reklama

Potřebujete zateplit podkroví?

Je známo, že kvalitní izolací střechy lze ušetřit až 35 % nákladů na vytápění. Také proto patří izolace podkrovních částí domů mezi nejčastější realizace, ať se již jedná o starší domy nebo novostavby. Jedna z nich proběhla také nedaleko Žebráku.

Je známo, že kvalitním zateplením podkroví lze ušetřit až 35 % nákladů na vytápění. Podívejte se do článku na jednu proběhlou realizaci.
Potřebujete zateplit podkroví?

Nosné stěny dvoupatrového rodinného domku byly postaveny z těžkých a velmi pevných vápenopískových prvků o tloušťce pouhých 17,5 cm. Vnější strana fasády objektu byla zateplena 22cm vrstvou polystyrenu. Rozhodování o volbě a způsobu zateplení podkrovní části domu s podlahovou plochou 98 m2 bylo pro investora zpočátku oříškem a výběr materiálů i způsob vytápění objektu velmi dlouho zvažoval. Jeho cílem bylo dosáhnout nejen maximální energetické úspory, ale také bezproblémového komfortního provozu. Za primární zdroj tepla bylo zvoleno tepelné čerpadlo vzduch-voda a navíc investor počítal s rekuperací vzduchu. Z toho je jasné, že se jedná o moderní a technicky vyspělý dům.

Montáž expanderů Hufer, což jsou v podstatě nastavitelné trámy pro zvýšení světlosti
Montáž expanderů Hufer, což jsou v podstatě nastavitelné trámy pro zvýšení světlosti

„Velkou roli při rozhodování o způsobu zateplení podkroví sehrál soused, který má podobně řešený dům a jehož pozitivní zkušenosti se pro mne staly inspirací“, vysvětluje majitel novostavby a dodává, že na zřetel bral i další pro něj důležité faktory. Patřila mezi ně rychlost a pracnost technologie, samozřejmě cena a v neposlední řadě také skladba. „Přestože počítám s rekuperací vzduchu uvnitř domu, měl jsem obavy z vlhkosti, se kterou mám historicky špatné zkušenosti. Potřeboval jsem proto takovou skladbu materiálů, u které bych neměl obavy“. A to byl velmi pádný argument – volba kvalitního materiálu, který v budoucnu ušetří čas i peníze tím, že bude 100% fungovat tak jak má.

Expandéry se "zaklopily" parobrzdnou fólií Intello®, kterou doporučila dodavatelská firma Jiří Nejedlý
Expandéry se "zaklopily" parobrzdnou fólií Intello®, kterou doporučila dodavatelská firma Jiří Nejedlý

Kombinace foukané celulózové izolace Climatizer Plus® s parobrzdnou folií Intello®, kterou doporučila dodavatelská firma Jiří Nejedlý, se zdála jako ideální. „Podle mne je perfektní i ta skutečnost, že foukaná izolace zaplní celý prostor kolem trámů a bez větších problémů se dostane do každé dutiny, což zamezí výskytu tepelných mostů zejména v problémových místech, jako jsou rohy a okna.“ Nic nebylo ponecháno náhodě. Pro zafoukání bylo potřeba vytvořit dutinu, kam by se vešla 45cm vrstva izolantu. K tomuto účelu se hodily tzv. expandéry Hufer, což jsou výškově nastavitelné trámy. Ty se zaklopily parobrzdnou folií Intello®. Protože detaily celé skladby jsou velmi důležité pro perfektní funkci včetně návaznosti folie na stávající prvky konstrukce, jakými jsou například okna, bylo potřeba všechny spoje pečlivě uzavřít. K tomuto účelu posloužily izolační pásky Tescon. Do připravené dutiny mezi trámy a folii zafoukala firma Jiří Nejedlý Climatizer Plus®. Finální pohledové plochy podkroví byly vytvořeny ze sádrovláknitých desek, na které přišla sádrová omítka.

Každý detail je důležitý. Řešení průchodu elektroinstalace.
Každý detail je důležitý. Řešení průchodu elektroinstalace.

Všechny použité materiály jsou přírodního původu, ekologické a zdravotně nezávadné. Patří do skladebního systému COMPRI®. Aplikovaný izolant Climatizer Plus® má výborné izolační vlastnosti, má vysokou tepelnou kapacitu a nízký difuzní odpor, takže dobře funguje v zimě i v létě a umí se také vypořádat s vlhkostí. K podstatným argumentům z hlediska bezpečnosti patří také protipožární vlastnosti Climatizeru Plus® a jeho odolnost proti škůdcům.

Rodinný dům ve fázi stavby, kdy bylo podkroví zatepleno foukanou tepelnou izolací Climatizer Plus®
Rodinný dům ve fázi stavby, kdy bylo podkroví zatepleno foukanou tepelnou izolací Climatizer Plus®

Systém COMPRI® je synonymem pro přirozeně zdravé bydlení v budovách s nízkými náklady na vytápění. Další informace naleznete na www.compri-izolace.cz nebo také na www.ciur.cz. Vyrábí a dodává CIUR a. s. již od roku 1991.

Publikováno: 1.6.2014, Autor: Ciur (text a foto), Profil autora: Redakce