Kuřecí prsíčka pod peřinkou

4 plátky kuřecích prsíček, 0,5 kg drůbeží nebo míchané sekané, 4 plátky sýra, 1/2 dcl olivového oleje, sůl, pepř
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na olivovým olejem vymazaný pekáček. Každou porci přikryjeme kopečkem běžně ochucené sekané tak, aby bylo kuřecí prsíčko zakryté, pokapeme olivovým olejem a dáme zapéct do trouby. Před dopečením položíme na každou porci plátek sýra a necháme ho mírně roztavit. Podáváme s bramborovou kaší.

Kuře na zázvoru a víně

kuře, 2 lžíce sójové omáčky, 1/4 šálku bílého vína, lžička cukru, lžička zázvoru, 2 stroužky drceného nebo utřeného česneku, lžíce drobně pokrájené cibule, 2 lžíce oleje, sůl

Kuře rozporcujeme na menší dílky a vložíme do směsi z výše uvedených přísad. Ponecháme 1 až 2 hodiny uležet v chladničce. Nesolíme. Pak kousky grilujeme nebo pečeme a při pečení potíráme zbylou mírně osolenou směsí. Podáváme se suchou rýží a zeleninovým salátem. Rýži pokapeme zbylou omáčkovou směsí, kterou předtím povaříme. Kousky kuřete také můžeme namáčet do omáčky.

Nadívaná kuřecí prsíčka se smetanovou omáčkou

4 velké kuřecí prsní řízky, 4 lžíce másla, 3 pórky – pouze bílé a světlezelené části (když bude pórek veliký, stačí jeden),1 lžíce strouhané limetkové kůry, 250 ml kuřecího vývaru (můžeme polovinu vývaru nahradit suchým bílým vínem), 125 ml smetany ke šlehání,  lžíce citronové šťávysůl, pepř

Kuřecí prsa nařízneme ze silnější strany tak, aby se vytvořila kapsa (pozor abyste řízek úplně neprořízli) a necháme maso stranou.V pánvi na másle osmažíme najemno nakrájený pórek a citronovou kůru (smažíme až je pórek měkký, ale aby nezměnil barvu). Občas zamícháme. Pak vyndáme z pánve a naplníme jím kapsy z kuřecích prsou a zašijeme je nebo zajistíme párátky. Kuřecí kapsy samozřejmě ještě osolíme a opepříme.Na pánvi osmažíme po obou stranách zašité kuřecí kapsy.Přilijeme vývar a uvedeme do varu. Pánev přiklopíme a asi po 5min kapsy obrátíme. Až je maso hotové, děrovanou naběračkou ho vyjmeme z pánve a uchováme v teple. Šťávu vyvaříme na polovinu původního množství, přimícháme smetanu a znovu necháme vyvařit na polovinu množství. Ochutíme citronovou šťávou, osolíme a opepříme, pak přidáme maso a nějakou přílohu nejlépe rýži.

Jogurtové řízky

maso na řízky jakékoliv kuřecí, vepřové, bílý jogurt, 2 vejce,  lžička vegety, 2 lžičky grilovacího koření strouhanka
Řízky dle zvyku naklepeme, příliš nesolíme, smícháme směs z jogurtu, vajec a koření a v této směsi obalíme, případně naložíme a necháme proležet. Já nakládám i den předem.Těsně před smažením ještě obalíme ve strouhance a osmažíme.

Kuře ve strouhance a na smetaně

kuře, šlehačka ,máslo,strouhanka,vajíčko,hladká mouka,sůl

Kuře si naporcujeme na malé kousky a osolíme ho a obalíme (i s kůží) klasicky v trojbalu.Takto připravené kuře naskládáme do pekáčku a zalijeme šlehačkou.Navrch na strouhanku ,která není zalitá šlehačkou nakrájíme hoblinky másla.Zaklopíme pekáčem a pečeme tak na 175 stupňů asi 60 minut a potom odklopíme a ještě tak 5- 10 minutek dopékáme. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory,s hranolkami a zeleninovým salátem .

Vařené drobení

500 g hrubé mouky, vejce, sůl

Na vále vypracujeme hodně husté těsto a na hrubém struhadle je nastrouháme. Rozložíme na vále nebo na utěrce a sušíme. Vaříme je ve vařící vodě asi 4 minuty. Pak je scedíme, pomastíme a podáváme jako přílohu k masu.

Barevné nudlové těsto

400 g pšeničné mouky, 80 g blanšírovaného nebo ,mrazeného špenátu ,2 vejce ,lžička soli ,špetka muškátu ,1-2 lžíce olivového oleje

Mouku prosejeme na vál a uprostřed vytlačíme důlek. Špenát velmi jemně usekáme a vymačkáme v utěrce. Přidáme vejce, sůl, muškát a olej. Vypracujeme pružné těsto. zavineme jej do vlhké utěrky a dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Na pomoučeném válu tence vyválíme a vykrajujeme potřebné tvary.Místo špenátu můžeme použít rajčatový, karotkový, cibulový nebo pórkový protlak. Jiné barevné tóny a chuť dávají rajčatový protlak, šafrán nebo sekané bylinky.

Nudlové těsto

400 g pšeničné mouky polohrubé ,4 vejce ,lžička soli ,1-2 lžíce olivového oleje

Mouku prosejeme na desku a uprostřed vytlačíme důlek. Do důlku dáme vejce, sůl a olej. Rukama uhněteme pružné těsto. zavineme je do vlhké utěrky a uložíme na 15 minut do chladničky. Těsto velice tence vyválíme. Vykrajujeme potřebný tvar. Těstoviny se  dají dlouho uchovat, musí být dobře vysušeny a uzavíráme je pak do sklenice.

Špízy z hlívy ústřičné

300 g hlívy ústřičné , 150 g anglické slaniny, 100 g tvrdého sýra ,klobása podlechuti , 2 vejce , hladká mouka , strouhanka , sůl , pepř

Hlíva ústřičná se musí nejprve předvařit v osolené vodě. Po jejím vychladnutí nakrájíme na kostky houby, slaninu, klobásu a sýr a střídavě napichujeme ingredience na jehlu nebo špejli. Vše osolíme a opepříme. Hotové špízy z hlívy ústřičné obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, stejně jako řízek a smažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.

Hlívová česnečka

350 g čerstvé nebo cca 40 g sušené hlívy ,kostku masoxu,3 stroužky česneku, sůl,  pepř, kmín, pažitku

Na plátky pokrájenou hlívu zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme masox a vaříme asi půl hodiny. Před koncem varu přidáme česnek utřený se solí a trochu kmínu, opepříme a stáhneme z ohně. Na talíři doplníme osmaženými houstičkami a pažitkou.