Lyžování v rakouských a italských Alpách

Bez pořádného lyžování v Alpách si dnes spousta sportovců a aktivních jedinců už nedokáže svou zimní dovolenou představit a každoročně se statisíce lyžařů vydávají do nejvyšších evropských hor užít si stovky kilometrů dokonale upravených sjezdovek, moderní vleky, minimální fronty u lanovek a profesionální servis.

Nejmodernější lyžařská střediska svým návštěvníkům nabízejí desítky a v mnoha případech i stovky kilometrů propojených sjezdovek všech stupňů obtížnosti, celou řadu lyžařských škol, obchodů se špičkovými sportovními věcmi a nepřeberné množství restaurací a chat s občerstvením přímo na sjezdových tratích. Mezi nejoblíbenější alpské země se řadí Rakousko a Itálie.

Lyžování v Rakousku

Protože Alpy zabírají celé 2 třetiny rakouského území, není se co divit, že právě tato země se stala velmi populární lyžařskou velmocí. Zdejší střediska svým hostům nabízejí více než 3.500 lanovek v nadmořských výškách od 500 až do více než 3.400 metrů nad mořem.

8 ledovcových areálů a těžko uvěřitelných 22.000 kilometrů sjezdovek bezesporu uspokojí i ty nejnáročnější z příznivců alpského lyžování. Velkou výhodou pro české lyžaře je fakt, že rakouské lyžařské areály se necházejí poměrně nedaleko hranic.

Největší lyžařská střediska Dachstein, Kitzbühel / Kirchberg, Wilder Kaiser, Saalbach - Hinterglemm, Nassfeld a další zaručují přijíždějícím lyžařům veškerý komfort, lyžařské školy, řadu hotelů od nejlevnějších ubytoven až po luxusní residence a spousty možností k dalším volnočasovým aktivitám.

A komu by se po lyžování zastesklo v létě, může vyrazit na některý z ledovců Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubaital, Hintertux či Mölltal.

Lyžování v Itálii

Itálie je vedle Rakouska a Francie další zemí zaslíbenou všem milovníkům zasněžených svahů a během posledních desetiletí je její popularita stále na vzestupu.

Pozitivní je, že téměř každou sezónu je znát, že se přes léto v lyžařských areálech pilně pracovalo na jejich zlepšení a modernizaci. A to jak po stránce lyžařské (modernizace lanovek a vleků nebo rozšiřování lyžařských areálů), tak i po stránce poskytovaných služeb, infrastruktury a ubytovacích zařízení.

Největší konkurenční výhodou italských skiareálů jsou však ceny. V některých případech totiž stojí týden lyžování v Dolomitech dokonce méně než stejný pobyt na horách v Čechách nebo na Slovensku.

A když se k tomu všemu ještě připočtou okouzlující přírodní scenerie italských Alp, vysoké procento slunečních dní a tím pádem i azurově modré oblohy, široká nabídka cenově velmi příznivých restaurací s chutnou národní kuchyní, pestrá paleta míst určených k zábavě a relaxaci po náročných dnech strávených na svazích, pak nezbývá než konstatovat, že Itálie má lyžařům z celého světa v každém případě co nabídnout.