Všetky informácie o rastline Kotvičník zemný znamý ako Tribulus Terrestris


1. Čo je to Kotvičnik zemný - Tribulus terrestris a odkiaľ pochádza?

Je bylinka, ktorá pôsobí ako jedno z najúčinnejších prírodných afrodiziak. Okrem zvyšovania hladiny testosterónu disponuje aj liečebnými vlastnosťami v iných oblastiach. Pochádza z Ázie a pôsobí veľmi nenápadne, takže by ste na prvý pohľad netipovali, že sa v ňom môže ukrývať taká sila. Jeho účinky už poznali a využívali v Číne pred mnohými rokmi. Na Slovensku patrí k silne ohrozeným druhom a je zákonom chránený.



2. Čo všetko Kotvičník zemný obsahuje?

Táto bylinka je dobre známa aj športovcom, ktorí ju využívajú aj ako prírodné anabolikum. Za všetko môže jeho výnimočné zloženie:

- Saponiny - Saponíny sú bioaktívne zložky tvorené predovšetkým rastlinami, dokážu ich však syntetizovať aj niektoré mikroorganizmy či hmyz. Znižujú hladinu cholesterolu, pôsobia antibakteriálne, fungicídne (fungicíd – látka na ničenie plesní), protivírusovo, imunomodulačne.

- Alkaloidy harman a harmin – využívali ich staroveký šamani ako liečivo, v súčasnosti sa využívajú v lekárstve na liečenie rôznych chorôb napr. pri liečbe Parkinsonovej choroby.

- Bioflavonoidy - V ľudskom tele prebieha denne množstvo metabolických reakcií, pri ktorých vznikajú vedľajšie produkty spôsobujúce oxidatívny stres (škodlivé látky, voľné radikály). Denne dochádza k odumretiu miliónov buniek a zároveň sa obnovujú čím vznikajú nové. Z okolia sa do nášho organizmu dostávajú škodlivé látky a v nemalej miere si sami z dôvodu zlej životosprávy a stresu spôsobujeme vznik ďalších. V ľudskom organizme denne vznikajú stovky buniek, ktoré sú potenciálne zdrojom vzniku nádorových buniek. Imunitný systém chráni organizmus práve pred škodlivými látkami ( vyhľadáva a deaktivuje ich). Ak je však imunitný systém oslabený, škodlivé látky sa hromadia a organizmus nie je schopný ich likvidovať. Príčin môže byť niekoľko. Sú to najmä škodlivé látky z prostredia (potrava, kontakt s karcinogénnymi látkami, radiačné účinky), ktoré spôsobujú v tele vznik viac chybných buniek ako ich je organizmus schopný zlikvidovať. Ale aj každodenný stres znižuje imunitu a obranyschopnosť organizmu. Pri strese uvoľňujú žľazy z vnútornou sekréciou do krvi množstvo látok a hormónov zvyšujúcich výkon organizmu. Ak je tento stav dlhodobý, dochádza k vyčerpaniu a oslabeniu organizmu. Vtedy je telo vystavené nebezpečenstvu vzniku civilizačných chorôb a hlavne nádorových ochorení. Voľné radikály poškodzujú telesné tkanivá tým, že sa snažia zo zdravých buniek odobrať chýbajúce atómy kyslíka a spôsobujú tým oxidatívny stres. Poškodené bunky potom vedú k vzniku civilizačných chorôb. Antioxidanty (polyfenolické zlúčeniny) sú stabilné molekuly, ktoré sa pripájajú k nestabilným oxidantom (voľným radikálom) a likvidujú ich.

- Fytosteroly – získavajú sa z rastlín, pomáhajú znížiť cholesterol. Avšak telo si ich nevie vytvoriť samo, dostane ich len zo stravy. Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, orechoch a semienkach, aj keď v menšom množstve. Bohatým zdrojom fytosterolov sú niektoré obilniny ako pšenica a raž, či oleje ako sezamový olej. Nepriaznivé účinky zistené neboli. POZOR! Na druhej strane však existuje ochorenie fytosterolémia, kde ide o vrodenú poruchu metabolizmu fytosterolov. Postihnutí by sa mali vyhýbať dodatočnému príjmu fytosterolov.

- Triesloviny - Triesloviny obsahujú antioxidanty a pôsobia na organizmus blahodárne. Okrem antibakteriálnych účinkov posilňujú imunitný systém, znižujú krvný tlak a riziko vzniku nádorov.

- Živica – antibakteriálne účinky.



3. Kotvičník a jeho využitie

Každodenný stres, napätie, naháňanie sa v práci či doma, nás poznačujú aj v oblastiach, kde to veru nie je veľmi príjemné. Často sa to prejaví napríklad aj v zníženom libide (znížená potencia, znížená chuť na sex a pokles celkovej vitality). Nikto z nás asi nechce v posteli zaostávať, no zájsť s týmto problémom ku lekárovi, nie je ešte stále pre mnohých z nás celkom prirodzené. Skúste si najskôr poradiť sami - celkom jednoducho, lacno a hlavne bez chémie.

U mužov má bylinka kotvičník zemný za následok významný nárast hladiny testosterónu až o 30%, zvýšenie libida (chute na sex), zlepšenie nálady a zvýšenie sebadôvery. Patrí medzi jeden z najefektívnejších prostriedkov zvyšujúcich potenciu, vhodných pri mužskej neplodnosti a hypertrofii prostaty.



4. Hlavné účinky Kotvičníku:

• Zvyšuje hladinu prirodzeného testosterónu

• Zvyšuje chuť na sex

• Zlepšuje potenciu

• Zlepšuje psychický aj fyzický výkon

• Napomáha rýchlemu rastu svalstva

• Zabezpečuje rýchlu regeneráciu svalovej hmoty

• Udržiava svalový tonus - reflexné udržiavané napätie svalu

• Bojuje proti únave

• Celkovo prispieva k vitalite človeka



5. Ďalšie účinky Kotvičníku:

• Pomáha pri liečbe chorôb obličiek a močových ciest rozpúšťa močové kamene

• Zlepšuje trávenie a peristaltiku (pohyblivosť) čriev, tiež podporuje tvorbu žalúdočných štiav

• Znižuje hladinu cholesterolu

• Pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Vedci zistili, že kotvičník má pozitívny vplyv na metabolizmus cukrov a tukov

• Normalizuje činnosť srdca a ciev

• Podporuje cirkuláciu krvi v tele, pomáha pri chudokrvnosti

• Zlepšuje obranyschopnosť a imunitu organizmu

• Čaj je výborným kloktadlom pri zápaloch v dutine ústnej

• Čistí a regeneruje pečeň



6. Kde sa dá zohnať Kotvičník zemný - Tribulus Terrestris?

Overený obchod zákazníkmi pre kúpu kotvičníku a doplnkov výživy je SportovaVyziva.sk