Druhy svíček

Parafínové svíčky

Jde o svíčky, vyrobené z bíle krystalické směsi vyšších uhlovodíků, která se získává z ropy nebo dehtu. Na svíčky se používá parafín s obsahem oleje od 2%. Parafínový vosk je také bílý, bez zápachu, bez chuti a pevný s bodem tání od 47°C do 64°C. Je nerozpustitelný ve vodě, zato benzen nebo některé estery jej rozpustí snadno. Vosk je také odolný proti běžným chemickým vlivům, ale hoří výborně.

Čistý parafín se ale kvůli své náročné zpracovatelnosti při výrobě svíček používá málo. Proto se do něj přidávají chemická aditiva jako je například polyethylen. Parafínové svíčky se také velmi často vyrábějí ručně. Dá se tedy říct, že každá parafínová svíčka je unikát.

Zajímavosti:
Parafínový vosk je jedním z mála přijatelných surovin k výrobě svíček pro židovský rituál Menorah.
Parafín se dostal i na Měsíc. Stalo se tak při vyslání Lunar Roveru, (na dálku ovládaného vozidla, schopného vozit astronauty po Měsíci) kde parafín chladil jeho elektroniku.

Palmové svíčky

Palmové svíčky jsou vyráběny z palmového oleje, který je druhým nejpoužívanějším na světě (v roce 2004 ho bylo vyrobeno 28 milionů tun). Používá se například k výrobě mýdel, pracích prášků, jako olej na vaření a jako margarín. Najdete jej také v kosmetice a dobře léčí zranění. Nedávno se objevila možnost, jej použít také jako biopalivo. Olej se extrahuje z palmového ovoce (existuje i druh oleje, který je extrahovaný z palmových semen). Je díky vysokému obsahu beta-karotenu načervenalý. Uvařením se však barva ztrácí a olej se stane bezbarvým. Palmový olej je jedním z mála zeleninových tuků, schopných vydržet v pokojové teplotě.

Ze začátku byl palmový olej využíván hlavně k vaření a to v zemích západní Afriky. Jeho význam vzrostl až s vypuknutím Průmyslové revoluce, kdy jej začali britští obchodníci ve velkém nakupovat a prodávat jako lubrikant pro nově rozšířené stroje. Do roku 1880 vydržel jako hlavní exportní surovina zemí jako Ghana nebo Nigérie (poté jej nahradilo kakao). S jeho rozšířením po Evropě se začaly odhalovat jeho užitečné vlastnosti a tak začala výroba palmových svíček. Dnes jsou cenné hlavně kvůli svému lesklému vzhledu, který z nich činí netradiční dekoraci.

Gelové svíčky

Jsou vyrobeny ze známého materiálu podobnému želé – gelu. Gelové svíčky se vyrábí ve všech možných barvách a hustotách. Ve “svíčkařství” se používá tak, že se čirý gel nalije do skleněné nádoby libovolného tvaru. Na skle se poté vytvoří různé dekorace. Abstraktní efekty, pruhy, kruhy nebo třeba konkrétní obrazy. Proč se ale používá právě gel? Protože hustý gel používaný při jejich výrobě je schopen udržet předměty jako jsou mušle, kameny nebo písek a tak dotvářet tento propracovaný vzhled.

Ostatní svíčky

Existují však i méně estetické svíčky, nefungující jako umělecké dílo, ale například jako reklamní předmět. Existuje  mnoho druhů takových svíček, ať už jsou to svíčky s potiskem, znaku firmy nebo svíčky ve tvaru loga. Běžně se na ně také zavěšují různé letáky a lístky. Většinou se jedná o svíčky parafínové.