Medomety a vše okolo nich

Aneb jak vybrat pomocníka pro celý váš "včelařský život"

Medomet je nedílným pomocníkem pro každého včelaře a to nejen v dobách medobraní. Bohužel ale ve své komplikovanosti také patří k jedněm z nejdražších vybavení, které včelař používá. S námi ale můžete minimalizovat pořizovací náklady vhodným typem medometu. Popřípadě náklady rovnou eliminovat získanou žádostí o státní dotace na podporu včelařství.

Získání medu s medometem

Medomet je tím nejzákladnějším a zároveň nejkomplexnějším nástrojem pro získávání toho nejlepšího včelího medu rovnou z plástů. Postup získávání medu pomocí medometu je vskutku jednoduchý a zároveň velmi praktický a rychlý. Stačí umístit odvíčkované plásty s medem do vnitřních košů v bubnu medometu, zavřít víko a začít s vytáčením. Medomety bývají poháněny ručně nebo elektricky. Pohon roztočí uvnitř bubnu koš, ve kterém začne na plásty působit odstředivá síla, která vytlačí tekutý med ven. Když opustí plást, začne stékat po stěnách medometu až na dno, u kterého je umístěn ventil, kterým med posléze stočíte do nádob.

Medomet z nerezu

Pro kvalitu medu je velmi důležité, aby alespoň vnitřek bubnu a koše či kazety byly z nerezu. Dostávají se totiž přímo do styku s medem a jako takoví by jej neměli nijak dehonestovat – ať již chutí (třeba pachuť železa) nebo chemicky (nevhodné plasty atd.) či rovnou biologicky. Žádejte tedy jedině medomety, které jsou z kvalitní nerezové oceli vyhovující veškerým potravinářským normám.

Dobré je mít i koše z nerezu a hlavně pak pletivo, které je tvoří, by mělo být husté, aby mohlo poskytnout kvalitní oporu včelímu dílu, aby se vlivem odstředivé síly nepoškodilo zhroucením nebo vyboulením.

Jak si vybrat medomet

Dnes máte skoro nepřeberné množství možností, takže který medomet si vybrat? V nabídce jsou zahraniční i tuzemské medomety, podle čeho se řídit? Nejzásadnějším parametrem výběru je počet rámků, které medomet pojme. Pokud máte hodně včelstev nebo i pokud jich máte míň ale potřebujete med vytočit rychle, hledejte alespoň šesti rámkové. Na druhou stranu – pokud včelaříte na polovičních rámcích, stačí vám i tří rámkový medomet, protože koše pojmou dva polorámky a větší medomet by byl zbytečně drahý.

Většinou se mezi zkušenými včelaři říká, že pokud máte dost času pro včely (nepracujete třeba na směny) a máte maximálně 8 včelstev, stačí jednoduchý malý medomet na ruční pohon. Na více včelstev nebo s nedostatkem času se hodí malý elektrický medomet, který zapnete a než se vytočí rámky, můžete připravovat další. V takovém případě hledejte medomety s automatickou regulací.

Před vytočením odvíčkovat!

Co je ale opravdu důležité a kdejaký začátečník by tuto činnost mohl "odfláknout" je potřeba plástve bezvadně odvíčkovat. Bez toho by vytáčení bylo velmi dlouhé, náročné a často i nemožné. Menším včelařům postačí malá odvíčkovací vidlička. S tou propíchnete několik buněk najednou. Pokud si chcete ale ušetřit práci, vyzkoušejte třeba odvíčkovací nůž, zde ale už potřebujete trochu zručnosti, pevnou ruku a praxi. Dobrým pomocníkem jsou i elektrické odvíčkovací vidličky, se kterými se už pracuje jednodušeji. Podepisuje se to však na jejich ceně. Důležitý je materiál, ze kterého jsou. Stejně jako u medometů, i zde platí, že pracovní plochy přicházející do styku s medem by měly být nejlépe z kvalitního nerezu.

Skvělé jsou například i odvíčkovací vany, nad kterými můžete pohodlně odvíčkovávat a odvíčkované plástve i s rámkem v nich nechat, než na ně dojde řada v medometu. Díky vaně vám med nebude kapat všude kolem a hlavně – vytečený med můžete zase stočit, pokud jej důsledně zbavíte nečistot, jako jsou třeba víčka.

  • Přečteno: 1945