Střední a východní Turecko

Turecko - Ahtamar

Turecko stojí za návštěvu. Turecko je pro našince stále země exotická, ale kdo ho jednou navštívil, rád se tam vrací. Může za to množství památek připomínající rozmanité kultury historie Turecka (Chetitskou říši, řecké kolonisty - Efes, Pergamon, Římany, Byzanc, Turecký sultanát) i jedinečné přírodní zajímavosti (travertinové kaskády Pamukkale, skalní útvary v Kappadokii, mořské pobřeží). Turecko je pro návštěvníka spojení islámské architektury (zde člověk podléhá romantice pohádek Tisíce a jedné noci) se západní životní kulturou. Bývá výstižně nazýváno "Orientem se západní tváří", je členem NATO a rádo by se stalo i členem Evropské unie. Za prozápadní vývoj Turecka se zasloužil generál Mustafa Kemal, který později přijal jméno Ataturk (Otec Turků). Turecko zreformovalo stát i společnost podle západoevropského vzoru, provedlo odluku státu od muslimské obce, v písmu zavedlo latinku. Dovolenou českým turistům zpříjemňuje v Turecku i fakt, že ceny v obchodech a restauracích nejsou o mnoho vyšší než u nás.

Anatolská náhorní plošina je jádrem celého Turecka. Táhne se od Egejského pobřeží až k Arménii. Je obklopena vysokými pohořími: na severu pohořím Pontus, na východě Arménskou vysočinou, na jihu pohořím Taurus. Před 30 mil. let v období starších třetihor – oligocénu - zde byla silná vulkanická činnost a území bylo pokryto sopečnými sedimenty - měkkými horninami. Ty byly vystaveny erozi vody a větru, došlo ke zvětrávání, kterým byla odstraněna měkká část zemského povrchu. Z odolnějších hornin vznikly bizarní skalní útvary (údolí Göreme).

Anatólie v Turecku byla sídelní oblastí významných starověkých civilizací - Chetitů, Chatijců, Frýgů, Lýdů. Dnes je tato pustá, mírně zvlněná krajina téměř bez osídlení, jsou zde rozsáhlé stepi a nekonečná pole obilí. Okolní horská pásma brání příchodu dešťových mraků, proto je zde minimální množství srážek (200 - 300 mm/rok) a z toho vyplývá sporá vegetace. Tato část Turecka má suché, kontinentální podnebí: krátké, deštivé jaro, dlouhé, horké a velmi suché léto, dlouhou a drsnou zimu - v lednu a únoru teplota často klesá pod -15°C, na východě dokonce až k - 40°C. Nejpříjemnějším obdobím je podzim, který má zpočátku mírné teploty, později teplota pozvolna klesá.

Turecko - Nemrut Dagi

Hora Nemrut, u nás celkem málo známá, protože mnoho cestovních kanceláří na tajemný východ Turecka nezamíří, je vysoká 2150 metrů. Hora je součástí rozsáhlého pohoří Antitaurus. Vrchol leží asi 51 kilometrů severovýchodně od města Kahta, která je také ideálním výchozím bodem k poznávání celé oblasti. Její vrchol přetvořil kommagenský král, který nechal vybudovat dvě terasy a umístil sem kolosální sochy sebe a bohů postavených jemu naroveň. A po té nechal ještě navršit mohutný vrcholový kužel do výše 75 metrů, celý z malých kamenů. Pod tímto kuželem pravděpodobně leží hrobka krále, nikdo si tím ale není jistý. Zemětřesení, v Turecku tak časté, srazilo hlavy nejen dávným bohům, ale i velikášskému králi. Jejich bezhlavá těla však stále trůní na obou terasách, východní a západní, pod samotným vrcholem hory. Více než dvoumetrové hlavy teď leží u nohou svých bývalých majitelů. Oblast Nemrut Dagi leží na území tureckého Kurdistánu. Není to odtud moc daleko ani do Sýrie ani do Iráku. Přesto je tato oblast zcela bezpečná. Ano, míjeli jsme sice vojenské kontroly, které jsou zde, na východě Turecka, velmi časté, ale o turisty jim nejde. Kontrolují místní náklaďáky a autobusy. To vždy musí všichni a veškerý náklad ven, pak se kolem hromad se všemožným zbožím shlukují ženy s dětmi, muži důstojně postávají opodál a čekají, až turečtí vojáci vše zkontrolují. Vlastně celé Turecko je velmi hornaté, ale na východě se výška projevuje nejvíce. A Nemrut je místo opravdu nádherné…

Zájezdy do Turecka

Poznávací zájezdy do Turecka

Turecko - velký okruh

Turecko - Sultanhani

14-denní poznávací zájezd; termíny: říjen; cena: od 19 490 Kč

Turecko - mnohé z nás jistě láká navštívit bránu Orientu Istanbul, město na dvou kontinentech, město tisíců minaretů. A ještě k tomu v centrálním Turecku kouzelnou Kappadokii sopečného původu, na jihu a západě Turecka slavné starověké památky nejen z doby starého Řecka (Efes, Didma, Aspendos a další), ale také neskutečné modré a čisté moře, které Turecko mezi návštěvníky tolik proslavilo.

Turecko - velký okruh - 1 cesta letecky

Turecko - Konya

13-denní poznávací zájezd; termíny: říjen; cena: od 25 690 Kč

Pohodlnější varianta předchozího zájezdu. Turecko je země, která vám může nabídnout opravdu mnoho, starobylé antické a byzantské památky, islámské monumenty, pohodové lidi, vynikající kuchyni a krásné moře.

Turecko - Kappadokie s pěší turistikou

Turecko - Kappadokie

11-denní poznávací zájezd; termíny: červenec; cena: od 36 990 Kč

Připravili jsme pro vás velmi zajímavý program s pěší turistikou, zaměřený na poznání nejkrásnějších přírodních míst středního Turecka – oblasti slavné Kappadokie. Navštívíme i oblast nedalekého pohoří Ala Daglari s nejvyššími tureckými vodopády Kapuzbaşi. Projdete romantická údolí s neskutečnými skalními útvary a mnoha do skal vytesanými kostely. Uvidíte několika patrové podzemní město i středisko dervišského řádu Bektaşi. Pro omezení dlouhých přejezdů jsme do programu zařadili dva vnitrostátní lety, které nám spoustu času i ujetých kilometrů navíc ušetří. Během pobytu v Kappadokii budeme celý týden bydlet na jednom místě v Göreme, odkud budeme hvězdicově vyrážet na výlety. Göreme je centrem Kappadokie, je zde nejvíce zajímavostí a mezi zahraničními návštěvníky je oblíbeno pro blízkost jednotlivých přírodních i kulturních zajímavostí.