Kurzovní lístek City Exchange Praha 1

Zvýhodněný /VIP / kurz od nás obdržíte přímo na pobočce
nebo nám zavolejte na číslo 734 670 849

Provádění směnárenských obchodů od 1.4.2019

Ve sbírce zákonů vyšel dne 10.1.2019 zákon č. 5/2019 Sb., kterým se výrazně mění zákon o směnárenské činnosti. Změna je účinná od 1.4.2019 (pondělí). Zákon o směnárenské činnosti, který bude účinný od pondělí 1.4.2019. Zákon zavádí kromě jiného následující změny:

Klient bude mít právo bezdůvodně zrušit kterýkoliv směnárenský obchod do 3 hodin po jeho provedení, ovšem pouze u transakcí do výše 1000 EUR. V některých případech se doba pro odstoupení prodlužuje až na 6 měsíců. U transakcí nad 1000 EUR musí směnárna zrušit a vyrovnat část transakce do 1 000 EUR a zbylou část musí ponechat směněnou.

Zákon nově určuje také to, jak postupovat, pokud směnárna již valutami nedisponuje a jak se zachovat v případě, že doba pro odstoupení běží mimo otevírací dobu provozovny.

Zákon ruší povinnost vydávat písemnou „předmsluvní“ informaci klientovi, ale pouze u transakcí do 1 000 EUR. U vyšších transakcí je povinnost zachována a mění se obsah textu předsmluvní informace. Počítá se s řadou nových povinně zobrazovaných nebo vydávaných informací – na provozovně a na finálním dokladu o poskytnutí služby by měla být mimo jiné uvedena také otevírací doba. Směnárna musí klientovi sdělit také adresu speciální web stránky ČNB, které ČNB připraví.

Kurzovní lístek a finální doklad budou muset obsahovat podrobnou informaci o právu na zrušení obchodu a o způsobu odstoupení, to vše v českém a anglickém jazyce. Bude zakázáno účtovat poplatek za provedení směny s výjimkou poplatku za směnu mincí, šeků a platbu platební kartou. Daleko přísněji bude upravena podoba kurzovního lístku a změní se i informace, které na něm musí být. Zákon také stanovuje pořadí zobrazených kurzů. Bude zakázáno zobrazovat výhodnější kurzy (tzv. VIP kurzy).

Zákon zavádí novou formu evidence a povinného číslování provedených a odstoupených obchodů, které nahrazuje doposud zaužívané valutové knihy či deníky. Výrazně se prodlužuje doba povinného uchovávání písemných dokumentů a záznamů, někdy až na 7 let. Směnárna musí také pořizovat záznamy, kterými doloží splnění všech svých povinností podle nového směnárenského zákona.

Bude zakázáno, aby jedna osoba vykonávala činnost řízení směnárenské činnosti u dvou směnárníků – je-li tomu tak, bude potřeba do 1.4.2019 provést změnu vedoucí osoby.

O% commission
bez poplatku

City Exchange
Na příkopě 988/31, 11000 Praha 1
telefon:
 

+420 734 670 849


0% COMMISSION BEZ POPLATKU

Otevírací doba: Po-So 9.00 – 20.00, Ne 10:00 – 19:00
E-mail: cityexchange@seznam.cz

Translate »