Chorvatské ostrovy Pag, Hvar, Krk a další oblíbené destinace na jednom místě

Chorvatsko je evergreenem mezi prázdninovými cíli nejen českých rekreantů. Je málo zemí se může pyšnit takovým množstvím ostrovů i mnoha menšími ostrůvky. Kolik má Chorvatsko ostrovů? Přesné údaje se liší a některé zdroje s jistou mírou nadsázky tvrdí, že ho přesně neznají vlastně ani sami Chorvaté.

Plánujete dovolenou na některém z chorvatských ostrovů a nenašli jste tady požadované informace? Napište nám prosím. Rádi doplníme obsah podle vašich připomínek.

Popisy, fotky, ceny, doprava, zajímavosti…

Chorvatsko ostrovy

Rozčlenit ostrovy můžeme následovně na:

  • Jihodalmatské
  • Středodalmatské
  • Severodalmatské
  • Kvarnerské
  • Západoistrijské ostrovy

Největšími ostrovy jsou potom Krk a Cres. Jmenovat všechny vám na tomto místě proto skutečně nemůžeme a nebudeme. Vybrali jsme tedy deset největších (a zároveň nejzajímavějších).

Krk

Ostrov Krk

Krk je zároveň destinací, kde panuje poměrně čile cestovní ruch. Jedná se o známou a turisty milovanou lokalitu. Pokud vás za srdce chytá historie, Krk nabízí mnoho památek. Oblíbeným je například kostelík sv. Donáta. Chorvatsko je tak skvělým místem, kam vyrazit za trochou sebevzdělávání. Další devizou ostrova je dobrá dopravní dostupnost z našich končin a pestrá nabídka ubytování. Vyberou si nároční návštěvníci prahnoucí po komfortu i vyznavači kempů. Kdyby vás náhodou cestování přece jen unavilo, Krk je ideálním místem, kde můžete v poklidu nechat odplout veškeré starosti. Nádherné dlouhé pláže, písečné i oblázkové, přímo vybízejí k vychutnávání prázdninové pohody.

Ostrov Krk dovolená »

Hvar

Ostrov Hvar

Hvar potěší příznivce mírného a příjemného podnebí. Ostrov má zároveň velmi zajímavou minulost. To jsou optimální podmínky pro milovníky cest za poznáním, kteří rádi objevují krásu dob dávno uplynulých. Původní dominantou města byl hrad, který později nahradila pevnost Španjol. Její monumentální půvab můžete v Hvaru obdivovat dodnes. Hlavní náměstí sv. Štěpána (Pjaca) je ozdobou Hvaru. Družné duše zároveň potěší, že na Hvaru čile funguje společenský život. Bavit se a tančit můžete až do ranních hodin. Letní dovolenou zároveň lze podbarvit neopakovatelnou náladou místního filmového festivalu.

Ostrov Hvar dovolená »

Pag

Ostrov Pag

Pag se stále razantněji hlásí o svoje slovo ve světě dovolenkových destinací. Není se co divit. V Pagu naleznete nádherné písečné pláže. Krásná pláž a zároveň klid, to jsou ideální předpoklady pro to, si na dovolené opravdu odpočinout. Zvolíte-li tuto destinaci coby ideální tiché místo pro dovolenou s vašimi ratolestmi, vezměte je například na zde populární výlety lodí. Nebo naopak, jste na dovolené sami, bez dětí a toužíte tak i zůstat. Romantické zátoky poskytnou kýžené soukromí. Pag je zároveň skvělou lokalitou pro sportovce. Populární aktivitou je lezení po skalách. A nezapotíte se více, než je nutné, to díky příjemnému klimatu.

Ostrov Pag dovolená »

Cres

Ostrov Cres

Cres potěší ty z vás, kteří namísto společnosti lidí dáváte přednost spíše zvířatům a rádi si užíváte klid v přírodě. Na Cresu naleznete dvě ornitologické rezervace. Baví vás vidina prázdnin tak trochu jinak než jako tradiční koupání v moři a relaxace na pláži? Měli byste si v tom případě už na Cresu zařizovat dovolenou na příští léto. Dlouhou tradici zde má potapěčská škola. Milovníkům kultury by přece jen neměla uniknout návštěva místního františkánského kláštera. Jednak pro jeho nespornou historickou hodnotu a jednak díky pestré škále kulturních akcí. Proč si o dovolené třeba nezajít na koncert?

Brač

Ostrov Brač

Druhý největší ostrov těchto slunečných končin. Ostatně na samotném Brači si slunce užijete dosyta. Obavy z deštivé dovolené odložte. Brač se vyznačuje sympatickou devizou: Jde o ostrov s vysokým počtem dnů zalitých slunečními paprsky. A až vám bude příliš horko, přesuňte se ladně do místní zajímavosti: Dračí jeskyně. K odpočinku patří neodmyslitelně také dobré jídlo a pití. Bračské víno je proslulé. Dáte si? Potřebujete znát další důvod, proč se vypravit zrovna na Brač? Zajímavost v podobě typického mramoru jinde opravdu neuvidíte. A abyste svému tělu dopřáli něco luxusního nejen zevnitř, ale také zvenčí, rozhodně si odsud odvezte užitečný suvenýr: Tradiční olivové mýdlo.

Korčula

Ostrov Korčula

Rozhodně bychom Chorvatsku křivdili, kdybychom ho popsali jen jako místo, kde se dá pobývat na plážích a koupat v moři. Také Korčula dnešním turistům rozprostírá svou bohatou historii. Co nabídnout má i milovníkům vodního živlu. Jachting, surfing či potápění je zde opravdu hojně zastoupeno. Na dovolenou samozřejmě jedete prospět svému zdraví duševnímu. Něco udělat můžete ale i pro své fyzické zdraví. Zajímavostí je místní léčivé bahno. O to, abyste se na dovolené opravdu nenudili, se postará nabídka kulturních akcí. Například folklórní slavnost svátku sv. Petra a Pavla. V podstatě tento lidový svátek připomíná našinci dobře známé Pálení čarodějnic. Nebo dáte přednost písňovému Marco Polo festivalu?

Dugi otok

Ostrov Dugi otok

Dovolená na tomto místě osloví především ty, kteří utíkají z ruchu města. Užijete si tu zejména klid a nádhernou čistou přírodu. Největší zajímavostí ostrova je půvabná zátoka Telašcica. Při pohledu na ni budete mít pocit, jako by vás někdo přenesl rovnou do propagačních fotografií cestovních kanceláří. V těsném sousedství této zátoky naleznete jezero Mir. Jeho voda je velmi slaná a také teplá. Nebudete-li se moci nasytit přírodních krás, nelze nezmínit těsné sousedství národního parku Kornati. A ani ty aktivnější z vás nepotká na dovolené nedostatek zábavy, když využijete místní potapěčskou školu.

Mljet

Ostrov Mljet

Měli-li bychom vám nabídnout jeden aspekt, který je pro tento ostrov naprosto charakteristický, bude to les. Mezi svými ostrovními kolegy drží rekord coby nejzalesněnější. Na tomto místě naleznete unikátní faunu i flóru. Proto byl na jeho území také vyhlášen národní park. Všeobjímající ticho, klid a mír, to je ideální dovolená pro všechny opravdu hodně unavené bytosti. O turistu tady téměř nezavadíte. A klidně budete věřit tomu, že právě tady ztroskotal Homérův Odysseus, aby zde následně u Kalypsó strávil sedm let. A vlastně byste mu těch sedm let možná i záviděli. Vykoupat se nerušeně můžete ve dvou jezerech – Malém a Velkém. Národní park je samozřejmě svými podmínkami ideální také pro pěší a cykloturistiku. A ještě přidáme zajímavost pro všechny, kdo si ve škole užívali hodiny dějepisu – Klášter Panny Marie.

Rab

Ostrov Rab

V Rabu na vás dýchne romantická atmosféra minulosti. A místní obyvatelé jsou si dědictví po předcích dobře vědomi. Vám ho představí v mnoha folklorních akcích. Zklamaní nebudou ale i ti náročnější, kteří prahnou spíše po společenském životě a rádi využijí všech možností, které nabízí moderní doba. Vyberete si z mnoha obchůdků, kaváren nebo diskoték. Rajska plaža je písečná a moře zde má smaragdově zelenou barvu, což je poměrně nezvyklé. Proto se také tomuto místu přezdívá „chorvatský Karibik”. Moře je tu také velmi mělké, což je ideální pro bezpečné koupání i malých dětí. Vodní hrátky si užijí především jachtaři.

Vis

Ostrov Vis

Na Visu stojí za zmínku především nádherně zachovalá příroda, díky které si užijete skutečně poklidnou dovolenou. Na své si ale přijdou i příznivci architektury. Vaší pozornosti je rozhodně hodna jedna z nejvýznamnějších historických památek: Středověká citadela. A rozhodně byste neměli Vis opustit, dokud neochutnáte tradiční hib – jsou to vlastně bochánky ze sušených fíků smíchaných s mletými mandlemi a pálenkou. Ideální podmínky pro vodní radovánky vaši dovolenou korunují. Můžete se potápět nebo si vlastnoručně vyzkoušet rybaření. Rybaření je ostatně pro Vis naprosto charakteristické. Tento ostrov je kolébkou rybářství na Jadranu.

Ostrovy Chorvatsko