Ptát se, k čemu je užitečná pila je asi zbytečné. Pilou můžeme řezat, zkracovat nebo třeba ztenčovat kusy dřeva. Dobře zvolená pila nám tak může ušetřit spoustu práce na zahradě, v dílně, ale například i v domácnosti. Bez dobré pily se neobejde tesař, lesník ale ani žádný domácí kutil, pila zkrátka patří do ruky každému chlapovi i šikovné ženě.

Bez pily na zahradu nelez, dalo by se transformovat známé pořekadlo o financích a pohostinství. U pily je však tato poučka snad ještě pravdivější. Jen těžko si bez pily představit takové zahradní práce jako je kácení stromů, prořezávání nebo třeba příprava palivového dříví na zimu.

5 zásad bezpečného používání pily:
  1. Pilu startuje vždy na zemi. Při startování v ruce hrozí, že se pás uvolní a mohlo by dojít ke zranění.
  2. Neřezejte nad úrovní ramen. Ve výšce se pila špatně ovládá a může se vysmeknout.
  3. Řezané dřevo musí být upevněné. Pila může volně umístěné dřevo odhodit do vzdálenosti několika metrů.
  4. Chraňte se. Při používání motorovou pilou je poškozován váš sluch, zrak, ruce a nohy, váš oděv by neměl mít volné části.
  5. Nepracujte s pilou příliš dlouho. Doporučená doba použití je vždy uvedena v návodu, nikdy ji nepřekračujte.

Pil existuje veliké množství. Dají se rozdělit na ruční pily a motorové pily, řetězové pily a kotoučové pily nebo například pily vyvětvovací.

Ruční pily se hodí na občasné řezání malého objemu materiálu. Jejich používání je fyzicky relativně náročné a proto se používá spíše při kratších úkolech, na zahradě, nebo tam, kde se nevyplatí zapínat automatickou motorovou pilu.

Motorové pily, kromě speciálních činností ve stavebnictví, jsou vždy řetězové. U takové klasické řetězové pily se upevní na pilovou lištu řetěz, kde jsou jednotlivé články opatřeny ostrými zuby. Pilový řetěz jezdí po vodící liště a otáčí se, čímž dochází k řezu.

Motorové pily se však liší pohonem. Existují pily benzínové a elektrické. Jak už název napovídá, elektrické pily jsou poháněny elektřinou. Neprodukují zplodiny, snáze ovladatelné nelze je však použít všude. Naopak benzínové pily jsou na přívodu elektrického proudu nezávislé. Mají benzínový motor, kterým je pila poháněna.

Doba se ale mění a zájemci o řetězové pily jsou čím dál náročnější. Pro ty, kteří potřebují velmi výkonou pilu bez kabelu a zároveň chtějí být šetrnější k životnímu prostředí už existuje i nabíjecí neboli aku řetězová pila. Má hned několik výhod. Je méně hlučná, má výrazně nižší spotřebu a zároveň je zcela mobilní jako každá motorovka. Aku pila bude nejspíš, s trochou nadsázky, velkým hitem další lesní sezóny.