Thajsko dovolená

Thajsko
Členění: 76 provincií
Počet obyvatel: 62 000 000
Hlavní město:
Bangkok (6.250.000 obyvatel)
Rozloha (v km2): 514 000
Hustota obyvatel (na km2):
121
Úřední jazyk:
thajština
Měna:
1 baht (THB) = 100 satangů
HDP na osobu (v USD): 1960
Časový posun (český letní čas): +5
Časový posun (český zimní čas): +6
Nejvyšší hora: Doi Inthanton – 2595 m n.m.
Nejdelší řeka: Mekong (v zemi 900 km)
Nezávislost od roku: 1238
Zastoupení ČR v zemi: Velvyslanectví České republiky v Thajsku, Embassy of the Czech Republic, 71/6 Ruam Rudee Soi 2, Ploenchit Rd., Bangkok 10330
Zastoupení země v ČR: Velvyslanectví Thajského království, Romaina Rollanda 3, Praha 6 – Bubeneč 160 00

Průvodce po Thajsku

Nabízíme Vám inspirace, kam a co vše navštívit při dovolené v Thajsku. Nechte se inspirovat nejzajímavějšími místy tohoto asijského státu.

V nové rubrice se nechte inspirovat cestopisnými průvodci po Thajsku, které vypovídají o lidech, kteří v Thajsku žijí, případně kteří se sem vydali volně cestovat. Nově také můžete využít rubriku těch nejúžasnějších míst v Thajsku.

Thajsko – jen těžko najdete jinou zemi, která je zároveň exotická, krásná, přívětivá, plná přírodních krás a historických památek, bezpečná a ještě k tomu levná. Thajsko je totiž opravdu jedinečné, v mnoha směrech originální a plné protikladů.
V Thajsku skutečně platí, že pro každého se tady najde něco. Můžete navštívit džungli deštného pralesa, domorodé vesničky na hornatém severu, malebnou krajinu rýžových polí nebo tropické ostrovy plné palem. I obrovská metropole Bangkok má přes svůj nepřetržitý chaos určitý šarm, kterým si vás získá. Samotní Thajci jsou velmi přátelští a strašně příjemní lidé. Už jen kvůli nim není snad ani možné neoblíbit si tuto zemi, země úsměvů se Thajsku opravdu neříká bez důvodu. U nás Thajsko bývalo donedávna spojováno spíše se sexuální turistikou a vysokými tresty za pašování drog, což je ovšem krajně nespravedlivý obraz tak překrásné země.
Thajsko je proslulé svými tropickými ostrovy, z nichž některé jsou opravdu příslovečným rájem na zemi. Můžete si užívat bílé písečné pláže lemované palmami, malebné zátoky, průzračné křišťálové moře a nádherné podmořské scenérie. Většina ostrovů je zároveň součástí národních parků. Ať už třeba hornatý Ko Chang, malebný ostrov kokosových palem Ko Samui, idylický Ko Phi Phi nebo drsný Ko Phangan, všude naleznete kus divukrásné tropické přírody.

Thajsko není však jen zemí písečných pláží, je to okouzlující země s opravdu nádhernou přírodou a bohatou kulturní historií. Thajsku se podařilo uchovat si svou historickou kontinuitu po sedm století nezávislosti. Nachází se tady víc historických památek než v jakékoliv jiné zemi jihovýchodní Asie. Jestli se zajímáte o chrámy nebo ruiny starodávných měst, je Thajsko pro vás to pravé. Můžete navštívit elegantní historický park Sukhothay, zříceniny dávné Ayuthayi nebo některý z khmerských chrámů na východě země. Okusíte hektický život „mekky“ cestovatelů – Bangkoku, s jeho královskými paláci a buddhistickými chrámy.

Thajsko dostalo do vínku naděleno rozsáhlé přírodní bohatství. Je tady více než sto národních parků a rezervací, jejichž celková chráněná plocha zaujímá 13% procent z rozlohy země, což řadí Thajsko k zemím s největším poměrem chráněného území na světě. Můžete navštívit jeden z nejpůvodnějších deštných pralesů v Asii – národní park Khao Yai, vypravit se na několikadenní trek do džungle třeba v hornatém severním parku Doi Inthanon nebo v některém z mnoha jiných národních parků a rezervací. Můžete navštívit vesnice horských kmenů, sjíždět řeky na raftu, projet se džunglí na slonu, pozorovat ptáky, pokochat se vodopády nebo prostě jen spatřit džungli rozkvetlou orchidejemi.