e-prehled.cz

Pro všechny, co chtějí vědět

Každým rokem se desetitisíce českých turistů rozhodují, ve které zemi a kterém letovisku budou trávit svou letní dovolenou. Někteří sází na jistotu a již poněkolikáté zamíří do letoviska, kde trávili svůj zasloužená čas odpočinku již v minulých letech, a někteří zase naopak rádi poznávají nová místa a svou dovolenou budou chtít prožít v letovisku, kde ještě nebyli a které ještě neznají. Ať tak či tak, jakmile nastane sezóna dovolených, nasedají do letadel, automobilů a autokarů zástupy Čechů a vydávají se do všech koutů světa strávit na pláže, řeky či horské stezky své dny volna. A které destinace jsou mezi českými turisty nejoblíbenější?

Chorvatsko

Mezi českými turisty nejoblíbenější destinace Chorvatsko zažívá nesilnější turistický nápor v červenci a srpnu. Není se co divit, Chorvatsko coby evropská země má letní sezónu ve stejném čase jako my v Čechách. Vzhledem k jeho jižní poloze však nikde není psáno, že do Chorvatska se jezdí pouze během hlavních školních prázdnin.

Jaderské moře poskytuje takřka ideální podmínky pro koupání již od května a příjemně teplé počasí tu trvá až do září. A ten, kdo se chce vyhnout hlavnímu prázdninovému shonu a dlouhým kolonám na dálnicích, určitě nebude cestou na jih mimo hlavní turistickou sezónu zklamán, neboť vody Jaderského moře jsou i v květnu, červnu a září dostatečně teplé. A velmi vítanou skutečností je i fakt, že ceny za ubytování jsou v tomto období o něco nižší než během léta a také pláže nebývají tak přeplněné jako v červenci nebo v srpnu.

Řecko

Pro cestování příznivé podnebí, které na celém území Řecka trvá od jara do podzimu, umožňuje turistům užívat si krásného řeckého pobřeží, čistého moře a horkého středomořského slunce téměř po celý půlrok. Nemálo návštěvníků totiž míří do Helénské republiky během jarních a podzimních měsíců, kdy nejsou pláže zdejších letovisek tak plné jako v době hlavní turistické sezóny a dovolenou si tak mohou užít v relativním klidu a pohodě.

Problémem nejoblíbenějších řeckých letovisek je fakt, že během nejexponovanějších měsíců sem každoročně míří velké množství turistů a na plážích je tak velmi často doslova hlava na hlavě. Vyhnout se tomu dá právě naplánováním cesty do Řecka mimo nejvyšší sezónu. Na většině řeckých ostrovů je možné trávit příjemnou dovolenou jak brzy na jaře, tak i během pozdního podzimu. To platí především pro nejjižnější (a také největší) řecký ostrov Krétu. Avšak podobně tomu je i u ostrovů v souostroví Dodekanésy (například Rhodos, Kos, Karphatos) nebo Kyklady (Santorini, Naxos, Mykonos a další). Kdo si chce užít ještě většího soukromí a svěží přírody, může zkusit turisty zatím neobjevené ostrůvky jako je Skopelos nebo Skiathos.

Turecko

Turisticky nejčastěji navštěvovaným regionem Turecka je jeho jižní a západní část. Země půlměsíce se nachází o něco jižněji než Chorvatsko a tak je možné si zde vychutnávat koupání v teplém moři ještě déle než ve jmenované balkánské zemi. A to zejména v letoviscích podél jižního pobřeží, které bývá často označováno jako Turecká riviéra.

Hlavní turistická sezóna v Turecku trvá od června do září a během tohoto období se tu denní teploty pravidelně šplhají před 30 °C. Navíc platí, že čím jižněji se letovisko nachází, tím jsou denní teploty vyšší. A podobně jako v Chorvatsku je i Turecko zajímavou destinací, kde se dá příjemná dovolená strávit i mimo hlavní sezónu. Egejské moře na západě a Středozemní moře na jihu vábí ke skotačení ve svých příjemně prohřátých vodách od dubna do října.

Egypt

Podmínky v egyptských přímořských letoviscích vybudovaných podél pobřeží Rudého moře jsou ideální téměř po celý rok. Teploty jsou během tohoto období velmi příznivé a srážky se tu prakticky nevyskytují. Egypt totiž patří mezi země s nejnižším ročním úhrnem srážek na světě. Jediné období, kdy by někomu mohlo být i v Egyptě při koupání poněkud chladno, je období mezi prosincem a únorem. I v tomto období se však teplota vzduchu pohybuje kolem 25 °C a voda osciluje okolo 23 °C.

Kdo vyhledává nekompromisní sluneční žár a pobyt v prostředí, kde se teplota vzduchu každý den kolem poledne šplhá přes 40 °C, budete se v Egyptě cítit jako v ráji od června do srpna. Kdo naopak extrémní teploty nevyhledává a v extrémním horku se necítíte dobře, měl by se do této africké země vydat buď na jaře, v rozmezí od března do května, nebo pak až zase na podzim, v září nebo říjnu.

Spojené arabské emiráty

Kdo si chce během pobytu v Emirátech užít moře a dlouhých písečných pláží, měl by si svou cestu do této arabské země naplánovat na naší zimu, tedy období od listopadu do března. V těchto měsících zde denní teploty vody a vzduchu nepřesahují 30 °C a vzdušná vlhkost se drží v přijatelných mezích. Je třeba se ovšem připravit na fakt, že Arabské emiráty jsou z velké většiny pouštní zemí a po setmění tu teplota rapidně klesá nezřídkakdy až pod 10 °C.

Kdo se vydá do Emirátů v létě, musí se připravit na doslova pekelné podmínky. Podél pobřeží panuje skoro 100%-ní vlhkost vzduchu a jeho teplota ve dne atakuje 50 °C. Celkový roční úhrn srážek je velmi nízký a pro turisty, kteří si přijeli užít sluníčka, je pozitivní fakt, že pokud začne v Emirátech pršet, jed většinou o krátké a prudké přeháňky, které rychle zmizí.

Kanárské ostrovy

O Kanárských ostrovech se velmi často mluví jako o ostrovech věčného jara. Souostroví je tvořeno 7 ostrovy a obecně zde platí, že srážek tu spadne jen velmi málo a to především během zimního období. Jedním z vrcholů turistické sezóny je období od prosince do března, kdy sem přilétají turisté z kontinentální Evropy, aby si zde odpočinuli od zimy a užili si slunce a teplého moře. Průměrné denní teploty se totiž v tomto období pohybují na ostrovech okolo 20 °C.

Přes léto se pak na Kanáry vydává nejvíce turistů v období od července do září. V tu dobu se tady průměrná denní teplota vzduchu pohybuje kolem 25 °C a teplota vody pak okolo 21 °C. Kdo se chce vyhnout hlavnímu náporu turistů a také přivítá levnější ceny za ubytování, měl by na ostrovy zamířit v období mezi dubnem a červnem.

Thajsko

Tropické thajské podnebí je silně ovlivňováno monzumy a není bez zajímavosti, že v severní a centrální části Thajska se prakticky střídají pouze tři roční období. Zima trvá od listopadu do února a teploty se tady v tuto dobu pohybují kolem 30 °C. Od března do května pak přichází období vysokých teplot, kdy se rtuť teploměru pohybuje kolem úctyhodných 40 °C přes den a v noci jen zřídkakdy klesá pod 25 °C. Od června do října pak trvá období dešťů, kdy je sice teplo, ale vydatné dešťové srážky jsou na denním pořádku. Na vině je monzun, který přichází z Indického oceánu a nese s sebou obrovskou zásobu vzdušné vlhkosti.

Na jihu Thajska se střídají pouze suché a deštivé období. Západní pobřeží pak ovlivňuje monzun vanoucí z jihozápadního směru, který přináší srážky v období od června do začátku listopadu. Východní pobřeží zase ovlivňuje severovýchodní monzun, díky němuž tady prší od října do prosince.

Karibik

Dřevěné lehátko a pestrobarevný slunečník, na stolku sklenice lahodného drinku, povrch pláže je tvořen až oslnivě bílým pískem, do kterého se rozbíhají vlny křišťálově čisté a průzračné vody. Tento obraz představuje pro většinu turistů dokonalý karibský sen, po kterém touží zástupy lidí z celého světa. Turistická sezóna trvá v Karibiku od prosince do dubna, neboť právě v tomto období zde nejméně prší. Kdo si chce užít více klidu a příznivější ceny, můžete se do oblíbených karibských destinací, ke kterým patří například Kuba nebo Dominikánská republika, vypravit třeba už během listopadu.