Aston-kuchyne.cz se tady již nenachází. Navštivte prosím raději nadobiaston.cz.

Bezpečné a efektivní vaření s tlakovým hrncem

Takzvaný Papinův hrnec je dnes již legendární záležitostí. Papiňák dnes používá každý od vaší babičky až po sousedku. Tento hrnec se vyznačuje konstrukcí se silnými stěnami a díky tomu umožňuje vařit za mnohem vyššího tlaku než běžné kuchyňské nádoby. Všichni jej asi známe například z přípravy guláše.

Větší tlak, rychlejší příprava pokrmů

Abyste si to dokázali lépe představit, v běžném hrnci se vaří asi při tlaku 100 °C, s papiňákem se ale můžeme dostat klidně až na 120 °C. V Papinově hrnci se tak vše uvaří mnohem rychleji a samozřejmě i efektivněji. Hotový pokrm si zachová více vitaminů a je tak nějak poctivější a i lépe voní.

Zapomenout bychom neměli ani na menší spotřebu energií, ta je pro každou dobrou domácnost samozřejmě důležitá. Méně času v kuchyni rovná se menší spotřebě.

A co bezpečnost?

Nejspíš jste ale také už slyšeli o tom, že papiňák čas od času umí jednoduše vybuchnout. A to je pak v kuchyni pěkná spoušť. Toto nebezpečí se ale týkalo spíše generace našich babiček nebo možná i maminek; dnes už tlakové hrnce pracují s maximální mírou zabezpečení. Něco podobného už se vám tedy zaručeně nestane.

Tlakový hrnec je zkrátka chytrým a užitečným pomocníkem do každé domácnosti. Hodí se skvěle nejen na přípravu oblíbeného guláše, ale i celou řadu dalších receptů. Na trhu si dnes navíc můžete vybrat ze široké nabídky kvalitních tlakových hrnců, takže si každý kuchař nebo kuchařka zaručeně přijde na to své.

Proč by kvalitní tlakový hrnec neboli papiňák neměl chybět v žádné kuchyni? A jak je to dnes s jeho bezpečným používáním?

Další zajímavý článek o tak trochu zběsilém vaření zde.