Jak vybrat cyklotrenažér ?

cyklotrenazer.cz - jak spravne vybrat - 1Cyklotrenažéry je vždy třeba vybírat podle toho kdo a jak na něm má šlapat. Jiný cyklotrenažér bude vyhovovat pro kondiční šlapání na spalování tuku (tam je v některých případech lepší zvolit klasický rotoped) a jiný pro trénink aktivního sportovce či pravidelného návštěvníka hodin indoorcyclingu. Je třeba zohlednit váhu a výšku osob které mají cyklotrenažér používat stejně jako požadovanou velikost zátěže a požadavek na možné šlapání ve stoje (většina zákazníků to považuje za automatické, ale např. trenažery do cca 10 000,- na šlapání ve stoje vůbec nejsou konstruované a jejich životnost je pak nevalná). Zcela zásadní je to, zda má cyklotrenažér klasickou volnoběžku (po zastavení šlapek se setrvačník točí dál) nebo tzv. "furtošlap" jako kola u kterých jsou šlapky pevně spřažené se setrvačníkem a ten je „táhne“ dopředu.

Cyklotrenažér: brzdný systém

cyklotrenazer.cz - jak              spravne vybrat - 2cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 3cyklotrenažérů se můžete setkat s třemi typy brzdných systémů. Nejpoužívanější je kotoučová (čelisťová, přítlačná) brzda kde odpor vytváří destičky s nalepeným filcem, které tlačí na setrvačník a tím jej brzdí, po čase je ale nutné destičky měnit, výhodou je neomezeně velká zátěž. Druhou nejrozšířenější brzdou je magnetická brzda, její výhodou je o něco tišší chod a neopotřebovatelnost, odpor cyklotrenažéru zde vytváří permanentní magnet, který se přibližuje a vzdaluje k setrvačníku a tím mění brzdný účinek. Nejkomfortnější je Indukční (elektromagnetická) brzda, kde u setrvačníku je cívka s elektromagnetem, počítač řídí proud v cívce a tím sílu magnetického pole. Výhodou možnost extrémně vysoké zátěže, naprostá přesnost měření a absolutní tichost.

Cyklotrenažér: šlapací střed

cyklotrenazery.cz-jak správně              vybrat X5Dnes už jen méně kvalitní cyklotrenažéry mají střed miskový, jeho největší nevýhodou je velmi rychlé opotřebení i při kondičním domácím použití a následné drahé opravy (poznáte ho podle ohnuté šlapkové tyče procházející tělem cyklotrenažéru). Lepší cyklotrenažéry mají střed s klikami nasazenými na čtyřhran jako klasická kola, jeho kvalita provedení a životnost se ale liší dle jednotlivých výrobců a typů.

Cyklotrenažér: Způsob ovládání zátěže

cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 4cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 5Vybrat si můžete buď cyklotrenažér s ruční regulací zátěže (otočným či posuvným regulátorem), nebo elektronicky řízený cyklotrenažér. Ten umožňuje jak manuální režim, tak automatickou změnu zátěže v průběhu šlapání dle vybraného profilu trati (jeho průběh vidíte na displeji), nebo speciální programy automaticky upravující zátěž dle požadovaného tepu srdce apod. (bohužel ne u všech cyklotrenažérů v praxi dobře fungují, opět platí doporučení na značkové cyklotrenažéry s možností připojení hrudního pásu).

Cyklotrenažér: Setrvačník s / bez volnoběhu

Vyrábí se cyklotrenažéry které mají setrvačník bez volnoběhu, ty mají šlapky pevně spojené se setrvačníkem, tzv. „furtošlap“. Druhý typ má setrvačník s volnoběhem který se chová jako klasické kolo, pokud tedy přestanete šlapat, setrvačník se dotáčí dál. Pro osoby zvyklé docházet na hodiny indoorcyclingu tedy doporučujeme koupit kolo s pevným náhonem, pro příznivce cyklistiky pak spíše cyklotrenažér s volnoběhem. Při koupi cyklotrenažéru tedy doporučujeme si typ pohonu hlídat. 

Cyklotrenažér: Sedlo, sedlová trubka, šlapky

cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 6cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 7Téměř každý cyklotrenažér umožňuje nejen výškové nastavení sedla, ale i jeho posun vůči řidítkům dopředu a dozadu a nastavení sklonu sedla. Pozor je třeba dávat i na kvalitu vlastní sedlovky, zda se jedná o sedlo obyčejné, gelové či sportovní. Šlapky jsou ve většině případů vybaveny klipsnou a u některých modelů i SPD nástavci pro speciální obuv, u modelů do cca 10 000,- jsou většinou šlapky plastové u dražších už trvanlivější kovové. Dobré je zakoupit model se závitem šlapky a trnem na sedlo normalizovaným jako na klasickém kole, který umožní výměnu šlapek a sedla za jiné.

Cyklotrenažér: Transportní kolečka, vyrovnání nerovností

cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 8Cyklotrenažér je většinou vybaven přepravními kolečky pomocí kterých ho po naváhnutí lze přesunout po místnosti a vzadu seřizovacími nožičkami na vyrovnání nerovností podlahy. U levnějších cyklotrenažérů je vyrovnání řešeno otočnou excentrickou koncovkou nožičky, u lepších cyklotrenažérů seřizovacím otočným regulátorem na každé koncovce.

Cyklotrenažér: Nosnost a ergonomie rámu

cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 9Nosnost cyklotrenažéru vždy souvisí s masivností rámu, bohužel ji dnes určují většinou dovozci a údaje hlavně u neznačkových cyklotrenažérů bývají zcela nereálné. Hlavně pokud chcete cyklotrenažér využívat i na šlapání ve stoje je velmi důležitý masivní a kvalitní rám. Dle výšky osob které mají cyklotrenažér používat je důležité vybrat správný model s ohledem na velikost rámu, výšku řidítek a rozsah výškového nastavení sedla.

Cyklotrenažér: Měření tepové frekvence

cyklotrenazer.cz - jak spravne              vybrat - 10bezecke-pasy.cz - jak ho vybrat              - 11cyklotrenazer.cz - jak spravne vybrat - 12Měření tepu je klíčovým údajem pro účinné cvičení ať už ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici. Většina cyklotrenažérů je dnes vybavena ušním snímačem, nebo dotykovým snímačem (Hand-pulse). Oba tyto způsoby jsou nepohodlné a vhodné jen pro hrubou orientaci kvůli malé přesnosti. Komfortnější a zcela přesné je měření tepu hrudním pásem umístěným přes hrudník, který bezdrátově do počítače přenáší údaj o tepové frekvenci.

Cyklotrenažér: Připojení k PC

cyklotrenazer.cz - jak spravne vybrat - 14Vybrané špičkové modely cyklotrenažérů (např. NORDICTRACK) umožňují připojení stroje k počítači, dohrání programů, archivaci tréninků, jízdu reálně zobrazenou krajinou, zobrazení grafů tepu, rychlosti a spoustu dalších komfortních funkcí zvyšujících Worldtour.

Cyklotrenažér: Záruka, servis

Velmi důležitou věcí je délka záruky a zajištění servisu a náhradních dílů na cyklotrenažér. Výhodné je zakoupit cyklotrenažér u firmy zajišťující servis v případě poruchy u zákazníka ( stroj pak není třeba nikam vozit či posílat na reklamaci jak je to běžné u většiny prodejců a eshopů, ale technik přijede k Vám a závadu odstraní).

baner2

Doporučujeme

Cyklotrenažér HOUSEFIT RACER 70 iTrain

Cyklotrenažér magnetický, s programy kvalitní šlapací střed na čtyřhran s ložisky setrvačník 20 kg, bez volnoběhu bluetooth, komunikace s aplikacemi nosnost 150 kg, záruka 3+5 let, servis doma Více info

Prodejna FITHAM Liberec

Prodejna FITHAM Liberec

Prodejna FITHAM Liberec