Na úvodní stranu

WolframAlpha je TADY

Publikováno: 16.05.2009     Zobrazeno : 7142x

Pøed èasem jsem Vás informoval o možném konci éry vyhledávaèe od spoleènosti Google. Že by to bylo tady? Ze vèerejška na dnešek, to je z 15.5. na 16.5. byl spuštìn nový vyhledávaè jménem WolframAlpha. Co tento šikula umí nebo neumí si pøeètìte dále.


WolframAlpha

WolframAlpha jsem Vám již pøedstavil v jednom z minulých èlánku, a to v Konec velké éry GOOGLE aneb nástup WolframAlpha?. Tak pojïme spoleènì vyzkoušet tento fenomenální vyhledávaè.

Když jsem chtìl ovìøit, jak si WolframAlpha poradí s diakritikou, zadal jsem mu výraz „èeská republika“. Vyhledávaè WolframAlpha si s tím poradil, ovšem k tomu potøeboval pomìrnì hodnì èasu. WolframAlpha si zadaný výraz musel první pøeložit a pøevést na výraz bez èeských znakù. Tedy èeská si pøeložil jako ceska. Ostatnì to mùžete vidìt i na následujících obrázcích.

Ovšem jeho výsledky mì docela zaujaly. Je to pøehlednì uspoøádáno a jsou tam prakticky všechny dùležité informace. Více obrázky níže.

 

 

Pokusil jsem se WolframAplha práci usnadnit a opakoval jsem stejný dotaz, ale nyní bez èeských znakù. Výsledky dle oèekávání byly totožnì. Ovšem èas potøebný k vyhledání se mi nezdál být kratší. Spíš to vyšlo na stejno.

V minulém èlánku, když jsem Vám vyhledávaè WolframAplha pøedstavil, jsem psal o tom, jak by mìl fungovat. Tedy že na dotaz populace v èeské republice by mìl vyhodit výsledek ve formì èísla. Již z pøedchozího vyhledávání jsem tušil, že tomuto tento vyhledávaè dostál. Nedalo mi to a musel jsem to zkusit. A na dalším obrázku mùžete vidìt výsledek vyhledávání.

 

Pøi zadání dotazu na mìsto nám WolframAlpha podá podobné informace jako v pøípadì státu, ale jsou zde ménì podstatné informace, jako je èas nebo momentální teplota ve mìstì.

 

V hodnocení tohoto vyhledávaèe bych byl opravdu opatrný. Nejspíš bude tøeba ještì nìjaký èas, než se jeho kvalita ještì vyšplhá. Urèitì je nutné nauèit se s tímto vyhledávaèem pracovat. Je nutné totiž mu správnì zadat dotaz. Na tohle je totiž WolframAlpha pomìrnì citlivý. A je lepší zadat mu ménì slov v dotazu, což platí i u jiných vyhledávaèù.

Další vìci, na kterou si musím zvyknout je to, že nám tento vyhledávaè nenabídne další webové stránky, ale pøímo výsledek.

Docela se mì tento vyhledávaè líbí, ale nevím, zda se nejedná spíše o struènou „encyklopedii“. Tento pocit však mùže být dán tím, že s vyhledávaèem má tu èest jen pár hodin a ještì s ním neumím pracovat. Je však fakt, že na pøesný dotaz nám dá jasnou a pøesnou odpovìï a tím pádem není tøeba pracovat s dalšími texty na stovkách stránek.

Rychlost samotného vyhledávaèe by však v souèasnosti mohla být možná ovlivnìna vytíženosti, nebo jen prostì jen pomalý server. To nevím, ale rychlost je urèitì mínusem pro WolframAlpha.

Snad se tento projekt více rozjede a postupem èasu to bude jen lepší s výsledky, které nám poskytne. Myslím si, že zde je velký potenciál, aby to byl celosvìtový vyhledávaè. Zadej dotaz na objektivní fakta a já ti dám odpovìï. Jen èas ukáže, jak to bude dále.

 

Další èlánky

Rychlá zpráva: Facebook slaví další milník a..
Vyšší bezpeènost pro dìti na internetu?
Španìlská vláda pøisnìji zakroèí proti pirátství