Čína

Čína, jakožto třetí největší země světa, by se dala charakterizovat jako prastará, obrovská, zcela osobitá, extrémně lidnatá a neustále se měnící. Čína je země, kterou musíte vstřebávat všemi smysly a přitom bezděčně žasnout nad její jedinečností. Originálních vjemů se v Číně nabízí opravdu nepřeberné množství: ranní chuchvalce mlh mezi bizarně tvarovanými skalnatými vrchy, sampany (typické čínské pramice) v zákrutech mohutných řek, pestrobarevné romantické pavilony zasazené do svěží zelené přírody, proslulá Velká čínská zeď, klikatící se po členitých ostrovních hřebenech, nebetyčné velehory, pokryté věčným sněhem a ledem, půvabné porcelánové vázy, přeživší do našich časů celá staletí. V Číně opravdu nelze stihnout navštívit všechny krásy této země za jedinou dovolenou, nechte se však inspirovat nejnavštěvovanějšími památky Číny.

Čína, země prastará…

V Číně se člověk může dotknout přes 2000 let starého nápisu vytesaného do kamene, právě tak jako čerstvě utkané látky z pravého hedvábí; ochutnat vynikající čínskou stravu; zaposlouchat se do působivého zpěvu dětí; nasát velebnou atmosféru buddhistického chrámu nebo třeba rušný kolorit tržiště.

Návštěva této proslulé „Říše středu“ neznamená pro Evropana jen překonání mnoha hor, řek, moří, oceánů, státních území a časových pásem. Zde se totiž ocitáte, a to bez nadsázky, v naprosto jiném specifickém světě – ať už jde o jazyk, kulturu, společenské uspořádání nebo světový názor. Přímo před vašima očima se v tu těsném sepětí prolíná dávná minulost s nejčerstvější přítomností, jako by k sobě zcela neodlučitelně patřily.

Čína za dobu své existence přežila téměř úplně všechno a všechny. Dá se říci, že čas zde hraje roli víceméně podřadnou. Sami Číňané vnímají tuto veličinu docela jinak, než je to obvyklé jinde ve světě. Pro ně již celá tisíciletí vše plyne v přirozeném toku pevných a stálých souvislostí.

Snad vůbec nejvýraznější zvláštností Číny je písmo. V posledních letech sice došlo k univerzalizaci, aby se dalo přepisovat do latinky, ale stejně byste se před návštěvou této země měli seznámit alespoň se základními frázemi. A když to proložíte nějakým anglickým výrazem, možná vám to otevře dveře, kde byste to vůbec nečekali. Poznejte tuto zemi blíže při cestování Čínou.