Nacházíte se na: Theofil > Revue Theofil

Revue Theofil - revue pro život z víry

Zamyšlení na týden

"Tradice obdržená v životadárné milosti musí vždy zůstat nedotknutelná."

sv. Basil Veliký, O Duchu Svatém, XII, 28

Archiv zamyšlení
 

velikonocni-inspirace-5-b.jpg


Nejnovější články

Tento pozdrav byl vyhrazen výlučně Marii

Origenes, sv. Ambrož Milánský, 7.4. 2024
Panna Maria obdržela od Boha výlučné poslání a výlučný dar: být matkou Boha vtěleného. Tuto výsadu a výjimečnost vyjadřuje již pozdrav, jaký pronesl archanděl Gabriel, poslaný od Boha ohlásit Marii tuto zvěst. A této mimořádnosti si byli vědomi i starověcí církevní autoři a otcové, kteří tuto skutečnost zdůrazňovali ve svých spisech, z nich např. slavný alexandrijský teolog Origenes (+254) nebo svatý biskup Ambrož Milánský (+397).

Přečteno 83xcelý článek

Bůh nám dává radost ze spásy, zářící z této slavnosti

sv. Atanáš Alexandrijský, 30.3. 2024
Velikonoce neboli Pascha Pána jsou nejdůležitějším svátkem křesťanství, protože jsou svátkem našeho vykoupení, svátkem Ježíšovy výkupné smrti na kříži a jeho slavného zmrtvýchvstání. V ní křesťané docházejí pití z pramene věčného života a "tato slavnost nás vede v těžkostech, jež nás potkávají v tomto světě", jak píše v jednom ze svých listů svatý alexandrijský biskup Atanáš (373).

Přečteno 149xcelý článek

INSPIRACE pro Velikonoce

30.3. 2024
V následujícím výběru nabízíme aktualizovanou nabídku textů dosud publikovaných v Revue Theofil, jež se týkají témat celé velikonoční doby a mohou tak zájemce navést k hlubšímu rozjímání Kristova sestupu do podsvětí na Bílou sobotu, jeho vzkříšení, nanebevstoupení a s tím spojených témat.

Přečteno 5740xcelý článek

Považte, jak za Vás trpěl, a rozvažujte o tak veliké lásce

sv. Kateřina de' Ricci, 29.3. 2024
Jeden z dopisů italské stigmatizované mystičky sv. Kateřiny de' Ricci (+1590) adresovaný jejímu otci, který prozrazuje jejich vzájemnou starost a péči, kdy otec světici a jejím spolusestrám pomáhal v zajišťování každodenních potřeb, nutných pro chod kláštera, a světice neztrácela ze zřetele starost o statky duchovní pro otce i celou její rodinu. V středu toho všeho však má stát veliká láska Pána, projevená na kříži.

Přečteno 119xcelý článek

Hle, člověk!

28.3. 2024
Utrpení a smrt Krista ukazuje, jakou moc má hřích, vzkříšení Krista však ukazuje, jakou moc má Bůh.

Přečteno 240xcelý článek

Skrze kříž se země stala nebem

sv. Jan Zlatoústý, 26.3. 2024
Nejen Kristova osoba, ale i jeho kříž - symbol a nástroj jeho vykoupení - jsou mezním, zlomovým bodem v dějinách vesmíru, takže lze díky tomu mluvit nejen jako "před Kristem" a "po Kristu", ale i jako "před křížem" a "po kříži", neboť "kříž je počátkem naší spásy", jak píše ve své oslavě kříže sv. Jan Zlatoústý (+407).

Přečteno 255xcelý článek

Jeho ranami jsme uzdraveni

sv. Anděla z Foligna, 1.3. 2024
Není žádný hřích, který by nemohl být odpuštěn, není žádná bolest, která by nemohla být uzdravena, protože všechny naše hříchy a bolesti vzal Ježíš Kristus, Syn Boží a Spasitel světa, na sebe, aby nás osvobodil pro věčnost v jeho nebi, jak k této důvěře v tuto pravdu v jednom z jejích vidění pobízel i středověkou italskou mystičku sv. Andělu z Foligna (+1309).

Přečteno 212xcelý článek

Všechny články