čtvrtek 10. listopadu 2016

Stáhněte si Far Cry: Blood Dragon úplně zdarma

Už pár měsíců dostáváme hry zadarmo od společnosti Ubisoft. Ta totiž slaví své 30. výročí od založení a proto se rozhodli nabízet bezplatně hry přes portál Ubisoft Club. Na jaře jsme se mohli dočkat Rayman: Origins, v létě pak kanadská společnost darovala závodní Driveclub, no a dnešním dárkem se stává expanze Far Cry: Blood Dragon.

Far Cry: Blood Dragon je expanze hry Far Cry 3 a získala si řadu ocenění. Jak kritici, tak hráči chválí zejména frenetický příběh, futuristický koncept a širokou škálu zbraní a destrukce.
Je třeba podotknout, že tato akce se vztahuje pouze na plataformu PC, konzole v ní nejsou obsaženy.

Pro bezplatné získání hry Far Cry: Blood Dragon je podmínkou vlastnit účet v Ubisoft Club, poté stačí hru přidat na účet přes tento odkaz


pondělí 7. listopadu 2016

PS4 Pro. Je třeba upgradovat, pořizovat, nebo počkat na novou generaci?



Už za pár dní vychází dosud nejvýkonější konzole na trhu, Playstation 4 Pro. Konzole byla oznámena na E3 2016 jako intergenerační update série Playstation a hned po uvedení vzinkalo tísice otázek kolem konzole. Budou hry opravdu fungovat ve 4K rozlišení? Dostane většina her vylepšení pro PS4 Pro? Budou exkluzivity vycházet na obě konzole zárověn?
Je příjemné vědět,  že všechny tyto detaily víme již dnes, před vydáním konzole.

Největší dilema můžou mít právě majitelé konzole PS4. Ta je na trhu již tři roky a přesto že se jedná o velmi dobrou konzoli, na výkonu už přece jen ztrácí. Nelze se také Sony divit, před lety byla konzole PS3 mnohokrát výkonější než průměrný PC, dnes to však neplatí a PC plataforma roste velmi rychle, navíc ceny jdou rapidně dolů. Je tedy PS4 Pro potřebná pro majitele stávající PS4 konzole?
Ano i ne. Vše záleží na našich potřebách jako hráči. Konzole Playstation 4 Pro sice nabízí dvojnásobný grafický výkon, ale procesor se takové obměny nedočkal. Co to přesně znamená?
Je to prosté, pro hraní na vyšším rozlišení hraje roli zejména grafický výkon. Proto dokáže fungovat PS4 Pro ve 4K rozlišení, i když ne nativně ve všech hrách. Většina hráčů však stále televizor 4K nevlastní a raději by preferovala 60fps upgrade ve stávajicích hrách. Tady ale nastává problém, pro vyšší frekvenci snímků za sekundu je potřebné vyšší procesorový výkon. No a Playstation 4 Pro takový procesor neobsahuje, je o 30% až 50% rychlejší než ve stávající PS4. To v důsledku znamená, že přesto že grafický výkon konzole je mnohem vyšší, procesor zaostává a hry nemusí dostat upgrade v podobě 60fps. To by mohlo stávající hráče od koupě odradit. Pokud totiž čekáme, že všechny PS4 hry pojedou na Playstation 4 Pro v 1080p a 60fps tak jsme na omylu a to jenom kvůli průměrnému procesoru konzole.

Pokud již vlastníme, nebo se chystáme pořídit 4K televizi, tak je historka jiná. Playstation 4 Pro opravdu dokáže rozjet hry v rozlišení 4K. Některé nativně jako The Last Of Us, další za pomocí upscaling jako v nadcházejícím Horizon: Zero Dawn nebo Uncharted 4. Tady je rozdíl již viditelný a lze konzoli doporučit. Je také dobré brát v potaz technologii HDR,  se kterou jsou barvy mnohem reálnější a živější. Takové televize na trhu již najdeme, monitory si budou muset počkat do příštího roku.

Co pokud vlastníme PC, je moudré pořídit PS4 Pro? To záleží značně na exkluzivitách a zda ty toužíme hrát. Kvalitnější PC s grafikou za 6 000 Kč a více nabídne lepší výkon než Playstation 4 Pro a nutné ji pořizovat rozhodně není. Pokud však chceme hrát Uncharted, The Last Of Us, Bloodborne, nebo nadcházející Horizon, God of War či Days Gone lze uvažovat nad zakoupením konzole. V tomto případě je ale moudřejší koupit levnější Playstation 4,  která pro vydání Playstation 4 Pro opět výrazně zlevní.

Playstation 4 Pro vychází na našem trhu tento pátek 11. listopadu za cenu v průměru 11 000 Kč s DPH.


pátek 4. listopadu 2016

PS4 Pro nabídne ve dne vydání přes 30 optimalizovaných her

Konzole PS4 Pro je prakticky za dveřmi a oficiální stanovené datum vydání je 11.11.
Ale co však více fanoušky nové konzole od Sony zajímá je, které hry budou tuto intergenerační konzoli podporovat. Tento riskantní tah bere Sony dobře na vědomí a tak se japonská společnost rozhodla vydat kompletní seznam her, které budou optimalozováný pro Playstation 4 Pro hned ve dne vydání.

Seznam pak vypadá takto:

  • Battlefield 1
  • Bound
  • Call Of Duty: Black Ops 3
  • Call of Duty: Infinite Warfare
  • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Driveclub VR
  • EA Sports FIFA 17
  • Firewatch
  • Helldivers
  • Hitman
  • Hustle Kings
  • inFAMOUS First Light
  • inFAMOUS Second Son
  • Knack
  • Mafia III
  • Middle-earth: Shadow of Mordor
  • NBA 2K17
  • Paragon
  • PlayStation VR Worlds
  • Ratchet & Clank
  • Rez Infinite
  • RIGS Mechanized Combat League
  • Rise Of The Tomb Raider
  • Robinson: The Journey
  • Smite
  • Super Stardust Ultra
  • The Elders Scrolls Online: Tamriel Unlimited
  • The Elders Scrolls Online: Skyrim Special Edition
  • The Last Of Us Remastered
  • The Last Of Us: Left Behind
  • The Playroom VR
  • Titanfall 2
  • Tumble
  • Uncharted 4: A Thief’s End
  • Until Dawn: Rush of Blood
  • Viking Squad
  • World Of Tanks
  • XCOM 2

Jak můžeme vidět, jedná se především o exkluzivní hry nebo hry nedávno vydané, přesto můžeme najít starší hry jako Shadow of Mordor nebo CoD: Black Ops 3.
Sony také oznámila, že do konce roku bude počet her optimalizovaných pro Playstation 4 Pro dokonce 45. Mezi ty se pak řadí The Last Guardian, Final Fantasy XV, Gran Turismo, nebo postapokaliptický Days Gone.




pátek 21. října 2016

Nintendo Switch nenabídne retrokompatibilitu pro 3DS nebo Wii U

Včera společnost Nintendo představila svoji novou domácí konzoli, která ale není až tak domácí. Nintendo Switch je totiž hybrid, lze jej hrát jak doma v gauči nebo ve po cestě domů ve vlaku. Zatím je však informací velmi málo, Nintedo totiž představila pouze trailer na konzoli a o konzoli nevíme skoro nic, její specifikace nebo velikost displeje a nezbývá než čekat, kdy se zas Nintendo ozve.

Jedna velmi důležitá informace byla přesto dnes potvrzena, Nintendo totiž japonskému vydavateli potvrdilo, že Switch nenabídne retrokompatibilitu jak pro 3DS tak pro Wii U. Za prvé je konzole Switch pouze na karty, přesto si však lidi mysleli, že dock pro hraní na TV ukrýval podporu pro Wii U disk. Dnes už ovšem víme, že tomu tak nebude. Nicméně na traileru pro Switch lze pozorovat hry z Wii U jako například Splatoon. Lze tedy očekávat, že tyto hry se na Swicth objeví v digitálním Nintendo Store, zda ale za zakoupené hry pro Wii U budeme muset znovu platit není jasné. Nintendo Switch vyjde v březnu příštího roku a tedy můžeme jěště očekávat mnoho informací a změn, než se k nám konzole dostane.


Recenze Battlefield 1: Návrat do bojišť

Skoro uběhly čtyři roky od vydání FPS z moderního prostředí Battlefield 4. Společnost EA poté zastavila další vydání Battlefield a soustředila se na FPS z prostředí Star Wars Battlefront. Ten měl ze začátku problém kvůli abscence kampaně pro jednoho hráče a celkový počet hracích módú. EA zjistila, že musí jít jinou cestou a tak jsme se dostali k Battlefield 1.


Battlefield 1 nás vrací ke kořenům moderní války, konkrétně do První světové války kdy automatické zbraně byly na bitevním poli spíše raritou a klasické pušky určovaly vítěze. A právě tady se snažil DICE vytvořit hru, která by byla autentická, ale také zábavná v duchu systému Battlefield. A to se povedlo protože hra již není tak dynamická jako předchozí Battlefield 4, přesto se nejedná o simulátor WWI a hra stále nabízí již velmi známou Battlefield mechaniku boje.



Co kampaň? Dá se říct, že poslední kvalitní kampaň obsahoval Battlefield Bad Company 2 z roku 2010. To však Battlefield 1 napravuje, kampaň se zdařila. Jejím hlavní cílem je ukázat hráči dopad První světové války na její účastníky, dějová linie se tímto dělí na různé epizody. Každá epizoda pak má svůj vlastní děj a prostředí. Menším mínusem je hrací doba, všechny kampaně nám dohromady můžou zabrat kolem 6 hodin, to není příliš velká částka, nicméně tentokrát se jedná o velmi vydařených 6 hodin které nás mají připravit na to, co je pro většinu, ve světě Battlefield nejdůležitější, a tím je myšleno nic jiného než multiplayer.

Multilplayer Battlefield 1 velice překvapil a to snad po všech stránkách. Jako první musím zmínit úplně nový herní mód Operations. Ten oproti velmi známému Conquest působí opravdu mnohem živěji. Mód totiž sídíli vícero map a aktivit, od klasického udržení význačených míst po obranu hradu před nepřítelem. Mód je vskutku geniální a navíc je doprovázen nahrávkami, které pojednávají skutečné bitvy z První světové války, no a jedna taková Operations klidně zabere i 2 hodiny, celkem máme na výběr 5 operations misí. Dále máme klasicky Conquest, Rush, Domination a zajímavý nový mód Pidgeons, ve kterém budeme bojovat proti nepříteli o vlaštovky, které ponesou důležité válečné informace, mód je podobný známému "take the flag".


Herních map je aktuálně 12 a všechny mapy jsou velmi vydařené, plné detailů ale hlavně velmi vyvážené pro všechny hrací třídy, nikde jsem totiž nepocítil, že by se nešlo schovat před nátlakem sniperů.
Navíc, do konce roku přibude jedna herní mapa zdarma a Season Pass pak nabídne až 16 nových map,  které by měly byt kompletní do roku od vydání hry. Novinkou na mapách je přítomnost Behemothů, to jsou obrovské zařízení které úplně změní hru. Když bude jeden tým ke konci hry prohrávat, získá do konce hry Behemotha jako poslední pomoc. Může to být obrovský zepelín nebo bitevní loď a pojmou klidně i 8 hráčů. Jsou však zničitelné a takový pád zepelínů uprostřed mapy je rozhodně úžasný videoherní zážitek.


Audiovizuální stránka hry je kapitola sama o sobě, takový realismus jsem ve videohře ještě nikdy neviděl. Na konzoli PS4 hra běží v rozlišení 900p při 60fps a přesto vypadá úchvatně. Například  mlha a déšť kompletně změní hratelnost. Zvuk je také opravdu špičkový, při zapojení sluchátek působí nabíjení odstřelovací pušky tak reálně a syrově, že se na okamžik úplně do bitvy vcítíte.

Systém progrese také funguje. Máme na výběr 4 hrací třídy a každá z nich obsahuje své specifické zbraně. Všechny zbraně lze rychle odblokovat hraním, avšak každá zbraň se kupuje měnou "warbounds" a ty už trochu trvá získat. Doporučuji nekupovat hned první zbraň co uvidíte, ale spíše se zamyslet, kterou herní třídu budete používat nejčastěji a z té si vybrat zbraň, která nám bude nejvíce sedět.

Závěr
Battlefield 1 se jednoznačně stal důstoným pokračováním ságy. Nabídne neskutečně mnoho hodin multiplayerové zábavy a také po dlouhé době velmi solidní kampaň. Ve hře se těžko hledají zápory, až na občasné bugy které ale nejsou tak podstatné, aby nám zkazili herní zážitek. Pokud hledáte krásně vypadající FPS na online hraní, nelze zakoupením Battlefield 1 udělat chybu. Ta hra funguje, baví a dokonce i poučuje, prostě lze vidět, že kolegové z DICE si dali záležet a vytvořili tak hru, která s námi bude jěště velmi dlouho.


Hodnocení: 95%

pátek 14. října 2016

V Battlefield 1 si zahrajeme s nejmenší pistolí na světě

Už chybí je pár dní, do vydání jedné z nejočekávanějších her tohoto roku Battlefield 1. Nicméně, pokud vlastníme předobjednávku hry na PC a k tomu službu Origin Acces, můžeme hrát již dnes. A proto také mnoha hráčů hledá největší kuriozity a Easter Eggy ze hry.


Jeden takový zajímavý Easter Egg se už podařil najít. A o co že jde? Nejmenší sériově vyráběná pistole na světě. Pod jménem pouze Kolibri poprvé spatřila svět v roce 1910 a do oběhu šla až o 4 roky později. Pistole Kolibri je sotva velikosti dlaně, je velmi nestabilní a nepřesná, její využití tedy spočívalo na její velikosti a v případě nečekané obrany. Uvidíme co dál pro nás EA přichystala, 18.10 si zahrají všichni hráči, kteří zakoupili speciální edice a 21.10 pak vychází hra pro všechny ostatní.


úterý 4. října 2016

Demo Outlast 2 je ke stažení

Outlast je velmi kvalitní horrorovka která vyšla v roce 2013 a hned od vydání si získala mnoha pochvalu jak od kritiků tak o hráčů z celého světa. Díky tomuto úspěchu oznámila společnost Red Barrels minulý rok pokračování které vyjde na začátku příštího roku. Dnes však Red Barrels tiše překvapila, na Playstation Store se totiž objevilo bezplatné demo hry Outlast 2. To je k stažení pro všechny majitele konzole PS4 a není vyžádán Ps Plus.

Na Xbox One a PC však žádné demo nenajdeme a muže se tedy jednat o exkluzivní demo, nebo se objeví na těchto plataformách později. Demo má velikost 5.1GB. Finální hry je pak stanovena na leden příštího roku.