Dublin

Dublin – hlavné a zároveň i najväčšie mesto Írska. Mestom preteká rieka Liffey, ktorá sa vlieva do Írskeho mora. Rieka delí mesto na Northside, chudobnejšiu severnú časť, a Southside, bohatšiu južnú časť, ktorá je plná pubov a pouličných umelcov.

Letiská v Dubline

Letisko Dublin Arpt
Označenie letiska – DUB. Dublinské letisko je najrušnejším letiskom v Írsku. Nachádza sa 10 km severne od hlavného mesta. Do centra pravidelne jazdia autobusy. Samozrejme môžete využiť taxi alebo službu autopožičovne.

Čo by ste mali vidieť v Dubline

Mosty – dominantou Dublinu sú mosty. Cez rieku Liffey bolo postavených 14 mostov. Najstarším mostom je Mellows Bridge postavený v roku 1786.
Phoenix Park – je to najväčší mestský park o rozlohe 712 hektárov v Európe. Sú tu obrovské aleje, trávnaté plochy, rastie sem 351 druhov rastlín. Sídli tu i zoologická záhrada. Pravidelne každý rok sa tu odohrávajú rôzne kultúrne akcie.
Guinness Storehouse – múzeum piva Guinness patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické atrakcie mesta. Budova má niekoľko poschodí, na každom sa dozviete niečo o výrobe írskeho piva Guinness. Na najvyššom poschodí vás čaká krásny pohľad na celý Dublin spolu s ochutnávkov pravého čierneho piva Guinness.
Trinity College - univerzita patrí medzi najslávnejšie svetové centrá vzdelávania. Bola založená v roku 1592, študovalo tu mnoho spisovateľov a mysliteľov.
Írske národné múzeum (National Museum of Ireland) – nájdete tu najbohatšia kolekcia írskych starožitností. Najstaršie pochádzajú z r. 7000 p.n.l. Taktiež sa tu nachádzajú mnohé expozície prehistorického Írska, Írska Vikingov, stredovekého Írska a írskej histórie od r. 1900 do 1921.
Írska národná galéria (National Gallery of Ireland) – v národnej galérií je vystavených približne 2 500 obrazov, vrátane akvarelov, kresieb a sôch poväčšinou írskych autorov.
Dublin Writers Museum – nájdete tu prvé edície, listy, portréty ako pamiatky na spisovateľov (Sheridana, Shawa, Swifta, Wilda, Becketta, Behana, ...)
Za návštevu stojí i Dublinský zámok (Dublin Castle) a Christ Church Cathedral.