Manchester

Mesto severozápadného Anglicka, je nazývané aj druhým mestom Anglicka po Londýne. V súčasnosti je centrom priemyslu, obchodu a vzdelania na severe Anglicka. Mesto sa preslávilo vďaka futbalu, futbalovými klubmi Manchester United a Manchester City.

Letiská v Manchestri

Letisko Manchester
Označenie letiska je MAN. Letisko Manchester má tri terminály a je tretím najväčším letiskom Anglicka. Je dôležitým letiskom severozápadného Anglicka. Letisko sa nachádza 16 km južne od centra Manchestru.

Čo by ste mali vidieť v Manchestri

Čínska štvrť – miestna čínska štvrť je najväčšou čínskou štvrťou vo Veľkej Británii a zároveň je druhá najväčšia v Európe. Dominantou čínskej štvrti je zdobená brána Chinese Imperial Arch, ktorá je vyrezaná z dreva.

Pomníky– skoro na každom kroku tu nájdete pomníky pripomínajúce významné osobnosti či udalosti, ktoré vytvárali históriu mesta. Najviac pamätníkov sa nachádza na Albert Square, v priečelí mestskej radnice a v Piccadilly Gardens. Medzi najznámejšie pomníky patrí Alan Turing Memorial, ktorý bol postavený na pamiatku otca modernej výpočtovej techniky, pamätník Abrahama Lincolna, amerického prezidenta, pripomínajúceho krízu textilného priemyslu, ktorou Manchester trpel v období Americkej občianskej vojny alebo najväčšia skulptúra Veľkej Británie B of the Bang, ktorá bola postavená na počesť konania hier Commonwealtu roku 2002.

Múzeá – tak ako pomníkov, tak i múzeí je tu mnoho. Ak vás napríklad zaujímajú dejiny mesta Manchester navštívte Manchesterské múzeum a múzeum Urbis – múzeum mestského života. Ak vás zaujímajú dejiny polície, tak potom je tu pre vás Greater Manchester Police Museum. Ak by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o roli mesta v priemyslovej revolúcií, navštívte Museum of Science and Industry – múzeum vedy a priemyslu.

Ostatné – v Manchestri sa nachádza množstvo rušných ulíc a námestí, veľké množstvo budov postavených od viktoriánskeho obdobia až po súčasnosť, ale i množstvo mrakodrapov.