Gazdinka – Kuchárka

300 g tvrdšieho tvarohu, soľ, 1 vajce, 30 g krupicovej múky, 100 g bryndze, 10 g masti, 10 g údenej slaniny

Vymiesený tvaroh osolíme, pridáme vajce, múku a urobíme cesto, ktoré rozdelíme na niekoľko kúskov. Vyšúľame ich asi na hrúbku 1,5 cm, pokrájame na menšie kúsky a urobíme z nich halušky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode.Uvarené scedíme, zmiešame s bryndzou, polejeme masťou a opraženou slaninou. Halušky môžeme posypať aj tvarom alebo strúhaným syrom.

8 väčších zemiakov, 200 g syra eidam, 1 dcl smotany alebo 40 g masti,  žĺtok

V šupke uvarené zemiaky očistíme, z jednej strany nakrojíme a pomocou lyžice vydlabeme vnútrajšok. Vydlabané kúsky zemiakov pomocou vidličky roztlačíme, pridáme postrúhaný syr, smotanu alebo maslo, žĺtok a vymiešame. Uvedenou hmotou naplníme otvory zemiakov, poukladáme ich na vymastený pekáč a v dobre vyhriatej rúre ich zapekáme 10-15 minút.

500 g očistených zemiakov, soľ, 200 g hladkej múky, 4 vajcia, 60 g údenej slaniny, pažítka

Surové olúpané zemiaky nastrúhame, pridáme soľ, múku a 1 vajce. Suroviny premiešame a podľa potreby dosypeme múku alebo dolejeme vodu. Z cesta pretlačíme do vriacej vody strapačky. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich a opláchneme studenou vodou. Necháme na site odtiecť. Slaninu pokrájanú na malé kocky rozškvaríme, pridáme vajcia a urobíme praženicu (nemá byť hustá). Praženicu dáme na strapačky a posypeme posekanou pažítkou.

200 g listového šalátu, zelená a  červená paprika, 2 čakanky, 4 červené cibule, 4 paradajky, 500 g kuracích pŕs, 4 reďkovky, 200 g nízkotučného tvarohu, 2 PL nasekaných byliniek, 200 g ostrej paprikovej omáčky , čierne korenie, soľ, citrónová šťava, 2 PL repkového oleja

Šalát a čakanku rozdelíme na listy. Papriku nakrájame na pásiky, reďkovky a paradajky na mesiačiky, cibuľu na krúžky. Mäso si okoreníme a osolíme z oboch strán.

celé kura/kuracie stehná/, 3 ČL oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL horčice, 1 ČL worčestru, 3 ČL strúhanky, soľ, kari korenie, tymián.

Z oleja, cesnaku, horčice, worčestru, strúhanky, korení a soli pripravíme masu, ktorou potrieme kura a odložíme do chladničky aspoň na 12 hodín. Takto pripravené kura podlejeme vývarom, prikryjeme a pečieme v rúre na 180 C asi hodinu. Pred koncom odkryjeme a necháme zapiecť.

kurča, 250 ml mlieka, 2 – 3 staršie žemle/rožky, soľ, korenie, 1 cibuľa, petržlenová vňať, 1 kuracia pečeň, 40 g masla, 3 žĺtky, muškátový oriešok, 100 g kyslej smotany, 200 ml vývaru

Umyté a osušené kurča potrieme z vonku len soľou, z vnútra soľou aj korením. Pokrájané žemle zalejeme zohriatym mliekom. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na rozpustenom masle dosklovita, pridáme petržlenovú vňať a na hrubo nakrájanú pečeň. Za stáleho miešania opekáme do zmäknutia pečene, potom vmiešame žĺtky, osolíme a okoreníme postrúhaným muškátovým orieškom. Zmesou naplníme kura a zašijeme kuchynskou niťou. Za občasného polievania, pečieme v rúre na 200 C asi 45 minút. Kurča vyberieme a do výpeku pridáme vývar a kyslú smotanu, dokoreníme podľa chuti.

10 dag pšenice, 5 dag kukurice, 5 dag raže, 5 dag krúp, 2 l zeleninového vývaru, 3 lyžice oleja, hlávka cesnaku, 3 mrkvy, soľ

Obilniny varíme vo vare tak dlho, kým nezačnú pukať. Pridáme najemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný cesnak a odstavíme. Podávame s kyslou kapustou alebo so zeleninovým šalátom.

400 g čerstvých húb, 2 cibule, rastlinný olej, mletá červená paprika, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie, zeleninová paprika, 2 rajčiaky, 200 g zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, majorán

Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Pridáme mletú červenú papriku, očistené a na väčšie kusy pokrájané huby, soľ, drvenú rascu, mleté čierne korenie a dôkladne premiešame. Podlejeme a pridáme zeleninovú papriku zbavenú jadrovníka, ktorú sme pokrájali na tenké rezance, a olúpané rajčiaky pokrájané na osminky. Prikryjeme a dusíme. Asi 15 minút pred dohotovením pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky a dolejeme vody podľa potreby tak, aby guláš mal správnu hustotu. Uvaríme do mäkka. Hotový guláš dochutíme rozotretým cesnakom a majoránom. Podávame s uhorkovým šalátom alebo inými vhodnými druhmi zeleninových šalátov.

500 g hlivy, 100 slaniny, lyžica oleja, väčšia cibuľa, lyžička mletej červenej papriky, 4 strúčiky cesnaku, soľ, 0,5 lyžičky rasce, lyžička hladkej múky, 1 dl vody

Slaninu pokrájanú na kocky rozškvaríme na malom množstve tuku, zasypeme nadrobno pokrájanou cibuľou a krátko podusíme. Pridáme mletú červenú papriku a podlejeme malým množstvom vody. Pridáme pokrájané huby, prelisovaný cesnak, soľ, rascu. Udusíme do mäkka. Zahustíme malým množstvom múky rozmiešanej vo vode. Necháme prejsť varom. Okoreníme majoránom. Podávame s chlebom, alebo s pečivom.

400 g čerstvých húb, rastlinný olej, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 KL mletej červenej papriky, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 KL vegety), 1 PL krupice, 1 PL rajčiakového pretlaku, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať

Huby očistíme a pokrájame na väčšie kusy. V rozohriatom rastlinnom oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, soľ, mleté čierne korenie a opražíme. Potom poprášime mletou červenou paprikou, podlejeme zeleninovým vývarom, pridáme lyžicu krupice a dusíme. Keď sú huby takmer mäkké, primiešame rajčiakový pretlak a dodusíme. Nakoniec posypeme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Hotové jedlo podávame s rôznymi druhmi bezvaječných cestovín a s rozličnými šalátmi.

Odkazy

PageRank

NAJ.sk

TOPlist

Pocitadlo.sk

2009

apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Blog Stats

  • 506 634 hits