhla se mediální bouře, která skupinu málem smetla. Konzervativní rozhlasové stanice a stanice vlastněné velkými korporacemi Dixie Chicks odsoudily a skupina přišla o značnou část publika. Odmítla však své názory odvolat a místo toho se vydala na turné po Státech, aby znovuzískala své fanoušky. Spíše než o politice je ale výsledný film Barbary Kopple, režisérky oceněné Oscarem, oslavou skutečných rodinných hodnot a útokem na lidskou lhostejnost.

Bowling for Columbine

Bowling for Columbine

Snímek dokumentaristy Michaela Moora o událostech na střední škole ve městě Columbine, kde dva studenti, poté co si byli ráno zahrát kuželky, zabili dvanáct spolužáků a jednoho učitele, načež spáchali sebevraždu. Vzhledem k benevolentním zákonům neměli žádný problém získat zbraně. Záhy poté se rozpoutala veřejná debata na téma, kdo je za tuto a podobné tragédie zodpovědný. Každý hledal viníka někde jinde – někdo v násilnických filmech, ve videohrách, někteří našli dokonce konkrétního viníka v rockovém zpěvákovi Marilynu Mansonovi. Michael Moore se na základě šokující columbineské události zamyslel nad fenoménem násilí ve Spojených státech. Ve svých úvahách rodnou zemi nijak nešetří a poukazuje na její neblahou roli v mnoha světových konfliktech.

Zbav nás všeho zlého

Zbav nás všeho zlého

Katolický farář Oliver O´Grady znásilnil stovku dětí. V sedmdesátých letech byl překládán v severní Kalifornii z jedné farnosti do druhé, přičemž všude si rychle získal důvěru a respekt věřících a otevřel si tím dveře ke svým špinavým praktikám. Církevní hierarchie dobře o jeho pedofilních zálibách věděla a více než 30 let toto jeho jednání před úřady i veřejností kryla. Byl-li někde odhalen, hodnostáři jej jen přeložili o několik desítek kilometrů dále, kde mohl nerušeně pokračovat. Filmař Amy Berg předkládá příběhy některých z O´Gradyho obětí a jeho hluboce znepokojující zpověď, odhalujíc hlubokou zkaženost katolické církve. Ukazuje zde, že se zdaleka nejedná o ojedinělého delikventa, ale spíše o systémové pravidlo vycházející z hluboké podstaty.

Tráva: Dějiny marihuany

Tráva: Dějiny marihuany

Kanadský dokumentární film „Grass: The History of Marijuana“ pojednává o vývoji přístupu americké veřejnosti, legislativy a sdělovacích prostředků k marihuaně a jejímu užívání. Film se detailně zaobírá celým 20. stoletím, které bylo plné demagogie a účelných manipulací s lidmi. Vláda potřebovala, aby lidé uvěřili, že marihuana je nebezpečná stejně nebo více nežli tvrdé drogy. Součástí dokumentu jsou dobové záběry, na kterých můžeme vidět lidi pod „vlivem“ marihuany, mající sexuální orgie či propadající šílenosti. Dále uvidíme vládní opatření, která byla zavedena pod rouškou boje proti marihuaně za účelem legalizace omezení práv mexického obyvatelstva. S tímto také souvisí nekončící válka proti drogám a s tím plynoucí astronomické výdaje na ni.

Darwinova noční můra

Darwinova noční můra

Ačkoliv se dokument soustřeďuje na mikrokosmos u pobřeží Viktoriina jezera v Tanzánii, vypovídá velmi naléhavě o globálních problémech současného světa. V šedesátých letech byl do tohoto největšího tropického jezera na světě vysazen nilský okoun. Tento predátor se zde rozmnožil a vyhubil všechno živé. Zároveň se ovšem stal zdrojem obživy pro chudý kraj a významným vývozním artiklem. Ruské letouny denně odvážejí do Evropy a Japonska 500 tun ryb. Vznikly tu moderní rybárny, ale také děsivé pracovní kolonie, v nichž domodorodé obyvatele kosí AIDS, alkohol a zločin. Hubert Sauper s kolegou natočili v obtížných podmínkách a pod různým krytím rozhovory s mnoha lidmi: od pilotů přes nočního strážce a prostitutku až po majitele rybárny a oficiální představitele.

Český sen

Český sen

Je pár minut před desátou dopolední 31. května 2003 a na parkovišti v pražských Letňanech se tlačí více jak 3000 nedočkavých lidí. Mnozí z nich svírají igelitky, někteří jsou vyzbrojeni taškou na kolečkách. Moderátor z osvětleného pódia nabádá, aby lidé využili přistavené cisterny s pitnou vodou a napili se. Asistentky rozdávají kelímky. Náhle na pódium vybíhají manažeři hypermarketu, vítají se se svými zákazníky a svižně přestřihnou blyštivou pásku. Ochranka odstraňuje kovové zábrany, dav se dává do pohybu. K hypermarketu zbývá ještě 300 metrů. Lidé se rozběhnou… Chvíli na to nejrychlejší z nich oněmí: hypermarket, ke kterému doběhli, je jen velká filmová kulisa… První česká filmová reality show ČESKÝ SEN je celovečerní film o hypermarketu, který nebyl.

Mlha války: jedenáct lekcí ze života Roberta S. McNamary

Mlha války: jedenáct lekcí ze života Roberta S. McNamary

Bývalý ministr obrany prezidenta Kennedyho a prezidenta Johnsona, Robert S. McNamara, byl jednou z nejkontroverznějších a nejvlivnějších politických osobností 20. století. Nyní se setkává s oscarovým režisérem Errolem Morrisem, aby vám nabídl upřímnou osobní výpověď o některých rozhodujících událostech současných amerických dějin. Jako velitel nejmocnějších vojenských sil ve velmi nestabilní situaci nedávné doby McNamara nabízí nový a často překvapující pohled na bombardování Tokia, Kubánskou krizi a důsledky Vietnamské války. Díky nově vydaným rozhovorům s prezidenty Johnem F. Kennedym a Lyndonem B. Johnsonem z Oválné pracovny a zasvěcenému a osobnímu pohledu se stala MLHA VÁLKY úspěšným dokumentem i u kritiky.

Cesta na Guantánamo

Cesta na Guantánamo

Příběh čtyř mladých muslimů, kteří se v září 2001 vydali z anglického městečka Tipton na výlet do Pákistánu, začíná nevinně. Devatenáctiletý Asif jede navštívit svou nevěstu a na připravovanou svatbu pozve kamarády Ruhela, Shafiqua a Monira. Setkají se v Karáčí, odkud jejich cesta vede do Afghánistánu. Tam jsou zatčeni spojeneckými silami. Jeden beze stopy zmizí a tři zbývající mladíci, které Američané považují za teroristy, spolupracující s Tálibánem, jsou vyslýcháni, ponižováni, mučeni a posléze deportováni do zajateckého tábora Guantánamo na Kubě. „Vždycky nám tvrdili, že v této věznici jsou umístěni nejnebezpečnější teroristi světa, ale tohle byli úplně obyčejní angličtí teenageři, kteří se ocitli v pasti neobyčejných událostí,“ říká režisér Winterbottom.

Náš denní chléb

Náš denní chléb

Jaký je náš „denní chléb“? Režisér Nikolaus Geyrhalter ve svém dokumentu přináší téměř lyrickou, zároveň však děsivě chladnou impresi obrazů ze současného zemědělského průmyslu. Bezchybné kompozice souvisejí s dokonale mechanizovaným způsobem práce. Stroj pracuje nepřetržitě, jeho úkony jsou neměnné, takže i produkty jsou na první pohled identické. Přes výkonnost strojů jako by dokument pátral po posledních představitelích jedinečného lidského faktoru. Režisér střídá sekvence záběrů práce strojů s obrazy přestávek dělníků, odehrávajících se téměř výlučně o samotě a beze slov. Výmluvné záběry na vozíky bez řidičů ošetřující v obřích sklenících zeleninu, na oplodnění krav připravované v laboratoři nebo na porážku dobytka „humánními“ stroji se totiž obejdou bez komentáře.

Nostradamus: 2012

Nostradamus: 2012

Život na naší planetě byl už 5x téměř vyhuben. Čeká nás v blízké budoucnosti podobná hrozba? Michel de Nostre-Dame zvaný NOSTRADAMUS byl francouzský lékař a zkušený astrolog, který proslul jako prorok. Přestože zemřel již 2. července 1566, jeho proroctví se ukazují ještě v i dnešní době jako velice přesná. Tento dokumentární snímek se zabývá datem 21.12.2012, kdy má nastat výjimečný astrologický jev a podle předpovědi má nastat konec světa. Minimálně takového, jaký jej dnes známe. Celá řada světových kultur, náboženství i historických proroctví se i přes značné ideologické rozdílnosti na tomto konkrétním datu vzácně shodují. Existují vědecké či jakékoliv přesvědčivé důkazy, že se temná proroctví ukrytá do tajemných Nostradamových čtyřverší vyplní?

Kruté probuzení: Kolaps ropy

Kruté probuzení: Kolaps ropy

Ropa je výměšek ďáblův. Černé zlato. Krev Země. Tak rozmanitá jsou přirovnání pro surovinu, bez níž si nedovedeme náš svět představit. Z éry levné a snadno dostupné energie však zůstane brzy jenom vzpomínka. Zároveň se dostáváme do závislosti na některých silně nestabilních režimech. Je skoro jisté, že někomu jde o to, udržet tenhle svět v závislosti na ropě co nejdéle, přestože výzkum, vývoj a nové technologie mezitím odhalily neuvěřitelné věci. Málokdo si uvědomuje dopad situace, která nás podle všeho čeká. Rostoucí nezaměstnanost, chudoba, hlad… To všechno jsou jevy, ke kterým dochází, když se začne hroutit společenský systém. Vstupujeme tedy do naprosto nového světa zcela neuvěřitelných proporcí, možná je od nás vzdálený pouhých pár let. Zvládneme to?

Příběh rudého zla

Příběh rudého zla

Film The Soviet Story vypráví příběh sovětského režimu a jakou roli hráli sověti v nejhrůznějším nacistickém projektu – holocaustu. Ve filmu se objevují nedávno odkryté archivní dokumenty, které odhalují zajímavé informace o spolupráci sovětů s nacisty. Filmové záběry, fotografie a dokumenty jsou doplněny o rozhovory s historiky a svědectví bývalých sovětských zpravodajů a disidentů. Šokující scény a vyprávění o hladomoru na Ukrajině (1932/33), o masakru v Katyni (1940), o partnerství SS a KGB, o sovětských masových deportacích, či o brutálních lékařských experimentech v gulagu jsou hrozivou výpovědí o pravé tváři Sovětského svazu a jeho vedení. Autor sbíral materiály pro tento film po více než 10 let. Premiéra proběhla dne 9. dubna 2008 v Evropském parlamentu.

Útěk před lékem

Útěk před lékem

Dokumentární film Útěk před lékem vznikl v roce 2008. Pojednává o znovuobjevení konopí, jako léku na rakovinu a mnoho dalších potíží, Rickem Simpsonem. Po vážném zranění hlavy v roce 1997, Rick Simpson nalezl úlevu v jeho zdravotním stavu pomocí léčivého konopného oleje. V situaci, kdy konvenční medicína si nevěděla rady a vedlejší účinky léků byli čím dál tím nesnesitelnější. Když zjistil, že jeho konopné oleje (s vysokou koncentrací THC) vyléčí rakovinu a jiné nemoci, snažil se podělit se o tento poznatek s co největším počtem lidí a zdarma jim pomáhal v boji s jejich chorobami. Dále se o těchto úspěších snažil spravit úřady a lékařskou obec. Když se tento příběh objevil na veřejnosti, dlouhá ruka zákona ho obvinila z držení a obchodování s marihuanou.

Čtvrtá světová válka

Čtvrtá světová válka

Třetí válka byla studená, je zde však stále sílící a pořádně horká válka všech proti všem. Film natáčený po dva roky na pěti kontinentech, v předních liniích konfliktů v Mexiku, Argentině, Jižní Africe, Palestině, Korei, a na severu. Ze Seattlu do Genovy, ve „válce proti teroru“ v New Yorku, Afghánistánu i Iráku. Dokument „Čtvrtá světová válka“ je příběhem mužů a žen, kteří se vzpírají být zlikvidováni v této válce a dělají pro vidinu vlastní svobody často nemyslitelné. Příběhem, jehož konec se nachází zatím v nedohlednu. Film vznikl za přispění aktivistických skupin, které vás jeho prostřednictvím přenesou obrazem i výpravným komentářem přímo do centra vypjatých situací produkovaných stále sílícím globálním kapitalismem.

Smlouva s ďáblem

Smlouva s ďáblem

Jeden z nejkvalitnějších dokumentů natočený o tom, jak probíhá textilní výroba v zemích třetího světa, který v roce 2007 obletěl celý svět a vyhrál řadu filmových cen. Ukazuje mimo jiné také záběry skrytou kamerou přímo z továren a jejich etické i ekologické problémy. Severozápadní Indie je region známý produkcí bavlny. Místní rodiny jsou kompletně závislé na jejím růstu a prodeji a snaží se zničit v zárodku jakékoliv potenciální nebezpečí pro jejich plodiny. Západní výrobci chrlí na tamní trh ve velkém laciné pesticidy, které jsou ve většině civilizovaného světa zakázané, tyto pesticidy jsou zde silně nadužívány a všechna omezení i varování na etiketách jsou pouze v Dánštině. Při zpracování suroviny pracují místní často po kolena v kyselině a tato je posléze vypouštěna do volné přírody.

Skutečná tvář EU

Skutečná tvář EU

Evropská unie nám byla prodána, jako naše nejlepší naděje pro budoucnost. Nerozvíjí se však za plentou poměrně znepokojivý plán? Dnešní Evropská unie je na dobré cestě stát se federativním superstátem svázaným jedinou měnou, jedním právním systémem, společnou armádou, policií, ústavou, parlamentem, hymnou a prezidentem. Mnoho z toho již dnes máme. V tomto šokujícím dokumentu představujícím insidery a komentátory EU nezávislý autor Philip Day shrnuje historii a cíle Evropské unie, stejně jako znepokojivé a neodvolatelné důsledky, které tato nová vláda bude mít pro občany evropských států. Ať již jste pro a nebo proti naší účasti v Evropské unii, tento film Vám představí zásadní a znepokojivé otázky, které mainstreamová média odmítla klást.

Bouře teroru: Historie vládou sponzorovaného terorismu

Bouře teroru: Historie vládou sponzorovaného terorismu

Toto šokující video odhaluje nové rozhovory a odkrývá nepopiratelné důkazy, že vlády plánují a provádějí operace pod falešnou vlajkou, aby manipulovali geopolitické dění ve vlastní prospěch. V celé historii objevíme kriminální živly uvnitř vlád, páchající teroristické činy na domácím obyvatelstvu. Terrorstorm odhaluje na základě odtajněných dokumentů a výpovědí očitých svědků, jak v průběhu posledních sta let západní představitelé opakovaně vraždili své vlastní obyvatele, zatímco veřejně vystupovali jako jejich zachránci. Tato linie nás dostane až do současnosti, k útokům na Světové obchodní centrum 11.9.2001 či atentátům v londýnském metru a autobusech 7.7.2005. Ukáže neuvěřitelnou podobnost mezi případy již prokázanými a těmi, jež na své odhalení teprve čekají.

Válka proti demokracii

Válka proti demokracii

Novinář John Pilger zkoumá role Washingtonu v manipulaci latinskoamerické politiky v průběhu posledních padesáti let. Tento film odhaluje na doložených příkladech z jižní Ameriky nekalou politiku, která dodnes pokračuje například v Iráku, Íránu, Libanonu, Afghánistánu a na mnoha dalších místech. Od roku 1945 se Spojené státy pokusily svrhnout 50 vlád, mnoho z nich demokratických, v průběhu času bylo 30 zemí napadeno a bombardováno. Pozoruhodný je vzestup Venezuely, která nastolila vlastní demokratický systém, založený na úsilí zbavit se všemožných závislostí a diktátů i přes riziko možných intervencí nebo sankcí. Dokument přináší zcela odlišný pohled na fungování demokracie, než jaký je denně předhazován v „nezávislých a objektivních“ médiích.

Dešifrování minulosti: Soudný den 2012 – konec všech dnů

Dešifrování minulosti: Soudný den 2012 – konec všech dnů

Soudný den 2012 je dokumentární film, který zkoumá, proroctví věštců z celého světa. Zdá se, že všechna proroctví poukazují na rok 2012. Datum se objevuje znovu a znovu – ve starobylém mayském kalendáři, ve středověké předpovědi čaroděje Merlina, v čínské I-ťing, ale i v nové technologii s názvem „Web-Bot projekt“, který prohledáváním internetu předvídá budoucnost…, a všude se objevuje obávané datum: 2012. Kromě těchto odkazů se objevují i odkazy na starověké Egypťany, proroctví Matky Shiptonové, indiány kmene Hopi, indické Védy, Bibli a její část Zjevení Janovo či proroka Nostradama, kteří údajně ve svých vizích shodně očekávají v době kolem roku 2012 určitý druh světového přelomu nebo apokalypsu.

Loose Change: Final Cut

Loose Change: Final Cut

Film popírá oficiální verzi útoků 11.září 2001 a obviňuje vládu USA ze zatajování skutečnosti. Celý film je složen ze 6 sekcí. Důležitým tématem je útok na Pentagon a na věže Světového obchodního centra. Režisér Avery předkládá řadu argumentů, zpochybňujících oficiální vysvětlení, například fotografie, na kterých nejsou vidět trosky Boeingu, zpochybňuje otvor v Pentagonu. Předkládá verzi, že World Trade Center bylo zbořeno záměrně pomocí vhodně umístěných náloží v budovách, že tedy útoky letadel byly pouhá zástěrka. Ve filmu se vyskytuje mnoho otázek a oficiálních nesrovnalostí, např. let č. 93, atentátníci žijící i po útocích, záběry Usámy bin Ládina. Hlavní myšlenka filmu je vyjádřena na konci tohoto dokumentu: Ptejte se a vyžadujte odpovědi.

Ropný faktor: Za horizont války proti teroru

Ropný faktor: Za horizont války proti teroru

Dokument přináší neotřelý pohled na důvody „nikdy nekončící“ války proti teroru, jež v současnosti tvoří páteř americké zahraniční politiky. Filmaři sesbírali mnoho zajímavých myšlenek od významných respondentů z oblasti politiky, vědy, armády, byznysu a mnoha dalších, kterých se ptali na souvislost současných amerických válečných akcí s ropou, resp. územími, která jsou na ropu bohatá. Tvůrci se též vydali do některých míst Afghánistánu, Pákistánu a Iráku, kde točili rozhovory s místními autoritami, nebo se ptali tamních lidí, jaké dopady na ně má Bushova válka proti teroru. Věnují se obšírně vývoji světových událostí od začátku století a zejména po útocích z 11. září z pohledu ropy, regionů na ní bohatých a strategických oblastí nutných k jejímu transportu.

Záhady 11.září: Demolice

Záhady 11.září: Demolice

Dokumentární film, pojednávající o zřícení věží Světového obchodního centra v září 2001. Autoři uvádějí jasné důkazy, že Dvojčata se nemohla zřítit vlivem žáru z hoření letadel a naopak předkládají teorii o řízené demolici WTC podepřenou vyjádřeními řady odborníků i spoustou srovnávacích záběrů. Dále připomínají ,že dvojčata a WTC 7 byly jediné budovy v historii, které se zřítily vlivem ohně. Vůbec nejzajímavější je mainstreamovými médii taktně přecházené zřícení budovy WTC 7, která žádným letadlem zasažena nebyla (nicméně evidentně na to byla připravena). Film pokládá další otázky: Proč se první zřítila věž, která byla zasažena až jako druhá? Proč věže padaly téměř volným pádem, když patra musely vydávat obrovský odpor?

Persepolis

Persepolis

O Zlatou plamu v Cannes bojoval tento celovečerní animovaný film francouzské režisérky původem z Íránu, Marjane Satrapi, která napsala a nakreslila první íránský komiks všech dob, a na jehož základě pak vznikl tento celovečerní film. Autobiografický příběh s lehkostí popisuje její krušné dětsví a dospívání v Íránu za dob islámské revoluce, války s Írákem a následného režimu. S humorem a lehkostí znázorňuje rozdílné vnímání kultury v evropském a arabském světě. A protože je to příběh umíněné dospívající holky, která si vždycky prosadí svoje a která žije v tuhém ideologickém režimu nesnášejícím odlišné názory, je to samozřejmě i příběh rebelantství a svobody. Originální film byl oceněn cenou poroty. Komiks vyšel snad ve všech evropských zemích a těší se velké oblibě.

Kruhy v obilí

Kruhy v obilí

Vědecky mnohokrát podložené fyzikální anomálie dokazují, že kruhy v obilí jsou reálně existujícím fenoménem a ani zdaleka ne vždy dílem vytvořeným člověkem (přestože vtipálci se samozřejmě najdou, vždy jsou takové podvrhy okamžitě a nesporně odhaleny). Ale co jsou tyto fascinující obrazce vlastně zač? Mohou to být projevy vícerozměrné inteligence v naší trojrozměrné realitě? Nebo snad dokonce zprávy z vesmíru? Nesnaží se nás tyto zprávy připravit na proměnu světa při případných událostech v roce 2012? Dokumentární film „Die neue Feldordnung“ se snaží tuto otázku zodpovědět za pomoci nejuznávanějších odborníků na agrosymboly včetně Michaela Glickmana, Andrease Müllera, Berta Janssena a Jaimeho Maussana.

Tabákové spiknutí

Tabákové spiknutí

Kanadský dokument o nečistých praktikách výrobců cigaret. Každý rok umírá na světě pět milionů lidí na následky kouření. Denně tedy zemře na 30 000 kuřáků. Ve 20. století zemřelo sto milionů kuřáků, a pokud se tento trend nezmění, tak v našem 21. století jich zemře celá miliarda. Jde o pandemii, které se lidstvo dobrovolně vystavuje a jež je zdrojem přímo pohádkových příjmů několika velkých světových tabákových firem. Vydělávají miliardy na ničení zdraví miliard lidí – kuřáků i nekuřáků. Tabákové koncerny se v USA a západní Evropě už více než před padesáti lety sjednotily v postupu vůči veřejnému mínění. Spojování kouření a výskytu rakoviny ignorovaly, i když si tohoto faktu byly vědomy, a veřejnost zahrnuly svádivou reklamou útočící již na nejmladší generaci.

Velký podvod s globálním oteplováním

Velký podvod s globálním oteplováním

Představujeme si, že žijeme ve věku rozumu. A poplach kolem globálního oteplování je oblečen jako věda. Ale to není věda, je to propaganda. Neexistuje žádný přímý důkaz, který spojuje globální oteplování ve 20. století s člověkem emitovanými skleníkovými plyny. Přesvědčovatelé říkají, že čas pro diskuzi již minul a jakákoliv kritika, bez ohledu na to, jak vědecky důsledná, je nelegitimní, ba co hůře, nebezpečná. Ale v tomto filmu bude prokázáno, že zemské klima se stále mění, že není nic neobvyklého na současných teplotách a vědecké důkazy nepodporují názor, že klima je ovlivňováno oxidem uhličitým. Člověkem vyrobeným, či jiným. Dokument opatřila dabingem a odvysílala Česká televize pod názvem „Kdo může za globální oteplování?“.

China Blue

China Blue

Made in China je označení, které dávno neznamená druhořadý produkt. Velké světové značky přemisťují svou výrobu do komunistické Číny, která se otevřela zahraničním investorům a nabízí levnou pracovní sílu. Miliony zemědělských rodin posílají své děti pracovat daleko od domova, aby ve městech „našly štěstí“ a chopily se příležitosti. Režiséru Michovi Peledovi se podařilo natočit film přímo v jedné z továren na výrobu džín určených pro západní trh. Její ředitel patří mezi úspěšné, kteří přišli z venkova a krůček po krůčku se vypracovali až na vrchol pyramidy. Zcela odlišný je příběh šestnáctileté Jasmin, která doufá, že si vydělá dostatek peněz, aby se mohla na Nový rok vrátit domů. Film získal cenu DOEN Amnesty International na festivalu IDFA v Amsterdamu.

Uloupené Kosovo

Uloupené Kosovo

Český dokumentární film scénáristy, kameramana a režiséra Václava Dvořáka o historii a současnosti vyhánění Srbů a dalších nealbánských etnik z jihosrbských provincií Kosovo a Metochie. Je v něm použito značné množství archivních filmových materiálů, které poskytla srbská veřejnoprávní společnost Radio i Televizija Srbije (RTS). Dokument vznikal pod pracovním názvem „Jak Evropa přichází o Kosovo“ a po jeho dokončení byl k velké nevoli autorů i široké veřejnosti cenzory České televize zakázán. Věrně zobrazuje druhou stranu Kosovského, organizovaného pogromu na nealbánské obyvatesltvo, které se západní média taktně vyhýbala. Spolupráci sil NATO a OSN s albánskou terroristickou skupinou UČK na událostech, ze kterých naskakuje husí kůže.

Kdo zabil Johna O’Neilla?

Kdo zabil Johna O’Neilla?

Jeden herec, jeden pokoj, sedm postav: Jeden člověk, traumatizovaný útoky z 11. září, se snaží rozcupovat oficiální historii, to vše za cenu své normality a dokonce života. Musí se v pronásledování pravdy – sevřen mnohočetnými realitami a mnohočetnou osobností – stáhnout do své vlastní mysli. Jeden herec a autor zároveň, snad po vzoru k smrti vyčerpávajících dialogů Glenna Goulda – tentokrát o smrtících událostech teroristických útoků 11. září a jejich pozadí – se snaží přebrat pravdu od lži, informaci od dezinformace a odpovědět na otázku, kdo zabil onoho vyšetřovatele FBI Johna P. O’Neilla, který poslední léta svého života zasvětil vyšetřování a pronásledování Usámy bin Ládina, aby pak nalezl osudově tajemnou smrt v troskách dvojčat.

9/11: Pravda a tisk

9/11: Pravda a tisk

9/11: Press for truth je dokumentární film zabývající se útoky na Světové obchodní centrum 11. září 2001 z hlediska počátečního blokování vyšetřování vládou a celkové role médií. Film sleduje převážně osudy „Jersey Girls“, což jsou ženy, které ztratili ve WTC své blízké. Tyto ženy se rozhodly pátrat na vlastní pěst vstříc vládní neochotě započít oficiální vyšetřování těchto událostí, jejich tlak nakonec přispěl rozhodující měrou k ustanovení vyšetřovací komise Kongresu Spojených států. Ve svém pátraní se, ale setkaly s nepochopením vládních orgánů a médií. Při revizi vládní zprávy konstatovaly, že přes 70% jejich stěžejních otázek nebylo vládnou plně či vůbec zodpovězeno, přestože ta nejprve jejich dotazy přislíbila převzít jako osnovu pro směr vyšetřování.

Pád republiky: prezidentství Baracka H. Obamy

Pád republiky: prezidentství Baracka H. Obamy

Fall Of The Republic dokumentuje plány a realizaci bankrotu americké ekonomiky korporátním kartelem. Světoví lídři nyní prohlašují, že čas celosvětové vlády nadešel a že dolar, stejně jako jiné měny, bude nahrazen novým, celosvětovým platidlem. Prezident Obama protiústavně usedl do předsednického křesla Rady bezpečnosti OSN, zákony na ochranu lidských práv jsou globálně omezovány. Elita celosvětově prosazuje a zavádí daně z uhlíku, základního stavebního kamene veškerého života, jež budou chtě-nechtě zasahovat do absolutně každé lidské činnosti. Specialisté pečlivě zabalili Trojského koně Obamu jako spasitele světa. Dokument odhaluje architekturu nového světového řádu i to, jak znovu převzít kontrolu nad svými životy. Mnohde se tak již děje!

Kymatica

Kymatica

Dokument Kymatica volně navazuje na předchozí snímek téhož autora Esoteric Agenda. Soustřeďuje se na člověka a univerzální vědomí (lidstva či planety). Upozorňuje, že kolektivní, psychická porucha lidstva vytváří šílenou iluzi, která je primární příčinou veškeré naší bolesti a utrpení, kteréžto si způsobujeme výhradně sami. Zachází daleko hlouběji do metafyzických aspektů a skrytých souvislostí prastaré mytologie a historie s moderními způsoby fungování společnosti a politického výsledku. Vysvětluje šamanizmus, duality a reality za DNA a moderních falešných přesvědčení. Kymatica je další vynikající film, který se pokouší poukázat na zásadní nepochopení, kterému lidstvo dnes čelí a má za následek nerovnováhu mezi planetou, přírodou a všemi životními formami.

The Union: The Business Behind Getting High

The Union: The Business Behind Getting High

Jak je to vlastně ve skutečnosti s marihuanou? Zabíjí? Stanete se na její konzumaci závislí? Jaká je doopravdy šance, že marihuana jakožto „přestupní stanice“ nastartuje Vaši další cestu k tvrdým drogám? Je to nadčasový lék a dokonalá průmyslová plodina, nebo nebezpečná hrozba, která by měla být vymícena? Svůj nezaujatý pohled na tuto choulostivou problematiku se snaží podat dokumentární snímek The Union a po analýze faktů přichází s jednoznačným závěrem – naprostá legalizace marihuany je absolutně nevyhnutelná. Tento dokument vám otevřeně ukáže, že na tuto široce diskutovanou problematiku se dá dívat i zcela jiným pohledem, než je nám v současné době často předkládán politiky, fanatickými aktivisty a sdělovacími prostředky.

Konec národů – převzetí EU a Lisabonská dohoda

Konec národů – převzetí EU a Lisabonská dohoda

Film měl původně shrnovat výhody a nevýhody přijetí Lisabonské dohody, nicméně jak jeho tvůrci pronikali hlouběji do celé problematiky, začalo se k jejich zděšení objevovat za Evropskou Unií spousty zjevných lží, manipulací a podvodů. Za pomoci poslanců Evropského parlamentu, právních expertů a výzkumníků Evropské Unie rozkrývají pravou podstatu EU, která spočívá pečlivě ukryta za zavřenými dveřmi, daleko od zvědavých pohledů. Vysvětlují masivní odliv moci od občanů a národů k nikým nevoleným elitám, který tato smlouva zajišťuje. Video podrobně referuje, jak struktury EU skutečně fungují, vysvětluje plný význam a rozsah Lisabonské dohody a ukazuje její reálné důsledky – konec suverénních národů v rámci EU.

Neviditelná říše: Nový světový řád definován

Neviditelná říše: Nový světový řád definován

Nový dokumentární film Alexe Jonese „Neviditelná říše“ podrobně mapuje, jak dobře skrytá super-třída světové elity pracovala po staletí v tajnosti na svém programu k nastolení represivní světové vlády. Dozvíte se, jakými způsoby tito mocní kontrolují populaci skrze obchod s drogami, praní špinavých peněz, inscenované teroristické útoky, mediální propagandu a dluhy. Tito zločinní, samozvaní vládci již získali dominantní kontrolu nad světem a nacházejí se ve fázi upevňování moci. Dokument je průkaznou obžalobou globalistů, usvědčující je jejich vlastními prohlášeními a dokumenty. Globální tyranie nepřichází, je už tady. Nový světový řád spatřil světlo světa a konspirační teorie se stala konspirační praxí. Zastavme to šílenství, než bude pozdě!

Konec Ameriky

Konec Ameriky

Film založený na bestselleru Naomi Wolf „The End of America“ rozebírá deset kroků, kterými si země procházejí, když se postupně začínají stávat fašistickým státem. Jde zejména o nalezení vnitřního, nebo vnějšího nepřítele, vytvoření tajných věznic, polovojenských jednotek nezodpovídajících-se občanům. Dále zpracování systému dohledu na domácí obyvatelstvo, infiltrace, zastrašování a obtěžování občanských spolků a organizací, bezdůvodné a opakované zadržování bezúhonných občanů, zaměření klíčových osobností a vytvoření jejich seznamu, kontrolu tisku, označení odpůrců vládnoucí politické strany za zrádce, omezeni vlády zákona a postavení sebe nad zákon. Vše názorně předvedeno na historických příkladech a jejich analogiích ze současné reality.

Esoterická agenda

Esoterická agenda

Dokumentární film Esoteric Agenda začíná fenoménem 2012, pokračuje vysvětlením z hlediska historických kalendářů a dává dobrý historický úvod do spolků Svobodných zednářů, Iluminátů a dalších, které vyvíjejí své neveřejné aktivity ještě v dnešní době. Následně ale odbočuje z tajemné atmosféry konspirací a začíná se věnovat symbolům. Symboly totiž předurčují a ovlivňují vnímání lidí, navíc dle dokumentu mají určitou moc na běh věcí. Načasování okamžiků začátku války v Iráku, které se shoduje s přesným časem jarní rovnodennosti. Je toto jen náhoda? A proč by ladil čas útoku s pohanským svátkem? Dále se zaměříme na plán redukce lidstva podložený normami OSN. Zajímavé podněty k zamyšlení pokračují až do samého konce dokumentu.

Anita Petek-Dimmer: Očkování – smysl, či nesmysl?

Anita Petek-Dimmer: Očkování – smysl, či nesmysl?

Není pochyb o tom, že převážná většina obyvatel České republiky si při vyslovení slova očkování, představuje ochranu zdraví. Ať už se jedná o děti, které jsou očkované bez jejich vědomí, nebo o dospělého člověka, který očkování podstupuje ze svého rozhodnutí, o kterém se domnívá, že mu pomůže ochránit jeho zdraví. Takřka všichni jsme v ČR očkováni. Jestli je to nejlepší řešení jak ochránit tu nejcenější věc kterou máme, to je otázka. Anita Petek Dimmer se ve své přednášce snaží objasnit, proč očkování nemusí být automaticky tou nejlepší volbou. Například kvůli obsahu rtuti, formaldehydům, hliníku a mnoha dalším jedovatým látkám, ktere vakcíny obsahují a poškozují tím zdraví každého člověka. Sporná je také, dle jejích slov, účinnost samotných očkovacích látek.

Ježíšův tábor

Ježíšův tábor

V Americe sílí evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Vlastní potomci jsou často vyučováni doma a navštěvují skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje.

Orwell se otáčí v hrobě

Orwell se otáčí v hrobě

Dokument režiséra Roberta Kane Pappase ‘Orwell se otáčí v hrobě’ je skvělá, kritická sonda do médií, kdysi bašty Americké demokracie. Ptá se, zda Amerika vstoupila do Orwellovského světa “newspeaku”, kde se ze lží snadno stává pravda a ukazuje o čem média nerada mluví: Sama o sobě. Přesto, že dokument vzhledem k roku výroby neukazuje zrovna nejnovější dění ve světě, můžeme si udělat představu, jak se dá zahýbat se zpravodajstvím. Nejsou to jednotliví reportéři, ale právě vlastíci nadnárodních korporací, kteří ovládají desítky velkých televizních stanic. Jsou to právě tito lidé, kteří rozhodují, co se objeví ve večerních zprávách a jsou to ti samí lidé, kteří nezastávají zájmy většiny v žádné společnosti.

Andreas Clauss: Peníze a právo

Andreas Clauss: Peníze a právo

Autor přednášky je už dvacet let aktivně činný ve finančním sektoru, pronikl detailně do základních mechanizmů peněz a velmi zábavně a srozumitelně vysvětluje ekonomické i politické pozadí finanční a hospodářské krize. Ukazuje, proč ke krizi muselo dojít, jaký budoucí vývoj se na nás chystá a jaké existují možnosti ubránit se tomu, aby z úmyslně nastoleného chaosu vyvstal Nový světový řád, vedoucí k zotročení lidstva a přesunu veškerých státoprávních záležitostí do rukou několika málo mocných jedinců a korporací. Nejedná se přesto o teorie spiknutí – fakta hovoří sama za sebe. Ačkoliv se přednáška týká závažných témat, Andreas Claus je dokáže podat tak živě, že se zároveň pobavíte jako v nejlepším kabaretu.

Muž, který sázel stromy

Muž, který sázel stromy

Krátký, nesmírně poetický a netradičním způsobem animovaný příběh. Podle stejnojmenné novely jen stěží zařaditelného francouzského spisovatele Jeana Giona, vypráví příběh poustevníka, který celý svůj život v naprosté skromnosti a oddanosti zasvětil krásnému cíli. „Náčrtkovou animací“ vizuálně překrásně zpracovaná meditace o síle lidského ducha a kráse tvůrčího potenciálu je nesmírně humanistickou, pacifistickou a panteistickou výpovědí autora o tom, jak vytrvalé úsilí a píle, byť i jednotlivce, dovede neuvěřitelné věci a pozitivně ovlivnit životní prostředí i život celé společnosti. Tento poklad kinematografie, který se Vám zde nabízí v českém znění, by v žádném případě neměl uniknout Vaší pozornosti.

Podvod jménem Obama

Podvod jménem Obama

„Podvod jménem Obama“ je nekompromisní snímek těžce ničící mýtus o Barackovi Obamovi pracujícím pro nejlepší zájmy amerických občanů. Byl fenomén Obama jen pečlivě naplánován a vytvořen? Byl snad protlačen v roli spasitele, aby oklamal Američany k akceptování nového globálního zotročení? Odpovědi na tyto otázky dokument nabízí spolu s řadou dalších argumentů. Představíme si zde novou americkou administrativu stojící za Obamou a to, jaké zájmy tito lidé zastupují. Podíváme se také na stručný výčet Obamových předvolebních slibů a jak to s nimi dopadlo, na politické pozadí finanční krize a jisté paralely současného směřování k bolševismu, německému fašismu i komunismu „made in China“.

Takhle vypadá demokracie

Takhle vypadá demokracie

Dokumentární snímek „Takhle vypadá demokracie“ poukazuje na svévolné omezování demokracie a porušování základních lidských práv v přímé souvislosti se zasedáními institucí tzv. Brettonwoodského systému (Mezinárodní měnový fond a Světová banka) a kritizuje dopady globalizace a kapitalismu. Zaobírá se protesty proti zasedání Světové obchodní organizace (WTO) v roce 1999 v americkém Seattlu, při nichž se v ulicích sešlo více než 50.000 odhodlaných a mírumilovných protestujících. Ukazuje průběh demonstrací, výpovědi přímých účastníků a v neposlední řadě i nebývalou policejní brutalitu, kterou úřady proti protestujícím použili. Je zde snad demokracie a ústava pouze pro vyvolené?

Bill Hicks: Zjevení

Bill Hicks: Zjevení

Bill Hicks, člověk který kouří dva zapalovače denně, americký komik z 80 a 90 let. Bojovník proti mainsreamu jehož cílem bylo především podnítit ostatní, aby mysleli za sebe. Přes jeho nadhled v mnoha oblastech filosofie a politiky si zachoval výrazové prostředky zedníka z hospody čtvrté cenové. Možná je to právě ta kombinace logických argumentů prokládaný pestrým slovníkem, která mu přinesla vyprodaná představení. Jaký je teda s Billem problém a proč jsme o něm nikdy neslyšeli? Je to jeho odkaz ve kterém se nebojí poukázat na skutečný stav politiky a náboženství, nebo je to pokrytecké ukazování prstem na jeho způsob vyjadřování? Ať už z toho nebo onoho důvodu, jedná se znovu o mustwatch, který v televizi neuvidíte.

Cestou na Měsíc se stalo něco divného

Cestou na Měsíc se stalo něco divného

Dokument se věnuje velkou část zejména problematice Ruska, které od začátku vedlo vesmírný souboj o prvenství na Měsíci. Následoval slib prezidenta Kennedyho že se Američané dostanou do konce 60. let do vesmíru. Po masivních investicích pak už nebylo možné jenom říct veřejnosti, že to prostě nejde a případné selhání by mohlo být tvrdou ranou pro Americkou pýchu. Proto neexistovala jiná varianta než zdar projektu. Napadlo vás někdy, proč už nelétáme k měsíci, když nám to tak pěkně šlo? Zatímco objevujeme vzdálené planety a měsíce těchto planet, tak misi, kterou se podařilo uskutečnit v 60. letech už znovu nikdo nezopakuje. Přesto by byly důvody přinejmenším pro vybudování observatoře, která by měla v bezatmosférickém prostředí ideální podmínky.

Zero: Vyšetřování 11. září

Zero: Vyšetřování 11. září

Dokument italských tvůrců je výsledkem dvou let intenzivního výzkumu a rozhovorů v Evropě a Spojených státech a osmi měsíců práce na filmu. Zdůrazňuje nekonzistence, manipulace, opomenutí a lži oficiálního vyšetřování 11. září. Spoluautorem filmu je italský novinář a levicový europoslanec Giulietto Chiesa, který ve filmu i vystupuje, stejně jako nositel Nobelovy ceny za literaturu Dario Fo, slavná italská herečka Lella Costa, neméně slavný dramatik Moni Ovadia, americký spisovatel Gore Vidal, profesor David Ray Griffin, zástupce pozůstalých Bob McIlvaine a další. Dokument režírovala dvojice Franco Fracassi a Francesco Trento v produkci Thomase Torelliho a to za široké podpory velkého množství soukromých dárců, kteří si přejí nové, skutečně nezávislé a důkladné vyšetřování.

Heavy Watergate: Válka o studenou fúzi

Heavy Watergate: Válka o studenou fúzi

Jak myslíte, že funguje moderní věda? Někdo objeví zajímavý fenomén, napíše o něm vědecký článek a následně se objevem začne zaobírat vědecká obec. Pokud fenomén potvrdí, vstoupí vynález v obecnou povědomost. Tento koloběh však funguje pouze v případě, že vynález odpovídá stávajícím vědeckým poznatkům a představám. Pokud se ukáže, že jev podle stávající představy o zákonech fyziky nemůže existovat, prohlásí se za neexistující a tím je po problému. Zkuste si představit zdroj energie, který je takřka nevyčerpatelný, absolutně čistý, velmi snadno vybudovatelný, bezúdržbový a je možné jej provozovat i v malých variantách – a teď si představte, co by vám na to asi řekly energetické a ropné společnosti s jejich astronomickými příjmy.

Palestina je stále problém

Palestina je stále problém

Dokument britského novináře a dokumentaristy Johna Pilgera z roku 2002. Film umožňuje nahlédnout na to, co se z médií zpravidla nedozvídáme, na opomíjené utrpení okupovaných Palestinců. Pilger se dotýká všech palčivých problémů izraelsko-palestinského sporu: ilegální okupace pásma Gazy (za natáčení ještě oficiálně okupovaného) a Západního břehu Jordánu, neexistence palestinského státu, ilegálních izraelských osad, terorismu, palestinských sebevražedných útoků, teroristické minulosti některých izraelských předáků, vojenského a finančního zaštítění Izraele Spojenými státy, atd. Ve filmu hovoří Palestinci i Izraelci a jejich autentické výpovědi vykreslují velmi svízelnou situaci na Blízkém Východě.

Peníze jako dluh

Peníze jako dluh

Chcete vědět, co je skutečnou příčinou finanční krize? Stále nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Pokud ano, tak nejdříve musíte vědět, jakým vlastně způsobem funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit, a na jakých principech fungují banky. 47 minutový dokument Paula Grignona s názvem „Peníze jako dluh“ vysvětluje velmi jednoduše a efektivně způsob fungování dnešního bankovnictví. Zamyslete se a odpovězte si sami, kde se berou všechny peníze, jak je možné, že jsou všechny státy současně zadlužené stávajícímu systému a co by se stalo, kdyby všichni najednou splatili své dluhy? Na tyto a mnoho dalších otázek se vám pokusí odpovědět následující dokument.

Kdo zabil elektromobil?

Kdo zabil elektromobil?

V roce 1996 se v Kalifornii objevily plně funkční elektromobily, které splňovaly potřeby téměř všech řidičů. O dvanáct let později nezbyly na tato futuristická auta nic než vzpomínky. Kdo je zodpovědný za jejich zmizení? Byl v tom opravdu zásah mocných, nebo je na vině jenom nízká poptávka a nepochopení uživatelů? Dokument přináší pohled na jednu z epizod elektromobilů, které jako alternativa nezaostávají vlastnostmi za benzínovými auty. Naopak je v mnoha ohledech předhánějí. Proč tedy světové automobilky nenabízejí tuto levnější variantu, se kterou můžeme jezdit již od několika desetihaléřů za kilometr? Následující dokument předkládá spoustu argumentů, proč jsou elektromobily trnem v oku snad úplně všem zúčastněným stranám kromě uživatelů.

Něžné zabíjení 3

Něžné zabíjení 3

Zajímavá a chvílemi i zábavná přednáška feministky Jean Kilbourne nejprve nastiňuje, jak nás ovlivňuje reklama a že nás skutečně ovlivňuje. Následně dává příklady, kdy jsou ženy v reklamě znevažovány a stavěny do pasivní role, dokonce i v reklamách, které jsou pro typicky ženské výrobky. V okamžiku kdy převrací text ženského inzerátu do mužského rodu, působí spousta z nich naprosto nesmyslně a vulgárně. Je to určitý projev šlapání po rovnoprávnosti žen, který si ani neuvědomujeme, přestože se euroamerická kultura rovnoprávností všeho druhu chlubí na počkání. Ale stejně tak jako u rovnoprávnosti náboženství a rasy i tato rovnoprávnost je médii stavěna na hlavu a ženy stavěny do pozice sexuálních pomůcek a domácích služek.

Muži za Barackem Obamou

Muži za Barackem Obamou

Barack Obama vyhrál volby. Je ale skutečně na místě začít jásat jenom proto, že vyhrál Demokrat a ti jsou rozhodně lepší, než Bushovi Republikáni? Přecijen měl nejdražší kampaň v historii USA a budeme-li sledovat, z kterých kruhů přicházely tyto peníze dozvíme se, kdo bude v následujících letech tahat za nitky. Dokument nám představuje Zbigniewa Brzezinského, který byl důležitou osobností administrativy prezidenta Cartera a jak zjišťujeme, tak „change“ kterou Obama proklamuje může mít trochu jinou tvář, než si naivně představujeme. Opět pesimistický dokument, který naznačuje, jakým směrem by se mohla ubírat v následujících letech americká politika. Až čas ukáže, jak moc měl Webster Tarpley pravdu.

Příběh věcí

Příběh věcí

Film Story of Stuff vypráví příběh věcí od okamžiku získávání území pro těžbu nerostných surovin, přes těžbu samotnou, mísení přírodní suroviny s toxickou chemií a výrobu spotřebního zboží, až po jeho velmi efektivní prodej, kraťoučkou dobu používání a následnou likvidaci jakožto nebezpečného odpadu. Všechny ty věcičky, bez nichž se neobejdeme, přímo ovlivňují životy obrovských komunit lidí u nás i v zahraničí, většina tohoto dění je však dobře skryta našemu pohledu. Příběh věcí je dvacetiminutový krátký pohled na rub naší produkce a spotřeby. Věděli jste například, že z celkového objemu zboží na trhu se po šesti měsících od prodeje používá již pouhé 1%? Rozhodně všem vřele doporučuji tomuto snímku oněch 20 minut času věnovat.

Globální oteplování, nebo globální kontrola?

Globální oteplování, nebo globální kontrola?

Pokud se zeptáte na ulici deseti lidí, jestli člověk způsobuje globální oteplování, nejméně 8 vám řekne, že ano. Toto téma je již prakticky uzavřené a vyjma prezidenta Klause o této doméně nikdo nepochybuje. Proč by také měl, každý rok je méně sněhu, teplejší zimy, záplavy a jiné katastrofy napříč celým světem. Otázka ale nezněla, jestli nastává globální oteplování, ale jestli je skutečně způsobené člověkem. Proti tomuto konsenzu se vyjadřují vědci z celého světa a toto video vám nabídne zajímavé důkazy z druhé strany, které jste nikdy neslyšeli. Jako třeba že teploty byly ještě před 800 lety vyšší než jsou dnes, v Grónsku Vikingové rozvíjeli zemědělství a v dobách dinosaurů byly hodnoty CO2 desetinásobně vyšší než jsou dnes při hodně podobné teplotě.

Duch doby 2: Dodatek

Duch doby 2: Dodatek

Zeitgeist: Addendum je americký dokumentární film z produkce Petera Josepha, který navazuje na jeho předchozí úspěšný dokument Zeitgeist: The Movie. Snímek se věnuje americkému FEDu (Federálnímu rezervnímu systému), CIA, velkým americkým korporacím, jiným finančním a vládním institucím, dále i náboženstvím; vyvozuje, že jsou v podstatě všechny zkorumpované, škodlivé lidstvu a je potřeba se jich zbavit a nahradit něčím jiným. Ve filmu je navrhován „Projekt Venus“ (angl. The Venus Project) jako možné řešení. Slovy režiséra, film „se pokouší najít kořeny této všudepřítomné sociální korupce a nabídnout řešení“. Na závěr zdůrazňuje potřebu přijetí myšlenek teorie vývoje a vzájemné závislosti. Naznačuje také konkrétní kroky k oslabení peněžního systému.

Ron Paul – Cenzura pokračuje

Ron Paul – Cenzura pokračuje

Ron Paul, kandidát na prezidenta pro rok 2008 za republikánskou stranu, který byl stejně jako všichni kandidáti s nízkým rozpočtem bez šance na nominování. Situace se však změnila poté, co svými názory oslovil nepříjemně moc lidí. Od té doby je permanentně cenzurován, vytrháván z kontextu a napadán masmédii. Pojďme si tedy ukázat, kdo je tento Texasan, o kterém jsme nemohli slyšet i přesto, že trvale vyhrával internetová hlasování. Dokument se skládá ze třech částí, ve kterých máme možnost shlédnout názory Rona Paula na světové dění a také na budoucí směřování Ameriky. Tyto názory se až podezřele liší od jeho politických oponentů. Proto je tak trochu dobrý rozmar vytrhnout jej z kontextu, uvést jeho tvrzení do nesmyslného extrému, nebo se o něm raději vůbec nezmiňovat.

Arundhati Roy – My

Arundhati Roy – My

Roku 2002 přijela Indická myslitelka, aktivistka a spisovatelka Suzanna Arundhati Roy do Ameriky, aby prezentovala své názory světu. Dokument je upravenou verzí jejího slavného projevu „Come september“, oživenou obrazy z problematiky aktuálně probíraných témat. K nejzajímavějším částem jejího projevu patří rozbor termínu anti-amerikanismus, kterým jsou označováni všichni nesouhlasící s politikou americké vlády. Dále převraty v Chile a jiných zemích vedené impulzy ze strany CIA a US vlády, problém Palestiny a Izraele včetně historického pozadí, invaze do Iráku… Svůj projev uzavírá náhledem na důsledky globalizací ekonomik. S neobyčejnou lyričností a zanícením kombinuje svůj literární talent a studnici znalostí, aby odkryla nespravedlnost a podpořila naději v budoucí svět.

9/11: Projekt pro pravdu, architektura destrukce

9/11: Projekt pro pravdu, architektura destrukce

Richard Gage je členem Amerického institutu architektů. Pracuje jako architekt více než 20 let. Během své kariéry navrhl mnoho budov s ocelovou konstrukcí. O kolapsy budov WTC z 9/11 se začal zajímat po tom, co slyšel v rozhlasu hovořit o tomto tématu Davida Ray Griffina. To odstartovalo jeho osobní i profesionální hledání pravdy o 11. září. Také založil organizaci Architekti a stavební inženýřii za pravdu o 11. září, která zastřešuje architekty, statiky a stavební profesionály volající po novém vyšetřování událostí z 11. září. „Budu vám prezentovat jasné důkazy o tom, že 3 budovy komplexu WTC, ona ikonická dvojčata, stejně jako budova WTC č.7, nespadla díky požáru, jak nám to řekla naše vláda, ale díky řízené demolici pomocí výbušnin“, říká Richard Gage v úvodu své přednášky.

Konec hry: Plán zotročení světa

Konec hry: Plán zotročení světa

Alex Jones nám svým osobitým stylem servíruje potenciální a v mnoha případech logikou podepřenou pravdu o tajných plánech na ovládnutí lidstva pomocí stávajícího finančního systému, stínové politiky, mediální cenzury a uměle vyvolaným strachem z terorizmu, na kterém údajně již celé roky pracují účastníci tzv. Bilderberg Group, kteří se pravidelně scházejí minimálně jednou ročně v těch nejluxusnějších hotelech a vilách světa. Setkání jsou uzavřená, pečlivě hlídaná stovkami policistů a veřejnost ani novináři na ně nemají přístup. Konspirační teorie, nebo krutá pravda reality? V roce 2008 rozvířila zájem naší veřejnosti i politiků o Bilderberg Group přítomnost ministra zahraničí Karla Schwarzenberga mezi členy tohoto elitního a vlivného klubu.

Pozemšťané

Pozemšťané

Dokument ekologické organizace Nation Earth ukazuje brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: DOMÁCÍ MAZLÍČCI (odchyt a utrácení psů), JÍDLO (mučení a porážka dobytka), OBLEČENÍ (zabíjení zvířat pro kožešinu), ZÁBAVA (kruté podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě) a VĚDA (využívání zvířat k laboratorním a vojenským účelům). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. Informativní a provokující film Pozemšťané je dokumentem s nejširším záběrem v daném tématu a zacházející za hranice „dobrého vkusu“ mainstreamových médií.

Duch doby

Duch doby

Dokument o třech kapitolách provokuje k zamyšlení. Doslechnete se o zrodu křesťanství, uměle vystavěného na vypálených základech historické a astronomické mytologie, případně o způsobu hromadění bohatství prostřednictvím k tomuto účelu vytvořených válečných konfliktů. Hovoří se zde i o postupném ukrajování svobod lidí pod zástěrkou tzv. „války proti terorismu“ a o okolnostech samotného útoku na WTC dne 11. září 2001. Zajímavé je též shrnutí některých méně známých informací o americkém Federálním systému rezerv a pojednání o tom, kdo vlastně stojí za oponou. Informace v dokumentu obsažené byly shromažďovány po dlouhou dobu a seznam zdrojů je k dispozici na oficiálních stránkách projektu Zeitgeist.