Dovolená na ostrově Hvar

Ostrov Hvar je velice oblíbený a vyhledávaný chorvatský ostrov, jeden z největších nacházejících se v Jaderském moři. Jeho délka je 68 kilometrů a rozloha činí 300 km2. Co dál si o něm můžeme povědět?

Na tomto webu najdete všechny potřebné informace pro dovolenou na Hvaru. Snažili jsme se stránky psát z pohledu českého turisty. Pokud se chcete dozvědět něco o autorech, přečtěte si stránku o nás nebo nás kontaktujte.

Ostrov Hvar – geografie
foto: Wikipedia.org

Ostrov je charakteristický svým protáhlým tvarem, je velmi hornatý. Od ostrova Brač Hvar odděluje Hvarský kanál, od ostrova Vis zase Visský kanál. Východní cíp ostrova je pouhých pět kilometrů od pevniny.

Ostrov najdete poblíž jižní části vnitřního pásu Kvarnerských ostrovů, směrem na jihovýchod od dalšího ostrova Rabu. Pag je protáhlým ostrovem o délce 60 km. Od chorvatské pevniny jej odděluje Velebitský průliv a od Rábu Pažský průliv. Severovýchodní stranu ostrova tvoří strmé hory, jihozápad je nízký a je horami chráněn od nárazového chladného větru zvaného Bóra, vanoucího z pevniny na moře.

Více k geografii

Pobřeží na jižní straně je málo obydlené, protože je velice strmé. Ukrývá ovšem mnoho krásných zátok i pláží, stejně jako severní pobřeží, které je mezi turisty poměrně oblíbené. Na ostrově Hvar žije přes jedenáct tisíc obyvatel a nejvíce jich je soustředěno v severozápadní části, která je nejširší. Podél jižního pobřeží se taktéž nachází několik menších ostrůvků, které jsou občas navštěvované. Jmenovat můžeme například ostrov Paklenski otoci na západě, či ostrov na jihu známý pod jménem Šćedro.

Jak již bylo zmíněno na začátku, ostrov Hvar je velice hornatý. Jeho středem se táhne dlouhý horský hřbet nazývaný Sv. Nikola. Jeho stejnojmenný nejvyšší vrchol sahá do výšky 628 metrů. Pokud se budete chtít vydat na výlet a tento vrchol pokořit, máte se na co těšit. Na jeho vršku se nachází pěkná kaple, kterou v roce 1487 nechal vystavět Matij Ivanić. Stejně tak je zde od roku 1998 kamenný kříž. Ten byl vystavěn u příležitosti výročí Hvarsko-bračsko-višské diecéze.

Pokud po celém hřbetu pomyslně přejdeme, a to až do jeho severní části, zjistíme, že zde přechází v úrodnou pánev nazývanou Starigradsko polje. Jedná se o hlavní zemědělskou oblast na ostrově, která je dlouhá asi šest kilometrů. Celá oblast je nyní chráněná a nachází se na seznamu UNESCO. Pokud se sem vydáte, nevynechejte návštěvu jezera Dračevica, které se rozprostírá podél severního okraje. Jedná se o zdroj vody, který téměř nikdy nevyschne.

Cesta na ostrov a doprava na něm

Zajímáte se o dovolenou na Hvaru? Budou se vám hodit informace k cestě na ostrov i o dopravě na něm. V dnešní době je jednoduché se na ostrov dostat, jelikož se země snaží vyjít turistům maximálně vstříc.

Vypracovali jsme podrobný návod na cestu autem na Hvar. V případě, že se na ostrov chcete dopravit jinak a tápete, napište nám.

Cesta a doprava na ostrov Hvar »

Počasí a dovolená na Hvaru

Co se týče samotného počasí, na ostrově Hvar jsou charakteristické mírné zimy a teplá a dlouhá léta, která bývají i dost suchá. Koupat se v moři proto turisté mohou již od května a až do října a ti otužilejší ještě déle. Jak již bylo řečeno, jsou zimy mírné a hlavně krátké. Na teploty pod 0°C zde narazíte jen málokdy. Je ovšem poměrně dost větrných dnů.

Zajímavostí je, že sníh zde padá jednou za dvacet let a pokud se to stane zrovna v době vaší dovolené, hotely bezplatně prodlužují pobyt. To by se asi nikde jinde nestalo. Průměrná roční teplota vzduchu se pohybuje kolem 16,5 °C, lednové teploty stoupají až k 8,4 °C a naopak maximální teploty nepřesahují 37 °C.

Další zajímavostí může být, že podzim je teplejší než jaro, což značně prodlužuje trvání vegetace, která je zde díky příznivému podnebí a počasí velmi hustá a rozmanitá, s poměrně velkým množství éterických bylin.

Zajímavá místa k návštěvě

Hvar se může pochlubit ideálním prostředím pro turisty. Spolu s podnebím a geografií k tomu samozřejmě patří i .

Zajímavá místa na Hvaru »

Historie ostrova Hvar

Ostrov Hvar

Pokud má být představení ostrova Hvar kompletní, rozhodně by neměla chybět ani menší exkurze do historie. Ostrov Hvar je pro historii Chorvatska poměrně důležitý, jelikož byl jedním z center chorvatské literatury v období renesance. Narodil se zde například šlechtic, básník a překladatel Petar Hektorović, který dlouhá léta stavěl opevněnou vilu neboli tvrz Tvrdalj v přístavu Stari Grad. Kromě toho těsně před svou smrtí zažil druhou tureckou invazi na ostrov, při které byla jeho tvrz velmi poničena. Z ostrova pocházel i Ivan Vučetić, který na sklonku 20. století zdokonalil daktyloskopii.

Za své historie měl Hvar mnoho jmen

Velice zajímavá historie se váže také ke jménu ostrova, který byl původně znám jako Pharos podle egejského ostrova. Řecký básník Apollonius Rhodský ovšem ostrov zmiňoval ve třetím století před naším letopočtem pod názvem Piteyeia a za vlády starověkého Říma se ostrov jmenoval Pharie a později Fara.

Historie ostrova »

Levné ubytování v Chorvatsku

Kde najít nejlepší ubytování na Pagu?