Pirelli představuje kalendář pro rok 2014

Firma Pirelli tento rok slaví padesáté výročí od vzniku jejího prvního kalendáře. Od tohoto jubilejního kalendáře se tedy čekalo něco speciálního. Kalendář sice ještě není zobrazen ve finální podobě, avšak firma Pirelli v čele s fotografy ukazuje několik obrázků z připravovaného ročníku 2014. Kalendář celkem obsahuje dvanáct fotografií šesti modelek, které byly vyfoceny ve stylu černé a bílé barvy.
Helena Christensen, Alek Wek, Karolína Kurková, Miranda Kerr, Alessandra Ambrosio a Isabeli Fontana

Co je to vlastně kalendář Pirelli?

První Pirelli kalendář vznikl již v roce 1964, kdy marketingové oddělení společnosti Pirelli přišlo se zajímavým benefitem pro nejlepší klienty firmy. Jednalo se právě o kalendář, který klienti dostávali jako dárek ke končícímu roku. Prvním fotografem se stal Robert Freeman, který mimo jiné fotil také pro populární anglickou hudební skupinu Beatles. V několika dalších letech se prestiž kalendáře neustále zvyšovala. Kalendář byl vyráběn v omezeném množství, a tak se dostal do rukou jen těm nejcenějším klientům firmy Pirelli. Po deseti letech od prvního vydání, tedy v roce 1974, firma Pirelli kvůli ropné krizi, která v tomto období probíhala, na deset let vydávání kalendáře zastavila. V roce 1984 vyšla nová edice, kde její uvedené se stalo velkým prestižním a kulturním společenským zážitkem.

Fotografové, lokality, témata a hlavně modelky

Fotograf, který fotí daný ročník kalendáře je každý rok jiný, až na několik výjimek z prvních let vydání kalendáře. Lokality, tedy místa, kde dané fotografie vznikají se také mění každým rokem. Fotí se na exotických destinacích, ve velkých městech či ve slavných fotografických ateliérech. Témata se většinou přizpůsobují danému místu - moře, město, studio... Tím hlavním, čím kalendář zaujme, jsou lehce oblečené světoznámé modelky. Mezi největší osobnosti kalendáře patří například Naomi Campbell, Kate Moss, Selma Blair, Milla Jovovich, Heidi Klum, Penélope Cruz, Hilary Swank či Yamila Díaz. Pokud vám daná jména nic moc neříkají, určitě budete znát ty česká, která se v historii kalendáře objevily, či právě objeví! V minulém ročníku 2013 se na kalendáři objevila Petra Němcová a v letošním roce na něm najdeme Karolínu Kurkovou, která se na kalendáři objevila již v roce 2003.

Oficiální představení kalendáře proběhne v Miláně na podzim, v listopadu 2013. Tento ročník "nahých" aktů moc nenabídne, ale o sexy fotografie nouze snad nebude!
Pokračování článku...

Nezapomeňte si vyměnit staré řidičské průkazy!

Pokud stále vlastníte řidičský průkaz vyrobený v rozmezí od 1. 1. 2001 až do 30. 4. 2004 pozor! Svůj řidičský průkaz by jste si měli vyměnit za nový nejpozději do konce roku. Výměna probíhá bezplatně a řidičský průkaz vám vymění na vašem magistrátu města, či jiném obecním úřadu. Zatím je stále v oběhu přes půl milionu starých řidičských průkazů. Každý měsíc si o nový řidičský průkaz zažádá zhruba 40.000 lidí, i to je ale málo. Tímto tempem by na konci roku mělo starý řidičák zhruba 300.000 řidičů. Jak je ale u hodně lidí zvykem, tak výměnu nechají až na poslední chvíli.
Nejpozději si řidičský průkaz musíte vyměnit do 31. 12. 2013
Starý řidičský průkaz se od 1. 1. 2014 stává neplatným a řidiči hrozí pokuta v řádu pár tisíc. Pokud o výměnu požádáte, vaší žádosti by mělo být vyhověno do 20 kalendářních dnů. Nyní je čekací doba nižší 10 - 17 dní, pokud ale na konci bude o nové řidičské průkazy velký zájem, čekací doba se může prodloužit. Výměna je zatím zdarma, poplatek 50 Kč se bude hradit až od 1. 1 . 2014. Pokud na nový řidičský průkaz budete spěchat, za 500 Kč vám bude vystaven do pěti kalendářních dní. Jestli stále máte starý řidičský průkaz, neotálejte a v nejbližších dnech si jděte podat žádost o výměnu, 1. ledna už bude pozdě.
Pokračování článku...

Bullittův případ, Steve McQueen a Ford Mustang 390 G.T.

Pokud patříte mezi fanoušky Steva McQueena, určitě jste viděli film s názvem Bullittův případ. Pokud ne a jste automobilovými nadšenci, určitě by jste si ho měli pustit - hned. Pokud jste film již viděli, určitě víte, kterou scénu myslím. Ano jedná se snad o nejslavnější automobilovou honičku v historii filmu.
Steve McQueen a Ford Mustang

"Jediné co je při jízdě slyšet jsou zvuky silných benzínových motorů "

Film Bullittův případ (v originále Bullitt) se odehrává v San Franciscu, které je postaveno na kopci a jak někteří jistě vědí, při honičce se jede z kopce. Steve McQueen trval na co největší autentičnosti a přál si aby při honičce nehrála žádná hudba. Jediné co je tedy při jízdě slyšet jsou zvuky silných benzínových motorů z těch nejlepších aut té doby. A co víc, tato automobilová honička se obešla bez kaskadérů a při rychlosti, která dosahovala ve městě až 170 km/h seděl ve vozidle skutečně Steve McQueen. Steve McQueen (Bullitt) řídí automobil Ford Mustang 390 G.T. (1967) a jeho protivník (Phill) uniká ve vozidle Dodge Charger 440. Jedná se o nejdelší automobilovou honičku v celé filmové historii. Při natáčení bylo zničeno několik kamer, které v plné rychlosti sestřelil unikající Dodge Charger. Tato legendární honička byla zvolena jako nejlepší automobilová honička všech dob časopisem Premiere. Pokud jste ji ještě neviděli nebo si ji chcete jen připomenou, tak můžete v následujícím videu (akce začíná v 2:07, nejlepší část od 3:21).


Pokračování článku...

Vše o automobilovém závodu Škoda Kvasiny + galerie ze dne otevřených dveří 2012

Automobilový závod Škoda Auto Kvasiny je třetím a také nejmladším závodem v české republice. Závod byl postaven na začátku 30. let 20. století a prvním vyráběným dílem (ano dílem, ze začátku se zde montovaly pouze karoserie) byla karoserie pro automobil Jawa 700. Bylo to začátkem roku 1934. Po druhé světové válce se továrna sloučila s mladoboleslavskou automobilkou Škoda a začaly se zde vyrábět menší malosériové vozy, později i větší užitkové automobily. 


První modely Škoda

Mezi "větší užitkové automobily" už můžeme zařadit první poválečnou Škodu Superb, nebo krásný kabriolet z 60. let Škodu Felicii Cabrio. V polovině 60. let se zde začala vyrábět Škoda 1000 BMX, od 70. let se zde vyrábělo kupé Škoda 110R a od let 80. Škoda Rapid. Od 90. let až do začátku 21. století se zde vyráběl také oblíbený Pick-up, který vycházel z modelu Felicia. Dnes se zde vyrábí Škoda Superb, Škoda Superb Combi a malé SUV Škoda Yeti. V automobilovém závodě v Kvasinách pracuje přes 3000 zaměstnanců a vyrobí se zde pře 140 000 automobilů za rok. Továrna se neustále zvětšuje, a brzy by zde mohlo pracovat přes 8000 lidí. Vyrobit by se zde mělo přes 200 000 vozů ročně. Spekuluje se, že rozšíření továrny bude souviset s výrobou nového modelu Škoda Snowman, o kterém jsme psali zde.
Montování Škody Yeti v Kvasinách

Den otevřených dvěří 2012

Dne 6. října 2012 se v závodě Škoda Auto Kvasiny konal den otevřených dveří, který navštívilo kolem 25 000 návštěvníků. Nejvíce návštěvníky podle předpokladu zaujala výrobní část, kde návštěvníci mohli vidět výrobu Škody Superb nebo Yeti, zahlédli jsme ale i jednoho zatoulaného Roomstera. V automobilovém závodě v Kvasinách se v současné době za den vyrobí přes 650 automobilů - pracuje se na tři směny. V Kvasinách se Den otevřených dveří konal po dlouhých šesti letech, minulý rok však byl otevřen automobilový závod v Mladé Boleslavi, k příležitosti 20. výročí spolupráce s automobilkou Volkswagen. V roce 2009 se konal Den otevřených dvěří ve Vrchlabí, kde se slavilo 100 let od založení mladoboleslavské automobilky.

Galerie ze Dne otevřených dveří

Get Adobe Flash player
   (Galerie zatím v Beta verzi, omluvte případné nedostatky)
Pokračování článku...

BMW Art Car - pomalovaná závodní auta od roku 1975

Poprvé byl projekt BMW Art Car představen francouzským závodníkem Hervém Poulainem, který doslova chtěl vytvořit z automobilů plátno pro umělce. Vše začalo v roce 1975, kdy Poulainův přítel Alexander Caldere pomaloval první BMW. Calderova práce na automobilu zaujala okolní umělce natolik, že se tvorba Art Caru stala téměř každoroční záležitostí. Na úpravě Art Caru se podíleli přední umělci jako byli např. David Hockney, Jenny Holzer, Roye Lichtensteina, Robert Rauschenberg, Frank Stella nebo dokonce i Andy Warhol. Poslední, zatím sedmnácté Art Car upravil Jeff Koons v roce 2010.
Jeff Koons a sedmnácté BMW M3 GT2 Art Car

BMW M3 GT2 jako Art Car číslo sedmnáct

V pořadí už sedmnácté sportovní BMW ze série Art Car, navrhl a představil před pařížským muzeem Centre Pompidou, známý americký umělec Jeff Koons. Automobil – BMW M3 GT2 je pomalován velice barevně křiklavými pruhy, směrem od přední masky až na zadní kapotu. Barvy jsou dost syté, a pod nimi je vidět tmavé, černé pozadí. Toto BMW M3 GT2 pojede také známý, legendární 24 hodinový závod Le Mans. Do série BMW Art Car, která začala už v roce 1975, přispěli svým návrhem také slavní designéři např.: Olafur Eliasson nebo Andy Warhol. V roce 1975 – kdy tato série Art Car začala, se automobilka BMW rozhodla propagovat svou vlastní značku a také podpořit a zaměstnat umělce k nějaké zajímavé tvorbě.

Bmw Art Car s tradicí od roku 1975

Prvním automobilem v edici Art Car bylo třílitrové BMW 3.0 CSL. Toto první BMW navrhl a vyzdobil Alexandre Caldere. BMW CSL se také zúčastnilo 24 hodinového závodu Le Mans. Toto zajímavé barevné provedení automobilu mělo velký úspěch, a tak od té doby se každým druhým rokem dělá další nové BMW do série Art Car. Každé dva roky se střídají nejen auta, ale také i umělci z celého světa. Nejznámější umělci a nejpopulárnější auta z celé historie série Art Car jsou: Andy Warholem s automobilem BMW M1 Group 4, BMW 320i Group 5 od Roye Lichtensteina, Olafur Eliasson přišel nejspíše s nejhezčím BMW z celé řady – BMW H2R a Jenny Holzer s modelem BMW V12 LMR. Minulý rok se v sérii Art Car upravovalo malé BMW Z4, upravoval ho umělec Robin Rhode.
Vůbec první BMW Art Car z roku 1975
Letošní automobil BMW M3 GT2 je pomalován pestrými různobarevnými čarami, které se táhnou od masky vozu, skoro až po výfuk. Kromě skel a kol, je pomalovaný každý kus na automobilu, včetně velkého přítlačného křídla. Z boku a z čela auta vytvářejí čáry dlouhé, vodorovné pruhy a automobil vypadá jako kdyby projížděl světelnou rychlostí. Celá auto má v lidech vzbuzovat hlavně energii a kladnou náladu. Pokud byste chtěli tento automobil vidět na živo, tak je uschován v uměleckém Pařížském muzeu Centre Pompidou.
BMW Art Car v závodě Le Mans
Pokračování článku...