Elim Strakonice

Prostor pro to co & kdo & kdy & jak ve Strakonicích v souvislosti s děním v mládeži křesťanského sboru Elim Písek a její podstatné množiny Strakonických... ;-) ...aktuální dění hledejte vlevo v části "blíží se"

sobota 19. prosince 2009

úterý 10. listopadu 2009

Večer díkůvzdání

V pátek 20.11. přijeďte do Písku do Elimu na společnou večeři díkůvzdání. Budeme mít opravdového krocana a ostatní americké speciality, které k tomu patří. Leah hledá dobrovolníky, kteří by pomohli s přípravou, tak se jí můžete ozvat a bude ráda.

pondělí 23. března 2009

Jihočeský sjezd mládeže aneb MISSION POSSIBLE

Akce se koná 1.-3. května 2009 a potřebné info najdete na sjezdovém webu http://sjezdmladeze09.webnode.cz/ , který spravuju také já :).

Co se dělo přes zimu...

Jdu sem napsat nový příspěvěk a vidím, že tu je dost dlouhá pauza (čtvrtrok). Nebudu dopisovat zpětně co se dělo, to si zhruba půjde přečíst ve výroční zprávě Elim Písek za 2009... ale mám lepší nápad: naše aktivity najdete na lépe udržovaném blogu Leah Cox na adrese http://czechleah.blogspot.com/. :)

úterý 9. prosince 2008

čtvrtek 27. listopadu 2008

Večer díkůvzdání


Pojďte s námi být vděční a hodovat s krocany a jinými americkými pochoutkami! :)

pátek 24. října 2008

pondělí 22. září 2008

Exit Club pravidelně ve Strakonicích

V televizi běží nový seriál Exit 316: Mise. Hraje tam Aleš Juchelka, který není tak "sladkej" ani tak inteligentní jako Michael Scofield v Prison Breaku. Nikdo v tomto seriálu za pomocí zvláštní schopnosti nezachraňuje svět jako borci z Heroes. Není to ani tak veselé jako Simpsonovi, Futurama, Přátelé a jiné sitcom-y. Na druhou stranu v Exitu nebudete nikdy tak ztraceni jako v LOSTu, protože tam hraje úplně normální holka Markéta (i když žádná Ošklivka ;)) a každý díl je o věcech, které dobře známe, jen nemáme třeba čas se na ně podívat trochu jinak. Díky našim výborným křesťanským kontaktům ;) máme jednotlivé díly od tvůrců na DVD a můžeme se na ně dívat kdy chceme a přes projektor (vysílací časy v ČT jsou totiž odporné). Proto se budeme pravidelně scházet na tzv. "Exit Cluby" každý čtvrtek večer. První díl je o životních neúspěších.
Kde: většinou v bytě u Pospíšilových - Husova 26 (je to stejný vchod kde bydlí i Leah), STRAKONICE!! :) Místa chceme ale měnit a proto sledujte info v kolonce "blíží se" v levé části stránky.
Kdo: Pavel Makal (vedoucí), Evča Š., Dominik K., Leah C, Alča P, Lucka L., Jozef Š., Martin P., Aubree, Bonnie, ...

sobota 6. září 2008

sobota 19. července 2008

English camp v obrazech

Díky našemu neodbytnému fotografovi (Milan Řeřicha, mr.) zde přináším odkaz na celou galerii fotek z English campu Strakonice 2008:
http://picasaweb.google.com/ecstrakonice2008
Jak my říkáme: "enjoy!" :)

neděle 22. června 2008

English Club: *SPECIAL EDITION*

Jako takové speciální ukončení série English Clubů, na které jsme se setkávali skoro každou středu po celý školní rok je zde tato událost. Na programu budou všechny věci, na které jsme už zvyklí (hry, scénky, jídlo, slovo a diskuse), ale (a to je to nejlepší) srdečně zveme všechny rodiče studentů, kteří na English Club chodí. Rádi bychom Vám představili, jak vlastně takový Club vypadá a můžete se těšit na opravdu zajímavé téma (víc neprozradím). A tentokrát bude i americká účast hojnější, protože s Leah teď bydlí další 3 Američané (Aubree, Josh & Ben).

čtvrtek 19. června 2008

Camp night 21.6.

Pro nedočkavce, co nemohou dospat do English Campu ;)
Program akce je přibližně takovýto: Američané, hry, písničky, nějaké to slovíčko a možná i diskuse. Všichni jste zváni!

úterý 17. června 2008

Info schůzka o English Campu

Gymnázium Strakonice - 17.6. - 17:00 - Přijďte se dozvědět více o letošním English Campu!

sobota 7. června 2008

Zmatený

Zmatený. Takový je vzhled tohoto blogu od té doby, co se blogovací systém rozhodl posunout mi neodstranitelný prvek stránky vlevo nahoru.

Zmatený. Tak si připadám i já, když to tu vidím a momentálně nevím co s tím udělat, aby to vypadalo trochu normálně (vlastně se mi původně vybavilo anglické slovíčko "dazed", které mi přijde pádnější). Tak jsem se rozhodl se o to aspoň podělit, aby čtenáři tohoto blogu věděli, že mě to trápí a že se omlouvám za matoucí vzhled stránky! Děkuji za pochopení! :)

pátek 16. května 2008

Přijďte si zahrát volejbal!

Léto se blíží a sport je zdravý. Už dlouho jsme nepodnikli žádnou "hurá akci" a tak Lucku Lebedů napadlo uspořádat volejbal. Nevíme jestli to vyjde, ale všichni jste zváni v sobotu 17.5. od 15:00 na hřiště u Dukelky. V případě nepříznivého počasí se možná přesuneme do nedaleké čajovny a můžeme si povídat například o english campu. ;-)

úterý 13. května 2008

Come on baby!





Hey guys, did you know that every Wednesday English Club is happening in Strakonice? What? You didn't know? Well, listen, every Wednesday there's English Club in Strakonice. English Club isn't VERY English, we do a little with English, but the main point is to hang out and even to hear something about God. Yeah! We meet at Husova 586 (usually at my flat, but sometimes at the Pospisilovi) at 17h...occasionally we meet at 15:30 to make some food, too.

YEAH BABY!

:)

For more information, call Leah at 605 26 44 48.

neděle 20. dubna 2008

English camp training - Bohemia

Location: Elim Písek
Date: April 18-19

K přípravě týmů, které pořádají letní english campy sloužila také tato krátká akce, která proběhla od pátku 18.4. večer do soboty 19.4. odpoledne. Oprášili jsme kempácké hry a písničky (včetně představení "camp songu" pro letošní rok). Během amerického panelu jsme se snažili pochopit proč jsou mladí Američané tak jiní než my. Ve skupinách podle zájmu se potom mluvilo o věcech pro vedoucí, pro nováčky, o Exitu 316, o nápadech pro follow up, atd. V sobotu měli účastníci akce výborný oběd v nedaleké jídelně ZŠ TGM. Na místě jste mohli potkat týmy z Písku, Strakonic, Českých budějovic, Tábora, Chebu, Prahy a Hradce Králové. Training připravil spíše americký tým, který pomáhá s organizací 22 English campů v ČR a také v jiných zemích Evropy.


čtvrtek 13. března 2008

američtí studenti z Moody Bible Institute ve Strakonicích

10 mladých Američanů z biblické školy v Chicagu si vybralo pro svoji mission trip Českou republiku. S pomocí organizace Josiah Venture, respektive české KAM, cestují v těchto dnech po jihu Čech a poznávají aktivity místních církví v oblasti služby mladým lidem. Již byli v Českých budějovicích a v Táboře (a Soběslavi) a od středy 12.3. jsou ve Strakonicích, kde se účastnili pravidelného English Clubu. Ve čtvrtek a v pátek mají na programu navštěvu tříd angličtiny na gymnáziu ve Strakonicích, aby dali studentům možnost konverzace s rodilými mluvčími a zodpověděli všechno, co studenty zajímá o životě v USA.
V pátek 14.3. odpoledne končí sice jejich působení ve Strakonicích, ale během víkendu budou v nedalekém Písku. Na adrese velrybi.blogpot.com je jejich program, na který jsou zváni všichni studenti, se kterými se během týdne v jednotlivých městech poznali.
So why not to come? ;)
P.S.: Když se vám na tom odkazu objeví nějaká anglická stránka s informacemi, které nehledáte, tak to je nějaký šum a napište adresu ručně a mělo by to fungovat.

čtvrtek 24. ledna 2008

Zimní narozeninová párty 25.1.

Ahoj narození! Proč to divné oslovení? Chci zde předně umístit pozvánku na večer, kdy oslavujeme narozeniny všech narozených v prosinci, lednu a únoru. Kdo patří do této party, tak je srdečně zván jako oslavenec, ostatní jsou zváni jako oslavující. No a protože jsme všichni byli narozeni (a každý z nás je pěkné "kvítko"), tak si toho važme! Naše narození bylo totiž náročnější než koupení křečka...
Součástí oslavy bude i premiéra očekávaného snímku Suchar útočí!, který vznikl na EWC v prosinci. Takže 25.1. v hale Elim v Písku, od 18hod.

čtvrtek 20. prosince 2007

a po vánočních pobytech je Silvestr!

Jako každý rok, tak i letos jsme se rozhodli, že chceme strávit Silvestr spolu. Bude to krátce po vánočních mládežnických pobytech a jsme zvědaví, jak se jednotlivé pobyty na Silvestrovském programu představí. Na Silvestra se chceme bavit, hodovat, třeba i tancovat :) Žijeme své životy na této planetě, která sviští vesmírem rychlostí 30 km/s. Každý jdeme po nějaké cestě a náš čas plyne a zatím nikdo nepřišel na to, jak s tím něco udělat ;) Na Silvestra se chceme také společně modlit a děkovat za minulý rok a zvát Pána do toho roku, který nám začíná...
Přijďte slavit s námi, pozvěte přátele, 31.12. od 19hod jsme v hale Elim v Písku, pozvánka je tady dole:

Pozvánka do Písku na vánoční mládež

Tentokrát je v Písku v rámci setkání mládeže speciální - vánoční- program. Všichni jste zváni a vaši přátelé to samé. Podrobnosti nechť přinese přiložená -usměvavá- pozvánka...


neděle 16. prosince 2007

English Winter Camp a další vánoční pobyty mládeže

Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu a taktéž na jejich slavné vánoční pobyty. To jsou různě veliké a různě programově zaměřené pobyty pro mládež, probíhající každoročně všechny najednou ve dnech 26.-30. prosince. Jejich společným posláním je být spolu o vánočních prázdninách a zažít nevšední čas s přáteli, poznat nové lidi a udělat si i čas na to, co pro nás Pán Bůh připravil ve svém Slově, Bibli. Letos jsou pořádány celkem 4 pobyty:
  • Dance Camp - pobyt, kde se bude tančit, více informací David Andrlíček a Janča Lešáková
  • English Winter Camp - vánoční pobyt s účastí američanů, více informací na http://ewcamp.blogspot.com + Jozef Štefančík a Jura Cipín
  • P.S.Y.C.H.O. - pobyt pro lidi, kteří chtějí během vánočních svátků překonávat překážky, více informací Ondra Svatoš
  • Sedmý den - zkrácený pobyt jen na 28.-30.12., více informací Verča Majdlová

sobota 8. prosince 2007

Správa stránek

"Naposledy publikováno 24.9." - to je poznámka, které jsem si všiml po přihlášení do tohoto systému. Kolonku "Blíží se" jsem pravidelně aktualizoval, ovšem mnohé akce by si zasloužili větší zmínku - a tak tu bylo pusto. Omlouvám se tímto všem, které dění ve strakonické mládeži zajímá a mohu je alespoň uklidnit tím, že věci se dějí, i když o nich nepíšeme. Nejen to, boží věci se dějí, i když to nevidíme, abychom to napsali ;)
Neboť slovo Hospodinovo je přímé, v každém svém díle je věrný.
Žalm 33:4

pondělí 24. září 2007

Houba na téma vztahy a chození... :-o

A nějaká fakta?
  • 19.-20.10.
  • Elim Písek
  • 150,- Kč
  • Všichni přijďte!
  • Více informací se dočtete na přiložené pozvánce, nebo se poptejte lidí ;)

Pozn.: Houba zde není kapela, ani jedna milá osoba či jiný živý organismus, ale "regionální" setkání / konference pro křesťanské mládeže.

čtvrtek 20. září 2007

Alešanka v Písku

Písek navštíví výborná jazz-folková kapela Alešanka. V sobotu 22.9. od 18hod bude koncert v hale Elim na Výstavišti v Písku. V neděli 23.9. od 9:30 v rámci pravidelné bohoslužby bude mít tato skupina představení na téma Labyrint světa a ráj srdce. Všichni jsou zváni a pro více informací o kapele lze navštívit její internetové stránky http://www.alesanka.com/, kde jsou i ukázky písniček.

úterý 11. září 2007

Oslava Jozefových narozenin - sobota 15.9.

Co dodat... všichni Jozefovi známí jste zváni! :)

sobota 8. září 2007

"3 days in action" - víkendová akce v přírodě - a v chalupě :)

Jaký význam mají pro člověka překážky? A učení nových věcí? Když jdete obvykle ven, vadí vám, když se umažete? Vychutnáváte si jídlo, když se vracíte domů?
"3 days in action" je víkendová akce, kde zjistíte, že jste schopni výkonů, o kterých jste třeba ani netušili. Týmová spolupráce a víra ve vítězství nám pomáhají jít dále, překonávat překážky... a mít nové zkušenosti a zážitky ;)

Pro Strakonické je nevýhodou, že je tato akce ve dnech 28.-30.9., kdy je ve Strakonicích pouť. Vedoucí této akce je Jura Cipín z Písku a pokud by jste se rádi zúčastnili, tak zde je pozvánka s potřebnými informacemi:

neděle 2. září 2007

Pár slov k "Prázdninovému Silvestru"

O posledním prázdninovém víkendu proběhla v Písku akce s názvem "Prázdninový Silvestr". Jednalo se o setkání všech kempáků a táboráků (ano, je v tom rozdíl) pro společné rozloučení s prázdninami a zároveň výhled do nového školního roku. Páteční program měl na starost Ondra Svatoš z Písku. Byly hry, jídlo, povídání, film, atd. V hale Elim, kde se akce konala, se také přenocovalo a ráno byla jedna větší hra, kterou připravil Jozef Štefančík ze Strakonic (já). Název té hry je Scavenger Hunt a šlo o plnění různých úkolů v týmech a jejich kreativní archivace digitálním fotoaparátem. Vzniklo tak velké množství obrazového materiálu, který si zaslouží být globálně přístupný (a společně s tím mělo smysl napsat i tento krátký článek). Fotky ze Scavenger Huntu si tedy můžete prohlédnout na tomto odkazu: Scavenger Hunt Pictures

Snímek týmu trubky k úkolu "vaše vlastní reklama na vodu".

středa 6. června 2007

Ochutnávka English campu

Pojedete poprvé na English camp? Jste zvědaví, jak bude tento tábor asi vypadat? Potom by vás tato pozvánka mohla zajímat...
Tým připravující kemp se v pátek 15.6. zúčastní kempového večeru v Táboře. Dalo by se tu rozepsat, kdo tam bude a co se bude dít, ale to najdete na tomto odkazu. Neznáme detaily pro dopravu a časy, nicméně nyní je jenom třeba včas projevit zájem a detaily cesty se potom účastníci dozví. Kdo pojede v létě na english camp, nebo se o něj jen zajímá, tak může jet s námi. Zájemci se mohou hlásit nejlépe na emailu uvedeném v článku, na který jsem odkazoval.

čtvrtek 31. května 2007

svět ze sedla...

Říká se, že svět je nejkrásnější z koňského sedla. Tato myšlenka by si našla jistě mnoho zastánců, jenže nežijeme v zemi, kde by byli koně běžnou součástí našich životů. Zapátráte-li ve svých garážích, sklepech či kolárnách, tak tam pravděpodobně najdete nějaký model bicyklu. Cyklistické sedlo a celkově jízda na kole se od koňského sedla a jízdy na koni podstatně liší - ovšem jaký v současné době dostupný druh individuální dopravy se jízdě na koni nejvíce podobá? - Cyklistika!

V posledních týdnech je to právě jízdní kolo, které si pro svou cestu volí někteří ze strakonických mládežníků, kteří dojíždějí na nedělní bohoslužby do Písku. Je to příležitost pobýt na čerstvém vzduchu. Po stresu ani památky. Celou cestu do shromáždění tedy projíždíme probouzející se přírodou. Vnímáme vůně okolí, barvy a sílu slunce, odstíny ranní oblohy, dynamiku větru, hlasy ptáků. V tom všem lze vidět krásu a řád, které tu jsou den co den - věrně se každé ráno obnovuje veškerý život.
Beru si však k srdci a s důvěrou očekávám Hospodinovo milosrdenství, jež nepomíjí, jeho slitování, jež nekončí.
Obnovuje se každého rána, tvá věrnost je neskonalá.
Pláč 3:21-23
Obvykle se dohodneme v sobotu večer s pomocí icq a sraz máme v neděli ráno v 8:00 u Hvězdy. Trasa je: Strakonice - Přešťovice - Štěkeň - Nové Kestřany - Kestřany - Zátaví - Písek. Celkem je to 21 km cesty s občasnými kopci přes jihočeský venkov a většinou nám cesta trvá asi 1 hodinu a 5 minut.
Návrat dle dohody, většinou krátce po skončení shromáždění.
Už jste to také zkusili? ;-)

pondělí 9. dubna 2007

Blog o English Campu

Jsme vděční za to, že jako strakonická mládež můžeme v létě pořádat English camp. Již dávno probíhají nejrůznější přípravy a 15.4. budou nejspíš k dispozici přihlášky. Protože na přihlášky na English camp se nejspíš nikdy nepodaří dát opravdu všechny užitečné informace, tak letos vzniká speciální blog jako pokus o plnější komunikaci od organizátorů kempu ke studentům. Tento postup se rozhodl využít i písecký kemp a možná inspirujeme i další města, takže zde jsou odkazy:

Velikonoční pomlázka


Víte jak šikovně ať už přes icq, nebo přímo zjistit jestli bude děvče na Velikonoční pondělí dopoledne k zastižení? :-)
"Kam že to jedeš zítra ráno?"
Nenápadný průzkum okolí a ad hoc plánování nám umožnily chytit příležitost za pačesy a podniknout společenské návštěvy mládežnic ve Strakonicích. Ve složení Jozef a Jura Š., Martin L., Martin P. a Jirka Š. jsme si vykoledovali skořápková i čokoládová vajíčka, ale hlavně snad potěšili naše blízké svou návštěvou a nepochybně zdravým výpraskem...

sobota 7. dubna 2007

Velkopáteční shromáždění v Písku

Toto je znak České lékárnické komory. Tato organizace má podobně jako např. American Medical Association a Stanford School of Medicine ve svém znaku hada na holi. Je to symbol řeckého zbožštělého lékaře Asklépia. Přirozeně bych se domníval, že tento symbol pochází z příběhu zapsaném ve Starém zákoně ve čtvrté knize Mojžíšově ve 21. kapitole, verše 4 - 9. Izraelský lid byl sužován hady pro svoji nevíru. Když přišli za Mojžíšem a přiznávali svůj hřích, tak Bůh ihned přikázal Mojžíšovi, aby zhotovil bronzového hada, kterého měl připevnit na žerď a kdokoliv na něj pohlédl, tak zůstal po uštknutí naživu. Na Velkopátečním shromáždění se četl tento příběh a četlo se ještě z Nového zákona, z 3. kapitoly Janova evangelia. Zde Ježíš vysvětluje Nikodémovi, že podobně musí být vyvýšen i Ježíš, aby každý, kdo v něho věří, měl život věčný. To vyvýšení nastalo právě při Ježíšově krutém ukřižování, které si na Velký pátek křesťané připomínají. Velký pátek je "Velkým" pátkem, protože jeho význam je tak velký.

Kázání měl br. kazatel Martin Běle. Pavel Makal posloužil při čtení z Bible a součástí shromáždění bylo i vysluhování Večeře Páně.

neděle 25. března 2007

Narozeninová párty Evči Švehlové - sobota 24.3.

Balónky, Krtkův dort, studená rovná střecha, přátelé, dárky, hudba a obří kremrole. To jsou hesla na přiblížení akce. Jeden obrázek prý vydá za tisíc slov, takže zneužiji tohoto rčení a využiji toho, že jsem byl prozíravý a pořídil nějaké fotky :-).
Organizační poznámka: Vy ostatní, kteří jste na párty pořídili nějaké fotky a můžete je nahrát na Facebook, tak je tam prosím nahrajte a pošlete mi odkaz na to album, který vidíte jen vy a já ho sem přidám.


Další fotky:

sobota 17. března 2007

Houba v Táboře - jaké to bylo

O Houbě by toho mohlo být řečeno hodně, jenže já se nyní omezím jen na heslovitý přehled. Stejně je nejlepší zeptat se někoho z účastníků osobně... Podotýkám však, že pokud by někdo ze zúčastnivších se mládežníků měl chuť něco podrobnějšího napsat, tak story z akce je vítaná.
Akce proběhla za účasti asi 60 mládežníků. Mládeže: CB České Budějovice, CB Písek, CB Tábor, BJB Cheb, Elim Písek & Strakonice + řečník Filip Žižka z BJB Vinohrady a kápo David Novák z CB Dejvice. Pohostinnost a organizace hostitelské mládeže vynikající. Další Jihočeská Houba bude pravděpodobně v říjnu v Elimu v Písku.

Další fotky:

V článku, který sloužil jako pozvánka na tuto Houbu a který je umístěn také na tomto blogu si můžete přečíst něco více o charakteru této akce.

pondělí 12. března 2007

Bohoslužba ve Strakonicích 10.3. - jaké to bylo

V Lukášově evangeliu, 13. kapitole, verše 6-9 najdeme příběh o fíkovníku. Význam tohoto textu se stal tématem naší bohoslužby, na které se nás sešlo dohromady 11. Měli jsme i vynikající americkou bábovku a posezení (poležení) k dobrým rozhovorům. Zde je "quattro fotka" pro ilustraci, nicméně další bohoslužba je v neděli 1.4. od 16hod a každý je zván...


Další související informace si lze přečíst v jednom z předešlých článků, který byl napsán jako pozvánka na toto setkání.

sobota 10. března 2007

Houba v Táboře 16.-17.3.

Pozn.: Houba zde není kapela, ani osoba či jiný živý organismus, ale "regionální" setkání / konference pro křesťanské mládeže.

Jako elimácká mládež nejsme nějaká separující se skupina mládeže, ale naopak jsme vděčni, že můžeme mít s mládežemi jiných sborů mnoho společného. Je to hlavně smysl existence skupin Mládeže, kterým je oslava Boha různými způsoby skrze vše co děláme a potom osobní vztahy mezi jednotlivci, spolupráce na různých kempech a akcích pro naše přátele, návštěvy mládeží a podobně.

Houba, aneb nasávání jinak - to je titul, který ukazuje na to, že Houba je o růstu. - Je to růst skrze seminář, poznání nových lidí, sdílení svědectví o Bohu, společné písně chval Bohu a společné modlitby a společné programy dne a společné hry a společné jídlo a společné přespávání a společné...
Pojeďte a uvídíte!

Informace v bodech:
Téma: Identita v Kristu
Řečník: Filip Žižka
Místo: modlitebna CB Tábor
Datum: 16.-17. března 2007 (v pátek začátek večeří a v sobotu konec okolo 15:00)
Cena: 150,- Kč (s výborným jídlem, ale bez dopravy)
Přihlašování a placení: u Markéty Pospíšilové (775184321) - prý je přihlášeno 32 elimáků :-)
S sebou: spacák a karimatku, přezůvky
Pravděpodobně se zúčastní: CB Tábor, CB České Budějovice, Elim Písek & Strakonice, BJB Cheb, BJB Praha Vinohrady
Doprava: společně vlakem - sraz v 15:15 na vlakovém nádraží v Písku, nebo v 15:00 sraz na vlakovém nádraží ve Strakonicích (Písečtí vlastně přistoupí k nám do vlaku - my jim budeme držet místa a oni s námi budou počítat do skupinové jízdenky). Lucka L. má na starosti tuto přepravní akci, Jozef dorazí do Tábora přímo z Prahy.
Zpátky se v sobotu vrátíme nejpravděpodobněji vlakem v 18:51.

Podobnou pozvánku najdete i na Frogiwy blogu.

neděle 4. března 2007

Bohoslužba ve Strakonicích s Jirkou Kantorem - sobota 10.3.

Křesťané se scházejí ke společnému shromáždění, aby s tím, co ve svých životech prožívají přicházeli společně do Boží přítomnosti. Prostřednictvím čtení a výkladu Bible můžeme poznávat Boží charakter. V modlitbách máme možnost reagovat na vyslechnuté kázání. Ve zpívání písní chval můžeme vyjadřovat Bohu úctu. Slavnost Večeře páně slouží k připomínce a zvěstování Ježíšovy oběti, která je mocí ke spasení každému kdo věří.
Konání křesťanského shromáždění je lidská i duchovní záležitost a církev musí v každém čase ve víře hledat vyhovující způsob bohoslužby tak, aby forma i obsah vskutku co nejvíce ukazovaly na Boží jednání se svým lidem. Jsme proto církví stále se učící.

V sobotu 10.3.2007 budeme mít první takovou bohoslužbu ve Strakonicích. Bude se konat v bytě Pospíšilových (mapa zde), kteří se do Strakonic právě nedávno přistěhovali a začátek je v 16:00. - Doporučuje se být na místě včas, neboť začátek bychom chtěli dodržet. Celé setkání bude trvat asi hodinu a půl. Každopádně částečná účast je stále lepší než žádná, takže se nikdo nemusí cítit proviněně, pokud by z jakéhokoliv důvodu chtěl přijít, či odejít v jiný čas.

Stěhování Pospíšilových do Strakonic

V sobotu 3.3. 2007 se Alča a Martin Pospíšilovi přestěhovali do Strakonic!! A to po mnoha měsících nelehkého hledání vhodného bydlení. V tomto bytě se totiž budou konat naše pravidelná setkání jako např. skupinka Exit316 a proto se tyto okolnosti braly v úvahu. Byt se nachází v Husově ulici nad parkem, nedaleko Euroškoly. Odkaz na mapu s jeho polohou je zde. Nedá se však říci, že by Strakonice byly pro Pospíšilovi docela novým městem - již od září 2006 jezdí každý týden na strakonickou skupinku Exit316 a mnohé jiné akce. Jsme za ně moc vděční a oni v nás mohou mít Boží rodinu, o kterou se mohou opřít.

Berte na sebe břemena jedni druhých, tak naplníte zákon Kristův.
Galatským 6:2

Alčo a Martine, VÍTEJTE!
Během soboty proběhly 2 fáze nastěhování: dopoledne dovezení věcí a k večeru jsme skládali dohromady skříň. Zde jsou některé fotky:


Večer jsme ještě společně jeli do Elimu v Písku na tzv. "Weigel párty" - načerpat od českého génia Cimrmana... (více informací na Frogiwy blogu)

pondělí 19. února 2007

Čtení Žalmů s Jirkou Kantorem sobota 24.2.


Starozákonní sbírka Žalmů je židovskou poezií. Jednotlivé žalmy byly psány různými lidmi za různých okolností. Mnoho žalmů oslavuje Boží skutky a charakter, ale najdete tu i nářek nad nespravedlností, pochybnosti, hněv a strach. Tato část Bible ukazuje o čem je modlitba a vztah k Bohu vůbec. Znamená to přinášet před Boha všechno co prožíváme bez ohledu na to jaké to je - stejně jako to dělali pastýři ovcí v Izraeli. A k čemu to povede? Máte víru abyste to zkusili? Potom to zkuste! ;-)



S Jirkou Kantorem probíráme tzv. "Žalmy stupňů", které jsou č. 120-135. Pokládáme si otázku: "Co prožíval autor toho žalmu a co ho vedlo k tomu co napsal?" - A docházíme k překvapení, že tomu žalmu nejen rozumíme, ale že často dokážeme vidět v principu stejnou situaci v našich životech!
Setkání je v sobotu 24.2. od 16:00 v bytě u Ruth v Husově ulici (nad parkem) ve Strakonicích.


(Jirka Kantor)

Více se dozvíte, když se zeptáte někoho kdo byl na předešlých setkáních.

Exit316

Od září 2006 vysílá Česká televize nový publicisticko-vzdělávací pořad Exit316. Je to jeden z projektů Křesťanské akademie mladých (http://www.kam.cz/), která využila nabídku ČT podílet se na přípravě takového typu pořadu. Cílem je kultivovat duchovní prostředí v ČR, tj. zbořit předsudky, že křesťanství je něco zastaralého, pro slabochy atd. Chce se poskytnout pravdivý obraz o křesťanech, probudit zájem mladých lidí o Bibli a o Boha.

Sledování televize je ale pořád jenom sledování televize. Máte vlastní názor? Po vlastní zkušenosti, podle životních priorit, podle lidí, kterým důvěřujete a mnoha dalšími různými způsoby si člověk uvědomuje svůj názor. Věřím, že názory a příběhy druhých lidí mohou být zdrojem obohacení našich vlastních životů. Dokonce bude pravda asi i to, že člověk potřebuje přicházet do styku s odlišnými názory než sám má, aby se je učil brát vážně. Jednotlivé epizody pořadu Exit316 ukazují témata, jejichž styl řešení ovlivňuje náš život. Minimálně ten na Zemi. Člověk na to nemusí být sám, ale může se seznámit i s míněním ostatních mladých lidí, kteří zpravidla prožívají podobné věci. A proto je tu skupinka Exit316. Cílem skupinky je vést diskuzi k danému tématu epizody a mít užitek ze zkušeností druhých. Stejně užitečné je i to, že se můžeme uprostřed týdne sejít a sdílet navzájem naše radosti a starosti.

Ve Strakonicích se scházíme na "Sledovací a diskuzní skupinku Exit316" ne v čase vysílání, ale každou středu, nebo čtvrtek od 17:30 - upřesněno vždy v kolonce "blíží se". Nejprve jsme se museli střídat a podle ochoty rodin mládežníků být jednou za čas tam a potom zase jinde. Potom jsme měli tato setkání pravidelně v bytě u Ruth - američanky, která hraje ve Strakonicích basketbal. Nakonec již jsou Pospíšilovi přistěhovaní do Strakonic a tato setkání máme v jejich bytě. Přijďte a pozvěte i přátele!
(s koncem školního roku a vysílání pořadu skončily i tyto skupinky - pokračování po prázdninách...)

Odkaz na mapu s vyznačením místa, kde bydlí Pospíšilovi, je zde.
Jednotlivé již odvysílané díly lze shlédnout na internetových stránkách ČT zde.
Web věnovaný tomuto pořadu: www.exit316.cz.
Videoklipy z podzimních dílů Exitu316 si můžete pustit zde.

čtvrtek 15. února 2007

Služba Strakonic a odpoledne s američany v neděli 11.2.

Ráno jsme se v časných hodinách vypravili vlakem do Písku, abychom tam byli včas na přípravu místa pro bohoslužbu. Nutno říci, že jsme si tu práci řádně užili... ;-) Na shromáždění jsme měli hosty, mezi kterými byli Caesar Kalinowski a Todd Moore, kteří v Písku rozhodně nebyli poprvé a mnozí je znáte. Odpoledne jsme ve dvou autech vyrazili na návštěvu Strakonic a pozvali jsme ještě několik přátel ke společné procházce po městě. Odpočinutí a zahřátí jsme našli v čajovně. Po návratu do Písku jsme ve Velrybě shlédli Piráty z Karibiku 2. Kákuše a Lukáš měli spolu s několika píseckými setkání malé skupinky a v půl deváté jsme odjížděli domů do Strakonic.
Jsem za tento den velmi vděčný, neboť jsme se mohli podílet službou na chodu shromáždění, vyslechli jsme kázání, mohli jsme pobýt s bratry z Ameriky, ale i spolu navzájem, a byla příležitost k osobním rozhovorům, svědectvím a sdílení zkušeností. Jsme prostě Boží církev.


Více fotek najdete v mém fotoalbu na Facebooku (uživatelé Facebooku dávno viděli...), které je přístupné na odkazu:

úterý 13. února 2007

Exit316 ve čtvrtek 15.2.2007

Nestandardní dny pokračují a zase tu máme strakonický Exit ve čtvrtek místo středy - tentokrát protože ve středu by nemohly přijít Tina a Lucka. Já na tomto Exitu tentokrát nebudu, protože mám první týden nového semestru, ve čtvrtek mi končí škola v 16:00 a v pátek potřebuji stihnout školu v 7:30. Jistými improvizovanými způsoby bych se dokázal dostavit, ale není to tak nutné... snad.
Tady je info v bodech:
  • skupinka bude v bytě u Ruth v Husově ulici
  • přicházet se může od 17:30
  • jídlo a pítí se hodí ;-)
  • téma epizody je "Bolest"
  • přijedou i nějací Písečáci
  • proč nepozvat kamarády?
Do komentářů můžete klidně psát jestli příjdete, nebo ne.
Připojuji odkaz na web Exitu.

pátek 9. února 2007

Služba Strakonic v hale Elim neděle 11.2.

Nedělní bohoslužby Elimu se již několik týdnů konají pravidelně ve velkém sále haly Elim. Tento sál je přes týden i o víkendu využíván ke sportování a pro nedělní dopoledne se musí připravit na konání bohoslužby. Příprava je náročná na čas i počet pomocníků a proto vznikly pracovní týmy, které přípravu sálu zajišťují. Hlavní práce spočívá v rozložení koberců na palubovku, rozestavení židlí a dalšího vybavení. Po skončení shromáždění se vše uklízí, aby sportovci nezakopávali o židle, nemuseli hrát basketbal na koberci a tak podobně...


Tuto neděli 11.2. bude mít službu parta ze Strakonic. Pomoc každého je vítaná. Alča a Martin Pospíšilovi tam budou první a ví co a jak. Tato akce bude vyžadovat, abychom o víkendu vstávali ještě dříve, než normálně vstáváme do školy! Ze Strakonic se do Písku dopravíme vlakem v 7:07, v Písku budeme v 7:29. Sraz na vlakovém nádraží ve Strakonicích v 7:00, abychom počkali na ty co se pár minutek zpozdí a koupili skupinovou jízdenku.
Návrat z Písku klasicky - viz článek o shromáždění obecně.

středa 7. února 2007

Kašperky 28.1.

Do české kotliny se dostal konečně sníh a mohli jsme vyrazit na hory! Skibusem v 16:30 od plaveckého stadionu vyrazila naše formace ve složení 3 snowboardisti a 5 lyžařů. Zůčastnili se: Jozef a Jura, Evča a Jirka, Ola a Justin, Janča a Lucka. Areál byl vybaven vlekem typu kotva, který činil nováčkům nepřekonatelné problémy :-) Naplnila se však slova z biblické knihy Přísloví "Lépe dvěma než jednomu..." a pomoc přátel teprve utvářela nezapomenutelnost zážitků. Nikomu se nic nestalo. Janča byla skvělá instruktorka. Jozef, Jura a Evča poznávali krásy "prkna".



Info ze zákulisí: Možná bude i video z akce! - až budu mít fotky a bude čas na jeho produkci...