OZNÁMENÍ NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM A OBCHODNÍM PARTNERŮM:

 

Vítejte na stránkách Cihelny Vysoké Mýto s.r.o.

Cihelna Vysoké Mýto s.r.o. byla mnoho let jedním z výrobců plných pálených cihel a dalších cihel menšího formátu. Společnost je na trhu je již od roku 2004, stále se rozvíjí, rozšiřuje výrobní program a neustále inovuje výrobních technologii. Zhruba od roku 2019 se již naplno věnuje pouze výrobě historických dlažeb, cihlových obkladů a antuky. Výroba cihel byla od roku 2020 kompletně zrušena. 

Výrobní závod naleznete v Pardubickém kraji, na periferii města Vysoké Mýto.

Výrobní sortiment zahrnuje především historické cihelné dlažby tzv. půdovky. Dále nabízíme speciální dvakrát pálený cihlový obklad, antuku a rovněž prodáváme veškeré materiály potřebné pro instalaci našich výrobků.

     

Historie cihelny ve Vysokém Mýtě

Počátek historie CIHELNY NA KRÉTĚ ve Vysokém Mýtě se datuje od 30. 7. 1897, a to registrací u Zemského soudu v Chrudimi, kde byla společnost zapsána pod názvem "Spolková cihelna ve Vysokém Mýtě zapsané společenstvo s obmezeným ručením".

Žádost o zápis společnosti podali dne 27. 7. 1897 členové prozatímního představenstva, kterými v té době byli:
Jan BROŽEK - obchodník
MUDr. Antonín PRINC - městský lékař a majitel realit
Jan TEJNORA - hostinský a majitel realit
Toto představenstvo mělo za úkol přijímat nové členy a jejich splátky na podíl. Dále svolávali ustavující valnou hromadu.

Čtvrtého září 1897 byl schválen provoz kruhové pece a bylo započato s ruční výrobou cihel. Dalším pokrokem bylo dokončení sušičky na sušení tašek a cihel. V roce 1930 proběhla rozsáhlá rekonstrukce a závod byl vybaven moderním zařízením pro strojní výrobu cihlářského zboží.

Výrobní sortiment, který zpočátku tvořily pouze cihly plné, se do druhé světové války rozšířil i na cihly dvou a čtyřděrové, mezistěnky, trativodky všech rozměrů, dále pak stropnice SIMPLEX, klenovky, krytina tažená, obyčejné tašky BOBROVKY, ražené tašky francouzské a 3 druhy hřebenáčů.

Druhá světová válka znamenala pro cihelnu přerušení výroby a stejně jako mnohé další podniky byla cihelna uzavřena. Svého znovuotevření se dočkala až po roce 1945 po skončení okupace WEHRMACHTEM.

Dalším významným mezníkem je znárodnění cihelny k 1. 1. 1949 a její zařazení do státního podniku východočeských cihelen Hrochův Týnec. Až do této doby byla cihelna od svého založení v rukou jednoho a téhož majitele - Spolková cihelna Vysoké Mýto.

V roce 1966 byla provedena obnova celé výrobní linky a sušárny. Nově byla postavena kotelna. Roku 1969 se palivová základna u pece změnila z tuhého paliva (uhlí) na topný olej.

Po privatizaci v roce 1991 se Cihelna Vysoké Mýto stala součástí státního podniku Cihlářské závody Hrochův Týnec. V roce 1994 přechází Cihelna Vysoké Mýto do vlastnictví firmy Later Chrudim, a.s. Touto firmou je provozována do 31.12.1997.

Od 5.1.1998 je závod provozován soukromou firmou Karel Hrabčuk. V současné době se závod zabývá výrobou cihlářských prvků menších rozměrů a distribucí prvků všech rozměrů dle požadavků moderního stavebnictví.

Od 1.7.2004 došlo ke změně právní formy na Společnost s ručením omezeným a názvu firmy na: Cihelna Vysoké Mýto s.r.o.

Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
OK   Další informace