Bolest zad

Bolest zad je jedním z nejčastějších zdravotních problémů současnosti, s nímž se během života setká v podstatě každý. Může být následkem mechanického poškození, ale zrovna tak vážných poruch a onemocnění organismu, a rozhodně by se proto neměla podceňovat.

Bolest páteře je zpravidla výsledkem nepřiměřené zátěže v určitých úsecích páteře. Bolestí páteře mimo jiné platíme za vzpřímenou polohu našeho těla.

Bolest krční páteře, běžně se vyskytující potíž se zády u lidí sedavého zaměstnání. Bolesti jsou provázeny nepříjemnými vedlejšími stavy.

Bolest bederní páteře, obyčejně označovaná jako bolest v kříži, je jednou z těch, která nás nejčastěji přivádí k lékaři. Ze všech úseků páteře je totiž bederní část tou nejvíce namáhanou.

Bolest zad v těhotenství není ničím překvapivým. Vlivem změn v těle matky dochází k bolesti zad, které lze lehce předejít cvičením.

Cviky na bolest zad jsou pro zlepšení stavu nezbytné. Výběr toho pravého cvičení by měl souznít s mírou bolesti, celkovým zdravotním stavem a možnostmi postiženého.

Gel na bolest zad je neocenitelným prostředkem ke zmírnění akutních bolestí. Jejich příčinu však odstranit nedokáže.

Blokace páteře je projevem dlouhodobé nevhodné zátěže nebo prudkého pohybu. Zablokovaná páteř nutí nemocného setrvávat ve strnulých polohách, dokud není daná blokáda uvolněna specialistou.

Cviky na páteř vyžadují přesné provádění a pravidelnost. K úspěchu je třeba si všímat hlavně správného držení těla.

Skolióza patří k nejobtížněji léčitelným onemocněním páteře, neboť je pro zlepšení stavu nutná každodenní rehabilitace. Vychýlení páteře je rozpoznatelné v nápadné asymetrii těla.

Cviky na skoliózu závisí na stupni pokročilosti skoliózy. Při jejich vykonávání je nutná pečlivost a správné provádění.

Osteoporóza způsobuje řídnutí kostí, které se následně lehce lámou. Při stárnutí je tento jev zcela přirozeným, ne však, pokud k němu dochází příliš rychle a v nižším věku.

Bechtěrevova choroba je dlouholetým zánětlivým onemocněním chrupavčitých tkání kloubu. Nemoc se i dnes může pouze zpomalit, ne zcela vyléčit.

Revmatoidní artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, u nichž poruchou imunitního systému dojde v pokročilých případech až k destrukci. Tento proces bývá doprovázen urputnými bolestmi.

Akupunktura, tradiční čínská medicína, má ze všech léčebných metod ty nejpestřejší účinky. Pracuje s tělesnými body, jejichž drážděním lze ovlivnit funkci k nim příslušných orgánů.

Akupresura stojí na stejných základech jako akupunktura s tím rozdílem, že tělesné body podrobuje tlaku. Akupresura je výborným prostředkem prevence.

Chiropraxe je manuální léčebnou technikou, která pomocí tlaku a speciálních hmatů napravuje mechanické poškození pohybového aparátu. Její výhodou je především nepoužívání žádných léčiv.

Masáže zad, nejoblíbenější a nejnavštěvovanější metoda, jak dosáhnout odstranění bolesti zad vůbec. Vedle uvolnění a relaxace mají masáže zad nesporné účinky na celý organismus.

Reflexní masáže se týkají především nártu a chodidla nohy, kde masírováním reflexních zón docílíme odstranění bolesti či poruch různých orgánů těla. Reflexní masáže přinášejí také uvolnění a velmi příjemné pocity.