Tvorba www stranok použitím WordPressu

17 marca, 2010

Som mladý web dizajnér a ponúkam tvorbu stránok cez WordPress CMS (Content Management System). Ak máte záujem o vytvorenie www stránky použitím redakčného systému WordPress, prosím navštívte moju webstránku www.AAAstudio.net a kontaktujte ma.

O tvorbe webových stránok

Web dizajn je spôsob vytvárania internetových stránok, ktoré sú doručené užívateľom prostredníctvom internetových prehliadačov a iných zariadení umožňujúcich ich prehliadanie.

Internetovú stránku tvoria súbory umiestnené na serveroch. Práve servery tieto súbory “pospájajú” a zobrazia ich koncovému užívateľovi. Webovú stránku tvorí text, obrázky a iné, zložitejšie objekty vyžadujúce použitie pluginov, ako napríklad videá, alebo hry zobrazované pomocou Flash-u. Na umiestnenie všetkých týchto objektov do webovej stránky sa používajú HTML tagy.

Na grafické prispôsobenie internetových stránok sa často okrem HTML používa jazyk CSS (Cascading Style Sheets – Kaskádové štýly). Pomocou tohto jazyka sa dajú všetkým objektom vytvoreným pomocou HTML priradiť rôzne grafické efekty, ako farba pozadia, ohraničenie, farbu, typ a veľkosť písma a iné.

Stránky sa delia na dve základné kategórie.

Statické stránky nemenia svoj obsah a rozmiestnenie, pokiaľ ich správca manuálne nezmení. Ako príklad na túto kategóriu stránok môžeme uviešt jednoduchú HTML stránku. Samotné HTML totiž umožňuje vytváranie len statických stránok.

Druhou kategóriou stránok sú dynamické stránky. Tieto stránky prispôsobujú svoj obsah na základe požiadavok koncového užívateľa. Ten ho mení pomocou klikov a vyplnených vstupných polí. Na tvorenie dynamických webových stránok sa okrem HTML používajú aj iné jazyky, ako PHP, Perl, ASP a iné. Dynamické stránky často spolupracujú s databázami. Najčastejšie používaným typom databáz je SQL databáza, ktorá sa ovláda pomocou jazyka MySQL.

Dynamické stránky sa však dajú vytvoriť aj bez znalosti týchto jazykov. Slúžia na to systémy, pomocou ktorých zvládne tvorbu stránok aj užívateľ, ktorý ich neovláda. Sú to systémy ako Joomla, Drupal, alebo WordPress. Niektoré sú zložitejšie a na ich ovládanie sú potrebné určité znalosti, ale niektoré zvládne aj úplný začiatočník. Príkladom na jednoduchší redakčný systém je práve WordPress. Ten napriek jednoduchosti jeho ovládania ponúka množstvo funkcií a pluginov, pomocou ktorých sa dajú vytvoriť rozličné webové stránky. WordPress je však používaný najmä na tvorbu blogov. Stačí ho nainštalovať na webový server a je pripravený na použitie. Navyše proces inštalácie prebieha podobne ako inštalácia programu na počítači a zvládne to hocikto. Potom si už len vytvoríte sekcie článkov a môžete publikovať. Ak vám to nestačí, môžete si stránku vytvorenú vo WordPresse prispôsobiť pomocou rôznych funkcií, pluginov a grafických tém.

Clanok od AAAstudio – Tvorba Www Stranok