Vegall>Novinky>Klimakterium

Klimakterium

Vloženo: 22. 06. 2012 00:00:00

Klimakterium, u nás známější jako přechod, je období v životě ženy a přichází obvykle mezi 40. a 50. rokem života. Objevuje se průměrně 6 až 7 let před poslední menstruací a může trvat i několik let po ní.  Příčinou je utlumení funkce vaječníků, které přestávají produkovat vajíčka, a snižuje se množství ženských pohlavních hormonů, estrogenů a gestagenů, jež jsou tvořeny právě zrajícími vajíčky.

Přechod, klimakterium a obtíže

Další změnou provázející klimakterium jsou výkyvy v menstruačním cyklu, může být delší i kratší, než je obvyklé, a také intenzita krvácení se mění. Postupem času úplně vymizí, což se nazývá menopauza, a ženské tělo ztrácí přirozenou schopnost reprodukce, dostává se do tzv. reprodukčního klidu. Nástup je individuální a má na něj vliv více faktorů, jako je dědičnost či rasa, dokonce i geografie.

Zdravotní potíže související s klimakteriem

Množství pohlavních hormonů má vliv na celé ženské tělo a jejich úbytek negativně ovlivňuje celou řadu orgánů a funkcí. Estrogeny mají pozitivní vliv mimo jiné na růst a kvalitu kostí, snižují riziko vzniku cévních a srdečních onemocnění, pozitivně působí na paměť, mají vliv na sliznice, močové ústrojí, podporují zadržování vody a soli, urychlují spalování tuku, udržují dobrý stav cév a kůže, podporují produkci dalších hormonů.

Osteoporoza klimakteriumZde je vidět, jaké negativní vlivy vznikají nedostatkem estrogenů. Nejvýznamnějším z nich je řídnutí kostí (osteoporóza), vyšší riziko cévních a srdečních onemocnění či Alzheimerovy choroby, častěji může dojít k zánětům sliznic a infekci, objevuje se stresová inkontinence. K méně významným pak patří ztráta pružnosti pokožky, vznik vrásek a přibírání na váze.


Nejčastější příznaky klimakteria u žen

Bolesti hlavy v ženském přechoduMezi nejvíce rozšířené příznaky provázející klimakterium patří především bušení srdce, návaly horka a noční pocení, které často vedou k poruchám spánku. Tento proces však doprovází celá řada dalších projevů, k nimž patří bolesti hlavy a bolesti kloubů, nevolnosti, potíže se zažíváním, závratě, poruchy soustředění, podrážděnost, deprese a úzkost. Už při prvních příznacích by žena měla navštívit lékaře a poradit se s ním o možnostech, které jí život v tomto období usnadní.

Prevence a jak na projevy klimakteria ( přechodu )

Stejně jako u mnoha jiných zdravotních obtíží, i u klimakteria je možná prevence, díky níž se projevy přechodu dostaví s nižší intenzitou a jejich průběh je mírnější.

Co ženám v tomto období života rozhodně neprospívá, je kouření, konzumace alkoholu, kořeněných jídel, vyhýbat by se měly i slaným a sladkým pokrmům.

Právě zdravá životospráva a pestrá strava jsou základem úspěšné prevence. Je nezbytné, aby ženy doplnily tělu minerály a vitamíny. Jedná se především o vápník, železo a vitamín E.

  • Zdravá strava - klimakterium, přechodvápník hraje velice významnou roli především pro stavbu kostí a jejich pružnost, napomáhá i správné funkci srdce, svalů a nervové soustavy. Nejvíce je ho v jogurtech a dalších mléčných výrobcích, v sezamu a v mnoha druzích zeleniny se zelenými listy (špenát, kadeřavá kapusta, brokolice aj.);
  • železo je velmi důležité pro krevní oběh, je součástí červených krvinek, které zajišťují přenos kyslíku z plic do celého těla, a je významný pro jejich tvorbu. Najdeme ho například v oříšcích, mandlích, meruňkách, fazolích či čočce;
  • vitamín E je významný antioxidant a chrání buňky před volnými radikály, čímž zpomaluje stárnutí, a působí proti rakovinnému bujení. Vstřebává se společně s tuky. Nachází se zejména v másle, mléce, burských oříšcích, salátu či sóje;

Zmíněné vitamíny by neměly být dodávány umělými doplňky stravy, ale především konzumací potravin, v nichž jsou v hojné míře zastoupeny. 

Klimakterium, ženský přechodJedním z vhodných opatření pro prevenci a zmírnění projevů klimakteria je dostatek pohybu. Zajišťuje nám zdravé a silné kosti, pevné svaly, působí proti osteoporóze, pozitivně působí na pružnost chrupavek, vazů a šlach. Posiluje srdce, a krevní oběh tak větší měrou zásobuje organismus kyslíkem a výživnými látkami. V neposlední řadě přispívá ke spalování tuků a zpevňování celého těla. Díky pohybu narůstá energie a chuť do života.

Dalším způsobem, jak zmírnit samotné nepříjemné projevy provázející období klimakteria, je užívání doplňků stravy založených na doplňování fytoestrogenů do těla ( https://www.vegall.cz/nas-sortiment/menopauza-klimakterium-prechod/sarapis-soja-60-kapsli-klimakterium ) . Ty se získávají především ze sóji nebo červeného jetele. Fytoestrogeny jsou látky, jejichž struktura je podobná estrogenům, a mají proto schopnost nahrazovat řadu jejich funkcí v lidském těle. Působí pozitivně proti osteoporóze a snižují vznik nádorů. Jsou k organismu velmi šetrné. Nevýhodou těchto přípravků je dlouhodobější nástup jejich účinku a u velmi silných projevů klimakteria nemívají kýžený účinek.

Když je třeba hormonální léčba

Hormonální léčba neboli hormonální substituční terapie (http://gyn.cz/tree.php?up=184) je leckdy prvním krokem pro zmírnění příznaků klimakteria. Spočívá v přímém dodávání estrogenů v tabletách, injekčně, v krémech či náplastech. Je vhodná pro rychlé odstranění nepříjemných projevů provázejících přechod a menopauzu. S vysokou úspěšností je účinná na akutní příznaky jako návaly, bušení srdce, pocení.  Více než alternativní léčba je účinná při inkontinenci, odstraňuje poševní a urologické potíže, brání vzniku infekcí močových cest a pohlavního ústrojí. Nejvíce však pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy. Pokud však ženě nepomáhají žádné doplňky stravy, bývá jedinou volbou.

Hormonální léčba, klimakterium, přechodPřes všechna pozitiva i tato forma terapie má svá úskalí. Neměly by ji například podstoupit ženy s karcinomem prsu a dělohy, žilní trombózou, migrénou, epilepsií či onemocněním žlučníku. Mívá i některé nežádoucí účinky, které ne všechny ženy mohou tolerovat. Jsou to především bolesti žil dolních končetin, bolesti prsou, gynekologické obtíže nebo zadržování vody, což může vést k otokům dolních končetin a dalšímu nárůstu hmotnosti.

U žen, které nejsou schopny hormonální substituční léčbu snášet, je nejvhodnějším řešením již výše zmíněná léčba pomocí různých doplňků stravy obsahujících fytoestrogeny.

 

Plnohodnotný život navzdory přírodě

Klimakterium je nedílnou součástí života každé ženy a je mnoho způsobů, jak se s ním vypořádat. Pohyb, zdravá strava, duševní pohoda, to všechno jsou cesty, jak se s přechodem poprat a vyjít z tohoto souboje vítězně.  A vést plnohodnotný život i navzdory přírodě.

Slovníček pojmů:

klimakterium: období vyhasínání pohlavního cyklu ženy, přechod

menopauza: ztráta menstruace po přechodu

estrogeny: ženské pohlavní hormony vznikající ve vaječnících, působí na mnoho orgánů a funkcí v těle

gestageny: ženské pohlavní hormony vznikající ve vaječnících v druhé polovině menstruačního cyklu, působí na děložní sliznici a prsní žlázu

fytoestrogeny: látky rostlinného původu svým složením i účinky podobné estrogenům

hormonální substituční terapie: podávání ženských pohlavních hormonů v období, kdy klesá nebo zcela vymizela jejich přirozená tvorba

reprodukční klid: opak reprodukčního období, žena již nemůže přirozenou cestou otěhotnět, nastává po přechodu a menopauze

osteoporóza: kostní choroba projevující se řídnutím kostní tkáně

Alzheimerova choroba: neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci

stresová inkontinence: únik moči způsobený činnostmi, jež zvyšují tlak na močový měchýř (kašel, smích, kýchání aj.)

deprese: stav psychiky projevující se dlouhodobě pokleslými náladami

kardiovaskulární onemocnění: onemocnění srdce či cév, oběhového systému

karcinom: zhoubné nádorové onemocnění

žilní trombóza: onemocnění způsobené tvorbou krevních sraženin v žilním řečišti

migréna: záchvatové onemocnění mozku nejasného původu doprovázené bolestmi hlavy

epilepsie: záchvatové onemocnění mozku doprovázené poruchami vědomí

 

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše