Stockholm stránky - hlavná strana

STOCKHOLM

CESTA TAM

STOCKHOLM CARD

DOPRAVA

TREBA VIDIEŤ

 Facebook:   Zaujímavosti  &  Cestovanie

Gröna Lunds park | Televízna veža | Skanzen Akvariet | Historické múzeum | Národná galéria
Mestská radnica | Biologické múzeum | Vasa Múzeum | Nordické múzeum | Ázia a Východ | Stredomorie | Drottnigholm |
Skanzen



 

 EDITORIAL AUTORA

 
Milí návštevníci, vitajte na cestopisných stránkach o meste Stockholm. Ak sa chystáte tento kút sveta spoznávať prvý krát, istotne budete prekvapený, koľko bohatstva táto krajina a jej hlavné mesto má.

 MENU

 

 INZERCIA

 

 NEPREHLIADNITE

 

 CESTOVANIE

 
Pozrite si aj iné stránky o cestovaní:
Cestovanie.biz - Cestopisy a miesta
Cestovanie.net - Cestovateľský magazín
Cestovanie.info - Cestopisy a fotografie
Zanzibar - Cestopis z ostrova Zanzibar
Bali - Cestopis z ostrova Bali
New York - cestopis z New Yorku
ZN.SK - Magazín Zaujímavé novinky

 WEB A KONTAKT

 

pošta: stockholm*naetoo.com

 
 STOCKHOLM
 
 

Švédsko, škandinávska krajina trochu zlatých korún, prekrásnej často nedotknutej prírody, spokojných ľudí, žijúcich si svoj život podobný tomu nášmu, aj keď ten svoj typický obraz mu dodáva aj prítomnosť mora a história, za ktorú sa nemajú prečo hanbiť.

 
 

DopravaVitajte na mojom cestopise o Štokholme. Po pravde, nehrám sa na veľkého cestovateľa, ale toto mesto ma zaujalo na toľko, že si podľa mňa zaslúži svoj cestopis. Ak náhodou hľadáte nejaké informácie o ceste do tohto mesta, jeho možnosti, či potrebujete malú orientáciu v tom, čo treba vidieť a čomu venovať pozornosť, potom ste na správnom mieste. Nie každý môj názor sa môže rovnať s názorom iného cestovateľa, preto aj prosím celý obsah webu berte ako informatívny názor na web vyronený z pamäti a z fotografii. Upozorňujem že na uvedený textový materiál a fotografie sa vyhradzuje akékoľvek právo na šírenie a ďalšie využitie. Všetky informácie sú z vlastného poznania bez použitia iných materiálov, rovnako taktiež aj pred cestou tam, ako po príchode domov.

 Hlavné mesto

Štít VikingovŠtokholm, alebo radšej mne milší originálny názov Stockholm, je hlavné a zároveň najväčšie mesto Švédska. Švédsko je monarchiou a vládne mu kráľ Carl XVI Gustav. Podobne ako v Anglicku aj tu sa o chod krajiny starajú aj iné zložky, nie len kráľovská rodina. Poradové číslo kráľa je možné vidieť vždy na bráne kráľovského paláca. Na uliciach čistota a pokoj. Aj keď som nemal možnosť vidieť políciu takmer za celú dobu mojej návštevy mesta, zdalo sa, že je všade pokoj.

         Všade kde treba nájdete taxíky, ktoré majú dokonca svoj vlastný druh ŠPZ značiek a vlastne ani podľa  svojho taxi obleku si taxík len tak nepomýlite s bežným autom. Na počudovanie je Stockholm celkom malý, respektíve veľmi veľký, ale prejsť ho celý (čo sa centra a historických oblastí týka) sa naozaj dá rýchlo. Máte čo pozorovať na každom kroku. Tí čo budú mať pri prechádzkach viac šťastia nájdu dokonca aj slovenskú ambasádu, ktorá je dosť zašitá v uličke bez vlajky susediac s ázijským obchodným centrom a nejakými ďalšími kanceláriami.

 

Škandinávska krajina

 

         Celý ten pocit z tejto krajiny čistej a pokojnej mi akoby naschvál narušovali ľudia, ktorí jednoznačne neboli Švédi. Ázijskí a Africkí prisťahovalci sú na každom kroku, mal som šťastie na šiltovkových gaťo-rozťahaných mládencov, na mol a vrieskajúcich pánov a iných, ktorý dojem nepokazili istotne len mne. Inak sú celkovo Švédi celkom milý národ, s trochu tvrdým a komplikovaným jazykom, veď na ceduli je niečo napísané a prečítajú to úplne inak. Svetlá pokožka a vlasy, zväčša aj príjemné tváre. Po pravde nepostrehol som nakysnuté znudené tváre, odpľúvajúcich neoholených zafajčených frajerov v rifľovej súprave. Ba ani na okraji takýchto ľudí nestretnete.  Je zrejmé, že aj samotná životná úroveň je trochu iná...

 

Prístav

 Doprava do Stockholmu
Do Stockholmu sa dá dostať rôznymi spôsobmi. Od nás určite však nie vlakovou dopravou. Z Poľska sú časté trajekty, no prevláda letecká doprava. Letenky do Stockholmu je možné si vyhľadať aj na internete. Stockholmu slúžia dve letiská. Bližšie je Arlanda, je väčšie a nachádza sa na ňom napríklad kuriozita Jumbo Hostel – hostel vybudovaný vo vyradenom Jumbo Jet 747. To vzdialenejšie a menšie letisko, využívané skôr pre turistický ruch, ale samozrejme aj bežnú dopravu je Skavsta - 80 minút cesty autobusom vzdialená od central station (T-centralen) v hlavnom meste. Po prílete na letisko, povedzme že ten môj prípad - Skavsta, je potrebné si kúpiť lístok na autobus, overte si či máte aj spiatočnú cestu. Ten sa dáva vodičovi pri vstupe, pre tento účel slúži autobus klimatizovaný, čistý, vraj v ňom je nutné dávať si pásy, ale nie je ich treba. Viac čítajte tu...
 



Všetky práva vyhradené © 2009-2010   STOCKHOLM.naetoo.com  - Venované Viktórii LPG
Zakazuje sa akákoľvek ďalšia reprodukcia a kopírovanie obsahu, linkovanie na súbory a iné poškodzovanie autorských práv. Akékoľvek iné využitie obsah okrem informovanosti pre vlastné použitie, sa zakazuje