Letiště Vídeň-Schwechat

0

Posted by michal | Posted in | Posted on 7:44

Přemýšleli jste někdy o využití nějakého zahraničního letiště pro Váš odlet? Pro takové rozhodnutí může být mnoho důvodů. Do zahraničí to pro vás mnohdy může být blíže než do Prahy, nebo na jiná česká letiště, nebo zkrátka chcete ušetřit peníze. 

Není žádným tajemstvím, že lety z Prahy bývají často dražší, než odlety ze zahraničních letišť. Jeden z důvodů je například to, že v Praze je menší konkurence v porovnání například s Mnichovem nebo Vídni, a tak se aerolinky nebojí nechat ceny o trochu vyšší. Pro nás je tedy možnost zkusit štěstí s letem ze zahraničí.

Českými občany je jedno z nejvyužívanějších letiště Vídeň. Zvláště pro lidi z Moravy je to dopravně velmi výhodné. Z Brna jste ve Vídni vlakem za pár hodin, možná i méně. Vaše výhoda, pokud se pro Vídeň rozhodnete tkví ve větší dostupnosti letů a nižších cenách. Mimo to se dá ušetřit i nějaký čas, protože do destinace, kam by jste jinak museli letět s přestupem, se dá z vídeňského letiště letět přímo.

Změna času zabukovaného letu aerolinkou

0

Posted by michal | Posted in | Posted on 11:04

Dnes mi z ničeho nic přišel e-mail od společnosti Swiss International, ve kterém jsem byl informován o tom, že se změnil letový řád na let, který mám zabukován. Docela jsem byl překvapen jak jednoduše může aerolinka posunout let o více než tři hodiny a informovat mě pouze krátký e-mailem. Na text takové mailu se můžete podívat zde:

Dear SWISS Customer,
Please note that your travel itinerary has changed due to a schedule change. To view your new itinerary in the attached PDF-document, you will need the Adobe Acrobat Reader version 6 or newer. For your convenience, use the URL below to download and install the Acrobat Reader free of charge: http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html. 

Mě to naštěstí momentálně tolik nevadí, protože ten den nemám žádné plány, ale pomyšlení na tímto způsobený pětihodinový přestup v Ženevě také není nic moc. Říkám si však, co by aerolinka dělala, kdybych zavolal, že mám na tuto dobu důležitou schůzku a nemohu tedy v tomto novém čase letět.

Protože mě takové věci zajímají, tak jsem se trochu díval po internetu a narazil na několik podobných případů. Aerolinky obvykle při takovéto změně času nabízejí vrácení peněz, nebo výměnu za jiný let. Není to však jejich povinnost a je tedy obvykle jen na jejich dobré vůli, jak se k cestujícímu zachovají. 

Pak jsem si také říkal, co by se stalo, kdybych letenku koupil u nějaké cestovní agentury, která by na mě neměla kontakt. Tím pádem by mě nemohla ani aerolinka informovat o takové změně a tím pádem bych přišel na letiště tři hodiny po plánovém odletu. Teď už ale opravdu nevím, jestli bych měl právo dožadovat se náhrady za takový let, nebo je moje chyba to, že průběžně nekontroluji na internetu stav mé rezervace.

Ode dneška už tedy vím, že se nedá spoléhat ani na letový řád a rozhodně se tedy nevyplatí počítat s letenkami hodně dopředu, protože taková změna pak může velmi překvapit.

Věrnostní programy aerolinek

0

Posted by michal | Posted in , , , | Posted on 2:58

V posledních několika letech se stalo standardem, že každá aerolinka nabízí vlastní věrnostní program, v řeči letecké dopravy nazývaný frequent flyer programme (FFP). Pojďme se podívat, jak takový FFP funguje a jaké benefity získáte, pokud se rozhodnete se do takového programu zaregistrovat. 

Nejprve je nutné si uvědomit, že dnes je snad každá aerolinka součástí takzvané aliance společně s dalšímy společnostmi. Tři největší aliance jsou Star Alliance, Skyteam a One World. Aerolinky v těchto aliancích obvykle mezi sebou mají mnoho dohod o vzájemné spolupráci. Velmi často se například jedná o code-share dohody, ale pro nás je zajímavější, že mají v mnohém propojené právě věrnostní programy.

Jak0 jsou tedy výhody pro členy FFP a jak to celé funguje? Jakmile se zaregistrujete a vytisknete si vaší členskou kartu, můžete začít získávat body za každý let s vaší aerolinkou, nebo za let s partnerskou aerolinku vaší aerolinky. Tyto body se nazývají míle. Ano, skutečně to funguje tak, že za každou proletěnou námořní míli dostanete na svůj účet jeden bod-míli. Není to však úplně vždy pravidlem. Zejména pokud cestujete na ty nejlevnější tarify, tak pak můžete očekávat, že získáte jenom  50% proletěných mil, nebo ještě méně. Na druhou stranu je ale možné získat i 200% nebo 300% pokud letíte ve třídách business nebo dokonce v první třídě.

Jakmile vám aerolinky načtou první body, získáte novou plastikovou kartu, která vám bude zaslána poštou. Pokud se vám podaří získat dostatek bodů, můžete získat i další kartu, určenou pro ty nejváženější zákazníky. U aliance Skyteam se takové karty nazývají Elite. Existuje stříbrná, zlatá a platinová karta. Například u ČSA získáte stříbrnou kartu, pokud se vám podaří nalítat 25000 mil za jeden rok. S takovou kartou získáte mnoho další výhod, jako například převedení do vyšší třídy, prioritní odbavení a mnoho dalšího.

Existuje ale i více způsobů jak získat míle, než jen létáním. Další míle můžete získat za pronájem automobilu, nákupy a pobyt v hotelu. Obecně řečeno ale získáte nejvíce právě za létání.

Co ale dělat s mílemi když jich máte na svém účtě dostatek? Můžete si za ně nakoupit další výhody. Nejpopulárnějsí jsou asi tzv. bonusové letenky. U ČSA například získáte zdarma jednu zpáteční letenku z Evropy do severní Ameriky za 50000 mil. Další zajímavá věc je možnost nákupu převedení do vyšší třídy. Můžete tedy za míle letět v business class namísto economy. Samozřejmě je dostupných mnoho dalších bonusů. Stačí se jen podívat na webové stránky vaší aerolinie.

Tak tedy pokud vás tyto věrnostní programy zaujaly, není nic snažšího, než se zaregistrovat na webových stránkách vaší oblíbené aerolinky. Registrace je většinou zdarma a nezabere více času, než pár minut. Tedy, mělo by to být zdarma u většiny aerolinek, ale myslím, že například British Airways účtují symbolický registrační poplatek. U ČSA je registrace zdarma.

Webové stránky věrnostího programu ČSA najdete zde: http://www.okplus.cz

Letiště Praha-Ruzyně

0

Posted by michal | Posted in , , | Posted on 2:10

Letiště Praha-Ruzyně je jedno z největších letišť v oblasti střední a východní Evropy. V roce 2008 jím prošlo celkem 12 630 550 cestujících. Pokud se chystáte využít služeb tohoto letiště, můžete rozhodně očekávat velmi pěkný dojem. Letiště bylo také ohodnoceno společností Skytrax jako nejlepší letiště ve střední a východní Evropě.

Samotné letiště se nachází 5 kilometrů západně od Prahy u čtvrtě Ruzyně. Momentálně jsou na letišti funkční dvě runwaye, ale obvykle se používá v jeden okamžik jen jedna. Třetí runway je uzavřena a využívá se pro parkování letadel. Na pražském letišti jsou celkem 4 terminály, ale obyčejný cestující se podívá maximálně na dva z nich. Terminál 3 je určen pro soukromé lety a terminál 4 pro vládní lety.

Jako cestující se tedy podíváte jen na terminály 1 a 2. V Praze je velmi jednoduché zjistit, z jakého terminálu budete odlétat. Pokud je vaše destinace v Schengenském prostoru, pak bude váš let operován z terminálu 2. Pokud však letíte mimo Schengenský prostor, tak samozřejmě z terminálu 1. 

Pokud se chystáte v Praze jen přestupovat, tak následujte značky, které vás dovedou k vašemu odletovému gatu. Není nutné využívat žádného autobusu, ani žádného jiného dopravního prostředku. Vše je v dosahu pouhou chůzí. Pokud však přestupujete mezi dvěma terminály, pak očekávejte, že budete muset projít pasovou kontrolou. 

Pokud chce jet z letiště do centra města, pak jediná možnost je využít autobus, nebo taxi. Rozhodně bych však doporučil využít služeb MHD, protože v Praze je mnoho neoficiálních taxikářů, kteří jsou shopni naúčtovat za pár kilometrů nehorázné ceny. Nejvýhodnější je podle mého názoru jet autobusem na Dejvickou a pokračovat metrem. Samozřejmě je zde i možnost zapůjčit si automobil. 

Vzhledem k tomu, že Česká republika je nyní součástí Schengenského prostoru, tak vízová povinnost je pro cizince stejná jako pro návštěvu ostatních států Schengenského prostoru. Je tedy možné cestovat na Schengenské vízum, pokud cizinec není ze státu, který má bezvízový styk s EU.

Jak přestupovat v Amsterdamu

0

Posted by michal | Posted in , , , | Posted on 3:51

Chystáte se přestupovat na letišti Schiphol v Amsterdamu? Na začátek mi dovolte říci svůj vlastní názor na toto letiště. Myslím si, že je to jedno z nejpřehlednějších a nejpřívětivějších v Evropě. Podobný názor zastává i společnost Skytray, která hodnotí letiště a aerolinky. A právě letiště Schiphol bylo vybráno touto společností jako nejlepší v Evropě.

Celé letiště je vystaveno jako jeden velký terminál, takže nikdy nebudete muset přecházet mezi terminály a tím se celý přestup velmi zjednoduší. Samotný terminál je rozdělen do prstů B,C,D,E,F,G,H a M. Jakmile se octnete v letištní budově, stačí jen následovat směrovky, které vás dovedou k vašemu gatu. Označení gatů na Schipholu začíná písmenem, které značí váš odletový prst. Například pokud odlétáte z gatu F06, tak se můžete přesunout do prstu F pro váš další let.

Všechny prsty jsou spojeny pohodlnýmy pohyblivými chodníky, takže se dostanete z jedné strany letiště na druhou skutečně rychle a bez problémů. Jediná překážka tak může být imigrační kontrola, kterou musíte projít, pokud se chystáte opustit nebo vstoupit do Schengenského prostoru. Letiště je rozděleno přibližně uprostřed na část Schengenskou a na část mezinárodní. Z toho plyne, že prsty B,C a horní patro prstu D jsou Schengenské prsty. Spodní patro prstu D a prsty E,F,G a H jsou Schengenské. Poslední dva prsty - H a M jsou určeny pouze pro low-cost lety.

Vzheldem k tomu, že letiště Schiphol je velmi dobře postaveno, tak podle mého názoru na přestup rozhodně postačí 1 hodina času. Pokud ale i tak váš let nestihnete, tak navštivte přepážku vaší aerolinky, kde obdržíte palubenky pro váš další let. Společnost KLM nabízí i samoobslužné přepážky.

Na tomto letišti jsou všechny značky pouze v anglickém jazyce, ale všechna rozhlasová hlášení jsou obvykle trojjazyčná. Vše je řečeno anglicky, nizozemsky a jazykem, který je oficiálním jazykem v destinaci daného letu. Takže pokud se hlášení týká letu do Prahy, tak by mělo být řečeno i v češtině, ale tím si nejsem tak jist.

To je asi vše o přestupování v Amsterdamu. Přeji vám příjemnou cestu.

Jak cestovat do USA bez víz (ESTA)

0

Posted by michal | Posted in , , , , | Posted on 2:31

Od 13.listopadu 2008 patří Česká republika mezi země, které byly zařazeny do programu VWP (Visa Waiver Program). Občané těchto zemí mohou cestovat do Spojených států bez víz. Tím se velmi zjednošilo cestovaní občanů ČR do USA. Před cestou je však nutné se zaregistrovat na webových stránkách Americké vlády a získat elektronické povolení k cestě. Nyní si vysvětlíme, jak takové povolení získat.

Pokud tedy plánujete cestu do USA, musíte navštívit stránky amerického imigračního úřadu a zažádat si o povolení ESTA. Žádat je možné na této adrese: https://esta.cbp.dhs.gov/. Dobrá zpráva je, že stránky jsou dostupné i v českém jazyce. Budete muset vyplnit formulář s osobními údaji jako je vaše jméno, číslo pasu atd. Je zde i možnost vyplnit detaily o vaší cestě, ale zatím to není povinností. Očekává se totiž, že ESTA časem nahradí formulář I-94W, který není vyplňují cestující na palubě letadel směřujících do USA, a obsahuje právě informace o vaší cestě, jako je číslo letu a adresa pobytu v USA. 

Jakmile potvrdíte vaši žádost, obržíte číslo, se kterým se můžete vždy podívat na stav vyřizování této žádosti. Na další stránce pak uvidíte výsledek vaší žádosti, který může být následující:

  • Žádost odshoulasena - bylo vám povoleno vycestovat do USA
  • Vyčkejte na rozhodnutí - žádost se vyřizuje a výsledek se dozvíte do 72 hodin
  • Žádost zamítnuta - bylo vám zamítnuto cestovat do USA bez víz. Pokud chcete cestu i tak uskutečnit, musíte navštívit ambasádu USA a zažádat o vízum.

 V drtivé většině případů je vaše žádost ihned odsouhlasena a vaše cesta do USA povolena. Pokud získáte povolení, můžete cestovat do USA neomezeně po dobu 2 let. Poté musíte zažádat znovu. Každý pobyt však může trvat maximálně 90 dní. Vzhledem k tomu, že k podání žádosti nepotřebujete mít zakoupené letenky, tak se doporučuje zažádat o povolení ihned, jakmile plánujete cestu do USA.

Je nutné si však uvědomit, že pro cestu do USA bez víz platí povinnost vlastnit pas s biometrickými údaji platný alespoň 6 měsíců. Pokud chcete cestovat s pasem bez biometrických údajů, pak je nutné vlastnit vízum. 

Podání žádosti je nyní zdarma, ale americká vláda plánuje žádost zpoplatnit. Poté se by se mělo platit 10 dolarů za jednu žádost. Evropská unie však silně vystupuje proti takovýmto plánům a tak můžeme doufat, že ESTA zůstane zdarma. 

Při vaší cestě na letiště není nutné brát jakékoliv potvrzení o povolení ESTA. To je uloženo v počítačové databázi a vše je ověřeno automaticky při odbavení. Je však lepší si povolení pro jistotu vytisknout. 

Pokud však vlastníte platné vízum, není žádná povinnost mít povolení ESTA. Na cestování do USA se tak pro vás nic nemění a můžete cestovat s platným vízem nadále tak, jako tomu bylo dosud.

Přestup v Paříži-CDG

0

Posted by michal | Posted in , , | Posted on 6:12

Chystáte se přestupovat na letišti Charlese de Gaulla v Paříži? Pak pokračujte ve čtení a já se vám pokusím dát několik rad jak udělat váš přestup co nejsnažší.

Pokud cestujete se společností Air France, tak již při odbavení dostanete knížečku, která obsahuje všechny palubní vstupenky a mapku Pařížského letiště. Zároveň by vám měl odbavovací agent vysvětlit jak přestoupit.  Pokud se tak nestane, tak se podívejte na svou letenku a zjistěte na který terminál přilétíte a ze kterého terminálu odlétá váš navazující let.

Společnost Air France využívá pro své lety exkluzivně terminál 2. Mohlo by se zdát, že to bude snadné, když stačí přestoupit uvnitř jedné budovy, ale tak to bohužel v Paříži obvykle nechodí. Terminál 2 je ve skutečnosti rozdělen do několika menších budov, které jsou sice blízko u sebe, ale jsou odděleny. Přesněji řečeno je tento terminál rozdělen do 7 menších částí nazvaných 2A, 2B, 2C, 2D, 2E, 2F a 2G, který je tak trochu zvláštní.

Terminal 2G se využívá pouze pro ty nejkratší lety a je poněkud více vzdálen od ostatních částí Terminálu 2. Takže pokud váš let přilétá, nebo odlétá z terminálu 2G, tak budete muset použít letištní autobus, který je zdarma. Od 5:30 do 14:00 objíždí všechny ostatní terminály v intervalu 5 minut, ale po této době odjíždí pouze od terminálu 2D v intervalu 8 minut. Cesta autobusem trvá přibližně  5 minut.

Pokud je váš let mezi státy Schengenského prostoru, pak použijete terminál 2D nebo 2F. V tomto připadě budete muset jít mezi terminály pěšky, nebo použít autobus ve veřejné části letiště. Všechno je výborně značeno a autobusy jsou opět zdarma. Jakmite opustíte letadlo sledujte značky "Exit" a následně podle značek pokračujte přímo do vašeho odletového terminálu.

Pokud je váš spoj z mezinárodního na mezinárodní let (mimo Schengen), tak nemusíte procházet přes pasovou kontrolu. Jakmile opustíte letadlo následujte značky "Transfer", nebo "Correspondance" ve francouzštině, které vás dovedou přímo na stanoviště autobusů. Toto je speciální autobus, který jezdí v tranzitní zóně letiště a objíždí všechny terminály v pořadí 2B-2F-2E-2C-2A-2B. Všimněte si, že autobus nejezdí na terminál 2D, protože ten je pouze pro Schengenské lety a pokud chcete na tento terminál, pak budete muset jít pěšky, nebo použít veřejný autobus.

Nejjednodušší je přestup v jednom terminálu. Jediné co musíte udělat je jít přímo do vašeho gatu.

Pokud neletíte s Air France a budete používat terminál 1, tak máte dvě možnosti. Můžete projít pasovou kontrolou a použít vlak CDGVAL, pokud je váš navazující let schengenský, nebo můžete zůstat v tranzitní zóně letiště a použít autobus. To se vyplatí zejména pokud přestupujete na neschengenský let. Jednoduše sledujte značky "Transfer", které vás dovedou k autobusu.

Poslední je terminál 3. Tento terminál je využíván jen pro low-cost lety. Všechny přestupy z tohoto terminálu jsou pomocí vlaku CDGVAL, který objíždí terminály v pořadí T1-T3-T2.

V každém případě by jste si měli na přestup udělat mnoho času když budete kupovat vaše letenky. Mně se jednou podařilo přestoupit z terminálu 2C na 2B za 45 minut, ale rozhodně to není něco, co bych mohl doporučit. I když oficiální čas na přestup je právě 45 minut, tak riskujete, že váš let nestihnete. Pokud se tak stane, tak pokračujte k přepážce vaší aerolinky, kde pro vás budou mít připravené nové palubenky na další let.

Šíří se mnoho fám, že na pařížském letišti nikdo nemluví anglicky, ale mohu vám říct, že dnes to již není pravda a s angličtinou není problém. Takže pokud se chystáte přestupovat na letišti Charlese de Gaulla tak vám přeji příjemnou cestu.