Úvod

Rozhodli jste se izolovat dům nebo objekt, kde dochází k velkému tlaku zátěží? Nebo jen chcete využít kvalitní materiál?

XPS POLYSTYREN

Extrudovaný polystyren je krunýřem mezi polystyreny. Velmi pevný a tuhý kořínek zajišťuje odolnost například pro průmyslové haly.

Vlastnosti

Izolace XPS má spoustu vlastností, jenž vás donutí přemýšlet o jeho pořízení. Extrudovaný polystyren je opravdovým garantem kvality.

Použití

Využití extrudovaného polystyrenu je obrovské. Ať už jde o rovné střechy, podlahy s očekávanou velkou zátěží, nebo třeba o základové zdivo a sklepní stěny.

Cena

Pořizovací náklady nejsou příliš vysoké, takže si kvalitní XPS desky může pořídit každý. Rozdíl oproti klasickým pěnovým polystyrenům sice je, ale ne tak velký.

Extrudovaný polystyren

Chystáte se na zateplování nějakého objektu, nebo jen potřebujete informace o extrudovaném polystyrenu? Pokusíme se vám vysvětlit, co to vlastně extrudovaný polystyrén je, k čemu je vhodné jej použít, a také vám přiblížíme jeho cenu.

V současné době se vyrábí mnoho polystyrenových izolantů. Najdeme mezi nimi kromě našeho extrudovaného polystyrenu (XPS) také polystyreny pěnové (EPS), pěnové polyuretany (PUR) a pěnové sklo.

Obyčejné izolanty typu EPS, tedy polystyrenová pěna je známá především pro izolaci staveb, domů, průmyslových objektů. Je skvělým prvkem na zateplení fasád. Vyrábí se do čtvercových nebo častěji obdélníkových tvarů a je bílé barvy. Jeho složení připomíná klasický polystyrén, jak jej známe (malé bílé kuličky). Vše je tlakové stlačeno a má velmi dobrou pevnost.

Povězme si ale také pár drobností o izolační pěně PUR. Jedná se velmi účinnou izolační záležitost. Pěna je přilnavá na všechny možné povrchy a dostane se opravdu do každého místečka. Při nanesení dokáže svůj objem zvětšit až stokrát! Díky izolační pěně můžete mít druhou nejlepší izolaci třeba v okolí vašich oken. Ta první je vakuum, a to asi těžko natlačíte někde do pukliny deset na deset centimetrů.

Pěnové sklo je označováno také jako granulát pěnového skla. Je to perfektní nehořlavý izolant, vhodný převážně pod základovou desku, kde působí jako chránič před vlhkostí, biologickým poškozením a vlastně všemu možnému – to díky svému složení. Jedná se o recyklované mikročástičky skla a uhlíkového prachu. Tady už lze jen přemýšlet o poločasech rozpadu, které jsou opravdu velmi, velmi vysoké!

XPS – extrudovaný polystyren. To je to hlavní, oč tu běží. Extrudování je pojem pro vytlačování velmi vysokým tlakem, proto extrudováním polystyrenu vzniká perfektní izolační materiál do spousty míst, kam se obyčejný pěnový polystyren (EPS) nehodí.

Rozdíl mezi EPS a XPS je na oko hlavně díky barevnému provedení. EPS jsou bílé v absolutní většině případů. XPS jsou barveny na zeleno, modro, růžovo a spoustu dalších barev. Tyto barvy neoznačují složení nebo vlastnosti extrudovaného polystyrenu. Jedná se pouze o rozlišení výrobců.

O webu

Izolace, izolace, izolace. Všechno se dnes izoluje, nejen z důvodu tepelných ztrát, nebo naopak z důvodu zadržení chladu v létě, ale také proto, aby byla stavba či izolované objekty dobře chráněny od všemožných škodlivin (bakterie, plísně, vlhkost, apod.). Extrudovaný polystyren je velmi pevným izolantem a přitom s ním není tolik práce, jako s jinými izolačními materiály. XPS má spoustu výhod a cena není nikterak vysoká.