NEW YORK city cestopis - home page

 NEW YORK CITY  

 

New York ◦ 
Začiatok cesty ◦ 
Na letisku ◦ 
Stravovanie ◦ 
Nákupy a móda ◦ 
New York v noci ◦ 
Empire State Bulding ◦ 
Múzeum prírodnej his. ◦ 
Central Park ◦ 
Ground Zero ◦ 
Time Square ◦ 
Broadway ◦ 
Socha slobody ◦ 
Wallstreet a býk ◦ 
Brooklynský most ◦ 
Iné známe miesta ◦ 
Filmy v meste ◦ 
Fotogaléria ◦ 

 
 

 NEW YORK CITY  

 

USA flag  New York je
 najväčším mestom v USA. Skladá sa z mestských časti ako je Manhattan, Bronx, Qeens, Brooklyn a
Staten Island. V 17 st. kúpili Holanďania od Indiánov ostrov Manhattan za 25 USD. V 1664 miesto obsadili Briti a premenúvajú mesto na New York. V 19 storočí daruje autor Eiffelovej veže New Yorku sochu slobody.

 
 
 NEW YORK CENTRAL PARK 
 

 REKLAMA  

 
 
 

 OBĽÚBENÉ
 
  Central Park
 
Broadway
 
Socha Slobody
 
Nákupy a móda
 
Brooklynský most
 
New York vo filme

   
 INZERCIA
 


 
 

 

 
  VITAJTE NA STRÁNKE                 
 

O tom, či vôbec pripraviť cestopis o New Yorku, som rozmýšľal dlho. V meste New York som bol pred niekoľkými mesiacmi a okrem poriadneho množstvo fotografií a zážitkov som rovnako priniesol aj rôzne suveníry, cenníčky a video zábery.

Dôvod, prečo sa vôbec príprava cestopisu z New Yorku predlžovala až dodnes, je trochu zvláštny. New York je totiž naopakovateľné mesto a aby som dokázal vôbec vystihnúť niečo z jeho originality a ducha, musel by som pripraviť rovno web na 12 000 strán čítania. Až vtedy by som dokázal byť spokojný s cestopisom o tomto meste. Ale dohodnime sa inak.

Nebudeme toto pokladať za cestopis, ale za len malý cestopisík o tomto meste, ktorý bude len viac menej pokusom o stručný prehľad mesta New York. Jeho atmosféru sa nikdy asi nikomu nepodarí v písanom slove vystihnúť tak, akou v skutočnosti je, no prijmite tento pokus. Tí, čo v New Yorku boli a chceli by napísať niečo podobné, možno mi dajú za pravdu, že hoci ide len o jedno mesto na svete z viacerých, má niečo do seba, konkrétnymi miestami, výhľadom, budovami s vlastnou históriou, pričom mnohé z nich ovplyvnili niečo vo svete, alebo sa z nich vysiela, vyrába, rozhoduje. New York je skrátka úžasné miesto, kde nájdete všetko, hmotné, aj nehmotné. Emócie, pocity, zážitky... aj práve týchto nehmotných vecí tu je dostatok.
Rozhodol som sa pripraviť aspoň stránku o pocitoch, myšlienkach, nejakých faktoch o meste a tiež spojitostí s filmami a miestami, kde sa ktoré filmy nakrúcali.

Články venované New Yorku na Zaujímavých novinkách:

 
 
  CESTA TAM                 
 

Ideme do Ameriky
Turisti prichádzajú zväčša na letisko JFK (John Fidgerald Kennedy Airport). Priame letecké spoje, prípadne Budapešť, Praha, Londýn alebo Paríž. Samozrejme nevynechajúc aj iné mestá, avšak Slováci čo viem cestujú najčastejšie odtiaľto. Letenky do New Yorku si môžete pozrieť napríkad cez vyhľadávač leteniek, alebo skúšať priebežne s časovým predstihom viacero. Aj my sme dorazili na JFK, aj keď naša cesta sa možno nebude podobať na cesty mnohých, ktorí využijú taxík a miestnu dopravu. Naši priatelia čakali už na letisku a odviezli nás mimo hlavné mesto do okrajovej pokojnej štvrte. Mnohé takéto štvrte by ste ani nezaradili ako časť New Yorku, plné zelene a krásne pokojné miesta, kde príjemný vzduch aj chládoček. Hovorme však o centre, keďže práve to asi zaujíma každého.

Ako to je na letisku?
Pred cestou som priveľmi nesledoval fóra ani web a priebeh, čo sa robí na letisku pri príchode. Predsa len, niektoré filmy o tom, ako sa prilietava do USA, vedia skresliť predstavu ba dokonca aj vystrašiť. Už ani neviem v akom filme to bolo, bola v ňom letisková hala, prílet lietadla a v zápätí sa naplnila ľuďmi z toho prichádzajúceho letu. Na prasknutie, plná chaosu, ľudia museli vysvetliť prečo prišli do USA, ukázať, že majú dostatok peňazí a neutekajú do USA za prácou a vedia si vystačiť s tým čo majú. A tiež som videl film, kde len pri podozrivom pozeraní človek pútal pozornosť a opreli ho o stenu a prehľadali ozrbojené zložky. Alebo tiež britský ksicht Mr. Bean, keď vo svojom filme prichádza do USA, že by ho hneď zatýkali, aj keď by sa len hral na to že má zbraň. Dobre, možno áno, za tú jeho "drzosť". Ale netreba ani z tejto komédie získať pocit, že by ste prišli na letisko a neustále by si vás nejaký policajt premeriaval a sledoval každý krok. Človek znervóznie a môže v takej chvíli spraviť aj blbý pohyb a že by mal hneď

TIP: lacné letenky do New Yorku rezervujte online na SuperLetuške

 
  ZAUJÍMAVÉ MIESTA                 
 

Empire state Building
Budova známa z filmov, pohľadníc, tvoriaca známu panoramu New Yorku ako jedna z budov najviac výrazných. Samozrejme celkom najviac výrazné boli dvojičky WTC, ale ESB je v súčasnosti to, čo je možné navštíviť. A možno si poviete, prečo by ste mali ísť do blbého mrakodrapu a pozerať sa z neho dole?

Central Park
Central Park je úžasným miestom. Nie je vôbec špinavý, ako by sa zdalo možno pre fakt, že je presne v strede Manhattanu. Práve naopak. Samotní Newyorčania sa o neho príkladne starajú, pokiaľ som mal možnosť sledovať, na rozdiel od Sám Doma 2, som v celom Central Parku našiel jediného bezdomovca a ten aj tak prechádzal s vozíkom plným bordelu. Okolie Central Parku pritom lemuje množstvo známych budov a v ňom samotnom nájdete mnoho zaujímavých aj známych miest.

Time Square
Time Square sa len nedávno stalo z časti pešou zónou, z časti jednosmerkou. Je tam menší hluk a menšia prevádzka. Je to asi jediné miesto na svete s podobným miestom v Londýne, ktoré si ľudia tak radi fotia pre reklamy. Otravné reklamy nám rozdeľujú filmy a obľúbené relácie. Tu sú však reklamy vítané. Ako by nie, veď tvoria už možno sto rokov jedno typické miesto, kde sa cesta rozdeľuje do Y a to si žiada využiť cíp "véčka v ceste" na poriadne veľa reklamy, a keď už sme pri cípe, tak rovno aj celé okolie.

Wallstreet a býk
Slávna obchodná ulica Wall Street, sídlo a liaheň burzovných firiem, miesto kde sa za deň môže zarobiť miliarda dolárov, predať niekoľko firiem, ale aj skrachovať a zruinovať ekonomiku nejakej celej krajiny... Wall Street skrátka je miestom, kam sa dá dostať napríklad, ak sa vraciate z výletu od Sochy Slobody. Vystúpiť sa dá na stanici metra Wall St Station liniek 4 a 5. Hneď pri výstupe z metra sa dostanete ku kostolu svätej trojice. Dá sa tu dostať aj autobusom na zastávku Broadway - Rector St linkami M1 a M6. Celé Wall Street je zložené z množstva budopv, ktoré majú každá svoj význam...

Brooklynský most
Brooklynský most spája Brooklyn a Manhattan. My sme sa na Brooklynský most dostali prechádzkou k jeho koreňu, aj keď pôvodne sme boli pod ním na miestach, ktoré aj pre filmových tvorcov lákajú byť v záberoch. Pod mostom, pri prístave, neďaleko múzea South Street Seaport Museum na 19 Fulton Street, sa dá na čo pozerať. Pod mostom na polohe +40° 42' 25.55", -74° 0' 3.10" by ste našli viac prúdovú cestu.

 

You know, I´m gonna make it just about anywhere, Come on, come throught New York, New York   (New York, New York, Frank Sinatra)




© NewYork.Cestovanie.biz 2009/2010 - všetky práva vyhradené na fotografie, materiál a dizajn. Autori si vyhradzujú práva na akékoľvek použitie materiálov, fotografií a akéhokoľvek obsahu, myšlienok a dizajnu. Všetky využitia nášho obsahu mimo tento web sú zakázané bez vedomia a súhlasu autorov. Rešpektujte autorské práva. Fotografie sú majetkom MP-TG. Poďakovanie patrí MP - privacy policy
Cestopisy: Miami, Kapverdy, Stockholm, Utrecht, Hainburg, Londýn, Kodaň, Anamur, Ostrava  - Zábava: Slovenčiny.Com, Knižné novinky - knihy