Domů » Pro řidiče » Zákazy jízdy kamionů v ČR a zahraničí

Zákazy jízdy kamionů v ČR a zahraničí

0

Podle českých zákonů mají vozidla nad 7,5 tuny a vozidla nad 3,5 tuny s přívěsem v určitých hodinách zákaz jízdy na dálnicích, silnicích I. třídy a na silnicích pro motorová vozidla. Důvod je jednoduchý – aby se snížila hustota provozu. Kdy tedy platí zákaz jízdy kamionů na dálnicích?

Zákazy jízdy kamionů v ČR a zahraničí

Zákaz jízdy kamionů na dálnicích v ČR

Řidiči osobních aut si musí hlídat, aby měli platnou dálniční známku. Řidiči kamionů kromě toho musí dávat pozor i na to, kdy se na dálnici vyskytují.

Zákazy se týkají vozidel nad 7,5 tuny a také vozidel nad 3,5 tuny s připojeným přípojným vozidlem. Kde platí?

  • na dálnicích,
  • silnicích pro motorová vozidla
  • a silnicích I. třídy.

Tabulka pro ČR a další země

ZeměDenMimo letní prázdniny od-doObdobí letních prázdnin od-do
ČRpátek17-21 h
sobota7-13 h
neděle, státní svátky13-22 h13-22 h
Německosobota7-20 h
neděle, státní svátky0-22 h0-22 h
Rakouskosobota15-24 h15-24 h
neděle, státní svátky0-22 h0-22 h
Slovenskosobota7 -20 h
neděle, státní svátky0 -22 h0-22 h
Polskopátek18-22 h
sobota8-14 h
neděle8-22 h
státní svátky8-22 h8-22 h

Jak vidíte, když zrovna nejsou prázdniny, zákaz se vztahuje vlastně jen na neděle. Celková doba, kdy plazí zákaz jízdy kamionů na dálnici je v úhrnu 9 hodin. O prázdninách je ale situace trochu komplikovanější. Zákaz platí v pátek, sobotu i neděli.

Nejde o jediné opatření týkající se kamionů, které má usnadnit provoz a předcházet zpomalení dopravy. Dalším takovým je například Zákaz předjíždění kamionů – více o něm se dočtete na našem blogu. Je také nutné zmínit, že někta

Zákaz jízdy kamionů na dálnicích v dalších zemích

Zákaz jízdy kamionů v Rakousku

Zákaz jízdy kamionů na dálnicích platí i v dalších zemích Evropské unie. Hodně přísné je například Rakousko. Existují jak celostátní, tak regionální zákazy. Po celém Rakousku nesmí kamiony jezdit v noci od 22 hod do 5 hod ráno, tedy kromě vozidel se sníženou hlučností (L). To se týká i vozidel nad 3,5 tuny s přívěsem. Dále kamiony nesmí na dálnici v sobotu (15 hod až 24 hod) a v neděli a o státních svátcích (0 hod až 22 hod).

Další užitečné informace o Rakousku:

Zákaz jízdy kamionů v Německu

A jak je to v Německu? Zákaz se týká jen vozidel nad 7,5 tuny. Časové okno, kdy nesmí vyjet na dálnici, platí mimo prázdniny jen v neděli a o státních svátcích, a to v době od 0 hod do 22 hod. O prázdninách se přidává ještě zákaz v sobotu od 7 hod do 20 hod.

Další užitečné informace o Německu:

Zákaz jízdy kamionů na Slovensku

Zákaz jízdy kamionů na dálnicích existuje i na Slovensku. Systém je obdobný jako v Německu. Tedy mimo prázdniny se nesmí jezdit v neděli a o svátcích v době od 0 hod do 22 hod, o prázdninách navíc i v sobotu od 7 do 22 hod.

Další užitečné informace o Slovensku:

Zákaz jízdy kamionů v Maďarsku

A jak je na tom Maďarsko? Zákaz platí v sobotu od 22.00 hodin do neděle 22.00 hodin, včetně státních svátků. Další omezení se přidává o prázdninách, konkrétně v sobotu přes den od 8 hod do 22 hod.

Další užitečné informace o Maďarsku:

Zákaz jízdy kamionů v Polsku

A poslední země z našeho seznamu, kde si musíte na zákaz dát pozor, je Polsko. Podobně jako v Německu a na Slovensku, ani v Polsku se během roku nesmí jezdit o státních svátcích v době od 8 hod do 22 hod. Na klasickou neděli se ale zákaz nevztahuje.

Trochu jiná situace je o prázdninách. Tehdy platí zákaz v pátek od 18 hod do 22 hod, v sobotu od 8 hod do 14 hod, v neděli a o státních svátcích od 8 hod do 22 hod. Další zákazy se přidávají po vyhlášení vládou v případě vysokých teplot na celostátní i regionální úrovni.

Další užitečné informace o Polsku:

Výjimky ze zákazu jízdy v ČR

S ohledem na naléhavé zájmy bezpečnosti silničního provozu a v rámci maximalizace ochrany rekreačního provozu, lze výjimku ze zákazu jízdy (povolení) udělit skutečně pouze ve výjimečných případech.

Ministerstvo dopravy proto uděluje výjimky ze zákazu jízdy pouze z důvodů hodných zvláštního zřetele, což jsou především následující důvody:

  • zajištění ochrany zdraví a životů obyvatel,
  • zabránění možným ekologickým haváriím,
  • zajištění plynulé dodávky elektrické energie, vody, plynu apod.,
  • zajištění provozu telefonních sítí,
  • zajištění víceméně jednorázových kulturních, sportovních a společenských akcí,
  • velmi krátkodobě dočasné zajištění plynulosti provozu výrobních a jiných organizací, pokud jsou tak řešeny následky nepředvídatelných událostí (porucha výrobního zařízení apod.),
  • pouze ve skutečně důkazy prokázaných případech, kdy je doloženo a přísně ověřeno, že potřeba přepravy není možná za žádných okolností uspokojit ve dnech, kdy neplatí omezení jízdy.

Zdroj: Mdcr.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Řidičské oprávnění

Řidičský průkaz – Velký přehled: od autoškoly až k psychotestům

0
Nejspíš se zrovna chystáte do autoškoly, nebo plánujete rozšíření svého řidičského oprávnění. V České republice máme hned několik skupin řidičského oprávnění, které určují, jakou...