úterý 23. června 2009

Sázkařské styly

Každý sázkař, jiný styl a je hodně cest jak dojít k úspěchu. I já jsem jich vyzkoušel mnoho, takže se vám pokusím nastínit co se mi osvědčilo a co ne.

Na začátku je celkem důležité roztřídit sázkové kanceláře. SK které účtují manipulační poplatek (pro mě zlodejina největšího kalibru) a SK bez manipulačního poplatku.
Sázkové kanceláře bez poplatku jsou ideální k sázení sólo sázek. Zisk je přímo daný kursem a vkladem. Pokud sázíte u našich kamenných SK, musíte překonat manipulační poplatek, který dělá třeba 5% z vkladu. To znamená že při vsazení sólo sázky se kurs vyrazně sníží. Je potřeba si dobře spočítat, jestli se i přes těchto 5% vyplatí sázku podat. Já to většinou řeším tak, že si najdu 2-3 výhodné zápasy v našich SK a v součtu value těchto 3 kursů hravě přeskočím i manipulák.

Hodně lidí má dilema, jestli sólo sázky, nebo kombi. Pokud se na to podíváte čistě matematicky, je to jedno. Když vsadíte zápas s kursem 2.0 , teoreticky by jich mělo vyjít 50 ze 100. O co budou kursy v kterých ho budete sázet vyšší než 2, o to bude vaše výhra vyšší. O co budou kursy nižší než 2, o to bude větší vaše prohra.
Když ale vsadíte 2 zápasy s kursem 2 do kombi sázky, budete mít výsledný kurs 4. Teoreticky by tedy mělo vyjít takových 25 tiketů z 100. Pokud budete sázet tyto zápasy v nižším kursu, budete ve ztrátě. Pokud ve vyšším, budete v zisku.
Stejný princip funguje i pro tikety s kursy mnohem vyššímy. Nezáleží jaký máte výsledný kurs na tiketu, záleží jestli kursy které sázíte mají hodnotu.

Osobně preferuji sólo sázky, případně kombi s výsledným kursem 2-4 v našich SK. Pokud budete sázet tikety s výsledným kursem např. 50, vyjde vám (ikdyž budete sázet value) např. jeden ze 40 tiketů. Takové čekání na výhru je dosti frustrující a bere motivaci do další práce.

Sázkařské zásady

Tak jako v jiných odvětvích, i v sázení je důležité poučit se z vlastních chyb. K tomu nám výborně pomůže, pokud si vedeme statistiku všech podaných tiketů, všech vyhraných peněz, všech prohraných peněz. Nedovedete si představit, co všechno se dá z takových statistik za 2-3 roky vyčíst. Nejlepší je udělat si jednoduchou tabulku v excelu, kterou si rozdělíte na jednotlivé dny, týdny, měsíce. Uděláte sumy vsazených a vyhraných peněz. Když tyto dvě čísla podělítě, získáte yield ((vyhrané/vsazené)x100). Pokud umíte dobře v excelu, můžete si s tím opravdu hodně vyhrát a získat data z jednotlivých dnů apod.

Rozdělujte si sázky podle sportů, typu sázky (sólo nebo kombi), velikosti kursu. Zpětně uvidíte, že na tenis máte yield třeba jen 95%, ale na basketbal se vám daří a máte 120%. V sólo sázkách máte 115%, ale v kombi jen 90%. Nižší kursy vám často utíkají, ale na vysokých máte yield 130%. To všechno budou potom kritéria, podle kterých se rozhodnete co nesázet vůbec, co jen okrajově a na co se zaměřit, protože vám to jde a jste v tom ziskoví.

Píšu tu o yieldu, ale někteří zřejmě ani neví co to vlastně je. Yield je jedním slovem návratnost. Je to návratnost vašich vkladů během sázení. Dejme tomu že za půl roku prosázíte 200 000 kč, z těchto peněz budete v zisku 40 000 kč. To znamená že návrat bude 240 000 kč.
Yield z toho se vypočítá následovně: ( 240 000 (profit) / 200 000 (vklad) ) x 100 = 120%
To vlastně znamená, že jste 20% v plusu oproti vašemu vkladu.

Každou informaci, která se k vám dostane si zkuste ověřit na co nejvíce místech. Někteří lidé naschvál vypouští na různá fóra a stránky tzv. fake. Desinformace, které mají jediný cíl. Pokud vy vsadíte na jeden tým, na ten druhý stoupne kurs. To je to co tito lidé chtějí. Někdy to ani nemusí být fake, ale pouze informace stylu jedna bába povídala, která nemá s pravdou nic společného.

Nesnažte se sledovat všechny soutěže a sporty. To prostě nemůžete stihnout. Zkuste si vybrat pár soutěží, ke kterým máte nejblíže a sledovat je opravdu pečlivě. Pokud to takhle uděláte s pár známýma, uvidíte, že každý se po čase ve svých sportech začnete orientovat a výměna tipů mezi vámi bude velice výhodná.

Pokud je to možné, umožňují to např. jazykové schopnosti, zkuste se zabývat méně obvyklými ligami a soutěžemi. Ve známých ligách je velice těžké dostat se k chybě bookmakera. V méně známých ligách je i méně informací a pokud se k nim dokážete dostat, máte ohromnou výhodu, protože bookies většinou vypisují kursy pouze podle tabulky. Samozřejmě záleží i na dostupnosti té ligy či sportu u sázkových kancelářích, případně limitech na vklad.

Sure bets

Sure betting, je sázkařská metoda, která je teoreticky založena na bezrizikovém zisku. Jedná se o využití kursů 2 různých sázkových kanceláří, které mají odlišný pohled na výsledek zápasu. Předem ale upozorňuji, že tento systém funguje takto výhodně pouze teoreticky, v praxi naráží na mnoho úskalí. Za celou dobu, co se sázením zabývám, jsem nepotkal člověka, který by se dokázal pomocí sázením sure betů udržet ve slušném zisku.

Podstatu sure betů bude asi nejlepší vysvětlit na konrétním případě.
Bwin vypíše na tenisový zápas Nadal – Federer kursy 1.5 – 2.5. Sportingbet má ale jiný pohled na tento zápas a vypíše kursy 1.8 – 2.0.
Pokud tedy na sportingbet vsadíme Nadala v kursu 1.8 a na Bwin Federera v kursu 2.5, sázíme ve velmi výhodných kursech, kde při správném rozvržení vkladu máme jistý zisk.
Pomocí nějakého sure bet culculatoru (např. http://www.betcalc.com/savercalc.php), si spočítáme ideální vklady na jednotlivé kursy. Zadáme si celkovou částku kterou chceme vsadit, například 10 000 kč. Do kolonek odds napíšeme naše kursy (třetí necháme prázdnou) a potvrdíme. Calculator nám vyhodí sumy, které bychom měli vsadit, konkrétně v tomto případě 5814,- na Nadala a 4186,- na Federera.
Ať zápas skončí jakýmkoliv výsledkem, bude naše čistá výhra 465,- a to znamená, že náš sure bet měl hodnotu 4,56%.

Teoreticky to vypadá jako ideální způsob sázení, bez rizika s jasným ziskem. Teď přejdu ale k části, kterou vám tento styl sázení nedoporučím.
První velice důležitá podmínka je, dostatečný kapitál. A tím dostatečný kapitál myslím opravdu VELIKÝ. Samy jste na konkrétním případě viděli, že při vsazených 10000 kč jste vyhráli pouze 456 korun. Tyto peníze, aby jste měli dostatek sázkových příležitostí, musíte držet alespoň v 10 – 15 sázkových kancelářích. Když si to vezmu kolem a kolem, potřebný kapitál by musel být třeba kolem jednoho milionu, aby se dal vygenerovat slušný zisk.

Další problém je s výběrem sázkových kanceláří. Bohužel, postupující dobou zavádějí SK praktiky, kterými se snaží zbavit ziskových klientů. Takže není nic neobvyklého, že po pár vyhraných sázkách přijdou limity na vklad. Tyto limity mohou být klidně i pár eur, což už prakticky znemožňuje nejenom surebetting, ale i normální sázení.
Může se také stát, že si vyhlédnete pěkný surebet, rozpočítáte sázky, vsadíte v jedné SK, ale druhá vám sázku odmítne pro vysoký vklad. Potom vám nezbyde než prodat pod cenou, nebo se modlit aby zápas vyšel.
Důležité také je, jakým stylem vyhodnocují SK například skreč v tenise apod. Aby tenista neodstoupil ze zápasu, jedna SK vám nevyhodnotila zápas jako lost a druhá vám ho vrátí s kursem 1,0 .
Převod peněz je další úskalí na které narazíte. Poplatky za převod do jiné měny, za transakce atd nejsou zrovna malé.

Myslím, že jsem vypsal dost důvodů, proč dlouhodobý surebetting raději vypustit ze svého sázení. Pokud má ale někdo rozdílné zkušenosti, může se pochlubit.

Valuebetting

Jak zjistit value ve vypsaném kursu?? To je samozřejmě největší problém, který rozhoduje o úspěchu či neúspěchu v tomto oboru. Value, neboli hodnota, představuje odchylku reálného kursu (neboli fair kursu) od kursu vypsaného bookmakerem, dále jen "bm" (zaměstnancem sázkové kanceláře, který ma na starosti vypisování kursů). Našim cílem je najít zápas, ve kterém se bookmaker spletl a odchýlil se od fair kursu. K tomu samozřejmě potřebujeme dobrý odhad a fair kurs zkusit zjistit také.
Podstata sázení tedy není tipovat správné výsledky zápasů, ale soupeřit s bm v lepším odhadu na výsledek zápasu. Pokud bm udělá chybu, je třeba jí tvrdě trestat, k tomu nám slouží i správný moneymanagement, neboli hospodaření s penězi.

Ideální příklad popsání valuebettingu lze uvést na hodech mincí. Teoreticky, pokud hodíte 1000x mincí, bude výsledek 500x pana, 500x orel. Ve skutečnosti to tak nejspíš nebude, ale čím více pokusů provedete, tím více se bude výsledek na jednu stranu mince blížit 50%.
Teď si uvědomte, že vám na výsledek každého hodu někdo vypíše kursy. Vy si vsadíte 100x za sebou na orla za kurs 1.9, každou sázku po stokoruně. Pokud ze sta pokusů padne orel 50x, bude vaše výhra 9000, ale vsazená částka je 10000 kč. Znamená to tedy, že na stech tiketech se vsazeným lehkým podkursem, jste prohráli 10% celkové vsazené částky.
Naopak pokud by jste našli člověka, který by vám nabídl na stejnou příležitost kurs 2.1, byly by jste při stu stejných sázek 500 kč v zisku. Váš vklad by byl o 10% navýšen, protože jste vsázeli desetiprocentní value.
Naopak pokud by jste našli člověka, který by vám nabídl na stejnou příležitost kurs 2.1, byly by jste při stu stejných sázek 500 kč v zisku. Váš vklad by byl o 10% navýšen, protože jste vsázeli desetiprocentní value.

Naprosto stejné je to i v sázení na sportovní sázky. Pokud budete dlouhodobě přesnější než bookies, budete ziskoví. Výše vašeho zisku bude odvislá od výše value, které budete sázet, ale i od správné strategie moneymanagementu.
Value vůbec nezávisí na výši kursů, jak si mnozí myslí. Hodně lidí má zafixovaný valuebetting, jako sázení ne nesmyslně vysoké kursy. To ale vůbec není pravda. Value vám může ležet na kursu 1.3 stejně jako na kursu 6.0. Rozdíl ve value , pokud máte real a fair kursy 1.3-1.1 a 6.0-5.0 je skoro stejný (20%).

Odhadnout ale správně value je věc dlouholetého tréninku a znalosti tipované ligy či sportu. Bohužel je ale tato dovednost základním stavebním kamenem ziskového sázení, takže se bez ní sázkař jen těžko dokáže obejít. Pokud se ale přes tuto metu dostane, připojí k tomu i dobře zvládnutý moneymanagement, může se těšit na opravdu zajímavé výdělky.

Money management

Money management (dále jen MM) je při sázení jedna z nejdůležitějších věcí. Správný MM vás může dostat do velice hezkých plusových čísel, i když nebudete mít takovou úspěšnost trefených tipů. Ve zkratce se jedná o správné hospodaření s penězi, vhodnou výši sázek apod.

Zkušení sázkaři mají vyčleněnou část peněz, která jim k sázení slouží. Tato vymezená suma se nazývá bank. Do banku by se nemělo sahat, ale měly by se o něm vést podrobné statistiky, stejně jako o všech vsazených tiketech. Předpokládám, že sázkaři, kteří teprve začínají, nebudou mít bank v řadu deseti či statisíců. Proto pro ně nebudou platit tak striktní pravidla, jako by platila pro tyto sumy.
V takovém banku obecně platí, že maximální vsazená částka by neměla být větší než 2% banku. Tato zásada se dá ale opravdu uplatnit až při vyšších sumách. Nějakou horní hranici by si ale měl každý určit a držet se jí. Takovou částku používat opravdu pro tipy, kde je vidina velikého value.

Nejdůležitější věc: správné určení vkladu v závislosti na velikosti value. Hodně lidí sází stylem, každý tiket za kilo apod. To je ale veliká chyba. Dost těchto lidí by klidně mohlo být v sázení v plusu, ale jejich nulový MM je stáhne do červených čísel.

Dejme tomu, že moje maximální sázka (stake) je 5000 kč. Tato cifra je ale opravdu až horní hranice nad kterou nejdu. Vyberu si zápas, kde bookmaker vypsal kurs 1.8 , já ale vidím jako fair kurs 1.65 … tzn že value je v tomto případě něco kolo 9%. Můj názor je value pod 10% nesázet, ale dejme tomu že se rozhodnu vsadit. Value je minimální, takže já bych se v tomto případě rozhodnul vsadit max. do 500 kč.
Pokud by ale bookmaker vypsal na stejný zápas kurs 2.2 , už by to oproti mému odhadovanému fair kursu 1.65 bylo value přes 33% a to už bych vsadil dejme tomu za 2000.
Pokud by náhodou bookmaker zešílel a vypsal kurs třeba 3.5, bylo by value 112% a to už by byl důvod k těm nejvyšším sázkám. Takové ohromné value se nám naskytne opravdu jen jednou za čas a je potřeba ho náležitě využít.

Mnoho lidí sází právě naopak. I když ví, že hráč nebo tým je v zápase favorit, sází raději nižší kursy za větší obnos. Pokud ale narazí na větší kurs, zaleknou se a raději vsadí za méně peněz.

Nad rámec money managementu spadají vyjimečně situace, jako je například sure bet, nebo fixed zápasy. Tam už musí každý vyhodnotit situaci sám. Musí posoudit důvěryhodnost zdroje u fixed, spolehlivost sázkových kanceláří u sure betů atd.

Sure bet = zápas vypsaný v různých sázkových kancelářích, kde v jedné vsadíte na soupeře A, ve druhé na soupeře B. Rozdílný pohled na výsledek zápasů a podle toho vypsané kursy vám při správném rozložení vkladu vynesou jistý zisk, ať zápas dopadne jakýmkoliv výsledkem.
Fixed match = předem domluvený zápas (připluli kapříci)

Margin sázkové kanceláře

Další věc, kterou by měl dostat sázkař do povědomí, je margin sázkových kanceláří. Margin je ve zkratce taková část kursu, o kterou nad vámi mají sázkové kanceláře výhodu. Lepší sázkové kanceláře mají margin pod 5%, některé jsou schopny vzít si i 20%.
Pro lepší pochopení opět uvedu příklad. Sázíte na tenis, kde je na soupeře A i na soupeře B kurs 1.9. Logicky mohou být pouze 2 výsledky a šance by měly být 50/50, to znamená, že fair kursy by měly být 2.0 – 2.0. V tomto případě má sázková kancelář margin 10%. Těmito deseti procenty se jistí a nechává si určitou rezervu. Pokud by kursy byly vypsány 1.8 – 1.8, byl by margin sázkové kanceláře 20%.
Určitý margin je samozřejmý, sázkové kanceláře nemohou vypisovat zápasy, aniž by neměli nějakou výhodu. Beru sázkové kanceláře, které ho mají kolem 5-8%, zdá se mi to i fér vůči zákazníkům. Bohužel ale některé kanceláře (včetně našich kamenných), mají margin klidně i 25% a víc. Hned vysvětlim.

Naše kanceláře jsou schopny vypsat na tenis kursy 1.8 – 1.8, už tady mají díky těmto kursům margin 20%. K tomu ale připočtěte 10% z vkladu! Ano, zlodějina jménem manipulační poplatek. I tady jsou schopni získat 9-10% margin. Celkově vzato, pokud si takový tenis vsadíte u naší SK jako sólo, musí být na tom kursu opravdu veliké value, aby se vyplatilo vsadit. Vidíte sami, jakou ohromnou výhodu si SK nechávají oproti sázkařům.
Margin hraje důležitou roli u sázení tzv. sure bets, nebo u prodávání kursů.

Typy sázek

Téma, o kterém bych se chtěl trochu rozepsat, jsou typy sázek, které lze v kursovém sázení na sport sázet. Typy sázek se v našich SK a zahraničních (internetových) SK trochu liší, ale v podstatě jsou si hodně podobné.

1 X 2
Základní druh sázek, který je jak v našich, tak internetových sázkových kancelářích. Sázíte na výhru domácích, remízu, nebo výhru hostí. Ve sportech kde nemůže dojít k remíze, je zápas vypsán pouze dvěma kursy 1 a 2. Většinou se tento typ sázek vypisuje na základní hrací dobu + nastavení. Pokud dojde zápas do prodloužení, výsledek se bere jako remíza.

1X, X2, 12
Tzv. dvojtipy. Sázkař ve skutečnosti podává 2 tipy v jedné sázce. Pokud vsadí 1X, jeho sázka je výherní za předpokladu, že domácí mužstvo vyhraje, nebo zápas skončí remízou. Pokud domácí tým prohraje, je sázka ztracena.

MONEYLINE
U tohoto druhu sázky jsou pouze 2 možné druhy tipů, 1 a 2. Hodně oblíbený druh sázek na internetu u baseballu, hokeje, basketbalu apod. Klasická sázka na domácí nebo hosty. Pokud dojde k remíze, je zápas vyhodnocen v souladu s pravidly sázkové kanceláře. Většinou se ale započítává výsledek prodloužení. Pokud ne, je vrácen vklad.

UNDER / OVER
Sázky, kde je rozhodující počet gólů (bodů, setů apod.) které padnou v zápase. Nejdůležitější je u této sázky vypsaná hranice. Pokud sázíte v fotbale tip over 2.5, vyhrajete pouze, pokud padne 3 a víc branek. Pokud sázíte v basketbale under 160.5 bodů, tip je výherní pouze pokud padne 160 bodů a méně.
Hranice ale může končit i přesným počtem gólů (bodů, setů…). Pokud budete sázet under 2.0, tip je výherní pouze pokud padne 1 nebo žádný gól. Pokud padnou 2 góly, je sázkaři vrácen vklad. Pokud je takový zápas v akumulované sázce, je výsledný kurs vydělen kursem tohoto tipu.

DNB
Dnb neboli draw no bet. Sázková příležitost, ve které se sází na vítězství domácích, nebo hostů. Pokud ale dojde k remíze, je sázkaři vrácen vklad.

HANDICAP
Klasický evropský handicap, označovaný jako HCP, je nejčastěji využíván ve fotbale. Opět je zde velice důležitá hranice, na který je handicap vypsán. Nejčasteji bývá HCP –1. Tento handicap označuje to, že outsider, proti kterému je handicap vypsán, začíná zápas s jednogólovým náskokem. To znamená že pokud vsadíme na favorita v HCP –1, musí vyhrát alespoň o 2 branky, aby byla sázka výherní.
Pokud bude vypsán HCP –2, musí favorit vyhrát alespoň o 3 branky atd.
V tomto handicapu lze také sázet na outsidery. Pokud vsadíte na HCP+1, má tým naopak jednogólový náskok a může prohrát o jeden gól, aby byla sázka výherní.

HALF TIME
Naprosto stejný typ sázek jako 1X2, pouze s tím rozdílem, že se počítá výsledek v polovině zápasu.

HALF TIME / FULL TIME
V tomto typu sázek se tipuje výsledek v poločase a na konci zápasu. To znamená, že váš tip bude ve stylu X/1. Na konci prvního poločasu tedy tipujete remízu, ale na konci celého zápasu výhru domácích. Aby byla sázka výherní, musí vyjít oba tipy.
Velice podobná sázka je half time or full time. Zde sázíte na jeden tým a stačí, pokud vyhraje poločas, nebo celý zápas.


SPECIÁLNÍ SÁZKY
Další typy sázek už jsou tzv. sázky speciální. Sázet se dá na počet karet v zápase, přesný výsledek zápasu, střelce branek, jestli tým vstřelí branku nebo ne apod. Nabídka je opravdu velice nepřeberná a některé sázkové kanceláře mají na jeden zápas vypsaných desítky příležitostí. Tyto sázky ale nemá cenu konkrétně rozepisovat, protože je vcelku jasné jak fungují a jakým stylem se sází.