Ostrov Pag v Chorvatsku – nádherné a klidné místo pro dovolenou

Chorvatsko je známé a u turistů velice oblíbené zejména díky členitému pobřeží a množství ostrovů v Jaderském moři. A pátým největším na Jadranu vůbec je ostrov Pag.

Na tomto webu najdete všechny potřebné informace pro dovolenou na Pagu. Snažili jsme se stránky psát z pohledu českého turisty. Pokud se chcete dozvědět něco o autorech, přečtěte si stránku o nás nebo nás kontaktujte.

Ostrov Pag
foto: Wikipedia.org

Geograficky sice tento ostrov patří k Severodalmatským ostrovům, od nichž se však poněkud odlišuje. Jednak svou polohou a rozlohou, a jednak zaměřením na cestovní ruch. Z těchto důvodů se Pag řadí spíše ke skupině Kvarnerských ostrovů, mezi kterými je se svými 285 m2 třetím největším. Přes poměrně velkou rozlohu zde žije pouze zhruba 8 tisíc stálých obyvatel, jejichž počet se značně zvyšuje o turisty hlavně v letní sezóně.

Ostrov najdete poblíž jižní části vnitřního pásu Kvarnerských ostrovů, směrem na jihovýchod od dalšího ostrova Rabu. Pag je protáhlým ostrovem o délce 60 km. Od chorvatské pevniny jej odděluje Velebitský průliv a od Rábu Pažský průliv. Severovýchodní stranu ostrova tvoří strmé hory, jihozápad je nízký a je horami chráněn od nárazového chladného větru zvaného Bóra, vanoucího z pevniny na moře.

Ideální místo pro vaši dovolenou

Chcete si během dovolené užít klid? Tradiční chorvatské destinace jsou pro mnohé z nás až příliš živé. A právě v tomto ohledu je ostrov Pag ideální – pobytem na něm se vyhnete přeplněným ulicím a podnikům plným turistů. Dopřejte si levné ubytování v apartmánu, odpočinek na krásných a romantických plážích, vychutnejte si chorvatskou gastronomii a ve volných chvílích navštivte některou ze známých historických památek na ostrově.

Dovolená na ostrově Pag »

Doprava na ostrov (i na něm) a turismus

Ještě zhruba do poloviny minulého století se bylo možné na ostrov dostat pouze lodí (případně soukromým letadlem). To však změnil 340 metrů dlouhý most. Modernizací prošly i dřívější komunikace. Pokud hledáte optimální a pohodlnou cestu na ostrov, čtěte dále.

Doprava na ostrov (i na něm) a turismus »

Počasí

Tak jako jinde v této oblasti vládne i na Pagu typické středomořské podnebí. Počasí je po většinu roku slunečné a teplé. Z pevniny sem vane často chladná Bóra, která vzduch příjemně ochlazuje a také umožňuje pěstovat místním obyvatelům na svazích hor vinnou révu, a v údolích olivy, ovoce a zeleninu. Zvláštností jsou kilometry kamenných zdí, které místní vystavěli za účelem zábran před větrem a ohraničení pozemků, na kterých se chovají ovce. Díky nim se ostrov proslavil výrobou světoznámého pažského sýra, který je místní specialitou vyváženou i do zahraničí. Většina území je holá a skalnatá, ale velmi se zde daří bylinám, jako je tymián, rozmarýn nebo šalvěj.

Historie Pagu

Ostrov Pag

V dávné minulosti byl ostrov osídlen ilyrským kmenem Liburnů, což byli zdatní mořeplavci a stavitelé lodí. Pozůstatkem a dokladem o jejich působnosti jsou zbytky opevněných sídel a nekropolí. Jejich přemožiteli byli Římané, po kterých se dochovaly zejména zbytky soustavy opevnění. Za panování Římanů došlo na začátku 4. století n.l. k silnému zemětřesení, při kterém se propadlo do moře celé římské město Cissa. Původně stálo přibližně na místě dnešní osady Caska v západní části Pažského zálivu. Zbytky původního města, které bylo poměrně velké a odhadem zde žilo snad až 30 tisíc obyvatel, jsou dodnes viditelné na mořském dně. Pro amatérské potápěče však údajně není zdejší podmořský terén vhodný.

Od 7. století se na Pagu začaly usazovat Slovanské kmeny, od 15. do 19. ovládali toto území Benátčané a po nich byli dalších 100 let místními pány Habsburkové. Po II. světové válce byl Pag jako součást Chorvatska jugoslávský až do vzniku samostatného chorvatského státu.

Pag je známý výrobou krajek zdobících především krásné lidové kroje, které se spolu s některými národopisnými zvyklostmi dochovaly dodnes. Turisté mohou při častých místních slavnostech obdivovat lidové tance a písně.

Turistický ruch se na ostrově začal rozmáhat hlavně díky vybudování asfaltové silnice od trajektu v Žigljenu, táhnoucí se celým ostrovem až na východ k Pažskému mostu dlouhému 340 m. Tato unikátní spojnice mezi ostrovem a pevninou byla postavena v 70. letech minulého století. Výhodou je propojení této komunikace s magistrálou směřující na Zadar a dál do Dalmácie.

Historie a zajímavosti o Pagu »