Londýn

Londýn je hlavné mesto Veľkej Británie. Je jedným z najdôležitejších miest sveta . Je domovom mnohých inštitúcií s medzinárodnou pôsobnosťou, národných spoločností a organizácií.

Letiská v Londýne

Letisko Londýn Heathrow Airport
Označenie letiska je LHR. Letisko Heathrow má 5 terminálov a je najrušnejším letiskom v Európe. Nachádza sa 24 km západne od Londýna.

Letisko Londýn Gatwick Airport
Označenie letiska je LGW. Po letisku Heathrow je druhým najrušnejším anglickým letiskom. Letisko sa nachádza 45 km južne od Londýna.

Letisko Londýn Stansted Airport
Označenie letiska – STN. Je tretím najväčším londýnskym letiskom. Nachádza sa 48 km severovýchodne od Londýna.

Letisko Londýn Luton Airport
Označenie letiska je LTN. Londýnske letisko Luton je piatym najrušnejším letiskom v Anglicka. Letisko sa nachádza 51 km severozápadne od Londýna.

Čo by ste mali vidieť v Londýne

Buckinghamský palác - palác patrí k pamiatkam, ktoré si v Londýne nesmiete nechať ujsť. Od dôb kráľovny Viktórie je Buckinghamský palác sídlom kráľovskej rodiny. V paláci sa nachádza množstvo krásne vyzdobených sál a salónov. Pre turistov je sprístupnených vyše 20 miestností zo 600. Zaujímavá je i striedanie stráže.

Big Ben - jednou z najznámejších londýnskych pamätihodností je hodinová veža Big Ben. Je súčasťou Weistminsterského paláca, v ktorom zasadá britský parlament. V skutočnosti sa pod menom Big Ben ukrýva najväčší zvon nachádzajúci sa vo veži, ktorý odbíja vždy celú hodinu.

Westminsterské opátstvo (Westminster Abbey) - je miestom kde sa konajú korunovácie a ďalšie slávnostné obrady, ale taktiež je miestom odpočinku všetkých anglických kráľov.

Tower of London – hrad týčiaci sa nad riekou Temža bol kedysi symbolom sily panovníka. Po celých 900 rokov vzbudzoval strach, slúžil ako pevnosť, zbrojnica i väznica. V súčasnosti sú v útrobách hradu ukryté korunovačné klenoty a obrovská zbierka zbraní.

Tower Bridge – najslávnejší a najkrajší most v Londýne. Zdvíhací most sa nachádza hneď vedľa pevnosti Tower, podľa ktorej dostal pomenovanie. Most bol dokončený v roku 1894.

Londýnske oko (London Eye) – jedno z najväčších vyhliadkových kolies na svete. Nachádza sa na južnom brehu rieky Temža. Koleso má 32 kabínok, turistov vyvezie do výšky 135 metrov. Je z tadiaľ nádherný výhľad na celý Londýn.

Múzeum voskových figurín (Madame Tussaud) - najznámejšie múzeum voskových figurín na svete. Nájdete tu voskové kópie slávnych hercov, športovcov či politikov.

Hyde Park – Londýn je plný prekrásnych a udržiavaných parkov. Najznámejším, najväčším a najnavštevovanejším parkom v centre Londýna je Hyde Park. Je 2 km dlhý a 1 km široký.