Chameleon jemenský

Chamaeleo calyptratus

Chameleon jemenský

  • Rozšíření: Jemen, Saudská Arábie
  • Velikost: Samci do 45 cm, samice 30 cm (bez ocasu).
  • Reprodukce: Snáší až 60 vajec v jedné snůšce nekolikrát do roka. Inkubace při 27°C trvá cca 180 dní
  • Vlhkost: 60–90%
  • Statut ochrany: CITES II., EU příloha B
  • Délka života: Okolo 7 let
  • Teplota: 25–28°C přes den, lokálně až 40°C. Noční pokles na pokojovou teplotu

Chameleon jemenský je velmi zajímavý plaz původem z oblastí Arabského poloostrova, Jemenu a Saudské Arábie. V přírodě se vyskytuje na suchých a křovinatých místech a většinu času tráví ve větvích. Zaujme především svým uměním měnit barvy, jedinečným zrakem a dlouhým lepkavým jazykem.

Změna barev u chameleona je zapříčiněna jak snahou splynout s okolím, tak i jeho pocity Přestože se může zdát, že se zvíře dokáže zbarvit do kterékoliv barvy, není tomu tak. Každý jedinec má pevně určené spektrum barev.

Pokud vás teraristika fascinuje a hledáte ideálního mazlíčka, chameleon jemenský vás nadchne. Na tomto webu najdete veškeré potřebné informace k pořízení a pohodovému chovu tohoto exotického zvířátka.

Samička dorůstá délky okolo 30 cm, sameček výjimečně až 60 cm. Chameleon je silně teritoriální samotář a nesnese žádnou konkurenci.

Chameleon jemenský vyžaduje takové prostředí, které bude odpovídat jeho přirozeným podmínkám – chovatel musí zajistit odpovídající vlhkost, mlžení, dostatek tekutin a potřebné vybavení do terária.

Jako potrava poslouží široká škála hmyzu. Dospělí jedinci čas od času nepohrdnou ani menšími hlodavci.

Pro chov se obecně doporučuje spíše sameček – dožívá se více let a mnohem lépe zvládá stres.

Chameleon jemenský je dokonalý lovec. Potravu – hmyz – dokáže spatřit i na dva kilometry a každé oko zvládne v jednom okamžiku vytáčet na jiné cíle. Jakmile zaostří na vhodnou kořist, vystřelí svůj lepkavý jazyk.

Kde pořídit vše potřebné

Potřeby pro teraristiku a akvaristiku

V chovatelské stanici farma Python vám vyjdeme vstříc. Chovem a péči o nejrůznější druhy plazů se zabýváme dlouhé roky. Jsme vám k dispozici s radou a zajistíme vám jak zdravé zvíře, tak všechno chovné vybavení. kontaktujte nás nebo navštivte náš eshop.farmapython.cz.