Informace pro turisty


Athény, hlavní město Řecka

Athény, město s nejslavnější historií na světě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní město Řecka bylo odedávna kolébkou civilizace. Je to město, kde se zrodila demokracie a většina filosofů antického světa. Atény patřili ve starověku mezi nejsilnější městské státy a prostřednictvím památek přežívají dodnes.

Dnes snad nenajdeme nikoho, kdo by neslyšel o Akropoli v Aténách. Historie tohoto nejslavnějšího archeologického monumentu vzbuzuje v mnoha lidech obdiv. Svědčí o tom také davy turistů mířících k Akropoli hlavně v průběhu prázdnin. Není proto divu, že je Akropole nominována na jeden ze 7 divů moderního světa. Svatá skála Akropole byla také roku 1987 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Určitě k tomu přispěly i stavby, které se zde tyčí – Partheón, nejznámější chrám starověku zasvěcený ochránkyni Athén, bohyni Athéně.

Pohled na Athény

 

Athény se rozkládají na poloostrově Attica poblíž Saronského zálivu. Na severu a východě jsou obklopeny horami Ymmytos, Pendeli a Parnitha. Severně a jižně od Athén se nachází Saronický záliv, kde je i v zimě velmi příjemné počasí. Obecně se dá říci, že podnebí v Athénách je jedno z nejlepších v Evropě. Jsou zde velmi mírné zimy a horká léta, což je ideální pro turistiku. Atény se nachází jen pár kilometrů od přístavu Pireus – centrálního obchodního přístavu hlavního města a jižního pobřeží Attiky.

Athény jsou osídleny už od neolitu. V 5. století před naším letopočtem dosáhly Athény svého vrcholu a civilizace a morální hodnoty překonaly hranice města a Athény se staly centrem tehdejší evropské říše. V následujících staletích se pokoušelo mnoho dobyvatelů ovládnout Athény. Roku 1834 se Athény staly hlavním městem nově vzniklého Řeckého státu. Město, které nyní obývá přes 4,5 milionů lidí bylo vystavěno kolem Akropole, která je největší dominantou města. Athény jsou dnes politické, finanční, obchodní a kulturní centrum Řecka.

V Athény a Attice se nachází ty nejzajímavější archeologické památky. Může zde najít už výše zmíněnou Akropoli, dále Poseidonův chrám, Chrám Dia Olympského, Plaka, Chrám Athény Niké, Athénská Agora, Partheón, Dionýsovo divadlo a mnoho dalších. V hlavním městě Řecka můžete také obdivovat mnoho novoklasicistních budov, které jsou klenoty města (Řecký parlament, Athénská Akademie a Univerzita atd.). Návštěvníci si také nenechají ujít muzea, která hostí ty nejunikátnější památky našeho světa (Archeologické muzeum, Vojenské muzeum, Byzantské muzeum atd.).

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 8.4/10 (165 votes cast)
Athény, hlavní město Řecka, 8.4 out of 10 based on 165 ratings